Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Valentin Naumescu: Ne apropiem de FINALUL lumii politice pe care o știam. UE și NATO se vor schimba

Publicat


armata nato

Nu este cazul ca statele din Europa Centrală și de Est să dialogheze acum separat cu Rusia. Desfacerea monolitului Vestului este exact ce își dorește Moscova cel mai mult, pentru că, fără acoperișul UE și NATO, Europa devine o mulțime haotică de țări vulnerabile.

naumescu

Conflictul pe care îl vedem nu este despre Ucraina. Nici despre frontiere sau regiuni separatiste.

Este, în esență, războiul Kremlinului contra supremației, unității și expansiunii democratice a Occidentului transatlantic spre Est/Eurasia după 1989, cu încercarea Moscovei de atragere a Chinei și de formare a unui bloc revizionist antioccidental.

Pretenția recunoașterii sferei de influență în Europa de Est, revenirea iluzorie la momentul crucial 1989 și statutul pierdut de superputere sunt temele subsecvente ale acestui război al Rusiei contra Vestului și contra ordinii bazate pe dreptul internațional.

Războiul lui Putin a început odată cu invadarea Georgiei în 2008 (Abhazia și Osetia de Sud) și a continuat cu anexarea Crimeii în 2014, cu scopul blocării statelor post-sovietice de a adera la NATO.

În pofida a ceea ce au afirmat unii analiști și comentatori de la noi, voi spune că, de data aceasta, Occidentul s-a comportat până acum remarcabil de bine față de amenințarea belicoasă a Rusiei, repliindu-se rapid și eficient după retragerea SUA din Afganistan, care părea să indice slăbiciunea Americii, și totodată după fractura transatlantică a Erei Trump, încheiată acum un an.

Nu este cazul ca statele din Europa Centrală și de Est să dialogheze acum separat cu Rusia. Desfacerea monolitului Vestului este exact ce își dorește Moscova cel mai mult, pentru că, fără acoperișul UE și NATO, Europa devine o mulțime haotică de țări vulnerabile.

SUA, UE, Marea Britanie, Canada și chiar Turcia, poate cu excepția Ungariei din UE și NATO (asupra căreia voi reveni, fiind un caz cu totul special), s-au coordonat cu empatie, inteligență și responsabilitate în ultimele trei luni, în fața potențialei agresiuni a Rusiei.

Vestul a transmis semnalul ferm că nu se teme, nu își abandonează aliații din Flancul Estic, nu își modifică „politica porților deschise ale NATO” și, mai mult decât că nu se retrage din Europa Centrală pe aliniamentele pre-1997, chiar aduce mai multe trupe pentru consolidarea apărării Flancului Estic, ca răspuns la comasarea trupelor la frontierele vestice ale Federației Ruse.

M-aș bucura să constat ulterior că SUA au profitat de criza provocată de Rusia începând de la sfârșitul toamnei trecute pentru a aduce mai multe trupe aici, care se vor permanentiza și vor deveni extrem de utile (simbolic și politic în primul rând) atunci când, într-adevăr, SUA se vor reîntoarce la principala temă strategică și anume competiția pentru supremație globală cu China.

Când ofensiva Rusiei se va termina, iar dialogul va reîncepe, prezența Americii în Europa va fi cea care se stabilește în aceste zile, sub ochii noștri. A fost o fereastră de oportunitate nesperată pe care a oferit-o, fără să vrea, Putin Americii și aliaților ei central și est-europeni, de a fortifica avanposturile Occidentului în Intermarium.

Nimic din ceea ce a pretins regimul Putin cu obrăznicie și agresivitate, pe 17 decembrie anul trecut, nu a fost acceptat de SUA și de aliații occidentali. Nimeni nu a semnat nimic pe răbojul rusesc, așa cum a cerut Putin. Dar pericolul revizuirii ordinii europene și mondiale de securitate nu a trecut. Dimpotrivă, este mai mare ca oricând.

UE şi NATO nu vor putea rezista la nesfârșit în forma actuală

Fiind organizații mari, eterogene din punct de vedere istoric și cultural, UE (27 de state membre) și NATO (30 de țări aliate) nu vor putea rezista la nesfârșit în forma actuală. Diferențele de viziune și interese se observă deja tot mai clar. Apele se vor separa, iar cei care doresc să rămână împreună vor rămâne împreună.

Mai devreme sau mai târziu, aceste structuri fundamentale ale Occidentului se vor modifica iar revizuirea ordinii mondiale va avea loc. Vestul va continua să existe, dar sub alte tipuri de aranjamente de securitate, economice, politice și strategice.

Este esențial să ne exprimăm ferm și fără echivoc opțiunile pentru tipul și nivelul de integrare occidentală pe care ni-l dorim în viitor. Astfel de resetări apar o dată într-o generație.

Vor apărea alte formate de integrare, alte alianțe (probabil mai mici) și alte tratate. Dacă am fi cu adevărat inteligenți și prevăzători (poate că suntem), vom înțelege că trebuie să venim în întâmpinarea acestei revizuiri a ordinii occidentale prin întărirea unor relații bilaterale esențiale pentru România (SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Turcia), care să ne mențină în zona sigură și pe care să contăm atunci când scaunele se vor rearanja pe scenă.

Rusia, în declin: Este bine să te ferești de copacul aflat în cădere, să nu te strivească!

Revizuirea va avea loc așadar, mai devreme sau mai târziu. Rusia este însă abia a doua mare putere revizionistă, la uriașă distanță ca forță, instrumente și resurse economice de China, iar Iran este a treia, definită doar ca putere regională, în timp ce Coreea de Nord este monstrul autarhic și dormant din Extremul Orient, care mai trage din când în când câte o rachetă, ca să știe lumea că există.

Rusia are în prezent a 11-a economie a lumii și va continua să fie depășită în clasament în acest deceniu, fiind pe locul 45 ca inovație tehnico-științifică și nivel tehnologic și cu mari probleme socio-demografice.

Spus franc, Rusia este o putere în declin, cam de prin anii ’80 încoace. Dar, așa cum am mai spus cu diferite ocazii, tocmai faptul că Rusia este în declin iar conducerea ei discreționară, complet ruptă de popor, realizează perspectiva de a nu mai conta în ordinea mondială după 2030 încolo, explică nervozitatea Moscovei și potențialul conflictual cel mai mare dintre toate puterile actuale. Este bine să te ferești de copacul aflat în cădere, să nu te strivească!

China susţine Rusia cu jumătate de gură

China, prima mare putere revizionistă a sistemului internațional, deși la fel de antiliberală, antioccidentală, nedemocratică, autoritară și abuzivă, are totuși conducători cu infinit mai multă răbdare strategică, mai calmi și mai înțelepți pe termen lung, care nu sunt dispuși să se aventureze orbește într-o criză provocată de Kremlin, mai ales că situația locală nu îi interesează foarte tare.

Dacă recitim replicile de curtoazie ale Chinei față de Rusia, observăm cu ușurință „jumătatea de gură” cu care Beijing-ul ia partea Rusiei, cu atât mai mult cu cât China nu este deloc încântată să se expună public în favoarea unei cauze care vizează agresiunea asupra integrității teritoriale a unui stat suveran, adică exact contrariul politicii tradiționale de neamestec în treburile interne și respectare a suveranității statelor, promovată de China în ultimii 70 de ani, din motive evidente.

În plus, să nu uităm că, de la Mao Zedong încoace, China comunistă s-a distanțat semnificativ de dominația paternalistă a Uniunii Sovietice, iar în 1971-1972 Mao și Henry Kissinger făceau primele demersuri, la început secrete, de apropiere reciprocă a celor două mari puteri.

Deși adversari ideologici ai Americii, capitalismului și Occidentului, Beijingul și Moscova nu au încăput niciodată în aceeași teacă în politica mondială, iar la un moment dat s-au aflat pe poziții de război, China preferând apropierea de SUA pentru a-și asigura distanțarea de Moscova.

Acum rolurile s-au schimbat, ce-i drept, China este principalul adversar al SUA pe plan global, iar Rusia, rămasă în umbră, este cea care își caută un mare partener de care să se apropie.

Nu aș fi deloc convins de simpatia sinceră a Beijingului față de Rusia (dincolo de pretinsa „prietenie caldă” între Xi Jinping și Vladimir Putin), iar apropierea actuală o văd mai degrabă contextuală și, pe termen lung, volatilă.

Niciuna din cele două puteri ale Eurasiei nu sunt fericite să o aibă pe cealaltă ca principal partener strategic. Pentru fiecare din ele, cealaltă este, deși niciuna nu recunoaște, o partidă proastă. Dar momentan disputa cu SUA este ceea ce pare să le unească.

China nu va porni curând la război împotriva Occidentului

Va acționa și China asupra Taiwanului, dar atunci când va considera Beijingul că a sosit într-adevăr momentul, nu atunci când vrea Putin să arunce lumea în aer doar pentru că timpul lui se scurge.

Momentul de acțiune al Chinei ar putea fi peste câteva luni, peste câțiva ani sau peste câteva decenii. Pentru China, 10, 15 sau 25 de ani nu contează. Dacă a așteptat două sute de ani în umilință, sărăcie și înapoiere, să-și recâștige centralitatea „Regatului din Mijloc” și dominația îndelungată asupra lumii (valabilă vreo 1500 de ani), mai poate aștepta câțiva ani sau câteva decenii momentul prielnic.

Până la centenarul Revoluției lui Mao, din 2049, când Partidul Comunist Chinez planifică „marea celebrare a victoriei și renașterii poporului chinez” (de fapt, supremația mondială), Xi Jinping și generațiile de lideri care vor urma la Beijing după el nu sunt dispuși să facă greșeli strategice și să acționeze impulsiv.

China nu va porni curând la război împotriva Occidentului și cu atât mai puțin pentru obsesiile de ofițer KGB frustrat ale lui Putin.

Marile mize strategice ale Chinei trec mult dincolo de frustrările lui Putin, la 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice (30 decembrie 1922) și de proiectul lui paranoic de recreare a imperiului „lumii ruse”.

Rusia va pierde pe termen lung războiul din Ucraina

În decembrie anul acesta, sărbătoarea ratată a centenarului imperiului rus sovietizat și apoi decăzut va marca punctul de inflexiune și de început al declinului domniei lui Vladimir Putin. Ucraina se va apăra puternic și eroic, provocând mari pierderi invadatorilor, iar economia Rusiei va fi slăbită de sancțiunile SUA.

Rusia va pierde pe termen lung războiul din Ucraina, dacă îl va începe, așa cum am mai explicat acum o lună[1]. Dar asta nu înseamnă că amenințarea privind destructurarea unității Vestului o să dispară, dimpotrivă.

Ofensiva Rusiei nu a făcut decât să testeze și să strângă rândurile lumii occidentale, încurcând de fapt planurile Chinei. Dar suntem doar la începutul acestei bătălii, nu am ajuns încă în punctul ei culminant.

Ceea ce vedem în prezent este încercarea unui conducător autocrat al Rusiei, ajuns la aproape 70 de ani și aflat la putere de 22 de ani (de al cărui avatar s-a speriat până și împăciuitoristul Macron, după tentativa de compromis de la Moscova), de a întoarce roata istoriei.

Știm că asta este imposibil, așa cum tot imposibil a fost pentru Adolf Hitler și naziști să întoarcă roata istoriei de după Primul Război Mondial și să răstoarne Versailles-ul. Dorința revanșei istorice este însă cel mai puternic determinant și forța motrice din politica externă a unui stat, dincolo de orice rațiune. Iar țările cuprinse de morbul revanșei nu pot fi oprite până nu dau încă o dată cu capul de zid.

Cine va trăda în UE?

Va fi oare unită Uniunea Europeană în impunerea de sancțiuni dure la adresa Rusiei și a lui Putin personal? Nu. Acesta va fi marele test pentru solidaritatea și unitatea Uniunii Europene.

Este nevoie de unanimitate în Consiliul UE pentru adoptarea de sancțiuni. Putin știe foarte bine care este vulnerabilitatea UE și va încerca să o exploateze curând la maxim.

Cel puțin Ungaria, dacă nu și alte state mai vechi ale UE, vor bloca unanimitatea necesară adoptării unor sancțiuni cu adevărat dure sub egida UE.

Nu mai are nimeni nicio îndoială că Ungaria ar trăda Occidentul și ar bloca unanimitatea deciziilor europene, iar în cazul (puțin probabil) al unei ofensive a Rusiei asupra Europei Centrale și de Est, Ungaria lui Orbán ar fi prima care ar trece de partea Rusiei, în speranța anulării Trianonului.

Să mai credem alte povești călduțe cu trecutul uitat și cu noile generații care gândesc altfel ar fi o naivitate de neînchipuit. Pe Budapesta nu se poate așadar conta în apărarea Vestului de Rusia. Ne va arăta tuturor, încă o dată, cât de supărată este pentru „nedreptatea” pe care Occidentul i-a făcut-o în 1920. Dacă va încerca însă marea cu degetul, s-ar putea ca Ungaria să mai primească o scatoalcă și în secolul XXI.

S-ar putea însă ca și alte state mai vechi în UE să trădeze. Nu, nu mă refer la Germania, pe care toată lumea o bănuiește că joacă duplicitar, din cauza dependenței în proporție de 50% de gazul rusesc. Dar criticii Berlinului se înșală. Germania nu va trăda UE și Occidentul, chiar dacă social-democratul Olaf Scholz, urmașul lui Gerhard Schröder cel vândut rușilor pe statul de plată al Gazprom, ar încerca probabil să nu includă Nord Stream 2 în pachetul de sancțiuni, până în punctul-limită în care americanii ar amenința pur și simplu cu torpilarea (la propriu) a gazoductului, dacă prin el va curge vreodată gaz dinspre Rusia agresoare spre Germania.

Berlinul nu va strica unanimitatea sancțiunilor. Am în vedere mai degrabă Austria decât Germania, ultima având o relație economică și strategică majoră cu SUA, în timp ce Viena poate să se prevaleze de neutralitatea ei în raport cu NATO și Rusia.

N-am terminat însă cu Ungaria. Răul pe care îl poate face acest mic stat cu o conducere rusofilă Uniunii Europene (poate mai puțin NATO) este foarte mare.

Ungaria poate fi buturuga mică a carului impozant al UE. Dacă, în limitele Tratatului actual al UE, Ungaria va exercita veto la sancțiunile împotriva Rusiei, gândiți-vă că acest simplu gest politic ar sparge efectiv Uniunea în 27 de bucățele, iar țările europene s-ar vedea în situația de a impune sancțiuni naționale Rusiei, nu sub steagul UE.

Ceea ce ar diminua enorm forța și impactul sancțiunilor. Să ne imaginăm doar că autoritățile de la București vor trebui să adopte sancțiuni unilaterale la adresa Rusiei și regimului Putin. Ce vom face oare noi, pe cont propriu? Vom expropria companiile rusești din România, vom interzice Aeroflot să survoleze teritoriul național, că dacă nu…, ce vom face? Vă răspund tot eu, nimic. Fără acoperișul UE, spart de Ungaria, sancțiunile statelor europene luate în parte la adresa Rusiei vor fi aproape nule.

Bun, să sperăm că nu se va ajunge aici.

Chiar și fără acest scenariu al sabotajului Ungariei, devenită pe zi ce trece tot mai ostilă UE și NATO, trebuie să ne gândim că, mai devreme sau mai târziu, momentul în care vor apărea NATO 2.0 și UE 2.0 va veni.

Nu putem ști acum versiunea pe care o va îmbrăca Occidentul în deceniile următoare, dar știm că dacă va exista un dușman comun, Rusia sau China, Vestul va fi mai unit și mai eficient, chiar dacă ar evolua în formate instituționale mai mici. Așa cum s-a întâmplat în primul Război Rece, când NATO avea 16 state, iar Comunitatea Europeană 12 membri.

Occidentul și țările sale importante nu vor dispărea, chiar dacă UE și NATO se vor transforma în timpul unor crize viitoare.

Cine nu va mai dori să respecte regulile clubului va pleca, așa cum a plecat Marea Britanie din UE. Statele occidentale își vor restructura relațiile și vor semna, la un moment dat, noi tratate, care să corespundă noilor realități, noilor nevoi, noilor rivalități și obiective, noilor compatibilități și incompatibilități.

Avantajul României

Ne plac UE și NATO, dar ar fi păcat să nu avem luciditatea să înțelegem în timp util că ambele se îndreaptă spre restructurări importante.

SUA nu vor pleca din Europa – din fericire, odată instalate cu trupe suplimentare aici, Statele Unite își vor permanentiza prezența militară și strategică proprie (sub steag american) pe Flancul Estic și în particular în România. Acesta este un mare serviciu pe care amenințarea rusească din Europa de Est ni l-a făcut, fără să vrea.

Se va înființa și Grupul de Luptă al NATO cu sediul în România, iar Franța pare decisă să își asume rolul de națiune-cadru, ceea ce îi va crește semnificativ cota de influență strategică în țara noastră și în regiune. Legarea mai strânsă a Mării Negre de Mediterana, din toate punctele de vedere, ar fi o contribuție ingenioasă și binevenită a Franței, dacă se va dovedi o opțiune serioasă și stabilă.

Momentul restructurării ordinii europene de securitate și a ordinii mondiale nu va fi ușor, va fi plin de surprize, provocări și întorsături, dar și de oportunități. Dar dacă vom avea relații bilaterale solide și vom fi serioși pe plan intern, eliminând spațiile de corupție și trădarea idioților utili sau naivitățile ideologice ale stângii neomarxiste (anticapitaliste, antiamericane și, desigur, pacifiste) ori dreptei naționaliste (infantil suveraniste), vom rămâne într-o zonă sigură, feriți de influența nefastă a Rusiei și Chinei.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Primele trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia au ajuns la Câmpia Turzii

Publicat

F-16

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.

FOTO. Primele trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia au ajuns la Câmpia Turzii

F-16

„Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune.

F-16

„Vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”

Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

F-16

Aceasta este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

F-16

***

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

F-16

„Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO”

Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

F-16

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, a comunicat MApN.

Foto: MApN

Citește mai departe

EVENIMENT

„Tatăl” hamburgerului de 6.200 de euro, Avram Gal, renunță la Transylvania Steakhouse și se LANSEAZĂ în gătitul PASTELOR

Publicat

avram gal

Cunoscut pentru hamburgerul de 6.200 de euro, fostul patron al Transylvania Steakhouse, Avram Gal, se lansează în gătitul pastelor.

„Dragi prieteni, cu stimă și nostalgie vă anunț că m-am retras total din proiectul Transylvania Steakhouse!

Am decis să mă implic într-un alt proiect gastronomic, complet nou, personal, un brand nou-nouț, pe care am de gând să-l multiplic apoi la nivel național.

„Tatăl” hamburgerului de 6.200 de euro, Avram Gal, renunță la Transylvania Steakhouse și se LANSEAZĂ în gătitul PASTELOR

Conceptul meu privind acest nou proiect gastronomic constă inițial în lansarea unui restaurant cu specific în gătirea și prepararea pastelor.

Acest concept unic și inovativ are următoarele particularități, care-i vor creiona o identitate și o originalitate aparte: ne dorim să promovăm doar produse „homemade” , gătite la noi în restaurant, inclusiv producerea pastelor de la 0.

„From farm, to fork”

O altă particularitate este aceea că vom colabora doar cu producători locali, achiziționând de la aceștia materia primă și produse de calitate obținute în gospodăriile sau fermele acestora.

Vom crea astfel premisele unei dezvoltări economice pe orizontală, utilizând și conceptele promovate de Uniunea Europeană „from farm, to fork” sau “consumați produse din proximitate”.

Cu această viziune nouă și complexă, vom crea un brand nou-nouț, care va pune accent pe calitatea materiei prime înainte de toate, pe verificarea și siguranța alimentelor, pe crearea unor conexiuni și legături cu fermierii din zonă ajutându-i și sprijinându-i să-și valorifice propriile produse, fiindu-le astfel apreciată și recompensată valoarea muncii lor.

Deocamdată vă doresc “O zi minunată!” și promit să revin cu detalii cât de curând”, scrie Gal pe Facebook.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMFIH: E nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea

Publicat

De

Clădirea Anatomia din Cluj, modernizată

Clădirea Anatomie de pe strada Clinicilor 3-5 din Cluj-Napoca, care este monument istoric, va fi modernizată și reabilitată. Un simbol al educației și al progresului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, aceasta va intra într-un amplu proces de reabilitare, dar și de restaurare.

Investiția de peste 11,2 milioane de euro va fi finalizată în anul 2029.

Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMF Cluj: E nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea

Proiectul, pentru care a fost semnat deja contractul, este cofinanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care a alocat 6 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

„Este clădirea în care a început, în anul 1888, Facultatea de Medicină de la Cluj, nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea noastră.

Aici are loc primul contact al studenților din anul I cu universitatea, prin cursurile de anatomie și lucrările practice de disecție.

Este clădirea în care studenții învață anatomia patologică, una dintre cele mai dificile materii, dar esențială pentru cariera medicală și, totodată, clădirea în care studenții, la finalul celor 6 ani de studii, promovează examenul la disciplina de medicină legală”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMHIH Cluj-Napoca.

Componentele artistice, tîmplărie și mobillierul vechi vor fi restaurate

În clădire își desfășoară activitatea studenții și cadrele didactice din cadrul Departamentelor de Medicină Legală, Anatomie Patologică și Anatomie Umană.

În cadrul acestui proiect se vor realiza reabilitarea și modernizarea clădirii astfel:

  • Consolidarea structurilor de zidărie, stoparea degradărilor cauzate de umiditate și ploi;
  • Reabilitarea si modernizarea finisajelor în acord cu cerințele funcționale și de confort actuale;
  • Restaurarea componentelor artistice și a elementelor de tâmplărie și mobilier istorice;
  • Accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilități și facilitarea accesului la nivelurile superioare prin introducerea unui ascensor de persoane;
  • Creșterea capacitații educaționale prin amenajarea spațiilor cu funcțiuni dedicate studenților și cercetătorilor;
  • Modernizarea și dotarea spațiilor educaționale și de cercetare.

De asemenea, clădirea Antomie va fi dotată cu mobilier, echipamente IT, echipamente de igienizare, dezinfecție și pentru protecția contra incendiilor.

„Este o clădire simbolică și avea nevoie de restaurare. Este o capodoperă pentru noi toți.

În exercițiul de finanțare 2021 – 2027, în programul de dezvotare al universităților au fost depuse opt proiecte, din care au fost aprobate deja 3, unul fiind cel al UMFIH”, a declarat și Hegedüs Csilla, directorul general al ADRNV.

Mai mulți studenți vor putea învăța în această clădire

În prezent, cladirea Anatomie, care are o suprafață desfășurată de 4.731 de metri pătrați este utilizată de studenții de la toate cele trei facultăți din cadrul universității, respectiv Facultatea de Medicina, Facultatea de Medicină Dentară și cea de Farmacie.

Proiectul își propune îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale, astfel că, dacă în prezent există 566 de locuri destinate activității studenților, după procesul de modernizare, numărul locurilor în săli va crește la 727 în întreaga clădire, pe toate cele trei nivele, subsol, parter, etaj.

Studenții vor învăța în amfiteatre, laboratoare, săli pentru lucrări practice și săli pentru autopsii.

Practic, în urma reamenajării și modernizării vor fi disponibile și alte spații funcționale, printre care săli de lucrări practice, săli de disecții, laboratoare, cabinete, amfiteatre, biblioteci, săli de conferință, săli de autopsie și săli pentru preparare-depozitare cadavre, printre altele.

„Mobilarea tuturor spațiilor va fi flexibilă, chiar modulară în sălile de lucrări practice, astfel încât acestea să poată fi adaptate mai multor tipuri de activități specifice”, a mai precizat rectorul UMFIH Cluj-Napoca.

Peste 120 de ani de istorie

Prof. dr. Anca Buzoianu a decarat că este un proiect important pentru universitate, fiind vorba de o clădire atât de încărcată de istorie.

În octombrie 1872 a fost întemeiată Universitatea Regală Maghiară din Cluj, care din 1881 devine Universitatea Francisc Iosif, având în componență patru facultăți: Drept și Științe de Stat, Medicină, Filosofie, Litere și Istorie, Matematică și Științe Naturale.

„Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, pe terenul pus la dispoziția universității de către Societatea Muzeului Ardelean care, la rândul său, l-a primit de la contele Imre Mikó, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină.

Acesta a fost conceput în sistem pavilionar, având o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați”, a precizat rectorul universității.

Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888, când au fost realizate clădirile Institutelor de Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală (Pavilionul Anatomia) și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igienă.

Clădire în stil neo-renascentist

Inaugurat în 1888, Pavilionul Anatomia a fost proiectat de arhitectul Hauszmann Alajos, profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta.

Clădirea, în formă de H, are trei niveluri, subsol, parter și etaj. Institutul de Anatomie era amplasat în jumătatea vestică a corpului central (subsol și parter) și în corpul lateral estic (la toate nivelurile).

Simetric, orientat spre est, era adăpostit Institutul de Anatomie Patologică.

Institutul de Medicină Legală ocupa etajul corpului central și trei încăperi la subsol.

Pavilionul Anatomia a fost construit în stil neo-renascentist, placat integral cu cărămidă aparentă, decorațiile (soclu, brâuri, cornișă, ancadramente și portaluri) fiind confecționate din calcar. Avea o suprafață de peste 1.400 de metri pătrați și un parc propriu de aproximativ 6.000 de metri pătrați.

Pavilionul Anatomia era dotat cu săli de disecții, săli de autopsii, amfiteatre și săli de curs. Muzeul Institutului de Anatomie avea o colecție bogată de schelete, cranii, ansambluri osoase și multe altele, iar Muzeul Institutului de Anatomie Patologică adăpostea peste 3.500 de exponate de organe și țesuturi.

Clădirea, avariată în timpul războiului

În anii care au urmat celui de Al Doilea Război Mondial, s-a realizat o extindere a clădirii care astăzi adăpostește Institutul de Medicină Legală, arată rctorul UMFIH.

În timpul bombardamentelor din cel de Al Doilea Război Mondial, Institutul „Anatomia” a fost puternic avariat

Astăzi, Disciplina de Anatomie și Embriologie își aduce și aportul didactic la formarea viitorilor medici, oferind cursuri de anatomie descriptivă, topografică, secțională clinică, de embriologie și de antropologie la programele de studii din cadrul Facultăților de Medicină și Medicină Dentară, precum și la programele de masterat Cercetări avansate în investigaţia criminalistică şi în Medicina legală.

Cursurile sunt însoțite de lucrări practice, în care anatomia este studiată atât prin disecția pe cadavre umane, cât și prin tehnici virtuale de disecție.

Asta, spune prof. dr. Anca Buzoianu, în condițiile în care învățarea pe cadavru, esențială pentru un medic, este foarte scumpă și tot mai grau accesibilă.

Lucrările vor dura 5 ani, iar pe o perioadă de 3 ani, cât se preconizează că această clădire nu va fi funcțională la interior, universitatea va închiria spații de cursuri în clădiri de birouri.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidatii psd

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

”Orașul meu nu mai are suflet, oamenii simt că nu mai există coeziune, 3 din 10 clujeni nu mai încredere în ceilalți oameni din oraș, nu se simt în siguranță în vecinătatea locuinței și cred că există un nivel crescut al corupției în administrația locașă și nu au spații comune în care ar putea să reconstruiască suflul comun al orașului. (…) Îndrăznesc să cred că, avându-vă alături, reușim să reclădim sufletul Clujul și să redăm, împreună, măreția pe care o merită”, a spus Cristea.

”Îndrăznesc să vreau mai mult”

Aceasta a precizat că în Cluj-Napoca a crescut ca om, dar și profesional și care a ajutat-o atunci când, din postura de deputat, a spus stop fumatului în spațiile publice închise.

”Îndrăznesc să vreau mai mult, să fie Clujul un spațiu public pentru cetățeni, unul dialogului social, al echității, transparenței, competenței, al performanței și inovației. Aceste valori vor da sustenabilitate proiectelor noastre”, a precizat Aurelia Cristea.candidatii psd

Candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca a subliniat că propunerea sa este un proiect de dezvoltaee pentru 10-15 ani, un proiect pentru comunitate, pentru viitor, pentru clujeni, pentru oameni.

”Îmi doresc în Cluj o administrație modernă. Vom deschide o platformă permanentă de dialog social, iar cetățenii să fie parteneri. Înființăm centre civice în fiecare cartier, vom face demersuri pentru un tren între Gilău și Jucu, avem nevoie de parcări la intrările mari în oraș de tip park and ride, avem nevoie de pasaje subterane în intersecții și de parcări subterane, un transport în comun în exclusivitate electric, o axă verde de parcuri pe malul Someșului, vom face investiții în școli, grădinițe și creșe”, a mai spus Aurelia Cristea.

„Clujul a crescut, însă nu s-a dezvoltat armonios și echitabil pentru oameni”

Alexandru Cordoș a declarat la rândul său că își propune redarea Clujului oamenilor, transformarea Clujului într-un județ pentru toți cetățenii săi.

”Am fost consilier local, consilier județean, director în Prefectura Cluj, senator și am experiență în mediul privat și academic. Am adus îmbunătățiri palpabile în viețile oamenilor.

Am propus 62 de legi în Parlament din care 18 au fost promulgate. (…)

candidatii psd

Clujul a crescut, însă nu s-a dezvoltat armonios și echitabil pentru oameni. Administrația se ocupă la Cluj-Napoca de betoane, noi ne propunem să avem grijă și de oameni și de nevoile lor.

Administrația trebuie să fie sensibilă la nevoile oamenilor.

Ce vor clujenii? Să nu mai petreacă atât de multe ore în trafic, să aibă zone de recreere și relaxare, să rămână acasă, să nu caute un loc de relaxare în alte județe. Trebuie să redăm Clujul clujenilor”, a spus Cordoș.

Acesta a propus, printre altele, înființarea unei companii județene de transport județean, în parteneriat public – privat, care să satisfacă cererea de mobilitate a locuitorilor din județul Cluj, crearea unui mediu propice investițiilor și inovației și va demara realizarea proiectului Tetapolis, care este acum abandonat”, a promis Alexandru Cordoș.

„Propunem oamenilor să își dorească mai mult”

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, a afirmat și el, că lansarea era prevăzută, initial în aer liber, în Piața Unirii, dar administrația locală a amplasat corturi în zonă pentru a obtura spațiul.

”Asta demonstrează nivelul de civilizație politică din Cluj.
Noi venim cu un proiect politic decent, cu candidaturi decente, dar nu modeste.
Propunem oamenilor să își dorească mai mult.

candidatii psd

Comunitatea nostră și orașul nostru sunt blocate. Nu vorbesc de blocajul de mașini și de poluare, dar suntem blocați în proiect, nu știm unde mergem, ce vom facem în viitor. Industria IT scârțâie.

Clujul are nevoie de un nou proiect, de inovație, ar trebui să avem 50 de incubatoare de afaceri, ar trebui să vindem inteligență, nu lohn, nu ore de muncă pentru IT-ști. (…)

Primăria nu se ocupă numai de străzi, ci se preocupă de viitor. (…)

Avem senzația că există tendința unei găști de a șterge urmele românești din Cluj-Napoca, cu eleganță, dăm statuile mai jos, nu mai punem plăcuțele unde au fost. A trecut vremea lui Funar, suntem oraș multicultural, dar nu multiculturalitate fără români. (…)

Mai este un blocaj în festivism și în fala găunoasă la Cluj. E fain la Cluj, dar poate fi și mai fain. Am atins culmea fainoșagului?”, a mai spus Dâncu, care a arătat că Emil Boc și echipa sa au adus normalitatea în oraș acum 20 de ani, dar PSD trebuie să aducă ”excepționalitatea”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax