Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Valentin Naumescu: Ne apropiem de FINALUL lumii politice pe care o știam. UE și NATO se vor schimba

Publicat


armata nato

Nu este cazul ca statele din Europa Centrală și de Est să dialogheze acum separat cu Rusia. Desfacerea monolitului Vestului este exact ce își dorește Moscova cel mai mult, pentru că, fără acoperișul UE și NATO, Europa devine o mulțime haotică de țări vulnerabile.

naumescu

Conflictul pe care îl vedem nu este despre Ucraina. Nici despre frontiere sau regiuni separatiste.

Este, în esență, războiul Kremlinului contra supremației, unității și expansiunii democratice a Occidentului transatlantic spre Est/Eurasia după 1989, cu încercarea Moscovei de atragere a Chinei și de formare a unui bloc revizionist antioccidental.

Pretenția recunoașterii sferei de influență în Europa de Est, revenirea iluzorie la momentul crucial 1989 și statutul pierdut de superputere sunt temele subsecvente ale acestui război al Rusiei contra Vestului și contra ordinii bazate pe dreptul internațional.

Războiul lui Putin a început odată cu invadarea Georgiei în 2008 (Abhazia și Osetia de Sud) și a continuat cu anexarea Crimeii în 2014, cu scopul blocării statelor post-sovietice de a adera la NATO.

În pofida a ceea ce au afirmat unii analiști și comentatori de la noi, voi spune că, de data aceasta, Occidentul s-a comportat până acum remarcabil de bine față de amenințarea belicoasă a Rusiei, repliindu-se rapid și eficient după retragerea SUA din Afganistan, care părea să indice slăbiciunea Americii, și totodată după fractura transatlantică a Erei Trump, încheiată acum un an.

Nu este cazul ca statele din Europa Centrală și de Est să dialogheze acum separat cu Rusia. Desfacerea monolitului Vestului este exact ce își dorește Moscova cel mai mult, pentru că, fără acoperișul UE și NATO, Europa devine o mulțime haotică de țări vulnerabile.

SUA, UE, Marea Britanie, Canada și chiar Turcia, poate cu excepția Ungariei din UE și NATO (asupra căreia voi reveni, fiind un caz cu totul special), s-au coordonat cu empatie, inteligență și responsabilitate în ultimele trei luni, în fața potențialei agresiuni a Rusiei.

Vestul a transmis semnalul ferm că nu se teme, nu își abandonează aliații din Flancul Estic, nu își modifică „politica porților deschise ale NATO” și, mai mult decât că nu se retrage din Europa Centrală pe aliniamentele pre-1997, chiar aduce mai multe trupe pentru consolidarea apărării Flancului Estic, ca răspuns la comasarea trupelor la frontierele vestice ale Federației Ruse.

M-aș bucura să constat ulterior că SUA au profitat de criza provocată de Rusia începând de la sfârșitul toamnei trecute pentru a aduce mai multe trupe aici, care se vor permanentiza și vor deveni extrem de utile (simbolic și politic în primul rând) atunci când, într-adevăr, SUA se vor reîntoarce la principala temă strategică și anume competiția pentru supremație globală cu China.

Când ofensiva Rusiei se va termina, iar dialogul va reîncepe, prezența Americii în Europa va fi cea care se stabilește în aceste zile, sub ochii noștri. A fost o fereastră de oportunitate nesperată pe care a oferit-o, fără să vrea, Putin Americii și aliaților ei central și est-europeni, de a fortifica avanposturile Occidentului în Intermarium.

Nimic din ceea ce a pretins regimul Putin cu obrăznicie și agresivitate, pe 17 decembrie anul trecut, nu a fost acceptat de SUA și de aliații occidentali. Nimeni nu a semnat nimic pe răbojul rusesc, așa cum a cerut Putin. Dar pericolul revizuirii ordinii europene și mondiale de securitate nu a trecut. Dimpotrivă, este mai mare ca oricând.

UE şi NATO nu vor putea rezista la nesfârșit în forma actuală

Fiind organizații mari, eterogene din punct de vedere istoric și cultural, UE (27 de state membre) și NATO (30 de țări aliate) nu vor putea rezista la nesfârșit în forma actuală. Diferențele de viziune și interese se observă deja tot mai clar. Apele se vor separa, iar cei care doresc să rămână împreună vor rămâne împreună.

Mai devreme sau mai târziu, aceste structuri fundamentale ale Occidentului se vor modifica iar revizuirea ordinii mondiale va avea loc. Vestul va continua să existe, dar sub alte tipuri de aranjamente de securitate, economice, politice și strategice.

Este esențial să ne exprimăm ferm și fără echivoc opțiunile pentru tipul și nivelul de integrare occidentală pe care ni-l dorim în viitor. Astfel de resetări apar o dată într-o generație.

Vor apărea alte formate de integrare, alte alianțe (probabil mai mici) și alte tratate. Dacă am fi cu adevărat inteligenți și prevăzători (poate că suntem), vom înțelege că trebuie să venim în întâmpinarea acestei revizuiri a ordinii occidentale prin întărirea unor relații bilaterale esențiale pentru România (SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Polonia, Turcia), care să ne mențină în zona sigură și pe care să contăm atunci când scaunele se vor rearanja pe scenă.

Rusia, în declin: Este bine să te ferești de copacul aflat în cădere, să nu te strivească!

Revizuirea va avea loc așadar, mai devreme sau mai târziu. Rusia este însă abia a doua mare putere revizionistă, la uriașă distanță ca forță, instrumente și resurse economice de China, iar Iran este a treia, definită doar ca putere regională, în timp ce Coreea de Nord este monstrul autarhic și dormant din Extremul Orient, care mai trage din când în când câte o rachetă, ca să știe lumea că există.

Rusia are în prezent a 11-a economie a lumii și va continua să fie depășită în clasament în acest deceniu, fiind pe locul 45 ca inovație tehnico-științifică și nivel tehnologic și cu mari probleme socio-demografice.

Spus franc, Rusia este o putere în declin, cam de prin anii ’80 încoace. Dar, așa cum am mai spus cu diferite ocazii, tocmai faptul că Rusia este în declin iar conducerea ei discreționară, complet ruptă de popor, realizează perspectiva de a nu mai conta în ordinea mondială după 2030 încolo, explică nervozitatea Moscovei și potențialul conflictual cel mai mare dintre toate puterile actuale. Este bine să te ferești de copacul aflat în cădere, să nu te strivească!

China susţine Rusia cu jumătate de gură

China, prima mare putere revizionistă a sistemului internațional, deși la fel de antiliberală, antioccidentală, nedemocratică, autoritară și abuzivă, are totuși conducători cu infinit mai multă răbdare strategică, mai calmi și mai înțelepți pe termen lung, care nu sunt dispuși să se aventureze orbește într-o criză provocată de Kremlin, mai ales că situația locală nu îi interesează foarte tare.

Dacă recitim replicile de curtoazie ale Chinei față de Rusia, observăm cu ușurință „jumătatea de gură” cu care Beijing-ul ia partea Rusiei, cu atât mai mult cu cât China nu este deloc încântată să se expună public în favoarea unei cauze care vizează agresiunea asupra integrității teritoriale a unui stat suveran, adică exact contrariul politicii tradiționale de neamestec în treburile interne și respectare a suveranității statelor, promovată de China în ultimii 70 de ani, din motive evidente.

În plus, să nu uităm că, de la Mao Zedong încoace, China comunistă s-a distanțat semnificativ de dominația paternalistă a Uniunii Sovietice, iar în 1971-1972 Mao și Henry Kissinger făceau primele demersuri, la început secrete, de apropiere reciprocă a celor două mari puteri.

Deși adversari ideologici ai Americii, capitalismului și Occidentului, Beijingul și Moscova nu au încăput niciodată în aceeași teacă în politica mondială, iar la un moment dat s-au aflat pe poziții de război, China preferând apropierea de SUA pentru a-și asigura distanțarea de Moscova.

Acum rolurile s-au schimbat, ce-i drept, China este principalul adversar al SUA pe plan global, iar Rusia, rămasă în umbră, este cea care își caută un mare partener de care să se apropie.

Nu aș fi deloc convins de simpatia sinceră a Beijingului față de Rusia (dincolo de pretinsa „prietenie caldă” între Xi Jinping și Vladimir Putin), iar apropierea actuală o văd mai degrabă contextuală și, pe termen lung, volatilă.

Niciuna din cele două puteri ale Eurasiei nu sunt fericite să o aibă pe cealaltă ca principal partener strategic. Pentru fiecare din ele, cealaltă este, deși niciuna nu recunoaște, o partidă proastă. Dar momentan disputa cu SUA este ceea ce pare să le unească.

China nu va porni curând la război împotriva Occidentului

Va acționa și China asupra Taiwanului, dar atunci când va considera Beijingul că a sosit într-adevăr momentul, nu atunci când vrea Putin să arunce lumea în aer doar pentru că timpul lui se scurge.

Momentul de acțiune al Chinei ar putea fi peste câteva luni, peste câțiva ani sau peste câteva decenii. Pentru China, 10, 15 sau 25 de ani nu contează. Dacă a așteptat două sute de ani în umilință, sărăcie și înapoiere, să-și recâștige centralitatea „Regatului din Mijloc” și dominația îndelungată asupra lumii (valabilă vreo 1500 de ani), mai poate aștepta câțiva ani sau câteva decenii momentul prielnic.

Până la centenarul Revoluției lui Mao, din 2049, când Partidul Comunist Chinez planifică „marea celebrare a victoriei și renașterii poporului chinez” (de fapt, supremația mondială), Xi Jinping și generațiile de lideri care vor urma la Beijing după el nu sunt dispuși să facă greșeli strategice și să acționeze impulsiv.

China nu va porni curând la război împotriva Occidentului și cu atât mai puțin pentru obsesiile de ofițer KGB frustrat ale lui Putin.

Marile mize strategice ale Chinei trec mult dincolo de frustrările lui Putin, la 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice (30 decembrie 1922) și de proiectul lui paranoic de recreare a imperiului „lumii ruse”.

Rusia va pierde pe termen lung războiul din Ucraina

În decembrie anul acesta, sărbătoarea ratată a centenarului imperiului rus sovietizat și apoi decăzut va marca punctul de inflexiune și de început al declinului domniei lui Vladimir Putin. Ucraina se va apăra puternic și eroic, provocând mari pierderi invadatorilor, iar economia Rusiei va fi slăbită de sancțiunile SUA.

Rusia va pierde pe termen lung războiul din Ucraina, dacă îl va începe, așa cum am mai explicat acum o lună[1]. Dar asta nu înseamnă că amenințarea privind destructurarea unității Vestului o să dispară, dimpotrivă.

Ofensiva Rusiei nu a făcut decât să testeze și să strângă rândurile lumii occidentale, încurcând de fapt planurile Chinei. Dar suntem doar la începutul acestei bătălii, nu am ajuns încă în punctul ei culminant.

Ceea ce vedem în prezent este încercarea unui conducător autocrat al Rusiei, ajuns la aproape 70 de ani și aflat la putere de 22 de ani (de al cărui avatar s-a speriat până și împăciuitoristul Macron, după tentativa de compromis de la Moscova), de a întoarce roata istoriei.

Știm că asta este imposibil, așa cum tot imposibil a fost pentru Adolf Hitler și naziști să întoarcă roata istoriei de după Primul Război Mondial și să răstoarne Versailles-ul. Dorința revanșei istorice este însă cel mai puternic determinant și forța motrice din politica externă a unui stat, dincolo de orice rațiune. Iar țările cuprinse de morbul revanșei nu pot fi oprite până nu dau încă o dată cu capul de zid.

Cine va trăda în UE?

Va fi oare unită Uniunea Europeană în impunerea de sancțiuni dure la adresa Rusiei și a lui Putin personal? Nu. Acesta va fi marele test pentru solidaritatea și unitatea Uniunii Europene.

Este nevoie de unanimitate în Consiliul UE pentru adoptarea de sancțiuni. Putin știe foarte bine care este vulnerabilitatea UE și va încerca să o exploateze curând la maxim.

Cel puțin Ungaria, dacă nu și alte state mai vechi ale UE, vor bloca unanimitatea necesară adoptării unor sancțiuni cu adevărat dure sub egida UE.

Nu mai are nimeni nicio îndoială că Ungaria ar trăda Occidentul și ar bloca unanimitatea deciziilor europene, iar în cazul (puțin probabil) al unei ofensive a Rusiei asupra Europei Centrale și de Est, Ungaria lui Orbán ar fi prima care ar trece de partea Rusiei, în speranța anulării Trianonului.

Să mai credem alte povești călduțe cu trecutul uitat și cu noile generații care gândesc altfel ar fi o naivitate de neînchipuit. Pe Budapesta nu se poate așadar conta în apărarea Vestului de Rusia. Ne va arăta tuturor, încă o dată, cât de supărată este pentru „nedreptatea” pe care Occidentul i-a făcut-o în 1920. Dacă va încerca însă marea cu degetul, s-ar putea ca Ungaria să mai primească o scatoalcă și în secolul XXI.

S-ar putea însă ca și alte state mai vechi în UE să trădeze. Nu, nu mă refer la Germania, pe care toată lumea o bănuiește că joacă duplicitar, din cauza dependenței în proporție de 50% de gazul rusesc. Dar criticii Berlinului se înșală. Germania nu va trăda UE și Occidentul, chiar dacă social-democratul Olaf Scholz, urmașul lui Gerhard Schröder cel vândut rușilor pe statul de plată al Gazprom, ar încerca probabil să nu includă Nord Stream 2 în pachetul de sancțiuni, până în punctul-limită în care americanii ar amenința pur și simplu cu torpilarea (la propriu) a gazoductului, dacă prin el va curge vreodată gaz dinspre Rusia agresoare spre Germania.

Berlinul nu va strica unanimitatea sancțiunilor. Am în vedere mai degrabă Austria decât Germania, ultima având o relație economică și strategică majoră cu SUA, în timp ce Viena poate să se prevaleze de neutralitatea ei în raport cu NATO și Rusia.

N-am terminat însă cu Ungaria. Răul pe care îl poate face acest mic stat cu o conducere rusofilă Uniunii Europene (poate mai puțin NATO) este foarte mare.

Ungaria poate fi buturuga mică a carului impozant al UE. Dacă, în limitele Tratatului actual al UE, Ungaria va exercita veto la sancțiunile împotriva Rusiei, gândiți-vă că acest simplu gest politic ar sparge efectiv Uniunea în 27 de bucățele, iar țările europene s-ar vedea în situația de a impune sancțiuni naționale Rusiei, nu sub steagul UE.

Ceea ce ar diminua enorm forța și impactul sancțiunilor. Să ne imaginăm doar că autoritățile de la București vor trebui să adopte sancțiuni unilaterale la adresa Rusiei și regimului Putin. Ce vom face oare noi, pe cont propriu? Vom expropria companiile rusești din România, vom interzice Aeroflot să survoleze teritoriul național, că dacă nu…, ce vom face? Vă răspund tot eu, nimic. Fără acoperișul UE, spart de Ungaria, sancțiunile statelor europene luate în parte la adresa Rusiei vor fi aproape nule.

Bun, să sperăm că nu se va ajunge aici.

Chiar și fără acest scenariu al sabotajului Ungariei, devenită pe zi ce trece tot mai ostilă UE și NATO, trebuie să ne gândim că, mai devreme sau mai târziu, momentul în care vor apărea NATO 2.0 și UE 2.0 va veni.

Nu putem ști acum versiunea pe care o va îmbrăca Occidentul în deceniile următoare, dar știm că dacă va exista un dușman comun, Rusia sau China, Vestul va fi mai unit și mai eficient, chiar dacă ar evolua în formate instituționale mai mici. Așa cum s-a întâmplat în primul Război Rece, când NATO avea 16 state, iar Comunitatea Europeană 12 membri.

Occidentul și țările sale importante nu vor dispărea, chiar dacă UE și NATO se vor transforma în timpul unor crize viitoare.

Cine nu va mai dori să respecte regulile clubului va pleca, așa cum a plecat Marea Britanie din UE. Statele occidentale își vor restructura relațiile și vor semna, la un moment dat, noi tratate, care să corespundă noilor realități, noilor nevoi, noilor rivalități și obiective, noilor compatibilități și incompatibilități.

Avantajul României

Ne plac UE și NATO, dar ar fi păcat să nu avem luciditatea să înțelegem în timp util că ambele se îndreaptă spre restructurări importante.

SUA nu vor pleca din Europa – din fericire, odată instalate cu trupe suplimentare aici, Statele Unite își vor permanentiza prezența militară și strategică proprie (sub steag american) pe Flancul Estic și în particular în România. Acesta este un mare serviciu pe care amenințarea rusească din Europa de Est ni l-a făcut, fără să vrea.

Se va înființa și Grupul de Luptă al NATO cu sediul în România, iar Franța pare decisă să își asume rolul de națiune-cadru, ceea ce îi va crește semnificativ cota de influență strategică în țara noastră și în regiune. Legarea mai strânsă a Mării Negre de Mediterana, din toate punctele de vedere, ar fi o contribuție ingenioasă și binevenită a Franței, dacă se va dovedi o opțiune serioasă și stabilă.

Momentul restructurării ordinii europene de securitate și a ordinii mondiale nu va fi ușor, va fi plin de surprize, provocări și întorsături, dar și de oportunități. Dar dacă vom avea relații bilaterale solide și vom fi serioși pe plan intern, eliminând spațiile de corupție și trădarea idioților utili sau naivitățile ideologice ale stângii neomarxiste (anticapitaliste, antiamericane și, desigur, pacifiste) ori dreptei naționaliste (infantil suveraniste), vom rămâne într-o zonă sigură, feriți de influența nefastă a Rusiei și Chinei.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Liderul UDMR Cluj despre școala românească din Gyula (Ungaria). Cum sunt scrise inscripțiile

Publicat

307940499 513526057253395 2779821020815845115 n

Deputatul de Cluj și președintele UDMR Cluj Csoma Botond a făcut o postare pe Facebook referitoare la o școală din Ungaria unde, alături de steagul Uniunii Europene și cel al Ungariei, apare și steagul României.

„Colegul meu, europarlamentarul Vincze Loránt a vizitat școala romănească din Giula, Ungaria. Pe clădire steagul comunității românești, inscripția de pe clădire: sus limba română, jos limba maghiară.

Dacă la noi pe o școală maghiară s-ar arbora steagul comunității maghiare și în cadrul inscripției oficiale limba maghiară ar fi prima și limba română a doua, s-ar crea o isterie națională, șovinii ar striga în gura mare că Ardealul e în pericol”, se arată în postarea lui Csoma.

Vizita la instituția de învățământ: „În cadrul unei ore de educație fizică pe săptămână, elevii învață să danseze”

Liceul, Școala Generală și Căminul de elevi Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula a fost înființat în 1949. În cadrul instituției, dar și în localitate, se promovează relația de prietenie dintre cele două țări vecine, Ungaria și România.

„În Ungaria, este firesc ca inscripția și steagul minorității să fie primele pe clădirea unei școli minoritare, în România acest lucru este încă de neimaginat pentru majoritatea – am subliniat astăzi la Gyula. Vizita a fost oportună, deoarece Guvernul Național al Românilor din Ungaria a solicitat ca acesta să fie inclus în membrii FUEN, lucrul urmând să fie decis săptămâna viitoare la congresul FUEN”, a punctat Vincze Loránt pe pagina sa de Facebook.

În prezent, la școala românească din Gyula învață aproape 500 de studenți, un personal de 60 de persoane asigurând educația bilingvă.

„Deși  există o diferență uriașă în ceea ce privește cunoașterea limbii române între cei înscriși la școală, instituția dă rezultate frumoase an de an, cu un procent mare de studenți care își continuă studiile la universitate.

Elevii învață despre istoria și geografia României, istoria românilor din Ungaria, arta românească, scopul instituției fiind acela de a păstra cultura bogată a dansului – în cadrul unei ore de educație fizică pe săptămână, elevii învață să danseze.

Din experiența mea, este cel mai avantajos pentru minorități dacă instituțiile lor decid direcția educației și ei înșiși declară calitatea situației lor. Vorbind cu liderii comunității românești din Ungaria, concluzia mea este că românii care locuiesc aici sunt mulțumiți de cadrul legal, instituțional și financiar pe care îl au”, mai spune Loránt.

308638887 621454336017665 7745311789096118993 n

308766442 621454449350987 5167773648388064920 n

Gyula, un oraș al maghiarilor, dar și al românilor

În 2020, s-au oferit 2 burse de studii de naționalitate pentru 2 eleve de clasa a XI-a, Petra Livia Sălăjan și Virag (Floare) Brighita Străin, manifestare la care a participat și consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, conform ziuadevest.ro.

Totodată, la Gyula se sărbătorește Ziua Națională a României. În 2019, aceasta a fost sărbătorită la Catedrala „Sf. Nicolae”, un alt eveniment la care Vasiloni a fost prezent.

În cadrul acestuia, s-au intonat ambele imnuri de stat, un elev de clasa a XI-a a recitat poezia „Trebuie să crezi în posibilitatea fericirii”, urmată de un discurs al directorului Maria Gurzău Czegledi, care a mulțumit secretarului de stat ungar pentru bursele oferite.

Potrivit rador.ro, programul festiv s-a încheiat cu un scurt dans românesc, prezentat de membri ai Ansamblului Folcloric de Păstrare și Promovare a Tradițiilor Populare Românești, aparținând Liceului și Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, și de o recepție oficială oferită participanților.

În sala Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc, în 2 octombrie, o ceremonie legată de oferirea a două burse de studii de naționalitate, pentru două eleve din clasa a XI-a de la această instituție.

Sursa foto: Vincze Loránt – Facebook

308338011 621454559350976 9153654564704998759 n

Citește mai departe

CULTURA

Castelul Peleș și Salina Turda vor fi promovate la o CONFERINȚĂ de 88 de milioane de lei. România găzduiește evenimentul

Publicat

308053772 631292378384795 6684036765431833894 n

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie, România va găzdui, la București, Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), la care vor participa peste 3000 de invitați din 193 de țări membre. Castelul Peleș și Salina Turda sunt două dintre obictivele promovate de Ministerul Antreprenoratului și Turismului (MAT) la eveniment.

„Începând de săptămâna viitoare, România va fi gazda a peste 3.000 de invitați de rang înalt din întreaga lume, o oportunitate deosebită pentru noi de a ne promova țara ca destinație turistică! Totul se datorează desfășurării, la București, a Conferinței Plenipotențiarilor UIT.

Suntem onorați să fim, astfel, parteneri în cadrul unui eveniment de o asemenea anvergură și ne dorim ca prin cele trei infotripuri pe care le vom organiza pentru delegațiile străine să punem în valoare frumusețea țării noastre și a unora dintre cele mai emblematice obiective ale acesteia, cum ar fi Castelul Peleș și Salina Turda.

Cu siguranță, vestea despre unicitatea și valorile noastre va fi purtată mai departe”, a precizat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Conferință de 88 de milioane de lei

Potrivit Mediafax, ediția cu numărul 21 a evenimentului se va desfășura de-a lungul a trei săptămâni, la care vor participa delegați din 193 de țări membre, urmărind totodată dezvoltarea domeniului IT&C la nivel global.

Conferința are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației pentru următorii patru ani, precum și conducerea UIT, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT și membrii Comitetului pentru Reglementări Radio, conform ancom.ro.

În data de 21 aprilie 2022, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 88 de milioane de lei pentru a asigura finanțarea cheltuielilor aferente pregătirii, organizării și desfășurării Conferinței, prin ordonanță de urgență, la inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ISU Cluj: Doi bărbați cu arsuri după incendiul de la Tetarom

Publicat

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.52 am

În urma incendierii unei celule de tensiune de la Tetarom I, de pe strada Tăietura Turcului, 2 persoane au fost rănite și duse la spital. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca.

„Apelul de urgență a venit la ora 10:44, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere, o autoscară și două echipaje SMURD de terapie intensivă.

Incendiul a fost păstrat în limitele în care a fost găsit, manifestându-se la mai multe componente ale celulei electrice. Doi bărbați de 48 și 36 de ani au suferit arsuri, fiind transportați la spital”, informează ISU Cluj.

Ambii erau conștienți și cooperanți. Cauza a incendiului nu se cunoaște încă, e în cercetare.

Citește și Incendiu la TETAROM Cluj. Două persoane rănite

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.51 am

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a venit cu mai multe detalii.

„La locul evenimentului au fost solicitați și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunilor de neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, spun autoritățile.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.50 am

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii construiesc CĂSUȚE pentru CĂȚEII de pe stradă: „Una e când ai un cățel acasă, alta e când ai 180 de căței ai nimănui”

Publicat

whatsapp image 2022 09 24 at 11.43.01 am

Clujenii de la Arca lui Noe construiesc astăzi, între orele 10 și 14, căsuțe pentru cățeii străzii, pe Calea Turzii și Aurel Vlaicu, la Leroy Merlin, în cadrul unei noi inițiative pentru necuvântătoarele din adăpostul lor.

„În fiecare an, Leroy Merlin ne este partener și sprijin în construirea cuștilor pt cățeii abandonați și aflați în grija asociației Arca lui Noe. Au înțeles nevoia noastră și ne sprijină în acest sens.

Câinii din grija asociației Arca lui Noe sunt câinii abandonați de clujeni. La noi au primit a doua șansă la viață, așteaptă să fie adoptați. Viața în adăpost nu este una frumoasă, dar cei din asociație, alături de voluntari, încearcă să le-o facă cât mai plăcută. Prin construirea căsuțelor, în parteneriat cu Leroy Merlin, reușim să le asiguram confortul, fiind feriți de frig și ploaie.

Orice acțiune de sprijinire contează pentru noi, eforturile noastre fiind unele care ne depășesc limitele. Cățeii din adăpost, pe lângă casă, au nevoie de mâncare, asistență sanitar veterinară, curățenie și socializare. Așteaptă să fie mângâiați și adoptați de oameni responsabili, iubitori de animale”, spune voluntarul Cristina Ghibu, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.40.10 am

Finuca Bora, președinta asociației Arca lui Noe și cățelul Rezido

whatsapp image 2022 09 24 at 11.39.01 am

whatsapp image 2022 09 24 at 11.46.55 am

un copil abandonat căruia i se construiește astăzi casă

Voluntarii de la asociație s-au strâns pe Calea Turzii, iar pe Aurel Vlaicu sunt cetățenii care s-au înscris, la rândul lor, la atelier.

„Acțiunea noastră are loc doar pe Calea Turzii pentru că am comandat niște cuști foarte mari și greu de transportat, pe care am hotărât să le asamblăm parțial la fața locului, continuând lucrul la adăpost. Pe Aurel Vlaicu s-au strâns persoanele care vor să se implice.

În fiecare lună e un atelier de lucru la Leroy, unul dintre ele fiind acesta. Compania a înțeles necesitatea. Una e când ai un cățel al tău acasă, alta e când ai 180 de căței ai nimănui în grijă”, conchide Cristina.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.41.40 am

307167053 5732104456834594 7937747532029962016 n

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax