Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Valentin NAUMESCU – Cumpăna Europei. INVADAREA Ucrainei și riscul eșecului sancționării Rusiei

Publicat


Suntem în plin război. Rusia a invadat Ucraina, trimițându-și trupele pe teritoriul unui stat suveran.

naumescu

Adevărul despre Rusia lui Putin a ieșit la iveală chiar și pentru cei mai îndoctrinați și înverșunați critici ai Occidentului, ai capitalismului, Ucrainei, SUA, NATO, UE, democrației liberale etc., care s-au străduit până în ultimul moment, de multe ori la limita ridicolului sau dincolo de ea, să ne convingă că Vestul este de vină pentru acest conflict, iar Moscova este pașnică.

Rusia a fost și este un agresor, condusă de regimuri mincinoase, criminale, înapoiate, expansive și sfidătoare la adresa regulilor și ordinii de drept internațional, regimuri care au promovat, inclusiv în epoca modernă, cultura dreptului forței înaintea forței dreptului, adică inversul culturii liberale occidentale.

Ar fi poate o discuție interesantă de ce a ratat Rusia întâlnirea cu liberalismul și modernitatea politică, apoi de ce nu a reușit să depășească eșecul Uniunii Sovietice în 1989-1991 (așa cum au trecut, în 1945, Germania peste prăbușirea celui de-al Treilea Reich sau Japonia peste epoca imperială militaristă, reușind democratizarea și liberalizarea regimurilor lor politice), dar nu este momentul să o dezvoltăm acum și aici.

Cu toate naivitățile pacifiste, ipocriziile și tăcerile încărcate de complicitate ale susținătorilor (intelectuali sau nu) ai stângii neomarxiste și ai dreptei naționaliste neolegionare, care își maschează cu greu ura la adresa Occidentului și ordinii liberale -această ură comună unește neomarxismul cu neofascismul-, iată că Vladimir Putin le-a sfărâmat aseară iluziile ideologice atât „tovarășilor”, cât și „camarazilor” exaltați de la noi, care își construiseră în ultimul timp platforme contestatare și radicale anti-sistem, bazate pe o rusofilie explicită sau implicită, pe care acum nu știu cum s-o mai ascundă. Rusia a invadat de facto Ucraina.

„Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran”

Am ascultat discursul delirant de la Kremlin, dominat de dorința întoarcerii timpului înapoi, de revanșă și de „roata istoriei”.

Aceeași distorsionare diabolică a realității, aceeași obsesie a istoriei nedrepte, a liderului misionar chemat să corecteze trădările puterilor străine și vecinilor, inechitățile și suferințele poporului său.

Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran, care ar trebui să beneficieze de prevederile dreptului internațional. A fost prezentată ca un construct sovietic artificial, ca un cadou al Rusiei bolșevice către un popor nerecunoscător, numai bună de devorat dacă are aspirații occidentale, democratice și liberale.

Toți ideologii revoluționari și dictatorii au operat cu istoria ca instrument ideologic și „argument” al agresiunii armate, distopiilor revoluționare sau represiunii totalitare. Este valabil pentru Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, până la Béla Kun sau Miklós Horthy, Zelea Codreanu, Antonescu sau Ceaușescu, respectiv tristele figuri ale apologeților acestora din vremurile noastre.

„Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina”

Toți s-au crezut chemați să repare nedreptățile istoriei, provocând în realitate mai multă dramă, suferință, crimă și nedreptate în rândul popoarelor lor decât realitățile (de acord, imperfecte) ale democrațiilor liberale occidentale pe care le-au contestat.

Nu am nicio îndoială că Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina, așa cum au pierdut toți agresorii atunci când succesorii lor politici au făcut bilanțul final al războiului.

Câștigarea sau pierderea unui război nu se rezumă la capacitatea de a-ți instala o divizie de tancuri pe teritoriul unei țări care te urăște și în contextul unei lumi care te blamează. Nu te vei bucura de niciun fel de beneficii. Întrebarea este dacă vei simți sau nu povara sancțiunilor și vei plăti sau nu „prețul greu” de care se tot vorbea. Aici începem să avem dubii.

Rusia și rușii nu au  nimic de câștigat de pe urma invadării Ucrainei. Nici resurse, nici cine știe ce teritoriu strategic, nici prestigiu internațional.

Fac doar rău poporului ucrainean și blochează drumul Ucrainei spre Occident. Conducătorii Rusiei post-Putin din 2030, de exemplu (sau chiar mai repede), vor evalua ca fundamental greșite deciziile actuale ale Kremlinului și, atunci când vor dori să reînnoade legăturile cu Occidentul și să facă din nou afaceri bune cu Vestul, vor da înapoi în privința Ucrainei.

„Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european”

Dar deocamdată Rusia este în Era Putin și nu se întrevede o schimbare în viitorul apropiat. Trebuie așadar să luăm lucrurile așa cum sunt acum și să găsim soluții pentru acest context, nu pentru cel din deceniul următor.

Europa este, din nou, în cumpănă. Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european și ordinii de securitate post-Război Rece. Trebuie să privim înainte, nu înapoi, și să înțelegem dacă și ce mai este de făcut acum, după ce agresiunea s-a produs. Erau niște angajamente năpraznice de îndeplinit, în eventualitatea invaziei. Invazia s-a produs.

Primele semnale ale Vestului, după invadarea Ucrainei, sunt timide și ezitante – nici vorbă de „sancțiunile devastatoare” la adresa Rusiei de care se vorbea acum câteva zile. Ba mai mult, citesc undeva o știre care sper să fie falsă, că SUA se gândesc să impună ceva sancțiuni economice în relația cu cele două regiuni separatiste. Nefericită ieșire publică. Probabil va fi infirmată curând, ca și cea cu „incursiunea minoră”.

Alte voci spun să mai stăm, să mai așteptăm, să vedem dacă tancurile se vor pune în mișcare dincolo de cele două așa-zise „republici populare” Donețk și Lugansk, unde Rusia ar fi fost oricum prezentă demult. Încântătorul ministru de Externe al Rusiei se plânge deja că nu mai apucă să o vadă odată pe „mama sancțiunilor”, cu care îi tot sperie Occidentul de ceva vreme încoace.

„Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice”

Cu alte cuvinte, în acest scenariu de coșmar, execuția Ucrainei ar fi „perfectă”. Ciuntită teritorial de Rusia și nesusținută de Occident. Dacă Ucraina își va apăra militar teritoriile care îi aparțin, Rusia va spune că „Ucraina este agresorul”, iar „Kievul atacă două țări independente și armata rusă, chemată de acestea în ajutor”, pentru a le garanta securitatea.

Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice. I s-a întins capcana invaziei și a războiului, în care victima poate fi brusc prezentată ca agresor, iar călăul se poate plânge că este atacat.

Cu siguranță nu aș vrea să fiu în pielea președintelui Zelenski și, sincer să fiu, nici nu aș ști ce sfat strategic, politic sau moral să dau acum. Să lupte în Donbass? Vin rușii peste ei până la Kiev și nu îi ajută nimeni!

Să nu lupte? Sunt praf și pulbere, se vor face de râs că nu sunt în stare nici măcar să schițeze un gest că-și apără țara, iar rușinea trădării armatei ucrainene din Crimeea (2014) va reveni pe buzele tuturor.

Tragedia Ucrainei se desfășoară așadar sub ochii noștri, exact după versificația cinică și grobiană a conducătorului Rusiei, recitată recent – „Îndură, frumoasa mea, îndură!…”

Dar aceasta nu este o provocare teribilă doar pentru Ucraina. Este și cumpăna Europei, a Occidentului, a ordinii de securitate și a lumii libere pe care mai dorim, mai știm, mai putem -sau nu- să o apărăm cu adevărat. Dacă sancțiunile eșuează, nu Rusia, ci Occidentul și noi înșine vom plăti un preț foarte greu: o nouă ordine de securitate europeană, așa cum sigur nu ne va plăcea.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Liber de Mica Unire. O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Publicat

De

Minivacanță de Mica Unire

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.

Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.

O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Nimic mai util ca o minivacanță, mai ales în luna ianuarie. Că se vor odihni sau, daca mai au bani după sărbători, vor merge la schi sau în drumeții, majoritatea salariaților din România au la dispoziție un weekend prelungit, la sfârșitul săptămânii.

Alte minivacanțe în anul 2025

Următoarea minivacanță îi așteaptă pe români de abia de Paști. Aceasta va avea patru zile. În acest an, Paștele ortodox și cel catolic va fi sărbătorit în aceeși zi, în 20 aprilie. Angajații au liber și în Vinerea Mare, 18 aprilie, dar și luni, 21 aprilor, a doua zi de Paști.

Alte zile libere pentru români în timpul săptămânii, în anul 2025 vor fi:

  • joi 1 mai – Ziua Muncii, dar și vineri 2 iunie pentru a face punte cu weekendul
  • luni 9 iunie – a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.

În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă proprie, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub salariul minim pe economie.

A crescut cuantumul contribuției minime lunare la pensie

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 de lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 de lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei, anunță Casa de Pensii Cluj.

În acest context, reprezentații Casei de Pensii Cluj au anunțat că, din inițiativa propirie și cu notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 de lei.

În același timp, reprezentanții Casei de Pensii Cluj au precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire macabră. Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Publicat

De

cadvru găsit pe malul lacului la Chinteni

Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.

Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .

Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.

În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.

Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului

Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.

În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.

Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FC Botoșani – CFR Cluj, 1-1. Clujenii plătesc pentru strategia FALIMENTARĂ a „Bursucului”

Publicat

panagiotis tachtsidis

CFR Cluj a jucat, duminică seara în deplasare, cu FC Botoșani, în etapa a 22-a a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 35 de puncte, în timp ce botoșănenii erau pe locul 15 cu 18 puncte. Meciul se termină egal, 1-1, goluri marcate de Lopez (min.85), respectiv Korenica (min.10), clujenii ratând locul 2 după ce au preferat să apere scorul înregistrat din min.10 în loc să pună pericol pe poarta lui Anestis, grație strategiei gândite de „Bursuc”.

Echipele de start:

FC Botoșani: Anestis – Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic – Enriko Papa, Ferreira – Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu – Chică-Roșă
Rezerve: Pap, Alin Ciobanu, Petro, Șeroni, Eugen David, Mouadib, Pănoiu, Ed. Florescu, Enzo Lopez, Salomon
Absenți: Matricardi, Miron, Mitrov (suspendați), Benzar (accidentat)
Antrenor: Leo Grozavu

CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora – Tachtsidis, Kader Keita, Fica – Postolachi, Louis Munteanu, Korenica
Rezerve: Rareș Gal, Simao Rocha, Țîrlea, Boben, Djokovic, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Andreas Sfait, Nkololo, Juric
Absent: M. Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj începe bine partida și în min.10 are 1-0 prin golul marcat de Korenica. La adăpostul scorului, clujenii se mulțumesc să destrame tentativele de atac ale Botoșaniului și să încerce să dea lovitura pe contraatac.

În min.20, Loius Munteanu este perfect angajat în careu de Korenica însă Anestis reușește să respingă mingea plasată de atacantul clujean.

La rândul lor, moldovenii au o ocazie mare în min.30, când Papa trimite cu capul puțin pe lângă poartă. În min.44, Cîmpanu trimite lobat pe poarta lui Hindrich însă goalkeeper-ul clujean respinge peste bară.

În repriza a doua, CFR cedează total inițiativa și se lasă călăriți de moldoveni. Din fericire pentru clujeni, Botoșaniul nu reușește să finalizeze.

În min.72, Munteanu ratează cu poarta goală, șutul lui slab fiind respins de pe linia porții. La aceeași fază, nu se acordă penalty la un henț în careu, asta după ce faza a fost analizată la VAR. Peste două minute, același Munteanu ratează o lovitură cu capul din 6m.

Și ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmplă: în min.85, Lopez înscrie din 6m după o retragere târzie a liniei de fund clujene, pentru 1-1.

Hindrich mai respinge un șut periculos al lui Florescu și meciul se termină egal, 1-1, cu o posesie zdobitoare a moldovenilor. CFR plătește pentru strategia falimentară a lui Dan Petrescu.

Notele Cluj24:

Hindrich 7 – Graovac 6, Bolgado 6, Aly Abeid 6, Camora 6 – Tachtsidis 6, Kader Keita 6, Fica 6 – Postolachi 5, Louis Munteanu 6, Korenica 7, Simao Rocha, Djokovic 5, Păun, Nkololo 7, Juric 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate