Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Valentin NAUMESCU – Cumpăna Europei. INVADAREA Ucrainei și riscul eșecului sancționării Rusiei

Publicat


Suntem în plin război. Rusia a invadat Ucraina, trimițându-și trupele pe teritoriul unui stat suveran.

naumescu

Adevărul despre Rusia lui Putin a ieșit la iveală chiar și pentru cei mai îndoctrinați și înverșunați critici ai Occidentului, ai capitalismului, Ucrainei, SUA, NATO, UE, democrației liberale etc., care s-au străduit până în ultimul moment, de multe ori la limita ridicolului sau dincolo de ea, să ne convingă că Vestul este de vină pentru acest conflict, iar Moscova este pașnică.

Rusia a fost și este un agresor, condusă de regimuri mincinoase, criminale, înapoiate, expansive și sfidătoare la adresa regulilor și ordinii de drept internațional, regimuri care au promovat, inclusiv în epoca modernă, cultura dreptului forței înaintea forței dreptului, adică inversul culturii liberale occidentale.

Ar fi poate o discuție interesantă de ce a ratat Rusia întâlnirea cu liberalismul și modernitatea politică, apoi de ce nu a reușit să depășească eșecul Uniunii Sovietice în 1989-1991 (așa cum au trecut, în 1945, Germania peste prăbușirea celui de-al Treilea Reich sau Japonia peste epoca imperială militaristă, reușind democratizarea și liberalizarea regimurilor lor politice), dar nu este momentul să o dezvoltăm acum și aici.

Cu toate naivitățile pacifiste, ipocriziile și tăcerile încărcate de complicitate ale susținătorilor (intelectuali sau nu) ai stângii neomarxiste și ai dreptei naționaliste neolegionare, care își maschează cu greu ura la adresa Occidentului și ordinii liberale -această ură comună unește neomarxismul cu neofascismul-, iată că Vladimir Putin le-a sfărâmat aseară iluziile ideologice atât „tovarășilor”, cât și „camarazilor” exaltați de la noi, care își construiseră în ultimul timp platforme contestatare și radicale anti-sistem, bazate pe o rusofilie explicită sau implicită, pe care acum nu știu cum s-o mai ascundă. Rusia a invadat de facto Ucraina.

„Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran”

Am ascultat discursul delirant de la Kremlin, dominat de dorința întoarcerii timpului înapoi, de revanșă și de „roata istoriei”.

Aceeași distorsionare diabolică a realității, aceeași obsesie a istoriei nedrepte, a liderului misionar chemat să corecteze trădările puterilor străine și vecinilor, inechitățile și suferințele poporului său.

Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran, care ar trebui să beneficieze de prevederile dreptului internațional. A fost prezentată ca un construct sovietic artificial, ca un cadou al Rusiei bolșevice către un popor nerecunoscător, numai bună de devorat dacă are aspirații occidentale, democratice și liberale.

Toți ideologii revoluționari și dictatorii au operat cu istoria ca instrument ideologic și „argument” al agresiunii armate, distopiilor revoluționare sau represiunii totalitare. Este valabil pentru Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, până la Béla Kun sau Miklós Horthy, Zelea Codreanu, Antonescu sau Ceaușescu, respectiv tristele figuri ale apologeților acestora din vremurile noastre.

„Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina”

Toți s-au crezut chemați să repare nedreptățile istoriei, provocând în realitate mai multă dramă, suferință, crimă și nedreptate în rândul popoarelor lor decât realitățile (de acord, imperfecte) ale democrațiilor liberale occidentale pe care le-au contestat.

Nu am nicio îndoială că Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina, așa cum au pierdut toți agresorii atunci când succesorii lor politici au făcut bilanțul final al războiului.

Câștigarea sau pierderea unui război nu se rezumă la capacitatea de a-ți instala o divizie de tancuri pe teritoriul unei țări care te urăște și în contextul unei lumi care te blamează. Nu te vei bucura de niciun fel de beneficii. Întrebarea este dacă vei simți sau nu povara sancțiunilor și vei plăti sau nu „prețul greu” de care se tot vorbea. Aici începem să avem dubii.

Rusia și rușii nu au  nimic de câștigat de pe urma invadării Ucrainei. Nici resurse, nici cine știe ce teritoriu strategic, nici prestigiu internațional.

Fac doar rău poporului ucrainean și blochează drumul Ucrainei spre Occident. Conducătorii Rusiei post-Putin din 2030, de exemplu (sau chiar mai repede), vor evalua ca fundamental greșite deciziile actuale ale Kremlinului și, atunci când vor dori să reînnoade legăturile cu Occidentul și să facă din nou afaceri bune cu Vestul, vor da înapoi în privința Ucrainei.

„Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european”

Dar deocamdată Rusia este în Era Putin și nu se întrevede o schimbare în viitorul apropiat. Trebuie așadar să luăm lucrurile așa cum sunt acum și să găsim soluții pentru acest context, nu pentru cel din deceniul următor.

Europa este, din nou, în cumpănă. Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european și ordinii de securitate post-Război Rece. Trebuie să privim înainte, nu înapoi, și să înțelegem dacă și ce mai este de făcut acum, după ce agresiunea s-a produs. Erau niște angajamente năpraznice de îndeplinit, în eventualitatea invaziei. Invazia s-a produs.

Primele semnale ale Vestului, după invadarea Ucrainei, sunt timide și ezitante – nici vorbă de „sancțiunile devastatoare” la adresa Rusiei de care se vorbea acum câteva zile. Ba mai mult, citesc undeva o știre care sper să fie falsă, că SUA se gândesc să impună ceva sancțiuni economice în relația cu cele două regiuni separatiste. Nefericită ieșire publică. Probabil va fi infirmată curând, ca și cea cu „incursiunea minoră”.

Alte voci spun să mai stăm, să mai așteptăm, să vedem dacă tancurile se vor pune în mișcare dincolo de cele două așa-zise „republici populare” Donețk și Lugansk, unde Rusia ar fi fost oricum prezentă demult. Încântătorul ministru de Externe al Rusiei se plânge deja că nu mai apucă să o vadă odată pe „mama sancțiunilor”, cu care îi tot sperie Occidentul de ceva vreme încoace.

„Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice”

Cu alte cuvinte, în acest scenariu de coșmar, execuția Ucrainei ar fi „perfectă”. Ciuntită teritorial de Rusia și nesusținută de Occident. Dacă Ucraina își va apăra militar teritoriile care îi aparțin, Rusia va spune că „Ucraina este agresorul”, iar „Kievul atacă două țări independente și armata rusă, chemată de acestea în ajutor”, pentru a le garanta securitatea.

Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice. I s-a întins capcana invaziei și a războiului, în care victima poate fi brusc prezentată ca agresor, iar călăul se poate plânge că este atacat.

Cu siguranță nu aș vrea să fiu în pielea președintelui Zelenski și, sincer să fiu, nici nu aș ști ce sfat strategic, politic sau moral să dau acum. Să lupte în Donbass? Vin rușii peste ei până la Kiev și nu îi ajută nimeni!

Să nu lupte? Sunt praf și pulbere, se vor face de râs că nu sunt în stare nici măcar să schițeze un gest că-și apără țara, iar rușinea trădării armatei ucrainene din Crimeea (2014) va reveni pe buzele tuturor.

Tragedia Ucrainei se desfășoară așadar sub ochii noștri, exact după versificația cinică și grobiană a conducătorului Rusiei, recitată recent – „Îndură, frumoasa mea, îndură!…”

Dar aceasta nu este o provocare teribilă doar pentru Ucraina. Este și cumpăna Europei, a Occidentului, a ordinii de securitate și a lumii libere pe care mai dorim, mai știm, mai putem -sau nu- să o apărăm cu adevărat. Dacă sancțiunile eșuează, nu Rusia, ci Occidentul și noi înșine vom plăti un preț foarte greu: o nouă ordine de securitate europeană, așa cum sigur nu ne va plăcea.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabin Sărmaș: Proiectul metroului din Cluj este, de departe, cel mai întârziat din PNRR. Arată blocajul Primăriei

Publicat

sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a declarat că știa că proiectul metroului din Cluj-Napoca este întârziat, înainte de declarația ministrului MIPE, Adrian Câciu.

”Avem termen 2026 să cheltuim banii pentru metrou, vorbim despre metrou, și suntem, de departe, cel mai întârziat proiect din PNRR.

Primăria nu poate face o selecție de companie care se ocupă de dirigenție, ceea ce arată blocajul în care se află Primăria astăzi, o incapacitate în propria curte care ne duce la pierderi.

Eu cred că Boc, după alegeri, anunță că nu mai face metroul. Nu am dovezi, asta este percepția mea. În 10 iunie ne va face surpriza că filonul de sare este până în Piața Avram Iancu”, a afirmat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Porsche pregătește deschiderea la Cluj a celui de-al doilea showroom în România

Publicat

Porsche

Porsche derulează o investiție de proporții la Cluj, unde va demara construcția celui de-al doilea Centru din România al mărcii. În prezent, proiectul arhitectural al noului spațiu este aprobat, iar construcția se află în stadiul de autorizare.

”Pentru marca Porsche, această investiție de la Cluj este una strategică, în conformitate cu planurile noastre de dezvoltare și sustenabilitate în România și în regiune”, spune Alin Tapalagă, director general al Porsche Inter Auto România.

”Ca Importator Porsche în România, am împlinit anul trecut 25 de ani pe piața locală, Centrul Porsche București a împlinit 10 ani, deținem și un service autorizat în Timișoara, astfel că am considerat oportun momentul deschiderii unui al doilea Centru Porsche în țară, într-o zonă în care marca este foarte apreciată și așteptată de clienții noștri.

Noul spațiu va conține atât un showroom de prezentare, cât și un nou atelier de service.

Porsche

Clădire verde

Construită la cele mai înalte standarde, clădirea va fi una verde, durabilă, investiția fiind aliniată la standardele noastre de reducere a emisiilor și conservare a resurselor naturale, atât prin procesul de producție și prin hibridizarea și electrificarea gamei de automobile, cât și prin construirea unor showroom-uri eco-friendly”.

Construcția noului spațiu va fi demarată în acest an, imediat după primirea tuturor aprobărilor de construcție necesare. Finalizarea construcției este planificată pentru anul 2025.

Facilități moderne

Noul Centrul Porsche Cluj va avea un showroom de prezentare de aprox. 600 mp și un service autorizat Porsche, care va avea o suprafață de 870 mp. Spațiul va beneficia de toate facilitățile moderne și construcția va fi realizată pe baza noii identități corporative a Porsche AG, la cele mai înalte standarde.

Personalul va fi acreditat Porsche, iar training-urile consilierilor de vânzări și service vor fi efectuate la producător, respectând cele mai riguroase cerințe.

Personalul din service va beneficia de tot sprijinul, know-how-ul și experiența Centrului Porsche București, care efectuează lucrări electrice cu grad mare de dificultate, fiind în acest moment un Hub HV important la nivel regional în Europa Centrală și de Est.

Piața crește în Cluj

”Porsche are deja o prezență puternică în Cluj-Napoca prin MHP România și Porsche Engineering, ambele companii fiind deținute de către Porsche AG Stuttgart”, spune Adrian Pascu, Director Executiv Importator Porsche.

”În plus, noi suntem deja foarte vizibili în Cluj, prin implicarea noastră locală în turneul de tenis Transylvania Open încă de la prima ediție, cu o tradiție de 4 ani.

Piața noastră crește în Cluj, portofoliul nostru de clienți din zonă devine din ce în ce mai mare, la fiecare road-tour în zonă observăm un interes crescut pentru modelele Porsche, astfel că această investiție era foarte necesară și solicitată. Așa că ne bucuram să putem spune azi ferm: da, al doilea Centru Porsche din România va fi deschis la Cluj!”.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, deschis după renovarea de peste 7,1 milioane de euro. Va fi un ”templu cultural”

Publicat

De

castelul gilău

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost redeschis, vineri, în urma unor lucrări de renovare și restaurare care au costat peste 7 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, Guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

La ceremonia de deschidere a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a spus că scopul Fundației ”Tradiții Transilvane” va trebui să fie păstrarea tradițiilor culturală și a limbii maghiare.

”Avem datoria de a contribui la cultura universală. Prin acest castel trebuie să facem tot ce putem pentru păstrarea culturii noastre”, a transmis Semjen.

castelul gilău

”Templu cultural”

Elek Nagy, propritarul castelului, a precizat că ziua de vineri este una extraordinară din viața sa, aici urmând să funcționeze un centru cultural unde culturile maghiară și română se întâlnesc.

”Va fi un templu cultural din Ardeal, va fi un loc de întâlnire pentru familii și va găzdui evenimente culturale, musicale, festivaluri mai mici.

Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa.

Castelul se afla într-o stare avansată de degradare înainte de a-l cumpăra fundația noastră”, a spus Nagy.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Datează din anii 1400

Castelul de la Gilău datează din anul 1460 și este situat în mijlocul pe un domeniu de 14 hectare. Are o structură rectangulară cu patru turnuri de colț. De-a lungul anilor a fost locuit de diverși episcopi, dar a fost și reședință nobiliară.

Lucrările de renovare și reabilitare au constat din consolidarea structurii, repararea acoperișului, a scărilor, au fost montate lifturi în interior, s-a instalat încălzire în pardoseală, dar și un sistem modern de ventilație.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. 25 de companii și universitățile clujene și-au prezentat oferta la Bursa locurilor de muncă a AJOFM

Publicat

De

Zeci de companii și cele mai importante universități clujene și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj vineri, 14 mai, la Cluj Arena.

Peste 25 de companii și universități din județ și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Cluj la Cluj Arena.

Sute de elevi și clujeni în căutarea unui loc de muncă au luat parte la eveniment, unde au putut sta de vorbă cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai universităților clujene.

„La evenimentul de astăzi au participat 25 de mari companii din județ oferind un număr foarte mare de locuri de muncă, atât pe studii medii, cât și pe studii superioare, pe o gamă largă de ocupații. Am avut prezente marile universități clujene care și-au prezentat oferta educațională copiilor interesați de oferta de școlarizare.

Amintim că au fost în jur de 800 de elevi din liceele clujene, școli profesionale și licee de profil care au manifestat interes în ceea ce privește oferta angajatorilor, cât și oferta educațională a marilor universități pentru cei care doresc să meargă mai departe, la universități”, a declarat Ciprian Boșca, consilier AJOFM, pentru Cluj24.

Licee cu rezultate remarcabile, premiate

Ca element de noutate la ediția de anul acesta, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, alături de marii angajatori participanți au premiat liceele cu rezultate excepționale în activități curriculare și extra-curriculare. Este vorba despre Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca și Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca.

„Ca o premieră în acest eveniment, am premiat, împreună cu marii angajatori, performanța și excelența în educație pentru activități curriculare și extra-curriculare. Au fost premiate trei licee cu rezultate deosebite în acest fel de activități. Mediul de business a decis, împreună cu noi, să premieze această implicare deosebită a copiilor și rezultatele deosebite pe care aceștia le-au obținut”, a mai arătat Ciprian Boșca.

Peste 800 de locuri de muncă vacante

Târgul a beneficiar de prezența a 25 dintre cei mai mari angajatori din județul Cluj, cu o ofertă de pest 800 de locuri de muncă vacante, dar și de prezența celor mai mari universități din Cluj, care și-au prezentat ofertele de studii pentru anul şcolar 2024-2025.

„Au participat cele mai mari universități: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Dimitrie Cantemir. Universitățile au fost prezente cu toate facultățile. A fost un foarte mare interes din partea copiilor pentru aceste universități.

Au mai fost prezente și marile companii din județ care au nevoie de forță de muncă în domeniul industrial, vorbim de Bosch, Eckerle, DeLonghi, companii din domeniul farmaceutic, din domeniul financiar-bancar și din alte domenii. Am observat interes din partea vizitatorilor pentru aceste oferte venite din partea marilor companii, ceea ce ne bucură foarte mult”, a mai explicat consultantul AJOFM Cluj.

Reprezentanții universităților au atras privirile participanților atât prin costumațiile neobișnuite, prin instalații și aparaturi captivante, cât și cu ajutorul necuvântătoarelor.

Târgul Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră ediția 2024 a reunit, pe de o parte universitățile clujene, mediul preuniversitar, împreună cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea unor angajatori reprezentativi pentru piața forței de muncă.


Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax