Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Valentin NAUMESCU – Cumpăna Europei. INVADAREA Ucrainei și riscul eșecului sancționării Rusiei

Publicat


Suntem în plin război. Rusia a invadat Ucraina, trimițându-și trupele pe teritoriul unui stat suveran.

naumescu

Adevărul despre Rusia lui Putin a ieșit la iveală chiar și pentru cei mai îndoctrinați și înverșunați critici ai Occidentului, ai capitalismului, Ucrainei, SUA, NATO, UE, democrației liberale etc., care s-au străduit până în ultimul moment, de multe ori la limita ridicolului sau dincolo de ea, să ne convingă că Vestul este de vină pentru acest conflict, iar Moscova este pașnică.

Rusia a fost și este un agresor, condusă de regimuri mincinoase, criminale, înapoiate, expansive și sfidătoare la adresa regulilor și ordinii de drept internațional, regimuri care au promovat, inclusiv în epoca modernă, cultura dreptului forței înaintea forței dreptului, adică inversul culturii liberale occidentale.

Ar fi poate o discuție interesantă de ce a ratat Rusia întâlnirea cu liberalismul și modernitatea politică, apoi de ce nu a reușit să depășească eșecul Uniunii Sovietice în 1989-1991 (așa cum au trecut, în 1945, Germania peste prăbușirea celui de-al Treilea Reich sau Japonia peste epoca imperială militaristă, reușind democratizarea și liberalizarea regimurilor lor politice), dar nu este momentul să o dezvoltăm acum și aici.

Cu toate naivitățile pacifiste, ipocriziile și tăcerile încărcate de complicitate ale susținătorilor (intelectuali sau nu) ai stângii neomarxiste și ai dreptei naționaliste neolegionare, care își maschează cu greu ura la adresa Occidentului și ordinii liberale -această ură comună unește neomarxismul cu neofascismul-, iată că Vladimir Putin le-a sfărâmat aseară iluziile ideologice atât „tovarășilor”, cât și „camarazilor” exaltați de la noi, care își construiseră în ultimul timp platforme contestatare și radicale anti-sistem, bazate pe o rusofilie explicită sau implicită, pe care acum nu știu cum s-o mai ascundă. Rusia a invadat de facto Ucraina.

„Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran”

Am ascultat discursul delirant de la Kremlin, dominat de dorința întoarcerii timpului înapoi, de revanșă și de „roata istoriei”.

Aceeași distorsionare diabolică a realității, aceeași obsesie a istoriei nedrepte, a liderului misionar chemat să corecteze trădările puterilor străine și vecinilor, inechitățile și suferințele poporului său.

Ucraina a fost negată, practic, ca stat suveran, care ar trebui să beneficieze de prevederile dreptului internațional. A fost prezentată ca un construct sovietic artificial, ca un cadou al Rusiei bolșevice către un popor nerecunoscător, numai bună de devorat dacă are aspirații occidentale, democratice și liberale.

Toți ideologii revoluționari și dictatorii au operat cu istoria ca instrument ideologic și „argument” al agresiunii armate, distopiilor revoluționare sau represiunii totalitare. Este valabil pentru Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, până la Béla Kun sau Miklós Horthy, Zelea Codreanu, Antonescu sau Ceaușescu, respectiv tristele figuri ale apologeților acestora din vremurile noastre.

„Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina”

Toți s-au crezut chemați să repare nedreptățile istoriei, provocând în realitate mai multă dramă, suferință, crimă și nedreptate în rândul popoarelor lor decât realitățile (de acord, imperfecte) ale democrațiilor liberale occidentale pe care le-au contestat.

Nu am nicio îndoială că Rusia va pierde, pe termen lung, războiul din Ucraina, așa cum au pierdut toți agresorii atunci când succesorii lor politici au făcut bilanțul final al războiului.

Câștigarea sau pierderea unui război nu se rezumă la capacitatea de a-ți instala o divizie de tancuri pe teritoriul unei țări care te urăște și în contextul unei lumi care te blamează. Nu te vei bucura de niciun fel de beneficii. Întrebarea este dacă vei simți sau nu povara sancțiunilor și vei plăti sau nu „prețul greu” de care se tot vorbea. Aici începem să avem dubii.

Rusia și rușii nu au  nimic de câștigat de pe urma invadării Ucrainei. Nici resurse, nici cine știe ce teritoriu strategic, nici prestigiu internațional.

Fac doar rău poporului ucrainean și blochează drumul Ucrainei spre Occident. Conducătorii Rusiei post-Putin din 2030, de exemplu (sau chiar mai repede), vor evalua ca fundamental greșite deciziile actuale ale Kremlinului și, atunci când vor dori să reînnoade legăturile cu Occidentul și să facă din nou afaceri bune cu Vestul, vor da înapoi în privința Ucrainei.

„Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european”

Dar deocamdată Rusia este în Era Putin și nu se întrevede o schimbare în viitorul apropiat. Trebuie așadar să luăm lucrurile așa cum sunt acum și să găsim soluții pentru acest context, nu pentru cel din deceniul următor.

Europa este, din nou, în cumpănă. Rusia a declanșat războiul împotriva occidentalizării spațiului est-european și ordinii de securitate post-Război Rece. Trebuie să privim înainte, nu înapoi, și să înțelegem dacă și ce mai este de făcut acum, după ce agresiunea s-a produs. Erau niște angajamente năpraznice de îndeplinit, în eventualitatea invaziei. Invazia s-a produs.

Primele semnale ale Vestului, după invadarea Ucrainei, sunt timide și ezitante – nici vorbă de „sancțiunile devastatoare” la adresa Rusiei de care se vorbea acum câteva zile. Ba mai mult, citesc undeva o știre care sper să fie falsă, că SUA se gândesc să impună ceva sancțiuni economice în relația cu cele două regiuni separatiste. Nefericită ieșire publică. Probabil va fi infirmată curând, ca și cea cu „incursiunea minoră”.

Alte voci spun să mai stăm, să mai așteptăm, să vedem dacă tancurile se vor pune în mișcare dincolo de cele două așa-zise „republici populare” Donețk și Lugansk, unde Rusia ar fi fost oricum prezentă demult. Încântătorul ministru de Externe al Rusiei se plânge deja că nu mai apucă să o vadă odată pe „mama sancțiunilor”, cu care îi tot sperie Occidentul de ceva vreme încoace.

„Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice”

Cu alte cuvinte, în acest scenariu de coșmar, execuția Ucrainei ar fi „perfectă”. Ciuntită teritorial de Rusia și nesusținută de Occident. Dacă Ucraina își va apăra militar teritoriile care îi aparțin, Rusia va spune că „Ucraina este agresorul”, iar „Kievul atacă două țări independente și armata rusă, chemată de acestea în ajutor”, pentru a le garanta securitatea.

Ucraina europeană este în fața celui mai greu moment al scurtei sale istorii post-sovietice. I s-a întins capcana invaziei și a războiului, în care victima poate fi brusc prezentată ca agresor, iar călăul se poate plânge că este atacat.

Cu siguranță nu aș vrea să fiu în pielea președintelui Zelenski și, sincer să fiu, nici nu aș ști ce sfat strategic, politic sau moral să dau acum. Să lupte în Donbass? Vin rușii peste ei până la Kiev și nu îi ajută nimeni!

Să nu lupte? Sunt praf și pulbere, se vor face de râs că nu sunt în stare nici măcar să schițeze un gest că-și apără țara, iar rușinea trădării armatei ucrainene din Crimeea (2014) va reveni pe buzele tuturor.

Tragedia Ucrainei se desfășoară așadar sub ochii noștri, exact după versificația cinică și grobiană a conducătorului Rusiei, recitată recent – „Îndură, frumoasa mea, îndură!…”

Dar aceasta nu este o provocare teribilă doar pentru Ucraina. Este și cumpăna Europei, a Occidentului, a ordinii de securitate și a lumii libere pe care mai dorim, mai știm, mai putem -sau nu- să o apărăm cu adevărat. Dacă sancțiunile eșuează, nu Rusia, ci Occidentul și noi înșine vom plăti un preț foarte greu: o nouă ordine de securitate europeană, așa cum sigur nu ne va plăcea.

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

1000 de tineri din 100 de țări au semnat un PACT cu papa Francisc. Economia PĂCII: Pământul arde şi noi trebuie să ne schimbăm

Publicat

screenshot (347)

Tineri din toate părțile globului – mai exact, din 100 de țări – au mers sâmbătă la Assisi, un oraș din centrul Italiei, pentru a semna un pact cu Papa Francisc, acesta dorind să pună bazele unei „economii a păcii, nu a războiului”, potrivit AFP.

„Generaţia noastră v-a lăsat numeroase bogăţii, dar noi nu am ştiut să conservăm planeta şi nu apărăm pacea. Vă îndemn să deveniţi artizani şi constructori ai casei noastre comune, o casă comună care este pe cale să devină o ruină”, a spus papa Francisc către tineri, înainte de semnarea documentului.

Acesta consideră că economia bolnavă rezultă din presupunerea oamenilor că sunt împuterniciți să exploateze creația pentru interesele proprii, conform unei declarații anterioare, disponibilă pe canalul de YouTube „The Economy of Francesco Official channel”. Vezi mesajul integral cu un click aici.

O economie în beneficiul tuturor

Reuniunea „The Economy of Francesco” a adus la un loc aproximativ 1000 de tineri – studenți, antreprenori, muncitori, economiști – care au semnat un document prin care se angajează să construiască o economie în beneficiul persoanei, a familiilor şi a vieţii, care să respecte fiecare femeie, bărbat, copil şi persoană vârstnică, precum şi pe cei fragili sau vulnerabili, informează Agerpres.

El a precizat, în încheierea summitului, că nu se poate aștepta până la următoarea întâlnire internațională, deoarece e posibil să nu mai fie de folos.

„Pământul arde astăzi şi încă de astăzi noi trebuie să ne schimbăm la toate nivelurile”, a conchis papa Francisc.

Mai multe despre eveniment, implicit despre document, se pot citi pe site-ul francescoeconomy.org. Evenimentul de 3 ore de sâmbătă, la care au participat tineri din toată lumea, se poate urmări pe YouTube, cu un click aici.

Sursa foto: captură ecran

screenshot (346)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pisică lovită de o ambulanță la Gherla. Revolta iubitorilor de animale

Publicat

simone dalmeri pknpmfef50y unsplash

Ambulanța Gherla a lovit sâmbătă o pisică pe strada Liviu Rebreanu, lucru ce a ajuns rapid în atenția locuitorilor, revoltați de indiferența șoferului.

„<<Felicitări>> celor de la Ambulanța Gherla care au lovit mai devreme o pisică pe strada Liviu Rebreanu. Nici măcar nu ați avut intenția să opriți să vedeți starea animalului, ba chiar ați accelerat. Autospeciala nu era în misiune și aveați viteză cu mult peste limita legală.

Asta spune multe despre voi ca oameni și arată că nu dați dovadă de bunătatea pe care ar trebui să o aibă cineva care lucrează în domeniul medical și care a depus un jurământ prin care a promis că va face bine.

Se zice că modul în care tratezi un animal reflectă comportamentul tău și față de oameni. Dacă așa vă comportați și cu oamenii, ar fi indicat să vă orientați spre altă meserie”, notează Gherleanul.ro.

Oamenii sunt revoltați

În secțiunea de comentarii, oamenii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la indiferența șoferului.

„Cei de la ambulantă poate nu știu că mulți dintre noi consideră animalele parte din viața noastră, parte din noi! Rușine pentru că nu știți că un element important al existentei noastre este respectul pentru fiecare formă de viață”, spune cineva.

Altcineva a întrebat: „Dacă ai văzut ce s-a întâmplat de ce nu ai dat tu primul ajutor?”, iar publicația a răspuns: „Am acordat primul ajutor. Ideea era alta”.

Câțiva utilizatori nu au crezut cele descrise de publicație.

„Înainte de a posta sau a da o știre documentează-te”, a sugerat cineva.

Jurnalistul Adrian Loghin a răspuns: „S-a întâmplat în fața noastră. Ce sa documentăm? Să vă fie rușine!

1. Am văzut cum ambulanța a lovit pisica.
2. NU ați oprit
3. Aș vrea sa văd și eu filmarea
Toată ideea postării e ca NU ați oprit, ba chiar ați accelerat. De lovit, se poate întâmpla oricui, dar ideea principală este că nu ați oprit. Totuși sunteți personal medical”.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Teren pentru construcții cu IZVOR INCLUS, nesecat de 500 de ani, scos la VÂNZARE în Cluj. Prețul e NEGOCIABIL

Publicat

screenshot (338)

Un proprietar scoate la vânzare un teren intravilan de 14.000 de metri pătrați în comuna Mihai Viteazu din Cluj, la prețul negociabil de 600.000 de euro. Anunțul include un izvor ce poate fi valorificat de către viitorul proprietar, precum și un conac demolat și o cabană.

„Vând un domeniu de suflet cu o investiție colosală, intravilan 14000 mp, teren construcție în 3 terase, conac interbelic demolat, construcție casă nouă din lemn stil cabană rustică, livadă (cireși, nuci, peri, meri, pruni, etc), arbuști și pomi ornamentali aduși din toată Europa, izvor pe teren cu apă potabilă, ideal pentru balta de pește (compatibil cu păstrăvul), împrejmuit cu zid din piatră de râu de 1,3 km lungime, lucrat manual artistic, apă, rețea gaz, 2 rețele TV și internet”, se arată în anunțul de pe compariimobiliare.ro.

screenshot (339)

screenshot (342)

Proprietarul garantează: acces individual, intimitate 100%, liniște și o panoramă de vis, cu atât mai mult cu cât se poate vedea răsăritul de pe defileul Arieș.

În opinia sa, domeniul este ideal pentru o locuință particulară exclusivistă, datorită „destinației nobile pentru creație și recreație, vacanță, relaxare, cu intimitate 100%”, sau pentru o casă particulară ori de vacanță, terenul fiind pretabil pentru mai multe afaceri, precum:

  • pensiune/destinație turistică (600m linie aeriană Cheile Turzii)
  • camping turistic
  • păstrăvărie
  • sală de nunți/restaurant
  • business exclusivist pentru locație protocol
  • organizări evenimente private în natură (retreat-uri yoga/meditație, cursuri, petreceri private, etc.)
  • centru SPA
  • clinică recuperare

Anunțul se poate găsi cu un click aici, proprietarul având rugămintea să fie sunat de persoanele interesate de ofertă.

Sursa foto: compariimobiliare.ro

screenshot (341)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cade tencuiala de pe o clădire în Piața Unirii. A intervenit ISU Cluj

Publicat

whatsapp image 2022 09 24 at 8.14.47 pm

ISU Cluj a fost sesizat cu privire la faptul că în seara de sâmbătă, în Piața Unirii, a început să cadă tencuiala de pe o clădire.

Pompierii de la ISU Cluj au intervenit la fața locului cu o autospecială cu scară.

Traficul este restricționat în zonă.

whatsapp image 2022 09 24 at 8.11.28 pm

whatsapp image 2022 09 24 at 8.11.27 pm (1)

whatsapp image 2022 09 24 at 8.11.27 pm

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax