Editorial Opinii
OPINIE. Tehnici și obiceiuri de manipulare a alegerilor la Cluj. Câți dintre studenți au fost lăsați să voteze?

De multă vreme, alegerile sunt libere în România. Exagerat de libere, ar spune un hâtru. Pe la 1800 erau legende că secțiile de votare aveau doi observatori în pod, unul care avea posibilitatea să vadă cu cine votează alegătorul, iar al doilea, picura la un semn puțină făină pe cel care nu vota bine și care era apoi ciomăgit. Nici atunci, nici azi, nimeni nu prea dorește să sufere fizic pentru a ieși cineva la alegeri, deseori nici nu cunoști direct candidatul. Doar că azi nu mai rabzi bătaie, rabzi stând la cozi.
Alegerile din comunism le amintim, fiind importante ca o perioadă în care s-a imprimat în mentalul colectiv ideea Absolutului Câștigător. Alegerile erau obligatorii, prezenta era 100 la sută, conta un singur candidat care era în stare să ia 105 la sută din voturi. Sigur, este o figură de stil, în realitate favoritul lua doar 98 la sută.
Impactul mass-media
Nu am făcut trimitere la aspecte istorice ale manipulării alegerilor pentru a justifica ticăloșia celor măsluite, ci doar pentru a încerca să explicitez mai bine.
Acel 98 la sută comunist s-a transformat în 87 la sută pentru agentul KGB Iliescu ( recunoscut acum, dar prea târziu), în 20 mai 1990 (Duminica Orbului) .
În anii 90 cel mai mult a contat faptul că funcționa o televiziune unică, cea de stat, TVR, iar prin exclusivitatea ei s-a reușit ușor manipularea populației. Să nu mai înjurăm românii!
A fost o determinare strictă în a se obține acele rezultate. Rațiu era vânat de singura televiziune în timp ce picotea în Parlament, procedeu perpetuat peste ani cu senatorul USR Mihai Goțiu care, bolnav fiind, a adormit și el, sau senatorul clujean Marius Nicoară, filmat de la tribuna Parlamentului exact când a deschis un mesaj primit cu poze nud.
Corneliu Coposu era redat prin filtru galben ca să pară cadaveric, înainte de alegerea lui Funar s-au transmis știri foarte alarmiste despre ce vrea să ne facă Ungaria etc. Deci, atât prin conținutul emisiunilor, cât și prin diferite tehnici, televiziunea poate manipula extraordinar.
Imediat ce a apărut o televiziune alternativă, PRO-TV la 1 decembrie 1995, FSN/ PDSR/PSD, sub diferitele denumiri, a pierdut monopolul puterii.
Ca remediu, pentru a sufoca alternativele de presă, au fost create mai multe televiziuni clientelare, trompete ale unor forțe economice care manipulează pentru cei care au banii. În România știm unde sunt banii.
În același timp, presa scrisă este distrusă prin pulverizarea distribuitorilor poștali și desființarea chioșcurilor de presă, în paralel cu loviturile luate de la concurența digitală. În prezent presa scrisă se recunoaște că nu prea mai contează. A fost important să nu mai ajungă cititorul la ziar, apoi restul a venit de la sine.
Toată averea și știința lumii este digitalizată, dar nu alegerile din România
Ion Țiriac spunea că mai bine mergi la drum cu un hoț isteț decât cu un cinstit prost. Cum am putea explica faptul că se fac digital tranzacții bancare presupunând sume fabuloase, că ni se cere să renunțăm la numerar pentru că toate, dar absolut toate mișcările de bani sunt super sigure, un doctor stabilește din Cluj diagnostice vitale pentru pacienți din Australia, dar digitalizarea nu are un impact serios în alegerile din România.
Prostie, indolență, superficialitate sau dorința de a avea verigi organizatorice cât mai multe și implicit cât mai multe posibilități de a manipula rezultatele alegerilor. Să fie cineva atât de isteț ?
Doar în patru ani (acum 10 ani !) România a cheltuit un miliard pentru digitalizare. Se cheltuie în continuare enorm, fără a se măsura feed-back-ul investițiilor, în digitalizarea diferitelor sectoare.
Digitalizare și nu prea
Unii spun că digitalizăm și contra naturii și eficienței sectoare care ar trebui digitalizate cât mai puțin, sau digitalizate altfel, respectiv școala și procesul școlar. Cunosc elevi cărora li s-au dat câte două perechi de tablete nefolosibile.
Peste 1000 de proiecte informatice au fost finanțate pentru a moderniza țara (noastră), iar dacă în anii 90 primordialitatea era a companiilor străine, începând din anii 2000 au început să apară puternici parteneri economici români care au obținut contracte cu statul. Numele cele mai vehiculate, în ordinea sumelor încasate sunt, Siveco Romania, firma fondată de Irina Socol pe locul I la un moment dat cu 62 de contracte câștigate cu peste 40 de instituții.
Pe locul II este Tiberiu Urdăreanu, fost ofițer de armată cu 25 de contracte cu 15 autorități care a excelat în sisteme de supraveghere. Doar pe locul III Sebastian Ghiță, cu 26 de contracte având cei mai importanți parteneri 17 instituții publice, dar cu un plus de notorietate, având în vedere legătura cu politicianul împotriva căruia s-a demonstrat (cel mai) mult în România, Victor Ponta, și faptul că a înființat televiziunea România TV.
Toți trei cu probleme și condamnări penale majore.
Pentru că primele trei firme de informatică din România au constituit material de lucru pentru DNA s-a speculat că serviciile au primit ordin să lovească în concurența românească la Marea Finanță Mondială.
De ce fără vot electronic
Oricum, există un potențial și un efort financiar enorm pentru a se realiza o digitalizare în cât mai multe domenii. Cum s-ar justifica din partea celor de la putere refuzul și dezinteresul de a da și posibilitatea de a se vota digitalizat ?
Îți poți scana amprenta pentru bancă, sistem de acces, diferite portale și sisteme de comunicații, iar buletinele de vot nu se puteau scana și apoi implementa imediat în baza de date ?
Poți folosi/ scana amprenta degetului, amprenta ochilor (și în Romania) îți poți lua coduri, care de care mai sigure. Cheile de verificare pot să fie automate și să sesizeze în timp real orice problemă sau tentative de fraudă.Din start s-ar elimina și tentativele de fraudă și voturile anulate!
Mârlănia alegerilor dintr-un singur tur
Publicația Cațavencii a instituit un premiu pentru cel care găsește elevi meditați în particular de președintele Klaus în urma căruia și-a cumpărat șase case. Noi am da un premiu celui care crede că marea grijă față de banul public i-a făcut pe cei de la putere să facă alegerile locale dintr-un singur tur și să le comaseze cu alegerile europarlamentare.
Dacă le-ar fi păsat nu am avea acest grad imens de datorie care îl are România. Nu merită să pierdem vremea să demontăm această explicație nerușinată. Grija lor față de banul public !
În realitate au fost favorizate partidele mari aflate la putere, împotriva cărora să nu se poată coaliza, în turul doi, alegătorii nemulțumiți. Astfel au reușit să câștige alegerile locale cu doar 15, 20 la sută din alegători în condițiile în care cca 50 la sută nu votează.
Alături de partidele mari au fost foarte avantajați maghiarii care votează disciplinat, în bloc, cu un singur candidat de-al lor și au câștigat o mare mulțime de primării la care nici nu au visat și nu le-a avut vreodată până acum – Târgu Mureș, comuna Baciu etc.
Teatru în secțiile de votare
Președintele în secțiile de votare este un mic dictator pe încăperea respectivă. Legea, procedurile și instructajele arată că are o putere aproape exclusivă acolo. De aceea, președintele trebuie bine ales, îndeobște dintre angajații Primăriei și oamenii fideli. Fideli cui? Partidului și celor care trebuie.
În primul rând îi manipulează pe membrii biroului prin data la care le dau banii. Cei de la secțiile importante, cu mulți alegători din marile orașe, primesc banii imediat sau în timpul votării pentru a ”li se închide gura”.
Altora, din secții mai puțin importante sau care au tăcut agresiv ori și mai grav, nu au tăcut deloc, primesc banii peste o săptămână. Banii înseamnă cca. 1200 lei. Cei care acceptă au nevoie de acești bani, dacă nu ar avea nevoie, nu s-ar lăsa umiliți între 28 și 34 de ore, de vreo țață șmecheră din Primărie plantată președinte de secție
Acea președinte numără voturile și îi pune pe reprezentanții partidelor să tragă liniuțe, să fie foarte atenți să nu greșească. Câteodată diferitele liniuțe nu se potrivesc, depinde de la secție la secție și să vezi atunci ce le face doamna președinte!
De obicei președinții sunt oameni odihniți și cu experiență. O noapte nu contează că-s oameni odihniți. Fiți atenți ce fac! Am studiat la mai multe secții de votare. Prezența în secția de votare începe de la 5,45- 6.00. Votarea legal se termină la 22.00. Dacă în ultima oră sunt mulți alegători se poate prelungi până la miezul nopții, dar rar se întâmplă acest lucru.
Ziua este grea și stresantă. Cu mâncare la pachet pe care de obicei nu ai timp să o servești, cu apă și baie, vai mama lor.
Oboseală și nesomn
Președinții au sesizat din experiența lor minunată că pe la ora 22.00 membrii biroului secției sunt frânți de obosiți. Dacă reușesc să mai amâne numărarea voturilor 2,3 ore le-a luat piuitul definitiv membrilor.
Ei nu mai au puterea nici să urmărească ce se mai întâmplă, darmite să vocifereze sau să protesteze. Și au reușit în foarte multe locuri să amâne activitățile. De aceea, unde s-a terminat votarea si au ieșit din secția de votare după 26-28 de ore fiți siguri că toată lumea a acceptat orice numai să se termine odată!
În plus, prezența acelor membri numai de reprezentare a partidelor nu prea a fost. De exemplu cea mai mare preocupare a unui reprezentant AUR a fost să nu ia USR -ul prea mult, iar a celui de la USR să nu ia cei de la REPER mai mult ca ei, nu cât a șmecherit președintele de secție. El este cheia !
Oricum lipsa de somn era o metodă de tortură și de supunere nu numai a Securității Române! În secțiile de votare din România s-a asigurat multă supunere. Faptul că mai sunt umiliți după votare încă 6,8,10 ore să predea sacii si materialele electorale ( la Cluj pe pistele stadionului în soare) nici nu mai contează!
Specialități a la Cluj
Specialități și nu numai. Cum poți elimina sau măcar obstrucționa o pătură de turbulenți, care de obicei nu votează cu cei de la putere să voteze?
Acei turbulenți sunt studenții și cei de vârsta lor. Când sunt mai ocupați și mai stresați cu probleme turbulenții. Normal, în sesiune.
Atunci e logic că vom comasa și vom planifica două alegeri în sesiune! Dar turbulenții aceștia sunt așa nesuferiți încât și în sesiune vor să vină să voteze! Pe Ștefănuță, sau alți independenți la europarlamentare sau USR; REPER si Sabin Sărmaș la primărie. Nu pot fi opriți!
Chiar nu pot? Noi să nu putem? Dar ce să ne facem dacă nu am primit suficiente tipizate pentru listele suplimentare sau suficiente buletine de vot? Ei nu au buletin de Cluj și trebuiau trecuți pe listele suplimentare!
Dar un tipizat putea fi multiplicat într-un milion de exemplare la un singur Xerox. Buletinele de vot erau si ele distribuite în suficient de multe exemplare (suplimentare) .
Oare de răi, de leneși sau din rea credință nu au vrut președinții de secții să desfacă buletine de vot din seturile suplimentare și să le dea la studenților din Cluj?
Câți studenți au votat?
Clujul se laudă că are cca 100.000 de studenți. Vedeți câți dintre aceștia au reușit să voteze pe listele suplimentare de la secțiile din Cluj?
În ziua lor de sesiune, mii de studenți la Cluj au fost plimbați de la o secție la alta pentru a fi descurajați și să renunțe să voteze.
Ei sunt în sesiune și acum, și nu au timp să depună plângeri. Să nu se mintă cu nerușinare că nu au vrut. Nu au fost lăsați și da, acum învață, nu au timp nici de proteste în stradă nici de plângeri.
Am întâlnit două studente cât o mână de om de mici care erau la a patra secție unde erau poziționate bine la coadă. Cu lacrimi în ochi mi-au spus că ele nu se lasă până nu votează cu cei buni fiindcă s-au săturat să fie condusă țara de ceilalți.
”Nu ne lăsăm, dar suntem foarte supărate și obosite și am pierdut o zi întreagă de la un examen de an, foarte greu”.
Le-am întrebat dacă data viitoare vor mai vota? ”Dacă vom mai fi în România, da!”.
Mihai Moldovan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.
„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”
Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.
Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.
Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.
FOTO: Arhivă

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.
Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.
Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.
El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.
Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.
Modificarea impozitării autovehiculelor
În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.
ADMINISTRAȚIE
”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.
Averea lui Călin Neamțu
Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:
- Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
- Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
- Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
- O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată
De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.
Declarațiile de avere, ținute secrete
Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.
Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.
Situația angajaților din companie
Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.
Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB. La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.
„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM
Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Cum se prezintă lotul clujenilor
„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.
În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.
„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”
Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.
Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.