Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Ovidiu Blag: Ţânţare, banii‑s în iarbă!

Publicat


Pe 7 ianuarie Dan Anca ar fi împlinit 74 de ani. Viața lui s-a curmat însă la doar 58 de ani, lăsând în urmă un gol imens. Se poate spune, fără a greși, că despre Dan Anca s-a vorbit doar de bine și-n timpul vieții, nu doar după ce a plecat în Ceruri, așa cum se întîmplă de obicei.

Asta pentru că n-a făcut nimănui vreun rău, niciodată. El avea altă filosofie de viață, una din care cuvântul „răzbunare” lipsea. A „vorbit” mai mult pe teren, acolo unde a avut o ținută și o atitudine exemplare, și mai puțin în afara gazonului, acolo însă găsind expresii memorabile care au rămas peste ani în memoria celui care l-au prețuit. Una dintre aceasta era cea din titlu: „Țânțare, banii-s în iarbă!”

Scriam la un moment dat despre asta:

Era îndemnul preferat al antrenorului Dan Anca, iar treaba cu ţânţarii era una ce ţinea de dragostea lui pentru tinerii jucători pe care îi îngrijea precum grădinarul florile.

Dan Anca poate concura la postul de cel mai iubit U‑ist din toate timpurile.

De fapt, dacă are vreunul dintre voi curiozitatea să ajungă într‑o zi la mormântul său, sunt sigur că va vedea acolo un buchet de flori proaspete iar pe cruce un fular cu U. Şi asta pentru că suporterii nu‑l vor uita niciodată.

Nu ştiu ce avea Nini, dar avea ceva greu de exprimat: poate, într‑un cuvânt scris aşa, fără să stau să judec prea mult, i‑aş spune bunătate.

El a fost mereu pelerină de vreme rea pentru U, până se găsea un antrenor titular.

Un U-ist adevărat

Eu aş spune altfel: când lucrurile mergeau greu, aveai nevoie de mângâierea unui U‑ist adevărat, de alinare, de speranţă. Şi atunci apărea Nini, se înhăma la muncă, vorbea în stilul lui şugubăţ, îşi lua eternul său costum de blugi şi se împărţea între şcoala unde preda şi stadion.

La sală, unde am jucat cu el în echipă, m‑a fascinat. O zi în care nu venea Dan Anca era o zi pierdută. Noroc că venea destul de des.

Mă uitam cum îşi bandaja picioarele, înainte de fiecare meci, cu meticulozitate, acoperindu‑şi urmele de crampoane pe care le‑a încasat în decursul unei cariere îndelungate.

Îl admiram pentru eleganţa din teren, pentru săritura sa la cap frumoasă, pentru calmul aparent pe care îl afişa, asta în pofida unui angajament total, chiar dacă meciurile noastre erau departe de încleştările cu care fusese el obişnuit.

Îmi plăcea apoi să‑l văd şi la repriza a treia.

Începea invariabil cu o ţigară în vestiar: în ultima vreme fuma nişte ţigări negre, habar nu am cum le spune.

Nu se înghesuia niciodată printre primii, la duş. El trăgea un fum‑două, şi‑apoi mai vedea …

La mormântul lui Dan Anca

La fel cum se întâmpla înainte de meci, cu bandajatul acela îndelung, aşa avea nevoie de un respiro şi după partidă, din motive doar de el ştiute …

I‑a murit copilul când i‑a fost lumea mai dragă, a avut necazuri multe, dar a stat aproape de soţia sa, de Floarea Anca (şi ea o sportivă excelentă, baschetbalistă), s‑au simţit bine împreună, le stătea bine la braţ, au avut o căsnicie frumoasă.

Dan Anca a ţinut departe de ochii opiniei publice neca­zurile sale şi a transformat durerea din sufletul său în bucu­rie pentru alţii.

Pentru că ăsta a fost Dan Anca: un om bun.

Mi-ar fi plăcut să citesc în zilele din urmă cum membrii echipei Universitatea Cluj vor fi făcut un drum scurt, rând pe rând, respectând regulile impuse de pandemie dar poate și pe cele ale respectului pentru unul dintre cei mai mari U-iști din toate timpurile, la mormântul lui Dan Anca.

Am văzut însă doar niște declarații obișnuite despre noutățile din lot, despre plecări și sosiri…

Nu-i nimic. Poate la anul.

Sau poate cînd va veni momentul să învețe cei de azi despre cei de ieri, despre cei care nu doar au adus glorie lui U dar care au făcut ca acest club să fie unul special.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

VIDEO/ Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros: Îndemn toţi cetăţenii să se vaccineze

Publicat

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a declarat, miercuri, după ce s-a vaccinat anti-COVID-19, că imunizarea, împreună cu alte măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus, reprezintă singura soluţie “realistă”. El i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să se vaccineze.

Declarația lui Adrian Oros

“Consider că este singura soluţie realistă pentru a ne proteja, alături de toate restricţiile privind circulaţia şi diseminarea virusului.

Îndemn toţi cetăţenii ca atunci când sunt programaţi să vină să îşi facă această vaccinare cu speranţa că foarte curând o să scăpăm şi de consecinţele nefaste ale acestei pandemii, atât consecinţe sanitare, cât şi economice”, a spus Oros.

Ministrul Agriculturii s-a vaccinat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, alături de ceilalţi membri ai Guvernului.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Replica zilei

Publicat

„Progresul este imposibil fără schimbare, iar cei care nu își pot schimba mentalitatea, nu pot schimba nimic.”

George Bernard Shaw

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dusko Vujosevic: Dacă aduci un jucător talentat și-l forțezi să plece, asta nu e în interesul baschetului românesc

Publicat

Antrenorul lui U-BT, Dusko Vujosevic, a tras un semnal de alarmă, afirmând că baschetbaliștii români de viitor trebuie să rămână în țară, nu să plece în alte țări. Acest fenomen dăunează dezvoltării baschetului în România, întrucât tinerii pot cetățenie străină. 

Declarația lui Dusko Vujosevic

„Vreau să spun ceva care nu este legat de turneu, este un lucru care nu e bun pentru baschetul românesc.

Unul dintre cei mai talentați baschetbaliști români, Tudor Șomăcescu, a plecat în Statele Unite ale Americii, la liceu. Eu îi țin pumnii să ajungă cât mai sus. Astăzi, banii sunt importanți. Deci, din această cauză se întâmplă ca puterile mari să-i ia pe copiii talentați.

Asta se întâmplă deoarece agenții au interese materiale. Nu e o profesie pe care o respect. Sunt convins că așa sunt vremurile.

Când cineva mixează lucrurile, îndeplinind posturile de agent, secretar general, antrenor și de jucător, nu mai pot să înțeleg situația.

Dacă cineva aduce un jucător talentat și îl forțează să plece de aici, să nu spună că face asta în interesul baschetului românesc.

Jucătorul poate primi cetățenia spaniolă și pașaport străin, de exemplu, deci să nu joace în viitor pentru naționala (României). E clar că oamenii fac asta în interes propriu, deci să nu facă reclamă ca ajută baschetul românesc.

Dacă în continuare, cei mai talentați pleacă din România și dacă vor primesc cetățenii altundeva, și dacă vor rămâne baschetbaliștii medii și mediocrii, România va rămâne în liga a doua a baschetului european”, a afirmat tehnicianul lui U-BT.

Citește și

VIDEO/ Mesajul de adio al baschetbalistului de la U-BT, Tudor Șomăcescu: „Îmi va fi foarte greu să plec și să părăsesc echipa”

Performanțele lui Dusko Vujosevic de-a lungul carierei de antrenor

5x Campion Liga Adriatică (2007-2010, 2013);

3x Câștigător Serbian National Cup (2008-2010);

6x Campion Basketball League of Serbia (2007-2010, 2013, 2014);

5x Campion FR Yugoslavia / Serbia-Montenegro League (2002-2006);

2x Câștigător Yugoslav Cup (1989,2002);

Câștigător FIBA Korać Cup (1989);

Campion Yugoslav League (1987);

TITLURI INDIVIDUALE

Euroleague Coach of the Year (2009)

Foto: https://u-bt.basketball/

Citește mai departe

ACTUALITATE

Permis pentru viitor! Tinerii din medii defavorizate pot obține permis de conducere GRATUIT

Publicat

Programul „Permis pentru toți” a ajuns la cea de-a șasea ediție. Este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obținerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o condiție sau poate fi un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau în menținerea și extinderea atribuțiilor de serviciu existente.

„Persoanele eligibile pentru finanțare sunt tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 17 și 25 de ani care doresc să obțină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.

Solicitările de finanțare pot fi transmise online sau prin poștă până la data de 23 ianuarie 2021.

Pe lângă formularul de înscriere completat sunt necesare cinci documente obligatorii:

– scrisoare de motivare personală

– anchetă socială

– în cazul minorilor o declarație din partea părintelui / reprezentantului legal

– în cazul celor peste 18 ani o declarație de susținere din partea unui mentor

– ofertă de preț de la școala de șoferi

– document despre nivelul studiilor absolvite

și pot fi trimise două documente opționale:

– adeverință din partea unui angajator
– recomandare din partea unui ONG sau a unei instituții de stat

Detalii și formularul de înscriere se găsesc pe https://pentrucomunitate.ro/ro/permis

În decursul celor cinci ani de la începutul acestui program, 83 de tineri au finalizat cu succes cursurile și examenul, iar alți 68 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.

La edițiile precedente ale programului, din Cluj au obținut finanțare 18 tineri, dintre care cinci au luat permis de categoria B”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate