Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Mircea Bertea: O CELEBRARE neobișnuită

Publicat


1

În fapt, o celebrare necelebrată la noi, deși anunțată cu fast (de sindicatele din învățământ) și declarată, prin ordin de ministru, zi liberă în învățământul preuniversitar românesc…!

Ați ghicit, desigur, este vorba de ziua de ieri, 5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorului/Ziua Mondială a Educaţiei, zi ce marchează împlinirea a 56 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic, respectiv statutul cadrelor didactice (1966), Recomandarea UNESCO devenind astfel principalul cadru de referinţă pentru susținerea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

2

Începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educaţiei a fost sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie în peste 200 de ţări, deviza acestor manifestări fiind Educaţia transformă vieţi, deviză aflată în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula prin educație de calitate dezvoltarea durabilă.

Comparați o zi liberă cu un premiu Hamdan !

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice Education International a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional la nivel mondial. În 2008 a fost instituit și un premiu, Premiul Hamdan, pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acest premiu în valoare de 300.000 de dolari americani este acordat din doi în doi ani, sumă care se împarte între trei cadre didactice laureate ale căror proiecte au contribuit la îmbunătăţirea performanţelor şi eficienţei educaționale a profesorilor (Numele premiului vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite între 1971 și 1973).

Raportat la Premiul Hamdan de 300.000 de dolari, România oferă de Ziua Mondială a Educației o zi liberă plătită. Și o perturbare serioasă a cursurilor și ritmului de învățare prin ziua liberă de la mijlocul săptămânii de lucru.

Celebrând școala prin lipsa de la școală

În concepția unora, ieri ar fi trebuit sa fim cu toții la mici și la bere. Serviți de directori și inspectori, cu fonduri asigurate de minister și cu muzică de la sindicate. Iar elevii, părinții și bunicii ar fi trebuit să ne ofere flori și mulțumiri. Semn că ne prețuiesc cu sinceritate. Pe scurt, ieri ar trebuit sa fim vedete. Măcar o dată într-un an!

Alții mai cred că unii dintre noi ar fi trebuit să fie premiați, chiar dacă nu cu un pui de Hamdan, măcar cu o carte, dar premiați. Comunitatea locală educațională ar fi trebuit să organizeze festivități conforme și școlile fiind pline de bucuria sărbătoririi Educației și a principalilor ei actori – Profesorii. Toate acestea sub deviza ”Mulțumiri și recunoștință slujitorilor educației !”

Ar fi trebuit… ! Numai că realitatea a fost alta. Un fel de ceva ce e, dar nu e. La care trebuie adăugată o constatare tristă: Chiar dacă, în sinea noastră, știm cu certitudine că cei care slujesc cu vocație școala nu au pentru o asemenea zi așteptări deosebite, nu putem trece cu vederea că majoritatea profesorilor se mulțumesc, iată, din păcate, de Ziua Mondială a Educației, cu o banală și nesemnificativă zi liberă.

Prof. dr. Mircea BERTEA



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Publicat

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.

Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.

Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.

Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).

Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Publicat

cupa romaniei

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Grahovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.

Echipe de start:

CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Grahovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi

Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel

Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Grahovac care înscrie cu capul.

Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.

Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.

Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.

În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.

În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.

Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Grahovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric

Citește mai departe

EDUCATIE

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Publicat

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025. 

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern

Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.

„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”

Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.

Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”

O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum

Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC, după decizia Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”

Publicat

CCR

Biroul Electoral Central a anunțat că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate