Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Mircea Bertea – Despre examenele naționale. Cu obiectivitate (I)

Publicat


Statistic, totul pare în regulă

Tara întreagă este încă în febra examenelor naționale. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a VIII-a tocmai și-a anunțat rezultatele finale după rezolvarea celor aproximativ 20.000 de contestații, iar bacalaureatul așteaptă azi cu mari emoții afișarea rezultatelor după corectarea lucrărilor scrise. Statistic, totul pare în regulă. Din ce știm cu certitudine până acum, la evaluarea națională rezultatele sunt sensibil mai bune ca anul trecut, inclusiv pentru elevii claselor maghiare, rata de promovare în rândul acestora fiind de 77,09%, conform afirmațiilor vicepremierului și președintelui UDMR Kelemen Hunor într-o postare video recentă pe Facebook, postare în care acesta susținea și că ”per ansamblu, elevii claselor maghiare au avut performanțe mai bune decât media națională”, medie care este de 76,90% după contestații.

Despre ce promovare vorbim?

Personal, cred că președintele UDMR a greșit calculele, din moment ce, chiar dacă elevii claselor maghiare au susținut evaluarea națională după o curriculă diferențiată la limba și literatura română, notele obținute la această materie de examen în județul Harghita, spre exemplu, pentru aproape jumătate dintre elevii participanți la recenta evaluare națională sunt sub 5, multe dintre ele cu un punctaj între 1,43 și 3,00 (cu 1 punct din oficiu!) și cu o diferență exagerată și aproape neverosimilă între punctajul obținut la matematică și la limba maghiară, 8,50 și 9, spre exemplu, și 2 la limba română (tot spre exemplu). Plus că nu putem vorbi, nu există ”rată de promovare” la evaluarea națională. Ceea ce explică și de ce, de ani buni avem, din păcate, destule licee la care sunt declarați admiși în clasa a IX-a elevi care au avut la evaluarea națională note de 2 și 3 și medii sub 5.

In realitate, evaluarea națională nu e națională

Aș mai adăuga că, deși structura probelor la evaluarea națională pentru elevii absolvenți ai claselor a VIII-a s-a modificat în acest an (în bine!), în sensul apropierii de structura testelor PISA, evaluarea națională de la noi încă nu este evaluare națională în sensul propriu al cuvintelor ”evaluare” și ”națională”, ci o evaluare locală cu subiecte unice la nivel național. Chiar dacă evaluarea lucrărilor dintr-un județ se face încrucișat, în alt județ și de către profesorii acelui județ, evaluarea aceasta nu poate fi considerată la propriu ”națională”. Cel mult regională, deși mai corect ar fi să o numim evaluare interjudețeană a unor lucrări cu subiecte naționale. Faptul acesta explică și de ce au fost și sunt în continuare atât de multe contestații (20.000 în acest an, aproape 17% din candidați) și de ce 60% dintre acestea au fost rezolvate pozitiv. Se pare că onor ministerul uită că nu se predă și nu se evaluează identic în județele țării și că nu au aceeași șansă de reușită elevii ale căror lucrări sunt corectate de profesorii din Cluj, spre exemplu, cu elevii ale căror lucrări le corectează profesori din județele Călărași sau Vaslui. Și viceversa. Este vorba aici nu numai de ceea ce în psihologia socială se numește teoria managementului impresiei și a consecvenței cu sinele în disonanța cognitivă, ci și de pericolul inechității în evaluare, cu efecte negative și cu impact puternic asupra punctajelor obținute (în plus sau în minus) de către elevii din astfel de județe. Afirmația poate fi ușor probată prin analiza comparativă a rezultatelor la evaluarea națională din acest an în atari județe. Dar să rămânem optimiști, situația se va remedia când vor corecta roboții! Și nu mai e mult. Doar o distanță de câțiva ani de școală online și de câteva pandemii.

Gaudeamus igitur. Din nou Clujul pe locul I

Există însă și motive de bucurie și prilej să ne manifestăm patriotismul local! Și în acest an la evaluarea națională un loc întâi categoric l-a obținut județul nostru cu 16 medii de 10 curat. Iată lista mediilor de 10 pe județe: Alba – 5 , Argeș – 6, Arad – 1, București – 14, Bacău – 3, Bihor – 4, Bistrița-Năsăud – 0, Brăila – 1, Botoșani – 0, Brașov – 2, Buzău – 1, Cluj – 16, Călărași – 0, Caraș-Severin – 2, Constanța – 5, Covasna – 0, Dâmbovița – 8, Dolj – 5, Gorj – 0, Galați – 5, Giurgiu – 1, Hunedoara – 0, Harghita – 0, Ilfov – 2 , Ialomița – 0, Iași – 7, Mehedinți – 1, Maramureș – 1, Mureș – , Neamț – 4, Olt – 5, Prahova – 8, Sibiu – 2, Satu Mare – 0, Sălaj – 0, Suceava – 3, Tulcea – 1, Timiș – 9, Teleorman – 1.

Conform acestor date publicate de minister, clasamentul mediilor 10 pe județe, primele 10 locuri, ar arăta astfel:

1. Cluj -16 medii de 10

2. București – 14

3. Timiș – 9

4. Dâmbovița, Prahova – 8

5. Iași – 7

6. Argeș – 6,

7. Alba, Constanța, Dolj, Galați, Olt – 5

8. Bihor, Neamț – 4

9. Bacău, Suceava – 3

10. Brașov, Caraș-Severin, Ilfov Sibiu – 2

Din păcate, este o ierarhie greșită! De ce nu este acesta un clasament real și cum ar trebui să arate un astfel de clasament vom afla în articolul următor. Mai spunem doar că, și într-un clasament real, județul Cluj (cu deosebire municipiul Cluj-Napoca!) își menține întâietatea. Dovadă că strădania elevilor și a profesorilor, eforturile financiare ale părinților și ale comunității locale în acest an greu de pandemie au dat roade.

Mircea Bertea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

coroane

Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

coroane

coroane

coroane

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.

coroane

coroane

coroane

coroane

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidente la două secții de votare din Cluj. Buletinele de vot, ștampilate cu ștampila de control înainte de ziua alegerilor

Publicat

CAST vot

Poliția Turda a fost sesizată legat de un incident la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu. Buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

Poliția Municipiului Turda a fost sesizată în seara zilei de 30 noiembrie, în jurul orei 21, că la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției înainte de ziua alegerilor, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, Poliția Municipiului Turda a fost sesizată cu privire la faptul că, la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a transmis IPJ Cluj.

Incident „tras la xerox” la Sâncraiu

Ulterior, Poliția Cluj a anunțat că și la Sâncraiu a fost semnalat un incident similar.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare din localitatea Sâncraiu, comuna Sâncraiu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 09.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 09.00, în jud. Cluj votaseră 3,15%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 2,67% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 09.00

În Cluj-Napoca, până la ora 09.00 au votat aproape 3,76% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 09.00 era de 3,17%.

În județul Cluj au votat și aproape 3.793 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 4,8%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 1.000.000.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Primarul Clujului, Emil Boc, votează la alegerile parlamentare

Publicat

boc

Primarul Clujului, Emil Boc, proaspăt prim-vicepreședinte al PNL, votează, duminică, la ora 9, la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca la alegerile parlamentare.

Boc a sosit la secția de votare nr. 49 împreună cu soția sa, Oana, și a fost așteptat de lideri ai PNL Cluj.

boc

boc

boc

Primarul Emil Boc a declarat la ieșirea de la urne: „La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români! Mergeți la vot, dragi români, este o zi importantă pentru destinul democrației din România. România are nevoie de votul dumneavoastră pentru a nu rătăci de la calea europeană și de la parcursul euroatlantic. România are nevoie să-și consolideze democrația, nu s-o șubrezească. România nu are voie să facă pași înapoi pe singurul drum corect.

Am votat pentru partidul care a făcut România Mare și care a adus România în Uniunea Europeană. Am votat pentru un partid care îmbină valorile tradiționale cu valorile moderne. Este o zi importantă, pentru că Parlamentul este depozitarul democrației.”

boc

boc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax