ACTUALITATE
OPINIE Marius Moldovan: Prea Copilu(ț) pentru CFR
Odată cu preluarea CFR Cluj, Ioan Varga a dat pe mâna unui Copil ”jucăria”, uitând probabil că un copil nu este foarte grijuliu și o poate cu ușurință strica. Având în spate succesul cometei Urziceni și prieteni cu trecut fotbalistic și performanțe (Petrescu, Bilașco, Mara), cu o mină mereu serioasă și parcă atotștiutoare, Marian Copilu se prezenta ca un adevărat manager de succes.
Deunăzi îl auzeam și pe Mitică Dragomir lăudând din cale-afară calitățile manageriale ale Copilului. Și totuși… unde a mai activat în lunga sa carieră în fotbal? Aha, Urziceni, un an campioni, o participare de lăudat in Cupele Europene, apoi falimentul…. hmm.
A urmat parașutarea la CFR, unde patronul i-a dat mâna liberă și liniște să demonstreze ce poate… și … noroc că Varga și-a dat seama că e mai aproape de faliment decât de Champions League.
Ar zice unii că sunt malițios, că Marian Copilu a produs rezultate și a dus CFR pe culmile gloriei. Haideți să vedem împreună care sunt cifrele celor patru ani: patru campionate interne și o participare decentă în Europa (una din 4 încercări)… și cam atât.
Cifrele fac diferența
Spun doar atât întrucât a avut parte de forță din toate punctele de vedere. Patronul nu s-a amestecat în treaba echipei, a pus la dispoziție de departe cel mai mare buget anual din Liga 1 și a dat posibilitatea Copilului să îșî aducă și în staff, administrativ și tehnic, tot ce avea nevoie.
Așa au apărut la Cluj Bilașco și Mara, care alături de Răzvan Zamfir formau (sau asa ar fi trebuit să fie) cea mai puternică și profesionistă echipă de scouteri, întrucât proveneau cu toții din impresariat. Alături de ei, pe banca tehnică a luat loc Dan Petrescu, unul dintre cei mai titrați antrenori români.
S-au cheltuit în primul an 3 milioane de euro doar pe transferuri si îi amintim aici pe Costache, Ioniță, Boli, Țucudean si Bordeanu. Despre salarii nu are rost sa mai discutăm, bine chiar peste ce plătea Gigi Becali la FCSB.
Vânzarea de jucători
Marian Copilu ne va aminti de cele 4 campionate succesive, dar cu ce buget a avut la dispozitie putea fel de bine să le și cumpere, ca să nu mai vorbim că pe nimeni de la cluburile mari ale Europei nu interesează campionatul nostru sătesc. Aia putea să realizeze Copilu în momentul în care Gigi Becali vindea anual de milioane de euro jucători, fără să câștige campionate.
Apropo de vănzări de jucători, cu patru campionate câți jucători a dat CFR, pe ce sume și la ce echipe? Boli a fost ajutorul dat de Petrescu odată cu mutarea în China și totodată singura plecare de jucător a cărui sumă de transfer poate fi rostită fără rușine (2,5 milioane de euro).
În rest, managerul a transferat peste 20 de jucători (a cheltuit aproximativ 7,5 milioane de euro în cei 4 ani) fără să nimerească nici unul ”de milioane”. Bine ca i-a nimerit de pe ”contrasens” pe Costache și Ioniță, două veniri de câte un milion, care reprezintă tot atâtea găuri negre în buzunarul patronului.
Pensii private de lux
Ar mai fi capitolul juvenil, unde CFR a căutat și a reușit să își formeze o echipă a 2-a, a crescut niște jucători, insă rezultatele s-au lăsat așteptate. A fost nevoie ca Sepsi să îl ia pe Petrila și să îl folosească meci de meci pentru a arăta ca poate juca la un nivel bun în Liga 1. Care a fost strategia marelui manager pentru partea de Academie?
În finalul celor 4 ani care este selecția făcută? Dacă privim lotul actual, asemănările cu cel de acum 4 ani sunt izbitoare. De aici rezultă o echipă care greu mai poate face ceva în Europa, iar în Liga 1 cu actualul lot va ajunge să se teamă pentru locul 1. Copilu a avut grijă ca, în lipsa unor transferuri, să prelungească înțelegerile unor jucători de 35 de ani, pe câte 2-3 ani, obligăndu-și astfel patronul să plăteacă pensii private de lux.
Datorii de milioane de euro
Ultimul an la CFR a însemnat și apogeul mangementului pentru Copilu. I-a îndepărtat încet dar sigur pe Bilașco si Mara, asumîndu-și toate deciziile, inclusiv de formare a lotului (unul dintre motivele pentru care Iordănescu nu a dorit să continue). Mai mult, a lucrat din răsputeri să îl îndepărteze pe Petrescu, poate chiar periclitând obiectivul clubului pentru ceea ce a părut un obiectiv personal.
În final, după despărțirea de Marian Copilu, CFR avea datorii de 4 milioane de euro (fără să contabilizăm suma cheltuită pentru ieșirea din insolvență), nici o ”vânzare” de răsunet, un lot mult îmbătrânit și uzat, multe transferuri ratate și nici un sponsor important adus după ce a dominat întrecerea internă patru ani.
Comparație cu FCSB
Toata lumea râde de FCSB, glumele despre Gigi Becali, manager, antrenor, medic si câte alte functii or mai fi disponibile pe acolo fiind la ordinea zilei. Însă dacă îl comparăm pe Copilu cu Gigi, nu știu cine râde la urmă.
Campionatele luate de CFR în dauna FCSB-ului sunt singurul punct forte. Dar si acolo, trebuie să ținem cont că CFR cheltuia minim 500.000 euro pe antrenor an de an, plus un buget superior de salarii, în timp ce la FCSB antrenorul secund costa maxim 120.000 euro, în timp ce principalul lucra gratis (putem presupune că Becali nu se plătea pentru serviciile de antrenor principal).
CFR a cheltuit minim 8 milioane euro pe achizitii în ultimii 4 ani. La capitolul vânzări a bifat 4,9 milioane euro, rezultând un deficit de 3 milioane.
În același timp, FCSB cumpără jucători de 15,5 milioane de euro, dar vinde de 28,04 milioane euro. Un…mic profit de 12,54 milioane de euro… și asta fără să câștige campionatul, don Marian.
Și ca să fie tabloul complet, dacă e să comparăm loturi, tot FCSB va marca la capitolul venituri cel puțin încă un an, căci are un lot mai tânăr, cu cel puțin 4 ”produse” atractive: Coman, Tănase, Tavi Popescu și Stoica, în timp ce la CFR Petrescu îl poate arăta Europei doar pe Petrila.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un livrator a fost lovit de mașină pe strada Avram Iancu din comuna Florești. Este evaluat de echipajul SMURD.
„Din primele date, este vorba despre un accident rutier între un autoturism și o motocicletă. Persoana aflată pe motocicletă va fi evaluată de către echipajul SMURD. La misiune iau parte doar paramedicii, echipajele de pompieri nefiind solicitate. Solicitarea a venit pe strada Avram Iancu din comuna Florești”, a transmis ISU Cluj.
Neluţu Varga anunță două transferuri de titlu pentru CFR Cluj. În Gruia sunt așteptați doi jucători de top în această iarnă.
Despre unul dintre ei a scis și Cluj24. este vorba de Joao Paulo de la Sheriff Tiraspol. Acesta a evoluat în ambele meciuri cu Farul Constanţa din primul tur al preliminar al Ligii Campionilor din 2023, iar Gică Hagi l-a ţinut minte şi a încercat să îl transfere.
Varga (CFR Cluj): Vor mai veni doi jucători de TOP în această iarnă
Dar CFR Cluj pare să fie în pole-position pentru semnătura jucătorului din Insulele Capului Verde. Din informațiile Fanatik, sunt șanse destul de mari pentru a perfecta acest transfer.
Al doilea jucător dorit în Gruia este Sheriff Sinyan. Este un fundaş central norvegian de 28 de ani, cu origini în Gambia. În acest moment, fotbalistul este liber de contract şi e foarte aproape de un acord cu CFR Cluj.
În ultimii ani, Sinyan a evoluat pentru Molde, Slavia Praga şi Odds BK, cu care şi-a încheiat contractul la finalul anului precedent. Fundaşul este evaluat la 300.000 de euro.
Neluţu Varga a anunţat după meciul amical câştigat de CFR Cluj împotriva lui Wehen, scor 2-0, că speră să îi semneze pe cei doi jucători, pentru că sunt „top”:
„Într-o zi sau două vreau să mai aducem un fundaș central și un mijlocaș defensiv. Sper să ne ajute Dumnezeu să aducem jucătorii pe care îi dorim, pentru că sunt top”, a spus Varga pentru Prosport.
CFR Cluj a încheiat anul 2024 pe locul 5 cu 35 de puncte, la doar două lungimi de liderul U Cluj. Ardelenii joacă primul meci oficial pe 19 ianuarie, împotriva celor de la FC Botoşani.
Pompierii din Dej au intervenit luni după-amiază în localitatea Bunești, unde un autoturism a ieșit de pe carosabil și a ajuns în șanț.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost transportat la spital de către echipajul SAJ.
Mașină ajunsă în șanț, la Bunești, în județul Cluj. Un bărbat a fost rănit
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Bunești. În accident a fost implicat un singur autoturism, dar din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani primește îngrijiri medicale și va fi transportat la spital de către echipajul SAJ. La misiune iau parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla”, a transmis ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Marcel Ciolacu anunță un proiect de reorganizare administrativă în această sesiune parlamentară
Reorganizarea administrativ-teritorială a României se află în centrul agendei PSD pentru sesiunea parlamentară din februarie. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat formarea unei comisii care va elabora un proiect de lege menit să eficientizeze administrațiile locale.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României, iar pentru a lucra la acest proiect s-a înființat un grup format din membrii partidului, scrie Agerpres.
„Am făcut o comisie, președintele Camerei Deputaților, cu viitorul președinte UNCJR, cu viitorul președinte AMR, cu câte doi reprezentanți de la consiliile județene, de la primarii municipii reședință de județ, de la orașe, de la comune, cu doi membri de la Comisiile de administrație din Parlament. Am spus că aș dori, în această sesiune, să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD.
„O prioritate guvernamentală și legislativă”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că în ședința Consiliului Politic Național al partidului care a avut loc luni s-a decis ca o prioritate guvernamentală și legislativă pentru perioada imediat să fie înființarea acestui grup de lucru care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României.
„Este o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp și pe care nu a îndeplinit-o încă, iar acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să dinamizăm, să eficientizăm administrațiile locale, să existe firesc ca o consecință imediată și o reducere a cheltuielilor de administrare a autorităților locale, dar și o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”, a afirmat Romașcanu.
Nu vor fi desființate localități, ci comasate
Acesta a menționat că sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuție în privința acestei reforme.
„Există cu certitudine nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură și așa mai departe. Nu există principiul desființării (unor localități – n.r.), există principiul comasării, probabil, și acest lucru se va lua în discuție”, a conchis purtătorul de cuvânt al PSD.
Reorganizarea administrativ-teritorială a fost cerută de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în repetate rânduri, în ultimii ani.