Editorial Opinii
OPINIE. Marius Moldovan: Dictatul de la Viena în fotbal, ”U” Cluj și Digi Sport – Zoli Teszari

Faptul istoric că în 1940, când Clujul a fost abandonat Ungariei, iar studenții și doctorii care formau echipa ”U” Cluj au plecat în surghiun la Sibiu și au jucat toți anii aceia de ocupație în campionatul României, iar CFR Cluj a rămas și a jucat în campionatul maghiar, s-a transformat în legendă și motivație. Este invocată ca o explicație pentru o dragostea mai pregnantă și suporterii (mult) mai numeroși pe care îi are ”U” Cluj.
Truda și performanța sportivă sunt de respectat oriunde, și oricât de înfocat suporter al Universității ai fi nu se poate ignora faptul că, după ce a luat CFR Cluj din divizia C, managerii acestei echipe au câștigat 8 campionate, patru Cupe și patru supercupe ale României.
Nu ar trebui să uităm că datorită ei am văzut la Cluj echipe precum Chelsea, Bayern, Manchester United, Bordeaux, AC Roma, Rennes (s.a) iar reprezentanta României (și a Clujului) nu ne-a făcut deloc de rușine. Ar trebui să ne doară acest lucru ?
Ar mai fi și unele nume de care se leagă apartenența de ambele cluburi- Zoli Ivansuc, Petre Emil, Marcu, Luca, chiar și Neluțu Varga, patronul CFR-ului de acum, a jucat la ambele echipe. Mai recent am aminti și grupul de șapte ceferiști cu care Adrian Coca a făcut furori în Gruia la diviziile inferioare și i-a adus în corpore la ”U” ( Trușcă, Olariu, Iepure, Minteuan, Coroian…). Trebuie să doară?
Anul acesta ”U” Cluj a reușit să ocupe fotoliul de lider al campionatului de fotbal în majoritatea timpului. Cu trudă asiduă, cu modestie, cu bună cuviință, cu talent, cu inteligență – sigur, nu întâmplător parcă ar fi și calitățile umane ale antrenorului Ioan Ovidiu Sabău care recunoaște cu fair play sprijinul întregii echipe și al orașului care îl sprijină.
Nu ar fi trebuit să doară nici poziția de lider, ocupată de ”U” Cluj. Dar a durut!
Doare, iar prea mulți neșcolarizați care și-au înfiletat numele în fotbalul românesc, cum era de așteptat, încearcă demonizarea echipei și inventarea unor motive extrasportive (PNL, Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc). Și aici nu este vorba doar despre Cârțu, rezervă puțin folosită în echipa legendară a Universității Craiova, circarul cu geacă care a fost dat afară cam de la toate echipele pe unde a antrenat, de antrenorul Săndoi care ocupă cu o perseverență demnă de cauze mai bune ultimul loc din campionat sau de îmbogățiții penal care au pus mâna pe cele mai glorioase branduri ale fotbalului românesc.
Ce dor ni se face de Cristian Țopescu
Este vorba despre o categorie profesională foarte importantă în dirijarea simpatiei publicului și opiniei publice. Comentatorii sportivi.
Articolul ar fi meritat poate chiar așa un titlu: Dor de Cristian Țopescu!
Se spune că foarte mulți părinți și-au dat copiii la gimnastică, handbal sau atletism pentru că Țopescu a știut să comenteze senzațional, să trăim și să înțelegem că sportul este educație, sacrificiu, frumusețe, dragoste și fair play. Ne amintim familii întregi plângând de emoție la televizor când comenta el.
Academicianul Alexandru Graur, evreu și unul din marii filologi ai României, și-a îndemnat copilul, Dumitru Graur, să ajungă comentator sportiv. Am exemplificat doar pentru importanța care ar trebui acordată acestei interfețe dintre sport și public. Iertați amintirea versurilor lui Păstorel pentru filologul Alexandru Graur: ”Domnul Graur se mândrește/ Că ne-nvață românește/ Noi atuncea îl vom crede/ Când dumnealui îi va crește/ Tocmai ceea ce-i lipsește”.
Gafele, deseori cu un imens umor involuntar, bâlbele, ieșirile în decor cum era aceea a unui comentator de fotbal clujean, ”Goooooool, p….gol !” sunt dacă nu scuzabile, cel puțin explicabile ca rezultat al unor greșeli omenești.
Însă a toca, a da prin malaxor o echipă cu rea credință, un meci întreg, un campionat întreg, a o terfeli fără vină, a o denigra, a scoate în evidență doar interpretările negative ale unor faze sau atitudini nu sunt deloc scuzabile.
Comentatorii Digi Sport
Ce au făcut comentatorii de la postul Digi Sport în timpul meciului ”U” Cluj – Poli Iași este o mostră de tendențiozitate, de mizerie de presă care se face împotriva unei echipe, a unui oraș, împotriva dreptății și corectitudinii. Arbitrii nu mai au curajul să ia decizii corecte. În prima repriză atacantului clujean V. Blănuță i s-a pus o piedică în careu: ”Până când să mai simuleze jucătorii Clujului?”, ”Cum domină echipa de pe penultimul loc (Iașiul) liderul din campionat!”, ”Dan Nistor nu a fost în stare să dea gol din acțiune, ci doar din 11 m!” și multe alte nedreptăți și răutăți.
Fanii ceferiști nu ar trebui să se bucure prea mult la aceste răutăți. Pentru cei din Miticești toți clujenii trebuie să deconteze tupeul de a câștiga atâtea campionate și cupe în ultima vreme.
Foarte mulți nici nu mai știu când s-a unit Transilvania cu România și de ce a făcut-o. Sigur că nu știu nici povestea studenților români hăituiți și ”emigrați” din Cluj la Sibiu. Oare maghiarii își mai amintesc?
Foarte mulți oameni recunosc în frumosul palmares în continuă creștere al CFR-ului față de ”U” Cluj o recunoaștere a victoriilor în plan economic, social și politic al maghiarilor față de români în Transilvania și mai ales la Cluj. UDMR este partidul politic care a stat la guvernare cel mai mult. Oare au fost și procese de revendicări și retrocedări pierdute? Sigur au fost, dar puțintele. Dar retrocedări ilegale? Sigur au fost și se spune că multe.
Atunci ”U” Cluj, fiind reprezentanta românismului, trebuie timorată, demonizată și prăbușită. Poate participa Digi -TV prin exclusivitatea câștigată în transmiterea meciurilor la această concurență, la acest război tacit împotriva echipei ”U ” Cluj, insinuare care vine de la sine când patronul se numește Zoltan Teszari. Care nu are legătură cu a fi sau a nu fi partenerul Laurei Codruța Kovesi.
Are legătură faptul că răsturnările de regim, haosul generat din ”Primăvara arabă” mai ales din Egipt , Libia și Tunisia au fost făcute cu galeriile de fotbal principal ferment și faptul că în Secuime statul maghiar investește masiv în niște echipe de fotbal?
Galerie de fotbal
Ce înseamnă o galerie de fotbal? O mulțime de bărbați tineri, cu un mare potențial de mobilitate și agresivitate? Dirijați corespunzător pot să fie folosiți ca masă de manevră politică. Este demonstrat acest lucru și în alte țări, dar și în România (demonstrația de la 10 august).
Există tendința ca imperiile să se refacă economic fără să mai cheltuie cu o armată sau administrație de ocupație. Este suficient să îți ia cele mai bune bănci, cele mai impunătoare clădiri, petrolul, gazele naturale, terenuri și păduri imense. Sau nu acestea ar fi relațiile de ”colaborare” dintre Austria și România? Dar dintre România și Ungaria?
Această teorie a conspirației nu ar fi trebuit să cuprindă și o zonă care trebuia să fie atât de frumoasă și de fair-play precum sportul. Părerea noastră nici nu contează în fața retrocedărilor făcute legal sau nu, a războaielor economice nedeclarate, dar pierdute cu Austria și Ungaria. Nu numai că nu este declarat câte terenuri și clădiri sunt în posesia străinilor, ce suprafețe de păduri au fost vândute către Austria și Ungaria, dar nici nu știm, nu mai avem evidența. Trebuie să fim mândri că putem să ne cumpăram produse de țiței de la MOL și OMV fiindcă sunt firme serioase. Noi numai îl avem în pământul țării, îl extragem, rafinăm și îl transoportăm prin milioane de conducte (instalate de români) la stațiile austriece și ungare.
Pentru toate acestea, în schimb, suntem foarte mândri că ”U” Cluj a bătut la fotbal pe CFR (uneori). Și cu toate acestea, părerea noastră, faptul că niște comentatori de la Digi se comportă execrabil cu ”U” Cluj nu este datorită unei conspirații maghiare condusă de dl. Zoltan Teszari. Este un om de afaceri prea important, de prea mare succes. Comentatorii lui spuneau în acel meci că este incredibil că Iașiul a adus să se salveze un antrenor anonim din Liga a 3-a. Anonimul, pe numele lui Vasile Miriuță, a jucat 15 ani în Germania și 10 ani a fost titular în Naționala Ungariei.
Vrem să spunem că unii comentatori sportivi de la Digi sunt așa săraci cu duhul, incredibil, încât aproape îți vine să crezi că este o conspirație maghiară care vizează echipa U Cluj-Napoca. Domnule Zoltan Teszari, nu îi mai sechestrați pe acești oameni în presă, dați-le drumul să se manifeste plenar în alte domenii. Doar se chinuie, și chinuie și telespectactorii.
”U” Cluj deja nu mai este lider pentru că talente precum Zoltan Ivansuc pentru ”U” nu apar de pe o zi pe alta. Köszönöm szépen Zoli úr!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Șapte tone de deșeuri, adunate de pe marginea drumul judeţean Luna-Luncani, la limită cu județul Alba

Nu mai puțin de șapte tone de deșeuri atuncate pe marginea drumului DJ 107F, au fost strânse în urma unei acțiuni de salubrizare a Consiliului Județean Cluj.
Tonele de gunoaie au fost adunate de angajați ai Direcţiei de Administrare Drumuri Județene din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind folosite utilaje specifice colectării şi transportului de deşeuri.
Șapte tone de deșeuri, adunate de pe marginea drumul judeţean Luna-Luncani
Consiliul Judeţean Cluj a derulat la sfârșitul săptămânii trecute o amplă acţiune de salubrizare care a vizat sectorul de drum Luna – Luncani – limită cu județul Alba situat pe drumul județean DJ 107F. Acţiunea, arată reprezentanții CJ Cluj, a avut drept scop colectarea deşeurilor menajere abandonate în mod ilegal în vecinătatea drumului de către diverși participanţi la trafic sau locuitori din zonă.
Astfel, în urma acțiunii de salubrizare a fost colectată şi transportată la rampa de gunoi o cantitate de 6.820 de kilograme de deşeuri depozitate ilegal în vecinătatea părţii carosabile a drumului judeţean DJ 107F. Deșeurile au fost preluate de societatea de salubrizare Supercom S.A. și depozitate la o rampă de gunoi autorizată.
Prin Direcţia de Administrare Drumuri Județene, CJ Cluj urmărește constant situația deșeurilor depozitate ilegal pe marginea drumurilor județene şi desfăşoară acţiuni repetate de colectare a acestora precum şi de identificare, în colaborare cu instituţiile abilitate, a persoanelor care se fac responsabile de depozitarea gunoaielor în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop.
EVENIMENT
Daniel David: Democrația românilor între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”, între tot și toate

Clujeanul Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, face câteva comentarii la început de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
Daniel David vorbește despre “țara noastră la început de campanie electorală în 2025”, din perspectivă psihoculturală, care, speră el, “ne apropie ca români, pentru o competiție corectă în beneficiul țării”.
Daniel David: Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară
Daniel David a făcut o analiză după ce s-a stabilit lista și ordinea finală a candidaților la alegerile prezidențiale.
“Într-adevăr, lumea se schimbă paradigmatic și dramatic, de aceea, este important ca polarizarea noastră, a românilor, să nu ne vulnerabilizeze țara în aceste vremuri complicate. Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară! Dar pentru a face acest lucru, trebuie să fim înțelepți și să înțelegem psihologic prin ce trecem acum”, spune Daniel David.
Psihocultural vorbind, spune actualul ministru al Educației, orientativ acum avem trei mari grupuri de români, relativ polarizate și antagonizate, cu zone de tranziție între ele.
În zona democrației moderne – putere delegată prin reprezentativitate / adevăr distribuit prin media liberă / stat de drept garantat prin reguli-instituții.
“În aceasăt zonă, avem oamenii care o înțeleg și îi respectă instituțiile (instituții de la grădiniță, la cele politice), cei mai mulți fiind cu orientări euroatlantice. În general sunt oameni deja emancipați, cu preocupare spre binele comun și deschidere spre lumea globală, acesta fiind grupul cu cea mai mare pondere de absolvenți de studii superioare dintre cele trei grupuri despre care discutăm.
Din punct de vedere economic, cei mai mulți se află în clasa superioară sau de mijloc (clasa de mijloc se referă aici la partea din populație care are un venit disponibil anual cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual). Aceștia pot fi mai bulversați acum, în aceste vremuri de aparentă ruptură între Europa și SUA”, arată Daniel David.
Mesajul lui, pentru aceștia este că trebuie să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, respectiv sistemul democratic al țării, preocupându-se să funcționeze cât mai bine pentru oameni, “și ne va fi cât de bine se poate nouă și copiilor noștri”.
Între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”
Un alt grup, arată ministrul Educțaiei este reprezentat de cei din zona „antisistem”. Aici, spune Daniel David, sunt mai ales oameni “în faza de emancipare, mai egoiști în acest stadiu în mod natural”, deoarece vor ca mai ales părerea, vocea lor să fie ascultată și urmată, iar părerea, opinia proprie este confundată ușor cu cunoașterea sau adevărul.
“Se simt mai speciali, unii ca urmare a unui salt mai recent economico-social major, cei mai mulți aflându-se într-o zonă a unei clase de mijloc, economic vorbind. Pe acest fond, aceștia sunt împotriva instituțiilor existente pe care doresc să le distrugă și/sau să le înlocuiască prin preluarea acestora de către ei, simțind adesea că nu sunt respectați și valorizați de acestea, psihologia fiindu-le dominată adesea de emoții negative, cum ar fi frustrare, chiar ură.
Acceptă mai ușor ‘șefi’ speciali și, când/unde nivelul educațional este slăbit, dezvoltă narațiuni istorico-sociale bizare prin excepționalismul lor, de exemplu istorii false traco-geto-dace; conspirații prin pseudocunoaștere și pseudoreligie. Se autodescriu adesea ca ‘suveraniști’, în timp ce alții îi descriu ca ‘izolaționiști’, gândind greșit că reprezintă tot poporul și vorbind fără mandat în numele tuturor românilor”, consideăr psihologul Daniel David.
Românii “anisistem”, sensibili la restricțiile, pe care le consideră „șoroșiste”
Cei mai mulți dintre oamenii “antisistem” au studii medii, precizează Daniel David, care spune că, aceștia sunt, de asemenea, foarte sensibili la restricții, catalogându-le automat ca antidemocratice, adică „progresiste”, „șoroșiste”, și adesea sunt împotriva sistemului democratic modern și instituțiilor acestuia.
Dar, arată Daniel David:
- Democrația nu înseamnă că poți face/spune ce vrei. Libertatea comportamentală și libera exprimare vin cu responsabilități într-un cadru stabilit de reguli.
- Poți face ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii agresiv, să ai comportamente infracționale), dar atunci vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile. Poți să spui ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii abuziv, defăimător, amenințător), dar atunci, din nou, vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile.
- Așadar, faptul că nu poți face ce vrei și nu poți spune ce vrei este democratic. Asta ne protejează pe noi și pe copiii noștri de dictatura și toanele unuia sau altuia care ajunge temporar șef (uneori cu pistoale pe masă) și aceste limite autoimpuse ne transformă dintr-un grup barbar de homo sapiens într-o societate umană.
“Și lor le spun că, dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și ne vulnerabilizează tuturor viața (inclusiv lor și copiiilor lor), ci în presiune pe funcționarea mai bună a instituțiilor, a sistemului. Și adesea au dreptate că instituțiile trebuie să funcționeze mai bine!”, spune Daniel David.
Daniel David: Sunt convins că există presiuni din zone autoritare externe
Cea de a treia grupă, arată Daniel David, este cea a românilor din zona “tradițională” În această zonă, spune Daniel David sunt oameni mai temători față de orice schimbare și care nu și-au găsit încă clar locul în democrația modernă. Economic, mai arată ministrul Educației, cei mai mulți se află într-o zonă de sărăcie sau în clasa de mijloc.
“Cei cu studii medii sau mai scăzute sunt mai bine reprezentați aici. Și lor le pot spune să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul democratic al țării, cerând însă atenție și grijă față de nevoile, interesele și valorile lor. Eu sunt convins că, în schimbările paradigmatice de la nivelul lumii actuale, există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre.
De asemenea, sunt convins că există în interior români care contribuie intenționat la acest lucru, iar alții, neintenționat. Dincolo de faptul că unii îi etichetează negativ global pe cei care o fac intenționat, de exemplu ‘anarhiști’, ‘bolnavi mintal’, ‘interlopi’, ‘legionari’, ‘frustrați social’, lucru neinspirat după mine (dacă este „generalizare excesivă”), cât timp o fac legal, aceștia chiar au dreptul să creadă în altă direcție a țării.
Inițial, au reușit să inducă în eroare un procent mare din electoratul românesc, mai ales din zonele antisistem și tradițională, folosindu-le frustarea/ura și frica față de România euroatlantică prost înțeleasă, după estimarea mea (din diverse analize psihosociologice publice și personale), undeva între 35%-45%. Partea democrată și euroatlantică a fost și în decembrie 2024 și este și acum majoritară”, susține Daniel David.
Daniel David: România suverană este a tuturor
Problema, mai arată David, este să înțelegem bine aceste lucruri, “să ne trezim, prin inteligență și înțelepciune, pentru a ne proteja țara, copiii și viitorul, dacă drumul pe care îl vrem este cel al unei normalități și democrații moderne”.
“România suverană este a tuturor, iar divergențele dintre noi trebuie să ducă pentru toți țara înainte, nu să ne separe. De aceea, este important să ne unim toți forțele, indiferent unde ne regăsim psihocultural, fără a ne mai amenința unii pe alții în stil barbar străin bunului simț românesc, pentru a păstra drumul euroatlantic al țării, chiar dacă avem nuanțe, în funcție de zona ideologică de unde venim. Asta înseamnă după mine patriotismul românesc modern.
Psihocultural, eu mă regăsesc în prima opțiune, pentru democrația modernă, euroatlantică, așa cum am spus-o în diverse contexte. În consecință, votul meu va merge acolo. Dar să alegem toți deștept și patriotic în același timp, pentru România euroatlantică a tuturor!”, a concluzionat Daniel David.

Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, au intervenit, în weekend, la un caz medical care a necesitat sprijinul elicopterului SMURD, în Defileul Cheile Turenilor. Un tânăr de 24 de ani s-a accidentat la un umăr în zona cascadelor din defileu.
„Țin să felicit Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care a gestionat acțiunea de salvare. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de iubitorii de munte și mișcare în aer liber, mereu pregătiți să interveniți”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
FOTO. Accidentat în Cheile Turenilor, EVACUAT de Salvamont cu elicopterul
Salvamontiștii care asigurau permanența la Baza Salvamont Cheile Turzii au ajuns la accidentat, i-au acordat primul ajutor și i-au imobilizat umărul în vederea evacuării. Întrucât zona defileului este una accidentată, deplasarea se face pe cablurile metalice iar victima nu se putea deplasa, o evacuare terestră pe targă ar fi necesitat multe ore și sprijin uman consistent. Astfel, având în vedere condiția medicală a victimei, s-a luat decizia solicitării sprijinului aerian.
Elicopterul SMURD a sosit deasupra defileului, a lansat pe cablu un salvator, care împreună cu cei trei salvamontiști au pregătit victima pentru trolierea în elicopter. Operațiunea de salvare a fost una exemplară, după cum reiese din mesajul pe care pilotul elicopterului l-a transmis salvamontiștilor după transportul victimei la spital și încheierea misiunii:
„Mulțumim pentru încrederea acordată! Oricând, cu plăcere venim. Aveți respectul nostru pentru eforturile depuse în slujba populației! Apreciem profesionalismul dvs., ceea ce face colaborarea facilă și intervenția rapidă și precisă”, a precizat comandantul aeronavei MAI.

Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu Ioan Ovidiu Sabău pentru prelungirea contractului scadent în această vară. Antrenorul principal a semnat, luni, noua înțelegere, valabilă până la finalul sezonului 2026/2027.
Revenit la ”U” la mijlocul sezonului 2022/2023, primul după întoarcerea în Superligă, Ioan Ovidiu Sabău a condus echipa spre o finală de Cupa României la finalul acelui sezon, iar “Șepcile roșii” s-au aflat atunci la un penalty de trofeu.
Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027
În sezonul 2023/2024, cu Ioan Ovidiu Sabău pe bancă din luna august, ”U” a fost la un pas de calificarea în play-off și a ajuns până în penultimul act din Cupa României.
Sezonul 2024/2025 a adus cea mai bună performanță din ultimii 53 de ani pentru ”U”. Echipa noastră a reușit calificarea în play-off pentru prima dată de la introducerea acestui format, ceea ce înseamnă și clasarea între primele șase echipe din Superliga, ultima realizare similară fiind consemnată în sezonul 1971/1972, când „studenții” s-au clasat pe locul 3. Pe parcursul sezonului regular, ”U” a fost lider timp de 18 din totalul de 30 de etape.
Andrei
februarie 12, 2025 la 8:50 am
Gigi B. se lauda ca mangaie pe cap jurnalistii cu 100 de euro si ei scriu ce doreste. Corect si oportun ce s- a scris in Cluj24. Este evidenta actiunea de a demola U Cluj.
Zsolt
februarie 12, 2025 la 8:58 pm
Autorul a ratat tinta complet. Ca CFR-ist si maghiar clujean totdeauna m-a suparat atitudinea comentatorilor DigiSport. Rauvointa era atat de evidenta ca ma intrebam cum de Teszari nu se sesizeaza. Dar era de inteles, CFR reprezenta o amenitare permanenta pentru capitala. Insa in timpul derbiurilor clujene preferinta pentru U Cluj are clara. A sosit momentul ca U Cluj sa preia rolul CFR-ului si sa stea in coasta echipelor din Bucuresti. Este ‘rasplatita’ cu aceeasi moneda damboviteana. Deci problema nu e cu Teszari si cu Viena, ci din contra cu marea unire care mai are nevoie de timp sa se consolideze.