Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Marius ACIU – Orașul de cinci stele și smart-rahatul (pamflet)

Publicat


„În orașul plin de stele/ În care lumea se mută/ Azi-mâine nu mai ai loc/ De rahați ce-ncep să pută…”

Iertată-mi fie exprimarea în versuri, dar cum românul cică s-a născut poet (greșit, românul s-a născut infractor, poet a devenit în pușcărie), era musai să-i arăt un deget lui Eminescu (și nu acela de ok), izbind de gard patru versuri care să-mi exprime supărarea.

Primăreasca poziționare a cetății de pe Someș în galeria orașelor de 5 stele, ostentativ de des, ne face să ne-ndoim de acuitatea vizuală a alesului, mergând până la a ne întreba dacă nu cumva o face-n ciudă.

Am ajuns să semănăm cu Bucureștiul și, Doamne ferește! nu ne dorim asta, nu-i așa?

Da, Clujul este peste media orașelor din mioriticul nostru areal, dar de aici până la a ne bate cu cărămida în piept mai ceva ca Tarzan cu pumnul e cale lungă.

Nu vreau să vorbesc azi despre urbanism. Pentru asta mi-ar trebui un serial mai lung ca „Tânăr și neliniștit”. Tema care mi-a făcut cu nasul (nu cu ochiul neapărat, că-i vorba și de factorul olfactiv) este rahatul, mai exact smart-rahatul.

„Săracul rahat este smart că stă acolo unde-l pune realizatorul”

În ultima vreme s-au înmulțit clujenii, s-au înmulțit și rahații. Cei care stau în mijlocul trotuarelor și put, că altceva nu știu să facă. În orașul în care se presupune c-au dispărut câinii vagabonzi mai ceva ca dinozaurii după meteorit, trotuarele sunt pline de politicieni, pardon, scuze, de vestigii ale trecerii lătrătoarelor prin umila noastră existență.

Și atunci, stau și mă-ntreb ca Arafat la pandemie, de unde atâția rahați? Da, se știe, în orașul de 5 stele se mănâncă bine, de unde probabil și avântul excretor al patrupedelor. Dar într-un oraș smart ar trebui să fie smart și locuitorii, nu doar rahații…

El, săracul rahat, este smart că stă acolo unde-l pune realizatorul. Adică în mijloc de trotuar. Mai puțin smart este stăpânul purtător de lesă că-l lasă acolo. Și-atunci stai și te-ntrebi, cine e rahatul?

Sunt punguțe, sunt lopățele sau măturici, mai trebuie numai organizate niște cursuri de bun-simț. Din ciclul: „L-a trecut/ A făcut/ Am adunat/ Și-am plecat!”

Da, e adevărat, spațiul verde are nevoie de îngrășământ! Dar când spațiul verde e la mine sub balcon și îngrășământul depășește cantitatea optimă și pute de-ți mută nasul, mai ales vara, stai și te întrebi dacă ieși mai ieftin punându-i un dop în fund câinelui sau făcându-i cadou într-o punguță produsul stăpânului?

Ai câine? Felicitări! Dacă îl iubești, strânge după el! Pentru că la un moment dat s-ar putea să vin să-ți las un cadou sub geam, ca să văd dacă-ți place… Și crede-mă, malamutul e chihuahua pe lângă mine!


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Atenție, clujeni! Au reapărut trotinetele electrice în Cluj-Napoca

Publicat

Trotinetele electrice care pot fi închiriate pentru transport au reapărut în municipiul Cluj-Napoca începând de marți, 13 aprilie.

Astfel, clujenii se pot bucura din nou de aceste mijloace de transport care pot fi folosite pentru un anumit tarif, în funcție de firma care deține trotinetele.

Controverse cu trotinetele electrice

În primele luni de la apariția acestor mijloace de transport, unii clujeni erau exasperați. Unele trotinete erau lăsate chiar și în mijlocul străzii, iar altele erau arunacte în Someș. Probleme au fost și în Parcul Central unde unii părinți îi acuzau pe cei care foloseau trotinetele că merg cu viteză și pun viața în pericol celor care se plimbă prin parc.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru Parcul Zorilor, în valoare de 7 milioane de lei

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la finalul săptămânii trecute, licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Zorilor, estimată la 7 milioane de lei.

Aici se dorește plantarea a peste 400 de copaci noi și înființarea zonelor de joacă pentru copii, de fitness și a spațiilor de recreere pentru seniori.

Suprafața parcului este de 12.000 mp și are front de 138 de metri la strada Observatorului. Amplasamentul se află la o distanță de 50 m de Spitalul de Recuperare.

Accesul se va face pe trei alei dinspre strada Observatorului, respectiv pe un drum dinspre Profi, pe latura Vestică.

Va fi amenajată aici și o zonă de tip amfiteatru, pentru ca părinții să poată supraveghea copiii la joacă, vor fi construite fântâni pavimentale și spații pentru șah și vor fi instalate aparate pentru fitness.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

SUA solicită întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Iulius Mall Cluj funcționează după un nou program, cu ample măsuri de siguranță

Publicat

De

Începând de astăzi, 13 aprilie 2021, programul de funcționare al Iulius Mall Cluj va fi în intervalul orar 09.00 – 21.00, de luni până joi, și între orele 09.00 și 18.00, vineri, sâmbătă și duminică. Excepție face hypermarketul Auchan, care va fi deschis de luni până joi între orele 07.00 și 21.00, iar în weekend, de la 07.00 până la 18.00.

Magazinele au pregătit noile colecții de primăvară, restaurantele din zona de foodcourt te întâmpină cu delicii în regim to go, care pot fi savurate pe terasa exterioară, iar pentru siguranța ta menținem ridicat nivelul măsurilor de prevenție. Totodată, profită și de campania Happy Hour Sale, începând cu ora 09:00.

Odată cu implementarea noilor reguli transmise de autorități, Iulius Mall Cluj își actualizează programul începând cu 13 aprilie 2021.

Astfel, în zilele de luni până joi, Iulius Mall Cluj va funcționa în intervalul orar 09.00 – 21.00, iar vineri, sâmbătă și duminică, între 09.00 și 18.00. În schimb, hypermarketul Auchan va fi deschis de luni până joi între orele 07.00 și 21.00, iar vineri, sâmbătă și duminică de la 07.00 până la 18.00.

Preparate delicioase la food-court

Și restaurantele din foodcourt-ul Iulius Mall Cluj te așteaptă cu preparate delicioase, în intervalul orar 09.00 – 21.00 de luni până joi, și între 09.00 și 18.00 vineri, sâmbătă și duminică.

Poți comanda burgeri suculenți, paste gustoase, mâncăruri tradiționale sau deserturi apetisante, în regim to go și le poți savura pe terasa exterioară, sub lumina blândă a soarelui de primăvară. Aici ai la dispoziție facilități pentru igienizarea mâinilor, mesele sunt dezinfectate periodic și sunt amplasate la o distanță de cel puțin doi metri, iar personalul poartă măști și mănuși.

Oferte Happy Hour Sale

Iar pentru a avea o zi bună, profită de ofertele Happy Hour Sale, care sunt valabile în intervalul orar 09.00 – 10.00 și care te întâmpină cu reduceri la magazinele Arman Sport, Skechers, Under Armour, BUZZ, Benvenuti, Nobila Casa, Sport Vision și cu oferte 1+1 la cofetăria Lemnul Verde și la Sweet Caffee. Dacă ți se face foame, la Mado găsești preparate numai bune de savurat dimineața sau la prânz, iar la fiecare meniu primești o cafea gratis.

Totodată, la Zoomania ai promoții speciale pentru animăluțul tău, încă de la primele ore ale zilei, iar florăria Magnolia are promoții la cele mai frumoase aranjamente florale. După ce ai trecut prin Iulius Mall Cluj, poți face și o plimbare în Iulius Parc, unde primăvara își face simțită prezența tot mai mult.

De asemenea, cel mai important este să fim responsabili, astfel că menținem ridicat nivelul măsurilor de prevenție, pe care le poți consulta online pe www.iuliusmall.com/cluj/, iar orice alte modificări ale programului vor fi anunțate pe pagina de Facebook.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate