Connect with us

ADMINISTRAȚIE

OPINIE/ Marius ACIU – Când primarul are OCHELARI de CAL

Publicat


E fain la Cluj! Un leit motiv perpetuat în social media în special de cei care nu locuiesc aici. Oraș cu un aer occidental care, din păcate, din ce în ce mai des ajunge să fie „parfumat” de mirosul dejecțiilor purtate spre centru de „valurile” ploilor.

Mai marele cetății, căruia putem să-i spunem fără rețineri MC Boc, se rupe-n figuri pe tufțăiala DJ-ilor cărora mai trebuie să le facă buletin de Cluj la cât de des trec pe-aici. Maestru de ceremonii la atâtea și atâtea festivaluri și evenimente care au loc în orașul de pe Someș, primarul câștigă în notorietate pe de o parte dar uită „fața urâtă” a ceea ce înseamnă munca de jos a unui edil.

Pentru că viața într-un oraș nu înseamnă doar distracții. Mai înseamnă și refulări de canale, inundații, drumuri neasfaltate, praf, construcții avizate pe genunchi, reclamații și câte și mai câte. Onorabilul șef de cetate vede însă doar partea frumoasă a lucrurilor. Adică până și inundațiile, lipsite din peisajul autohton de ani de zile, devin „elemente care dau farmec” orașului, adică, de ce n-am face aici o mică Veneție, nu? De aici și până la a angaja niște gondolieri nu e decât un pas.

Totul pentru turism, totul pentru gomorizarea Clujului!

„E normal să se inunde orașul. N-a mai plouat așa de tare de multă vreme”, conchide primarul. E normal să se inunde, spunem și noi, doar canalizarea a rămas aceeași și e subdimensionată. Se construiește în prostie fără să se țină cont de asemenea chestiuni elementare. Ne bălăcim în rahat dar măcar o facem pe ritmuri, nu?

Andrei Mureșanu, cartier aflat pe deal, a ajuns să se inunde la fiecare amărâtă de torențială care ține 5 minute. Dacă apelezi la cei de la Apă-Canal, aceștia ridică din umeri și recunosc: „Păi ce să facem, nu vedeți ce de blocuri s-au construit în Bună Ziua? Și canalizarea e aia de acum 15 ani…” Dacă, însă și aia pe care o avem o desfundăm din ani în Paști, atunci nu știu de ce ne mai mirăm…

E drept, ca să schimbi canalizarea într-un oraș întreg nu e ușor și nici ieftin. Ce-ar fi dacă TIFF, Untold sau Electric Castle ar sponsoriza o parte din lucrări? Am scrie frumos pe fiecare gură de canal brandurile respective. Asta da publicitate!

Dar atâta timp cât primarul spune că infrastructura de apă și canalizare este în regulă în Cluj și recomandă Companiei de Apă-Canal să se orienteze spre zona metropolitană periferică, atunci nu ne rămâne decât să-l invităm să-și pună niște cizme de cauciuc și să ne-ajute să dăm apa și rahatul afară din garaje și subsoluri. Dăm și-o țuică…

Viitorul este însă roz, că tot se poartă. Așteptăm metroul. Cu siguranță, tunelul acestuia va putea prelua surplusul de apă și mizerii care colmatează actuala canalizare. Da-i fain la Cluj!

Ploaie, vino ploaie! Sau lasă…

 

Marius AciuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STOP Junglei Trotinetelor la Cluj: Curs de legislație rutieră, viteza limitată la maximum 15 km/h, echipament de protecție

Publicat

De

trotinete

Având în vedere că subiectul accidentelor provocate de conducătorii de trotinete a fost dezbătut intens în ultimele zile, inclusiv la nivel legislativ, după ce Asociația Metro Urban a lansat recent, în spațiul public, propuneri la nivel local prin care să prevină accidentele de trotinetă electrică, vine cu o nouă solicitare către parlamentari, în special reprezentații județului Cluj în Camera Deputaților și Senat.

”Metro Urban Cluj consideră că următoarele măsuri vor spori siguranța în trafic, cât și cea a conducătorilor de trotinetele electrice: Curs de legislație rutieră obligatorie, viteza limitată la maxim 15 km/h, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!”, arată asociația

Practic, se solicită parlamentarilor de Cluj să ia în considerare și dezbatere, posibilitatea ca din punct de vedere legislativ, trotinetele electrice să fie asimilate parțial categoriei „moped” din Codul Rutier.

„Metro Urban susține că amendamentul depus de deputatul Andronache Gabriel –  <<trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h>> este curajos și relevant, însă considerăm că acesta trebuie acompaniat de: curs de legislație rutieră obligatorie, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!” arată semnatarii acestui apel, Vladimir Dan, Alin Danci, Mihai Curteanu și Horia Nasra.

Trotinete asimilate mopedelor

Concret, aceștia propun ca trotinetele electrice să fie asimilate legislativ mopedelor conform OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002, următoarele:

      Articolul 14 – (1) Mopedele „scuterele”, se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora; Articolul 15 – (3) Autoritatea care înregistrează mopedele “scuterele” eliberează proprietarilor acestora, certificate şi plăcuţe cu numere de înregistrare, conform categoriei din care fac parte.

      Articolul 36 – (2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.

      Articolul 70 – (3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

      Articolul 76 – (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii.

      Mopedele se conduc fără a fi nevoie de permis; totuşi, deţinătorii de mopede au obligaţia de a se informa cu privire la legislaţia rutieră în vigoare; şcolile de şoferi organizează cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberând şi adeverinţe de participare la aceste cursuri. Atentie! – pentru persoanele care nu deţin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislaţie rutieră sunt obligatorii (articolul 160 –  (2) din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Accidentele cu trotinete electrice a crescut de 20 de ori

”Vă reamintim, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, preluate și prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național. Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore”, mai arată Metro Urban.

Citește mai departe

Clujul de altădată

VIDEO. Casa Filstich. Minunea din foc. Îmbăierea în sânge. Târfa însângerată a diavolului. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)

Publicat

foto casa filstich

Veche de peste 500 de ani, una dintre casele pline de mister şi de legende din Cluj este casa Filstich-Kemeny. Situată chiar în zona centrală a oraşului, ea ascunde multe lucruri reale, dovedite istoric până acum, dar şi legende, unele chiar înspăimântătoare. Şi despre unele, şi despre altele ne povesteşte câte ceva istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Casa Filstich

„Suntem în Piaţa Unirii şi astăzi vom vorbi despre casa de la numărul 27, numită Casa Filstich-Kemeny. De ce se numeşte aşa?! Foarte multe case sau palate poartă numele unui celebru proprietar sau locatar al respectivului imobil.

Alte articole din

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Aici, familia Filstich era o familie de bancheri care a tărit în secolul XVI, dar şi în secolul XVII şi potenţa lor financiară i-a făcut să-şi realizeze o casă care impunea în acele vremuri.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

De altfel, chiar în curtea acestui imobil este un ancadrament de uşă în care este emblema familiei Filstich şi o inscripţie care, în traducere, ar veni „Virtutea aduce invidie din partea celorlalţi””, explică istoricul clujean.

Târfa însângerată a diavolului

„Ca picanterie, în această casă a locuit o celebră contesă, Anna Bathory. Ea s-a născut în anul 1594 şi a fost verişoară cu celebra Elisabeta Bathoy -celebra contesă care se îmbăia în sângele fecioarelor, ca să-şi păstreze tinereţea.

Se pare că – spune legenda- că şi Anna Bathory avea aceste obiceiuri, ea fiind suspectată că şi-ar fi omorât şi soţii, primul soţ fiind din familia Banffy, iar cel de-al doilea, din familia Josika. Ea se căsătoreşte în 1608. Primul soţ, Banffy, i-a decedat după doi ani. Se pare că a fost acuzată şi de incest cu principele Gabriel Bathory, care era fratele său. De altfel se mai spune, tot în tradiţie, că ar fi fost amanta lui Gabriel Bethlen. Iar acesta -prima sa soţie îmbolnăvindu-se şi fiind foarte superstiţios- a crezut că amantele sale îi făcuseră vrăji soţiei sale. Iar Anna Bathoy a intrat în această categorie, fiind cunoscută şi ca „târfa însângerată a diavolului”, şi i s-au intentat trei procese, în urma cărora averea ei a fost confiscată şi alungată din această zonă.

Se pare că adevăratul motiv al proceselor ar fi fost bogăţia acestei contese, pentru că toată averea ei a intrat în custodia, pe mâna principelui Gabriel Bethlen. De altfel, aşa se crede şi despre verişoara sa, Elisabeta Bathory”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Minunea din foc

„Despre Kemeny. A fost o familie celebră a Clujului, în secolul XIX, care a ajutat foarte mult viaţa culturală din oraş. În primul rând, a contribuit la întemeierea Muzeului Ardelean, cel care s-a înfiinţat în 1859, căruia i-au lăsat foarte multe lucruri, de incomensurabilă valoare.

Această casă are pe frontispiciul său pe Sfântul Florian, protectorul pompierilor, apoi un pompier şi cele patru anotimpuri. De ce?! Această casă a scăpat ca prin minune din marele incendiu din 1798 şi de aceea, pe faţada ei vedem ipostaza pompierului şi a Sfântului Florian, care este patronul şi protectorul pompierilor”, mai arată istoricul clujean.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Clujenii PROTESTEAZĂ împotriva PREȚURILOR MARI: „Adu facturile să le aruncăm la gunoi”. Mesajul organizatorilor

Publicat

315765422 1791374697893846 5282256155136443031 n

Clujenii sunt invitați joi de la ora 18 la un protest în care să își exprime nemulțumirea față de costurile crescute ale traiului de zi cu zi. Evenimentul va avea loc în fața Prefecturii Cluj, la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și a Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

„Strigăm împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe.

Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, se arată în anunțul inițiatorilor protestului.

Aceștia cer următoarele:

  • Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre.
  • Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului.
  • Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe.
  • Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie.
  • Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale.
  • Să se reglementeze chiriile.
316302898 1795156747515641 3100487220969524927 n

„Profituri record pentru companiile de energie și bănci. Ne-au forțat să plătim aceste profituri prin prețurile crescute. 25 de miliarde de lei profit în doar primele 9 luni ale anului în doar câteva cazuri. Mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut, profiturile au crescut enorm, chiar dacă producția a mai și scăzut. Pur și simplu JAF!”, au menționat cei de la „Căși Sociale ACUM!”.

Bogăția companiilor, sărăcia clujenilor: „Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e a ta”

„Ne exprimăm solidaritatea pentru ca nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar și pentru ca statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor.

Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând!

Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii.

Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate.

Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.

Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari.

Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, au adăugat organizatorii.

Peste 250 de clujeni s-au arătat interesați, alți 50 au confirmat deja participarea la eveniment. Acesta poate fi găsit pe Facebook, cu un click aici.

315706950 1794464114251571 8275484472316249521 n

Clujenii au fost luni seara la Casa Tranzit pentru a face bannere și slogane pentru protest.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în prima minivacanță de iarnă și în luna decembrie. Ce spun METEOROLOGII

Publicat

Meteorologii anunță vreme mai caldă decât de obicei în următoarea perioadă. O masă de aer rece va acționa în jumătatea de nord a țării, scrie Alba24.ro.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre condițiile meteo pentru luna decembrie.

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai frig”, a declarat directorul ANM.

Temperaturi mai ridicate în decembrie

Pentru decembrie, prima lună de iarnă, prognoza indică temperaturi maxime mai mari față de normalul perioadei.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a spus Mateescu, potrivit adevarul.ro.

Mai frig în jumătatea de nord a țării

În următoarele zile, va acționa masa de aer mai rece în jumătatea de nord a țării. În sud și sud-est, este mai cald și vor fi cantități semnificative de precipitații.

Cel mai frig va fi în jumătatea de nord a Moldovei, acolo unde maximele vor fi de cel mult 3-4 grade Celsius.

La munte, în vest, centru și nord, nu sunt excluse temperaturi sub pragul de ger.

Vremea de sărbători

În ceea ce privește perioada de sărbători, deocamdată prognoza este valabilă până în 19 decembrie.

Directorul ANM spune că după 12 decembrie temperaturile și precipitapțiile ar urma să intre în regimul normal pentru perioada de început de iarnă.

VREMEA pe patru săptămâni, până în 19 decembrie

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 21-27 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 5-11 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 12-19 decembrie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci. La finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6-7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: LA MUNTE
De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5-6 grade în 23 noiembrie. Ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade. Apoi sunt estimate minime de -5–4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax