ACTUALITATE
OPINIE/ Istoria Moșcrăciunatului (pamflet)
Moș Crăciun, acest om roșu unic supraviețuitor al masacrelor la care a fost supusă rasa roșie de către americani, se încăpățânează să vină an de an în casele noastre, punctual ca un popă la strânsul cotizației pentru biserică.
Epoca pietrei ciordite
Poate părea ciudat, însă și pe vremea omului de Cro-Magnon se sărbătorea Crăciunul. Bine, nu era vorba neapărat de Nașterea Domnului… Cum se năștea câte-o maimuță cu pretenții de Homo Sapiens, cum împodobea stăpânul grotei, că nu se știa niciodată care era bărbatul dintre cei doi bipezi păroși, împodobea, ziceam, mama soacră, adică bipedul cel mai urât, cu oase de ren, coarne puse de madam cu fochistul sau vânătăi făcute cu ciomagul…
Pe post de Moș Crăciun era câte un Yeti mai bleguț pe care-l găseau bătoc și-l vopseau în roșu ca să nu se sperie copiii, că de ăla alb fugeau de nu-i mai prindeau nici velociraptorii… Colindători nu veneau de frică să nu fie meniu pentru masa de Crăciun…
Sclavagism
În sclavagism, seara de Ajun a cunoscut o înflorire, asta și datorită grupurilor de urători-gladiatori care se așezau în jurul bradului, bradus în latină, cu gladiole-n mână. De fapt, bradus era un gladiator răstignit pe-o cruce, vopsit în verde și care făcea că globurile și clipea precum juego de luces de Navidad…
În atmosfera de sărbătoare creată se foloseau ruguri festive, se distribuiau nuci, colaci și creștini animalelor precum și saci gladiatorilor care se cafteau cu ei. Surpriza era că niciodată nu știau ce au în saci, pene sau pietre? La miezul nopții, când spartachiada lua sfârșit, fiecare gladiator rămas în viață primea cate un pretorian de pupat până dimineața. La poalele Spartacusului, că așa era botezat bradus, se adunau și cântau frumoasa colindă: „Ce vedere minunată/ Sub Spartacus se arată/ Lemnul se-ncingea/ Fundu-i se-opărea/ La un an o dată…”
Evul mediu
În Evul Mediu, moșul era obligat să poarte armură din cauza apucăturilor violente ale credincioșilor. Ca atare, îndeplinea și funcția de brad. Cum nu prea aveau de ce agăța decorațiunile, medievalii le lipeau de armură cu scotch. Era taaare caraghios să vezi robocop-ul ăla plin de globuri încercând să scârțâie un “Ho-Ho-Ho” în acompaniament de talgere și fedeauă…
În timpul asediului Constantinopolelui, Murad a folosit un Moș Crăciun pe post de spion, mai exact, un spion pe post de Moș Crăciun. L-au deghizat orientându-se după o poză cu Crăciunul când era mic și una când moșul dădea pe gât o băutură răcoritoare. Apoi l-au catapultat direct în turla bazilicii Sf. Sofia, cu cămila încornorată cu tot. Sanie n-avea, avea în schimb o machetuță Matchbox… De cum l-au văzut, bizantinii s-au adunat în jurul lui și al unui măslin botezat cu un sobor de preoți brad și au început să colinde: „O, moș cu părul alb și creț/ Cu ochi ciocuși și nătăfleț/ În noaptea asta luminată/ Cu toții o vom face lată/ Cu vodcă, bere, vin sau suc/ Ori cu lichior de ciocolată…”
Al II-lea război mondial
Chiar și în timpul celui de-al II-lea război mondial moșul sosea pentru toată lumea, soldați ori prizonieri. Pregătirile de Crăciun erau în toiul pregătirilor de Crăciun chiar și în lagăre. La bucătărie se pregătea masa festiva pentru deținuți: iarbă verde de acasă, ramuri de tufă, supă de cartof cu cartof itinerant din blid în blid. Moșul saluta frumos cu brațul drept și-și începea retorica:
„Meine liebe soldaten, sehr sehr simpatiche deținuten, grăsuților, ich bin Mosch Kratchun heute abend! Ich habe eine kasketen mit rote dungen, eine schone paftalen pe kurelusch, grose und bufanten nădrag und cizm din echte afrikaner leder care bun că nu mai trebuie vopsit. Ich habe also viele geschenke fur dich în meine desagen.
Ich habe schone Schutzstaffel abteilung fur kulkaten und galopen in schnee. Fur schone kleine madchen ich habe sehr schone periutz fur zahne din sârm ghimpat und bikini mit dobermann marca “Siege Gekados”. Fur eure gast din alte volk care vrea să facă sport ich habe eine Panzer Division ca sparring partner, mit grose schenile und viele munition. Heil Mosch!”
Și povestea Crăciunului ar mai putea continua însă tare mi-i că s-a-nnopta și n-am far la ren… Să fiți cuminți, gerontofilii moșului!
Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.
Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.
Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.
Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.
De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.
EVENIMENT
Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.
Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.
Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion
Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.
Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.
Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6% voturi.
Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.
Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.
La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.
Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.
Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:
- Ciucea – 30,11%
- Mărgău – 22,55%
- Mărișel – 33,61%
- Sânpaul – 21,74%
- Așchileu – 34,38%
- Panticeu – 42,78%
- Bobâlna – 27,18%
- Vad – 35,56%
- Câțcău – 44,36%
- Chiuiești – 24,78%
- Cornești – 29%
- Borșa – 34,02%
- Tureni – 17,52%
- Săndulești – 24,91%
- Căianu – 26,51%
- Pălatca – 40,48%
- Țaga – 22,03%
- Cătina – 22,15%
- Sânmărtin – 49,14%.
La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.