CULTURA
OPINIE. Ioan Lumperdean: În fascinanta lume a clujeanului din șier
Cred că nu este locuitor sau vizitator al Clujului care să nu știe de statuia lui Matia Corvinul din centrul orașului. Este „omul din fier, cu un cal din fier” (a se citi șier, în buna tradiție ardelenească). Era o frumoasă glumă cu țăranul neștiutor în ale Clujului, îndrumat de cumnatul lui să meargă și să se întoarcă „pe lângă un om și un cal din șier”. Aurel Șorobetea a inclus-o în emoționata sa confesiune clujeană Privire de pe Cetățuie (1978). Omul din fier este Matia Corvin din ilustra familie a Hundoreștilor. Despre această familie, academicianul Ioan Aurel Pop a scris mai multe texte. Le-a revăzut și întregit cu noi informații și analize incitante în lucrarea: „Hunedoreștii. O familie europeană”
Fascinatul și eternul ev mediu
Deși suntem în epoca digitalizării și (după unii) postmodernizării, încă se mai scrie despre evul mediu. Oamenii veacului de mijloc sunt prezenți cu noi și printre noi prin lucrările mai vechi sau mai noi, precum cele semnate de Johan Huizinga (Amurgul evului mediu), Jacques Le Goff (Imaginarul medieval, Omul medieval, Pentru un alt ev mediu), Jacques Verger (Universitățile în Evul Mediu), Ovidiu Mureșan (Introducere în istorie medie universală), Georges Minois (Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie) și mulți alții.
În spațiul culturii românești rămân de referință lucrările semnate Nicolae Iorga, Gh. Brătianu, de P.P. Panaitescu, David Prodan, Ștefan Pascu, Ștefan Ștefănescu, Nicolae Edroiu, Francisc Pall, Mihail Dan și Camil Mureșan. Ultimii trei s-au ocupat și de viața și faptele lui Iancu de Hunedoara.
Ioan Aurel Pop a avut o aplecare specială spre lumea și problematica Evului de Mijloc. A fost și este convins că evul mediu, european și românesc, nu a fost atât de întunecat precum l-au prezentat reprezentanții Renașterii și Umanismului și cum, incorect, s-au exploatat multă vreme părțile umbrite ale acestuia. Nu a fost cucerit nici de viziunile cavalerești și romantice.
Între spațiul românesc și cel european a găsit punți de legătură, punctuale și de lungă durată, din antichitate până în zilele noastre. Faptele, fenomenele, instituțiile și cuvintele au fost investigate de istoric printr-o operă consistentă și de largă respirație științifică. Instituțiile medievale românești, solidaritățile identitare medievale și resorturile națiunilor (pre)moderne au întregit tabloul spre și pentru medievistica universală și românească.
Hunedoreștii înainte și după dania regală din 1409
Istoria se clădește pe faptele oamenilor. Prin și pentru faptele lor, Hunedoreștii au fost recunoscuți în comunitățile în care au viețuit și au fost confirmați prin acte regale de înnobilare și danie, cum a fost și cel din 1409, când au primit domeniul Hunedoarei. Numele familie s-a legat definitv de acesta, pentru că cel al Corvinului și/sau al Corvinilor a rămas învăluit în crezul legendar, al Corbului, inițiat de clujeanul din şier.
Între legendă și adevăr, istoria Hunedoreștilor este indisolubil legată de istoria Transilvaniei, a Moldovei și Țării Românești, dar și de cea a Ungariei și a Europei. Așa cum ne înfățișează academicianul Ioan Aurel Pop, într-o perioadă relativ scurtă, nobilii ridicați din cnezimea românească a Hațegului au ajuns la înalte demnități voievodale, princiare și regale.
Crezul și faptele Hunedoreștilor
Deși scurtă, istoria familiei și a epocii în care au trăit Hunedoreștii sunt marcate de fapte politice și militare, economice și sociale, culturale și ecleziastice. Crezul lor era slujirea creștinătății și a oamenilor peste și pentru care au domnit. Fresca reconstituită de Ioan Aurel Pop este densă și plină de date și informații, de și despre ceea ce s-a întâmplat în secolul al XV-lea în această parte a Europei.
Prezentarea campaniilor și victoriilor militare ale lui Iancu de Hunedoara la Sântimbru, pe Ialomița, la Varna și Belgrad ne oferă imaginea unei societății medievale conștiente de rolul istoric în apărarea creștinătății și a civilizație europene. În aceeași cheie trebuie văzute și faptele fiului său, Matia Corvinul, chiar dacă în unele momente ale domniei sale acestea nu se încadrează în scara noastră de valori. Prin prisma timpului medieval, trebuie să vedem relațiile acestuia cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare, dar și cu concitadinii clujeni. Este limpede că prin crezul și faptele lor, Iancu de Hunedoara și Matia Corvinul au fost europeni.
Relațiile cu centrele de putere ale timpului, reconstituite de academicianul Ioan Aurel Pop, pe baza a numeroaselor documente și lucrări științifice, aduc mai aproape de noi Europa și europenitatea. Este limpede că prin sistemul vaselor comunicante de atunci, fapte politice și militare, drumuri, activități meșteșugărești și comerciale, scrieri, opere de artă și activități culturale, solii și misiuni diplomatice, elita, dar și unii dintre locuitorii acestei părți a Europei au conștientizat locul și rolul lor în istorie. Altfel nu ar fi fost cruciada târzie și Iancu de Hunedoara nu ar fi fost numit de papa Calix al III-lea ( 1455-1458) „cel mai puternic atlet al lui Hristos”, iar pe piatra mormântului său de la Alba Iulia nu s-ar fi scris: „S-a stins lumina lumii…”.
În același timp, fiul său, Matia Corvinul, nu ar fi putut să ajungă rege al Ungariei și din această poziție să apere moștenirea gloriosului său părinte și să desfășoare o susținută activitate economică și culturală. Documentele publicate în volum ne înfățișează, fără putință de tăgadă, faptele mărețe ale celor doi, tată și fiu, din vechea familie cu obârșii cneziale și voievodale românești.
Moștenirea Hunedoreștilor
Lectura lucrării profesorului Ioan Aurel Pop te duce inevitabil la interogații și introspecții. La unele din acestea, poate la cele mai multe sau la cele mai importante, răspunsurile le găsim prin profunzimea și frumusețea textului. Este mai mult decât limpede că în momente de mare provocare istorică, au existat, și în această parte a Europei, lideri politici și militari, cu deschidere și aplecare spre ceea ce numim astăzi reziliență, adică abilitate și deschidere rapidă la situații potrivnice, pentru a le face mai îngăduitoare pentru și cu oamenii.
Astfel, moștenirea Hunedoreștilor a trecut din generație în generație, prin fapte care au configurat națiunea medievală și modernă, dar și geografia politică și statală sud-est și centrală europeană. Se mai poate spune, chiar cu riscul unor acuzații contrafacutale, că ocuparea Belgradului de către Imperiul Otoman ar fi fost mult mai devreme de anul 1521, după cum înfrângerea de la Mohacs și transformarea Ungariei centrale în pașalâc au fost amânate de Imperiul otoman datorită „stegarului luptei antiotomane” (Mihail P. Dan).
Dincolo de acestea, moștenirea Hunedoreștilor se găsește în marea istorie europeană. De multe ori, mulți contemporani, mai mult sau mai puțin avizați, ne plasează la periferia istoriei sau în zona istoriei mărunte. Sintagma lui Nicolae Iorga „istoria țării prin cei mici” este văzută nu prin ceea ce a vrut să exprime marele istoric, adică a mulțimilor anonime, ci prin fapte și evenimente, după unii mai puțin relevante și reprezentative. Multe dintre faptele Hunedoreștilor au fost și rămân fapte mari!!!
Consistență și erudiție
Cartea președintelui Academie Române, Ioan Aurel Pop, „Hunedoreștii. O familie europeană”, este o carte mare. La propriu și la figurat. Are peste 430 de pagini. Este densă prin discurs și prin bibliografie. A consultat mii de documente, edite și inedite (cele mai multe în latina medievală), multe lucrări generale și speciale. Are peste 1.150 de note intrapaginale. Deși destinată specialiștilor, lucrarea poate fi citită și de publicul larg, iubitor de istorie.
Cuvinte simple, la prima vedere, dar încărcate prin profunzimea mesajelor, fac textul incitat și atrăgător. Ilustrațiile desprinse din universul imaginilor medievale, păstrate/transmise până la noi, completează textul lucrării.
În fapt, avem de-a face cu un demers plin de substanță și de erudiție. În ultima vreme, astfel de întreprinderi științifice sunt rare. Lucrările mici, ca dimensiune și text, fac veacul veacului în cercetarea istorică. Se argumentează cu esențializarea esenței. Însă extragerea esenței nu poate fi făcută prin abordări pasagere, mai mult sau mai puțin relevante. Cărțile sunt concurate astăzi de mijloace comunicative mai suple și mai ușor accesibile. Nici nu se poate altfel în era digitalizării. Dar acestea nu pot să înlocuiască substanța, profunzimea, perenitatea.
Activitatea academicianului profesor universitar doctor Ioan Aurel Pop poate fi negată numai de competitori performanți și de largă recunoaștere academică și publică. Numai atunci când din seva ostenelilor științifice o să vedem autori cu lucrări precum cea despre familia Hunedoreștilor putem să fim mai vocali și mai contestatari. E bine să reflecteze mai ales cei care l-au persiflat, dar și de cei la care nu găsești altceva decât „cuvinte goale ce din coadă au să sune”!!!
Știu, o să vină unii să spună că ceea ce a scris profesorul Ioan Aurel Pop nu mai are importanță astăzi. Că istoria familiei „omului din fier, cu un cal din fier” nu mai „se portivește” zilelor noastre. Poate așa este. Însă, o societate care-și stabilește reperele numai prin minusculități firave și irelevante nu poate să răspundă marilor provocări alte prezentului și viitorului. Seriozitatea și soliditatea cercetării este de necontestat. Și nu acum, prin lucrarea despre familia Hunedoreștilor, ci prin întreaga sa operă. Dacă Nicolae Iorga, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani, a fost numit de Ioan Aurel Pop „cel mai mare istoric din toate timpurile”, atunci și istoricul care a formulat această sintagmă poate fi considerat „cel mai mare istoric român în viață”!!!
Numai prin recunoașterea valorilor o să depășim derizoriul și facilul. Atunci, clujeanul din șier poate să rămână reper pentru călătorul nepriceput în tainele mobilității și explorării umane.
Prof. univ. dr Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
Procesul votării continuă la Cluj-Napoca. La ora 18, în jud. Cluj votaseră 47,95%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 18.oo votaseră 50,82% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 18.00
În Cluj-Napoca, până la ora 18 au votat aproape 54,2% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 18.00 era de 58,45%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 61.612 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
La nivel național, prezența la vot este de 45,47%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 8.900.000.
Procesul de votare pentru alegerile prezidențiale din Cluj-Napoca a decurs, duminică, fără incidente majore, fiind chiar înregistrate cozi la unele secții.
La secția de votare nr. 123, din incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, aproximativ 700 de persoane votaseră până la ora 14,30, iar timpii de așteptare au fost scurți.
Totuși, la un moment dat, locul a început să se aglomereze, formându-se o coadă de aproximativ 50-80 de persoane, majoritatea studenți, dar și persoane sub 40 de ani.
Prezența tinerilor a fost semnificativă, aceștia fiind mulțumiți de faptul că au stat puțin timp la coadă.
Un alegător a spus pentru Cluj24 că, deși au fost mulți pensionari, au existat și numeroși studenți, iar procesul a decurs mult mai rapid decât în alte orașe.
Cozi mai puține
La alte secții, cum ar fi secția nr. 44 de pe strada Fântânele, au existat momente de aglomerare, dar acestea au fost scurte și au implicat în principal persoane în vârstă.
La secția nr. 143 au fost înregistrate cozi mai mici de aproximativ 20 de persoane, astfel că nu au fost cauzate probleme. De asemenea, la secția nr. 66, procesul a fost extrem de rapid, fără cozi semnificative.
Daria Mustea
EVENIMENT
Secțiile din Cluj unde prezența la vot a depășit 100%. Care sunt secțiile „codașe” la vot?
Județul Cluj se află pe locul al șaselea din punct de vedere al prezenței la vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37,01%, până la ora 16. Unele secții se remarcă însă prin prezența mult mai ridicată la vot față de media pe județ, o parte depășind deja 100%.
Românii sunt așteptați duminică la secțiile de vot pentru a decide pe cine trimit în turul II al alegerilor prezidențiale. Secțiile de vot din România s-au deschis duminică dimineață la ora 7 și se închid la ora 21.
Secțiile din Cluj cu cea mai mare prezență la vot până la ora 16
Mai multe secții de vot din județ au înregistrat deja prezență de peste 100% până la această oră. Acest lucru este posibil datorită faptului că, la alegerile prezidențiale, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate, pe listele suplimentare, dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Astfel, până la ora 16, secțiile de vot cu cea mai mare prezență, în județul Cluj, erau:
- Secția 517: Şcoala Generală Şigău – 153,84%
- Secția 348: Căminul Cultural Pruni – 136,84%
- Secția 356: Căminul Cultural Tăuşeni – 123,52%
- Secția 601: Şcoala Pustuţa – 118,75%
- Secția 597: Căminul Cultural Ciubanca – 111,66%
- Secția 245: Şcoala Cls. I – Iv Silivaş – 109,35%
- Secția 430: Cămin Cultural Morău – 104,54%
- Secția 506: Scoala Valea Vadului – 103,03%
- Secția 599: Şcoala Elciu – 100%
Secțiile „codașe” din județul Cluj
La polul opus, secțiile din județul Cluj cu cea mai mică prezență la vot, până la ora 16, erau:
- Secția 289: Fosta Casă Parohială Huedin – 9,71%
- Secția 634: Cămin Cultural Sic – 15,95%
- Secția 365: Școala Gimnaziala Vaida Cămăras – 18,34%
- Secția 185: Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii – 20,50%
- Secția 638: Cămin Cultural Tritenii De Jos – 20,56%
- Secția 667: Școala Gimnaziala Viișoara Corp II – 21,09%
- Secția 206: Școala Mihai Eminescu Dej – 21,81%
- Secția 641: Cămin Cultural Pădurenii – 22,05%
- Secția 635: Cămin Cultural Sic – 22,23%
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, prezența înregistrată până la ora 16 era de 41,67 %. Cele mai mari procente s-au înregistrat la secția 61 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Str. Observatorului Nr.72 – 80,98 % și la secția 143 Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca – 71,77%, iar cele mai mici, la secția 176 Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca – 25,63 % și la Grădiniţa „Buburuza” (Fostă Nr. 70), Cluj-Napoca – 30,32%.
Un minor a căzut de la înălțime, duminică, pe str. Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și acesta a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să asiste un minor care a căzut de la înălțime pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Minorul, de aproximativ 15 ani, a fost găsit pe o copertină a unui bloc, astfel că pompierii au utilizat un dispozitiv de salvare la înălțime cu targă pentru a-l evacua în siguranță.
VIDEO. Minor de 15 ani, CĂZUT de la înălțime în Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL
Ulterior, a fost folosită și autoscara pentru a aduce persoana la nivelul solului. În permanență, minorul a fost monitorizat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, care îl va transporta la spital. Victima este conștientă, cooperantă și prezintă, la o primă evaluare, mai multe traumatisme.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, autoscara și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
„Astăzi, 24 noiembrie a.c., în jurul orei 15.00, prin apel 112, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că un minor, de 15 ani, ar fi căzut de la etajul 6 al unui bloc situat în cartierul Mărăști.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție și pompieri din cadrul ISU Cluj, precum și un echipaj medical.
Minorul a fost găsit conștient, căzut pe o copertină situată la etajul 1 al imobilului.
În prezent, se efectuează verificări pentru stabilirea circumstanțelor exacte în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.