Connect with us

CULTURA

OPINIE. Ioan Lumperdean: În fascinanta lume a clujeanului din șier

Publicat


Cred că nu este locuitor sau vizitator al Clujului care să nu știe de statuia lui Matia Corvinul din centrul orașului. Este „omul din fier, cu un cal din fier” (a se citi șier, în buna tradiție ardelenească). Era o frumoasă glumă cu țăranul neștiutor în ale Clujului, îndrumat de cumnatul lui să meargă și să se întoarcă „pe lângă un om și un cal din șier”. Aurel Șorobetea a inclus-o în emoționata sa confesiune clujeană Privire de pe Cetățuie (1978). Omul din fier este Matia Corvin din ilustra familie a Hundoreștilor. Despre această familie, academicianul Ioan Aurel Pop a scris mai multe texte. Le-a revăzut și întregit cu noi informații și analize incitante în lucrarea: „Hunedoreștii. O familie europeană”

Fascinatul și eternul ev mediu

Deși suntem în epoca  digitalizării și (după unii) postmodernizării, încă se mai scrie despre evul mediu. Oamenii veacului de mijloc sunt prezenți cu noi și printre noi prin lucrările mai vechi sau mai noi, precum cele semnate de Johan Huizinga (Amurgul evului mediu), Jacques Le Goff (Imaginarul medieval, Omul medieval, Pentru un alt ev mediu), Jacques Verger (Universitățile în Evul Mediu), Ovidiu Mureșan (Introducere în istorie medie universală), Georges Minois (Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie)  și mulți alții.

În spațiul culturii românești rămân de referință lucrările semnate Nicolae Iorga, Gh. Brătianu, de P.P. Panaitescu, David Prodan, Ștefan Pascu, Ștefan Ștefănescu, Nicolae Edroiu, Francisc Pall, Mihail Dan și  Camil Mureșan. Ultimii trei s-au ocupat și de viața și faptele lui Iancu de Hunedoara.

Ioan Aurel Pop a avut o aplecare specială spre lumea și problematica Evului de Mijloc. A fost și este convins că evul mediu, european și românesc, nu a fost atât de întunecat precum l-au prezentat reprezentanții Renașterii și Umanismului și cum, incorect, s-au exploatat multă vreme părțile umbrite ale acestuia. Nu a fost cucerit nici de viziunile cavalerești și romantice.

Între spațiul românesc și cel european a găsit punți de legătură, punctuale și  de lungă durată, din antichitate până în zilele noastre. Faptele, fenomenele, instituțiile și cuvintele au fost investigate de istoric printr-o operă consistentă și de largă respirație științifică. Instituțiile medievale românești, solidaritățile identitare medievale și resorturile națiunilor (pre)moderne au întregit tabloul spre și pentru medievistica universală și românească.

Hunedoreștii înainte și după dania regală din 1409

Istoria se clădește pe faptele oamenilor. Prin și pentru faptele lor, Hunedoreștii au fost recunoscuți în comunitățile în care au viețuit și au fost confirmați prin acte regale de înnobilare și danie, cum a fost și cel din 1409, când au primit domeniul Hunedoarei. Numele familie s-a legat definitv de acesta, pentru că cel al Corvinului și/sau al Corvinilor a rămas învăluit în crezul legendar, al Corbului, inițiat de clujeanul din şier.

Între legendă și adevăr, istoria Hunedoreștilor este indisolubil legată de istoria Transilvaniei, a Moldovei și Țării Românești, dar și de cea a Ungariei și a Europei. Așa cum ne înfățișează academicianul Ioan Aurel Pop, într-o perioadă relativ scurtă, nobilii ridicați din cnezimea românească a Hațegului au ajuns la înalte demnități voievodale, princiare și regale.

Crezul și faptele Hunedoreștilor

Deși scurtă, istoria familiei și a epocii în care au trăit Hunedoreștii sunt marcate de fapte politice și militare, economice și sociale, culturale și ecleziastice. Crezul lor era slujirea creștinătății și a oamenilor peste și pentru care au domnit. Fresca reconstituită de Ioan Aurel Pop este densă și plină de date și informații, de și despre ceea ce s-a întâmplat în secolul al XV-lea în această parte a Europei.

Prezentarea campaniilor și victoriilor militare ale lui Iancu de Hunedoara la Sântimbru, pe Ialomița, la Varna și Belgrad ne oferă imaginea unei societății medievale conștiente de rolul istoric în apărarea creștinătății și a civilizație europene.  În aceeași cheie trebuie văzute și faptele fiului său, Matia Corvinul, chiar dacă în unele momente ale domniei sale acestea nu se încadrează în scara noastră de valori. Prin prisma timpului medieval, trebuie să vedem relațiile acestuia cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare, dar și cu concitadinii clujeni. Este limpede că prin crezul și faptele lor, Iancu de Hunedoara și Matia Corvinul au fost europeni.

Relațiile cu centrele de putere ale timpului, reconstituite de academicianul Ioan Aurel Pop, pe baza a numeroaselor documente și lucrări științifice, aduc mai aproape de noi Europa și europenitatea. Este limpede că prin sistemul vaselor comunicante de atunci, fapte politice și militare, drumuri, activități meșteșugărești și comerciale, scrieri, opere de artă și activități culturale, solii și misiuni diplomatice, elita, dar și unii dintre locuitorii acestei părți a Europei au conștientizat locul și rolul lor în istorie. Altfel nu ar fi fost cruciada târzie și Iancu de Hunedoara nu ar fi fost numit de papa Calix al III-lea ( 1455-1458) „cel mai puternic atlet al lui Hristos”, iar pe piatra mormântului său de la Alba Iulia nu s-ar fi scris: „S-a stins lumina lumii…”.

În același timp, fiul său, Matia Corvinul, nu ar fi putut să ajungă rege al Ungariei și din această poziție să apere moștenirea gloriosului său părinte și să desfășoare o susținută activitate economică și culturală. Documentele publicate în volum ne înfățișează, fără putință de tăgadă, faptele mărețe ale celor doi, tată și fiu, din vechea familie cu obârșii cneziale și voievodale românești.

Moștenirea Hunedoreștilor

Lectura lucrării profesorului Ioan Aurel Pop te duce inevitabil la interogații și introspecții. La unele din acestea, poate la cele mai multe sau la cele mai importante, răspunsurile le găsim prin profunzimea și frumusețea textului. Este mai mult decât limpede că în momente de mare provocare istorică, au existat, și în această parte a Europei, lideri politici și militari, cu deschidere și aplecare spre ceea ce numim astăzi reziliență, adică abilitate și deschidere rapidă la situații potrivnice, pentru a le face mai îngăduitoare pentru și cu oamenii.

Astfel, moștenirea Hunedoreștilor a trecut din generație în generație, prin fapte care au configurat națiunea medievală și modernă, dar și geografia politică și statală sud-est și centrală europeană.  Se mai poate spune, chiar cu riscul unor acuzații contrafacutale, că ocuparea Belgradului de către Imperiul Otoman ar fi fost mult mai devreme de anul 1521, după cum înfrângerea de la Mohacs  și transformarea Ungariei centrale în pașalâc au fost amânate de Imperiul otoman datorită „stegarului luptei antiotomane” (Mihail P. Dan).

Dincolo de acestea, moștenirea Hunedoreștilor se găsește în marea istorie europeană. De multe ori, mulți contemporani, mai mult sau mai puțin avizați, ne plasează la periferia istoriei sau în zona istoriei mărunte. Sintagma lui Nicolae Iorga „istoria țării prin cei mici” este văzută nu prin ceea ce a vrut să exprime marele istoric, adică a mulțimilor anonime, ci prin fapte și evenimente, după unii mai puțin relevante și reprezentative. Multe dintre faptele Hunedoreștilor au fost și rămân fapte mari!!!

Consistență și erudiție

Cartea președintelui Academie Române, Ioan Aurel Pop, „Hunedoreștii. O familie europeană”, este o carte mare. La propriu și la figurat. Are peste 430 de pagini. Este densă prin discurs și prin bibliografie. A consultat mii de documente, edite și inedite (cele mai multe în latina medievală), multe lucrări  generale și speciale. Are peste 1.150 de note intrapaginale. Deși destinată specialiștilor, lucrarea poate fi citită și de publicul larg, iubitor de istorie.

Cuvinte simple, la prima vedere, dar încărcate prin profunzimea mesajelor, fac textul incitat și atrăgător. Ilustrațiile desprinse din universul imaginilor medievale, păstrate/transmise până la noi, completează textul lucrării.

În fapt, avem de-a face cu un demers plin de substanță și de erudiție. În ultima vreme, astfel de întreprinderi științifice sunt rare. Lucrările mici, ca dimensiune și text, fac veacul veacului în cercetarea istorică. Se argumentează cu esențializarea esenței. Însă extragerea esenței nu poate fi  făcută prin abordări pasagere, mai mult sau mai puțin relevante. Cărțile sunt concurate astăzi de mijloace comunicative mai suple și mai ușor accesibile. Nici nu se poate altfel în era digitalizării. Dar acestea nu pot să înlocuiască substanța, profunzimea, perenitatea.

Activitatea academicianului profesor universitar doctor Ioan Aurel Pop poate fi negată numai de competitori performanți și de largă recunoaștere academică și publică. Numai atunci când din seva ostenelilor științifice o să vedem autori cu lucrări precum cea despre familia Hunedoreștilor putem să fim mai vocali și mai contestatari. E bine să reflecteze mai ales cei care l-au persiflat, dar și de cei la care nu găsești altceva decât „cuvinte goale ce din coadă au să sune”!!!

Știu, o să vină unii să spună că ceea ce a scris profesorul Ioan Aurel Pop nu mai are importanță astăzi. Că istoria familiei „omului din fier, cu un cal din fier” nu mai „se portivește” zilelor noastre. Poate așa este. Însă, o societate care-și stabilește reperele numai prin minusculități firave și irelevante nu poate să răspundă marilor provocări alte prezentului și viitorului.  Seriozitatea și soliditatea cercetării este de necontestat. Și nu acum, prin lucrarea despre familia Hunedoreștilor, ci prin întreaga sa operă. Dacă Nicolae Iorga, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani, a fost numit de Ioan Aurel Pop „cel mai mare istoric din toate timpurile”, atunci și istoricul care a formulat această sintagmă poate fi considerat „cel mai mare istoric român în viață”!!!

Numai prin recunoașterea valorilor o să depășim derizoriul și  facilul. Atunci, clujeanul din șier poate să rămână reper pentru călătorul nepriceput în tainele mobilității și explorării umane.   

Prof. univ. dr Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Publicat

De

În sectorul triaj al Unității de Primiri Urgențe 1 au loc lucrări de reparații, întreținere și igienizare, anunță reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Acestea vor dura o spătămână, până luni, 4 martie, iar spațiul funcțional va fi redus substanțial, din cauza lucrărilor.

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Astfel UPU va avea o capacitate diminuată de preluare a pacienților, precizează reprezentanții spitalului.

Asistența medicală de urgențî va fi asigurată, dar cazurile critice, de cod roșu vor fi preluate cu prioritate.

„În măsura în care spațiul permite, se vor prelua cazuri de cod galben și verde. Vor fi posibilități limitate de izolare a cazurilor infecțioase și nu se vor prelua pacienții care reprezintă cazuri sociale.

O parte dintre cazurile de urgențe vor fi transportate la camerele de gardă ale altor unități spitalicești de către serviciul de ambulanță”, au mai precizat reprezentanții unității sanitare.

Pe durata efectuării lucrărilor, accesul în UPU se va face pe ușa laterală a cladirii, aflată pe partea cu Clinica Chirurgie I.

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

Publicat

CFR Cluj l-a transferat pe  mijlocașul dreapta Filippo Falco, de 32 de ani, recent plecat de la Steaua Roșie Belgrad.

Clubul se afla de mai mult timp în negocieri cu italianul. Până la urmă, acesta a bătut palma cu clujenii.

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

„Bine ai venit, Filippo Falco! Suntem bucuroși să vă anunțăm că Filippo Falco este noul jucător al echipei noastre.

Crescut la academia celor de la Lecce, Falco a bifat 366 de meciuri în carieră, 55 de goluri și 51 de pase decisive. În Italia, mijlocașul ofensiv a jucat aproape 200 de partide în primele două eșaloane, unde a îmbrăcat, printre altele, tricourile celor de la Bologna, Cagliari, Lecce, Benevento, Cesena, Perugia și Pescara.

La începutul anului 2021, italianul a ajuns în prima ligă a Serbiei, la Steaua Roșie Belgrad, formație pentru care a bifat 36 de partide, șase goluri și patru pase decisive. Alături de această echipă, Falco a fost de două ori campion al Serbiei, câștigând și două Cupe.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Falco nu a evoluat deloc în ultimele șase luni și nu are niciun meci oficial în actualul sezon.

În cariera lui, Falco a mai evoluat pentru Pavia, Lecce, Reggina, Juve Stabia, Trapani, Bologna, Cesena, Benevento, Perugia, Pescara și Cagliari. Italianul a adunat 39 de meciuri, 4 goluri și 6 pase decisive în Serie A.

În prezent, acesta este cotat la 700.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com. Cea mai înaltă cotă a înregistrat-o în aprilie 2020, când evolua în Serie A în tricoul lui Lecce. Fotbalistul valora la acel moment 5 milioane de euro.

„Contractul cu Filippo este până în vară și cu opțiune de prelungire. Vine din postura de jucător liber și deja se pregătește alături de băieți. În momentul în care antrenorul va considera, va fi și pe listă, dacă va convinge. Semnalele sunt pozitive din moment ce Adrian Mutu și-a dorit să îl transferăm”, a declarat Cristi Balaj pentru GSP.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax