ACTUALITATE
OPINIE: În pat cu Ciuma Roșie
Mai am prieteni liberali. Cu bunici care și-au băut cafeaua cu Brătienii. Întreprinzători, antreprenori, după 1990, care nu au făcut niciodată afaceri cu statul și s-au dezvoltat prin propriile forțe și bazându-se pe propriul creier.
După Revoluție au intrat, firesc, în PNL, au votat CDR, pentru că nu aveau alternativă.
Cel mai drag citat al lor era din Țuțea, ”Cu stânga nici cruce nu poți să îți faci”.
Din 90 încoace, au lipit afișe pentru PNL, s-au îmbrâncit cu FSN-iștii, apoi PDSR-iștii sau pesediștii, cum s-or fi numind de-a lungul timpului, dar ei au rămas liberali până în măduva oaselor.
Oameni de dreapta, cu credință în Dumnezeu și în valorile democrației autentice, nu originale.
Nu erau, toți, îngeri, să ne înțelegem, dar majoritatea covârșitoare chiar erau liberali adevărați.
I-am văzut la toate alegerile, i-am văzut după, plângând în pumni, uneori, de ciudă și neputință, când vedeau cum PSD mima cu fostul PNA că luptă împotriva corupției, cum, ulterior, măcelărea legile justiției, au făcut nopți albe în stradă contestând OUG nr. 13, au fost gazați de 10 august la București.
Au scandat ”PSD – Ciuma Roșie” până au răgușit.
PSD era Adversarul politic, cu A mare Până și copiii știau asta.
Mulți au făcut un pas în spate, în urma derapajului numit USL, alianța PNL cu PSD din 2011. Nu au înțeles niciodată compromisul politic dincolo de principii.
Au revenit, ulterior, și au activat în partid, după care a venit fuziunea cu PDL, după ideea conform căreia ”unirea face puterea”, pentru că aveau același adversar politic – PSD.
Să ne înțelegem, nu toți erau îngeri. Unii au fost aleși în funcții și le-a mers bine, lor și familiilor lor, și le va merge bine zece generații de acum încolo.
Alții au rămas în partid de dragul PNL, al numelui și al tradiției.
I-am întrebat dacă le-a convenit decizia de anul trecut, de racolare cu toptanul a primarilor și parlamentarilor PSD, mai ales în Cluj, dacă s-au împotrivit, măcar de formă.
Au plecat capul, rușinați, fără să răspundă.
I-am întrebat, înainte de Congresul PNL din 25 septembrie și mai ales după, dacă le convine situația, dacă sunt mulțumiți de cum s-a votat, dacă au fost alegeri corecte și dacă Florin Cîțu a fost ales pe bune și este liderul providențial, ”viitorul României și al PNL”, după cum îl prezenta Emil Boc.
Au plecat capul, rușinați, fără să răspundă.
I-am întrebat acum dacă sunt de acord cu alianța cu PSD, cu guvernarea alături de PSD, de ”Ciuma Roșie”.
La fel, au plecat capul, rușinați, fără să răspundă.
Unii se gândesc serios să plece, după 30 de ani de PNL, și să se alăture lui Ludovic Orban în noua construcție politică. Nu că Orban ar fi mai breaz, că doar el a girat racolarea de pesediști, dar, totuși, guvernarea cu social-democrații parcă e prea mult.
Am prieteni și liberali pe stil nou, foști portocalii, PDL-iști, oameni mulți care au lucrat și lucrează la stat, deoarece făceau parte din ”partidul primarilor”.
I-am întrebat, la fel, dacă le convine direcția spre care se îndreaptă PNL, de viitoarea alianță la guvernare alături de PSD, considerat de însuși președintele Florin Cîțu în urmă cu nici două luni ”un partid toxic”.
Le-am reamintit în caz că au uitat atât de repede: “Cât sunt eu preşedinte al Partidului Naţional Liberal, nu vom face alianţă cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, care a făcut rău românilor. Îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024”.
Au scos un zâmbet atotștiutor și mi-au explicat că totul se rezumă la bani, iar când îi împarți, ideologia nu înseamnă nimic. Sunt miliarde de euro care vin, trebuie să își ia fiecare partea leului. Prin contracte de investiții pe proiecte, comisioane, firme de consultanță, firme care execută lucrări.
Plus că vor rezolva și cu Justiția, Jandarmeria și Poliția să le execute orbește ordinele, astfel că vor putea să își vadă liniștiți de treabă.
Cu USR nu s-a putut, cu PSD va merge mașinăria ca unsă.
I-am întrebat dacă nu le e rușine, totuși, după ce au obținut voturile românilor la alegeri tocmai pentru discursul anti-PSD, să bată palma tocmai cu mult hulitul Pee See Deee.
S-au uitat la mine de parcă eram picat din Lună. Ce nu am înțeles din prima? Banii nu au miros.
”O să inundăm România cu justificarea interesului national, a nevoii de a scoate urgent țara din crizele cu care se confruntă, vom repeta la nesfârșit necesitatea reformelor pentru țară pe care nu le putem face decât împreună cu forțele politice responsabile. Săptămâna viitoare vor scoate Dîncu și Pieleanu un sondaj care va evidenția faptul că 75% dintre români sunt de acord cu o guvernare PNL-PSD”, mi-au spus.
Am și prieteni PSD-ști. Și ei sunt oameni. Mulți chiar de treabă, bine intenționați. Și care acum se bucură, sunt chiar euforici, că PSD ajunge la butoane mult înainte de termen. După coaliția de anul trecut cu USR își pierduseră speranța că vor guverna înainte de 2024.
Ei recunosc că o alianță cu PNL nu e de lepădat câtă vreme e una win-win. Pentru ei.
*** *** ***
De la Clopot se auzeau scandări, estompate, la început, de geamurile termopan de la sediile PNL și PSD, după care crescură în intensitate.
”PSD-PNL, aceeași mizerie…”.
Trei ani, până la alegerile din 2024, vor trece cumva.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, revine la 6%
Nivelul ridicat al inflației, care a fost 5,1% an/an în decembrie 2024, dar și situația politică tulbure au provocat „creșteri însemnate în a doua parte a lunii noiembrie”, conform BNR.
Astfel, arată analistul economic Radu Georgescu, indicii ROBOR s-au deplasat din apropierea pragului de 5,5%, cât este dobânda pentru facilitatea de depozit, care devenise principala rată directoare, către 6%, cotație comparabilă cu cea din prima parte a lui iulie trecut.
ROBOR la 3 luni revine spre 6%
Radu Georgescu arată că BNR a menținut rata de referință la 6,5%, în condițiile în care există „perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior”.
La finalul săptămânii trecute, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,93 la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la rândul său de la 5,98 la 6% iar cel la 12 luni de la 6,08 la 6,09%.
Trezoreria se împrumută tot mai scump
„Îngrijorările investitorilor financiari, locali sau străini, legate de poziția fiscală și cea externă a economiei românești și tendința de scumpire a creditelor guvernamentale pe plan mondial au obligat Trezoreria să se împrumute tot mai scump”, arată Radu Georgescu.
Astfel săptămâna trecută, joi, statul a atras din piață 400 de milioane de lei, valoarea programată a emisiunii, cu scadența iulie 2030, la o dobândă medie anuală de 7,75%, la care s-au adăugat alte 400 milioane lei scadente în iulie 2034 la un randament mediu anual de 7,98%.
„Este de așteptat ca până la sfârșitul lunii, Finanțele să depășească plafonul de împrumut pentru ianuarie care se ridică la circa 5,8 miliarde lei”, a mai arătat analistul economic.
Cursul euro fluctuează, dar într-un culoar îngust
Cursul euro a fluctuat, ca de obicei, într-un culoar îngust: 4,9731 lei, la începutul săptămânii, și 4,9759 lei, la sfârșitul ei. Tranzacțiile s-au realizat între 4,973 și 4,978 lei. Volatilitatea perechii euro/dolar a fost una ridicată, cu câteva zile înainte de noua învestitură a lui Donald Trump. De la un minim de 1,0178 dolari, la începutul săptămânii, euro a crescut la 1,0355 dolari, pentru ca vineri piața americană să se închidă la 1,0278 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8734 lei, la 4,8284 lei, la finalul săptămânii.
În 19 decembrie lira sterlină a atins un maxim istoric de 6,0430 lei, impulsionat de nivelul ridicat al ratei de referință al Băncii Angliei. Temerile legate de creșterea deficitului bugetar al Regatului Unit, a forțat Londra să se împrumute la cea mai ridicată dobândă începând cu 1998, iar lira sterlină a scăzut vineri la 5,8939 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la jumătatea lui septembrie.
Efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției din decembrie de a tăia rata de referință de la 1 la 0,5% s-au estompat treptat iar cursul francului elvețian a închis săptămâna la 5,2980 lei.
Prețul gramului de aur a coborât ușor
După ce a atins joi maximul istoric de 420,8502 lei, prețul gramului de aur a coborât la 419,8038 lei. Scăderea s-a datorat atât deprecierii monedei americane cât și a metalului galben la 2.697,90 – 2.724,30 dolari/uncie.
Intenția lui Donald Trump de a dereglementa, conform unor surse, piața cripto a avut ca efect aprecierea monedelor digitale. Totodată, vineri a fost lansată o criptomonedă care poartă numele „Official Trump”, recunoscută de președintele american, care a devenit a una dintre cele mai tranzacționate monede digitale.
La sfârșitul săptămânii, bitcoin s-a apropiat de maximul de 108.315 dolari, atins în 17 decembrie, și se tranzacționa în culoarul 103.373 – 105.448 dolari. Ethereum fluctua între 3.147 și 3.373 dolari.
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.
Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.
O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie
Nimic mai util ca o minivacanță, mai ales în luna ianuarie. Că se vor odihni sau, daca mai au bani după sărbători, vor merge la schi sau în drumeții, majoritatea salariaților din România au la dispoziție un weekend prelungit, la sfârșitul săptămânii.
Alte minivacanțe în anul 2025
Următoarea minivacanță îi așteaptă pe români de abia de Paști. Aceasta va avea patru zile. În acest an, Paștele ortodox și cel catolic va fi sărbătorit în aceeși zi, în 20 aprilie. Angajații au liber și în Vinerea Mare, 18 aprilie, dar și luni, 21 aprilor, a doua zi de Paști.
Alte zile libere pentru români în timpul săptămânii, în anul 2025 vor fi:
- joi 1 mai – Ziua Muncii, dar și vineri 2 iunie pentru a face punte cu weekendul
- luni 9 iunie – a doua zi de Rusalii;
- vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
- joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
EVENIMENT
Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială
Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.
În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă proprie, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub salariul minim pe economie.
A crescut cuantumul contribuției minime lunare la pensie
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 de lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 de lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei, anunță Casa de Pensii Cluj.
În acest context, reprezentații Casei de Pensii Cluj au anunțat că, din inițiativa propirie și cu notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 de lei.
În același timp, reprezentanții Casei de Pensii Cluj au precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025.
Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.
Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .
Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.
În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.
Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului
Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.
În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.
Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.
Foto: Arhivă