Connect with us
Advertisement

ACTUALITATE

OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): Unde sunt copiii și nepoții noștri?

Publicat


Dragoș Damian, CEO Terapia

”Cifrele de mai jos le-am pus la un loc verificând situri de la Ministerul Educației, INS, universități, publicații online. Dacă voi aveți alte cifre nu mă înjurați, nu cred însă că diferențele vor fi foarte mari și oricum nu vor schimba tabloul general: nu știm unde sunt copiii și nepoții noștri”, arată Dragoș Damian, CEO Terapia.  

”În fiecare an un număr tot mai mic de copii începe clasa întâi, consecința a migrației, a natalității în scădere și, desigur, a numeroaselor transformări din sistemul de învățământ – în 2003 erau 287.552 elevi înscriși în clasa întâi, peste 10 ani, în 2013, cu 100.000 mai puțini.

După alți 10 ani, în 2023, natalitatea a scăzut la circa 150.000 de nou-născuți, cel mai mic nivel de când se fac măsurători – sunt copiii care vor fi în clasa întâi în 2029-30.

41% de elevi dispăruți

Arc peste timp, 2012-2024. 197.928 copii, majoritatea născuți în 2006, au început clasa întâi în anul școlar 2012-2013.

116.698 dintre ei s-au prezentat la Bacalaureat anul acesta, așadar un pic sub 41% au ”dispărut” pe parcurs.

97.066 au promovat, astfel încât, daca tragem linie, doar 49% din copiii care au intrat la școală în 2012 sunt astăzi tineri cu diplomă de bacalaureat aspirând către un viitor universitar.

Promovabilitatea la Bacalaureat din 2024 este ”cea mai mare din ultimii 3 ani”, toate autoritățile vorbesc cu mândrie despre ea, dar nu ni se spune ce se întâmpla cu cei circa 100.000 de copii și tineri care se pierd (în fiecare an) pe parcurs.

Unii se duc în învățământ dual și tehnic, dar ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit, de fapt, ajung să lucreze?

Unii se duc in NEET, știm că în categoria 16-24 ani procentul de NEET de la noi este al doilea cel mai mare din uniune.

Pleacă în străinătate

Alții se angajează, dar în mare lor majoritate fără forme legale, sau pleacă în străinătate, astfel încât, din nou, datele disponibile în funcție de sursa pe care o accesam nu pot fi reconciliate.

Alții se duc in șomaj – șomajul este mic, așadar puțini – sau în alte forme de ajutoare sociale – sunt multe, România este o țară creativă în a da bani de pomană.

Alții nici nu trebuie sa lucreze, le dau bani părinții și bunicii din țară și străinătate. Sau, chiar mai bine, sunt rentieri, le lasă părinții sau bunicii terenuri sau 1-2-3 apartamente.

Coada clasamentului

Mai departe. În 2023 unele date arătau ca aproximativ 450.000 de tineri erau înregistrați ca studenți la facultățile de stat și private.

Nu mă pricep să reconciliez cifrele, dar pare că toți absolvenții cu diploma de Bacalaureat intră în învățământul superior  – atenție însă, repet, doar jumătate dintre cei care au început școala în urma cu 12 ani.  Eurostat 2023 confirmă aceste nepotriviri, România este la coada clasamentului de profil, doar 17% din populație are studii superioare.

Iar absolvenții de facultate, termină facultatea la care au fost admiși, încep masterate și doctorate în același domeniu, lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit? Se cheamă angajabilitate.  Nu am găsit cifre legate de angajabilitate, ceea ce ne conduce la o presupunere educată că cifrele fie nu există, fie sunt mici, pentru că altfel mediul academic s-ar lăuda cu ele peste tot.

Să nu uităm, desigur, în fiecare an tot mai mulți tineri aleg facultăți din străinătate, am găsit cifra de ”peste 60 de mii” de români care învață în afara țării. În general tinerii străluciți sau cei cu părinți cu dare de mână.

La absolvirea facultăților, a celor din țară sau din străinătate, se pornește exodul absolvenților din medical și tehnic către vest – de fapt începe din timpul facultății, studenții sunt recrutați fără milă.

Cea mai sigură investiție

Începând de anul acesta se bagă bani grei, miliarde de euro, în infrastructura de învățământ.

Are dreptate Emil Boc, primarul orașului cu cea mai mare promovabilitatea la Bacalaureat, investiția din educație este cea mai sigura investiție.

Va face însă această investiție să crească, la nivelul întregii țări, nu numai în cele vreo 10 orașe universitare, calitatea sistemului de învățământ, să ne țină copiii și nepoții la școala și la facultate și, mai important, să ne țină copiii în țară?”, a spus Damian.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

NEVĂZĂTORII clujeni se pregătesc de PROTESTE. Pensiile lor, în pericol. NU vor mai crește 10 – 15 ani

Publicat

De

Decizii recalculare pensii

Nevăzătorii clujeni se pregătesc să iasă în stradă din cauza Legii pensiilor care îi defavorizează.

Sunt peste 2.100 de nevăzători la Cluj, unii care sunt încă în câmpul muncii, care mai bine de 10 ani de acum încolo nu vor beneficia de o pensie decentă.

NEVĂZĂTORII clujeni se pregătesc de PROTESTE. Pensiile lor, în pericol. NU vor mai crește 10 – 15 ani

Nevăzătorii se pregătesc de proteste. E greu de imaginat să îi vezi protestând în stradă, dar sunt hotărâți să meargă până la capăt și să ajungă la București, cu însoțitori, pentru că noua Lege a pensiilor îi lasă fără indexări pe un termen îndelungat.

“Nu e vorba doar despre pensionarii nevăzători aflați acum în plată, ci de o întreagă generație care acum muncește. Pensia lor va fi grav diminuată din cauza Legii pensiilor care este total nefavorabilă”, a declarat pentru Cluj24.ro Florentin Rădulescu, președintele Asociației Nevăzătorilor Cluj.

Citește și: EXCLUSIV. Casa de Pensii Cluj: 80% din pensiile recalculate au crescut. Au fost analizate 177.000 de dosare. Formula de calcul

Pe scurt, noua Lege a pensiilor, care intră în vigoare la data de 1 septembrie,nu mai ţine cont de facilitatea stagiului de cotizare diminuat, fapt ce va avea efect asupra viitoarelor indexări cu inflaţia.

Pensii diminuate cu până la 80% pentru nevăzători

Profesori de la școala de nevăzători și maseuri clujeni, unii cu zeci de ani lucrați au primit decizii cu pensii tăiate cu sume cuprinse înre 60 și 80%.

”Sigur, s-a transmis că pensiile nu vor fi tăiate, rămân aceleași ca până acum, dar cei care au acum peste 70 de ani s-ar putea să nu mai apuce nicio indexare.

Indexarea se va face la pensia mai mică venită prin decizii”, a precizat Florentin Rădulescu.

În stradă și în instanță

Florentin Rădulescu speră că pensionarii nu vor fi nevoiți să iasă, totuși în stradă.

Asociația Nevăzătorilor a propus Guvernului să ofere o „compensați”, respectiv un punct de pensie pentru fiecare an lucrat și o jumătate de punct pentru grad accentuat de handicap.

”Și așa tot vor rezulta pensii mici, dar nu atât de mici ca acum.

Ne dorim ca guvernanții să înțeleagă pentru că este oribil ceea ce ne obligă să facem, să protestăm în stradă”, spune Florentin Rădulescu.

Acesta a mai precizat că Asociația Nevăzătorilor din România intenționează să se adreseze și instanței de judecată în această speță.

Ce spune legea care îi nemulțumește pe nevăzători

La această oră, încă înainte ca legea să intre în vigoare, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc după recalculare au valori cu 60 și până la 80% mai mici decât pensiile aflate în plată.

Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii care urmează să intre în vigoare 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare.

”Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.

Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul”, arată reprezentanții persoanelor nevăzătoare.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dan Tarcea le răspunde activiștilor de mediu: „Dezinformarea continuă în ceea ce privește parcurile Feroviarilor și Armătura”

Publicat

parc armatura (7)

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a reacționat la acuzațiile activiștilor de mediu privind tăierilor de arbori din timpul reamenajării parcurilor Armătura și Feroviarilor.

Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, a denunțat existența în spațiul public a unor informații false referitoare la modul în care s-au desfășurat lucrările de modernizare a acestor spații verzi din cartierul Iris.

„Dezinformarea în mediul online continuă în ceea ce privește modernizarea parcurilor Feroviarilor și Armătura.

Este important să clarificăm câteva aspecte esențiale. În ciuda acuzațiilor aduse, vegetația considerată valoroasă de către specialiști a fost păstrată cu grijă în timpul procesului de reabilitare”, a afirmat Tarcea, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

„Spații au fost gândite de arhitecți și specialiști”

Dan Tarcea a subliniat că proiectele de reabilitare au fost realizate sub îndrumarea arhitecților și a specialiștilor din domeniu: „Aceste spații au fost gândite de arhitecți și specialiști pentru a avea funcțiuni diverse necesare sportului și recreerii, incluzând locuri de joacă și alte facilități. Scopul a fost să redăm comunității două spații verzi care, înainte de modernizare, erau neglijate și nefuncționale”, a adăugat viceprimarul.

Reacția viceprimarului vine în contextul în care mai mulți activiști de mediu clujeni au acuzat administrația locală că a tăiat majoritatea copacilor vechi din parcurile Armătura și Feroviarilor, reamenajate anul trecut. Ei susțin de asemenea că suprafețe mari ale suprafeţei ierboase au fost înlocuite cu beton, care predomină acum în cele două parcuri din cartierul Iris.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. TIR încărcat cu lemne, răsturnat la ieșirea de pe Centura Vălcele-Apahida. Trafic îngreunat

Publicat

Un autocamion încărcat cu lemne s-a răsturnat în sensul giratoriu de la ieșirea de pe Centura Vâlcele-Apahida spre DN1C.

Pompierii clujeni și un echipaj SAJ intervin vineri dimineață la un accident petrecut la intersecția dintre Centura Vâlcele-Apahida și DN1C, înspre Jucu. Un TIR încărcat cu lemne s-a răsturnat.

FOTO: Info Trafic Cluj-Napoca

Un TIR cu lemne s-a răsturnat

Șoferul camionului a fost consultat de medicii de pe ambulanță, însă a refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Jucu intervin în aceste momente pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor în urma răsturnării unui autocamion, încărcat cu lemne, la intersecția Centurii Vâlcele-Apahida cu DN1C.

La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. Conducătorul autocamionului a fost consultat de către echipajul SAJ, însă refuză transportul la spital”, a transmis ISU Cluj.

Traficul este îngreunat și se circulă pe o singură bandă în sensul giratoriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Două autobuze CTP vor fi desenate cu graffiti, în cadrul unui concurs internațional de artă murală

Publicat

Două autobuze CTP vor fi desenate în Piața Unirii, în timpul unui festival internațional de artă murală. Autobuzele vor circula apoi pe străzile orașului.

Cea de-a doua ediție a concursului „Murals of Youth” va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie, în Cluj-Napoca, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

În cele trei zile, 10 elevi de liceu selectați din România, Franța și Albania vor desena, cu spray-uri și pensule speciale, pe 10 pânze gigantice, de 5 metri lungime și 2,5 înălțime.

Două autobuze CTP vor fi pictate

Unul dintre punctele de atracție ale acestei ediții a M.Y. îl reprezintă două autobuze de călători, aparținând Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, ce vor fi transformate în adevărate opere de artă urbană. Acești giganți urbani vor deveni pânze pentru cei mai talentați artiști murali, oferindu-le ocazia de a-și exprima creativitatea pe un suport neconvențional și de a aduce arta mai aproape de comunitate.

Autobuzele, care vor fi parcate în Piața Unirii pe toată durata concursului, vor fi desenate „în direct”, permițând publicului să asiste la procesul de creație în timp real.

„Acest tip de performance live oferă o experiență captivantă atât pentru artiști, cât și pentru spectatori, care vor putea vedea cum o idee prinde viață, linie cu linie și culoare cu culoare. Pictarea acestor autobuze nu este doar un act artistic, ci și un mod de a aduce arta în spațiul public într-o formă accesibilă și dinamică, mai ales că autobuzele vor continua să circule prin oraș, ca adevărați mesageri, galerii mobile de artă”, spune prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Trei zile de artă în centrul Clujului

Ediția din acest an a concursului „Murals of Youth” este una specială și aduce cu sine o mulțime de surprize pentru toți participanții direcți, dar și pentru cei care doresc să își bucure privirile. Programul celor trei zile, presărate cu activități de concurs, începe zilnic la ora 10:00 și se încheie după ora 20:00.

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale acestei ediții este participarea elevilor de liceu atât din România, cât și din străinătate – Franța și Albania.

„Participarea internațională adaugă un plus de valoare acestui concurs, transformându-l într-un eveniment cu adevărat global. Acești tineri aduc cu ei influențe culturale diverse, care vor fi reflectate în lucrările lor, contribuind la crearea unei atmosfere cosmopolite și inovatoare în Piața Unirii. Faptul că acești elevi au călătorit sute de kilometri pentru a fi aici arată că arta urbană depășește granițele geografice și culturale”, spune prof. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Pe lângă concursul internațional, în timpul festivalului vor avea loc și activități pentru publicul larg – atât pentru cei care vor să (învețe să) picteze și ei, cât și pentru cei doar curioși.

Punctul zero al Clujului va deveni loc de întâlnire pentru tineri artiști pasionați de artă urbană, dar și pentru toți cei care doresc să se bucure de show-uri live, concerte în aer liber, ateliere creative pentru toate vârstele și dezbateri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax