Connect with us

CULTURA

OPINIE. Doru Pop: Filmul cu PROST, dar fără prost-gust

Publicat


ramon

Toate modele hollywoodiene ajung rapid și în cinematografia autohtonă. După ce Barbie (r. Greta Gerwig) a devenit filmul cu cea mai bine plătită actriță din istorie (12,5 milioane de dolari) pentru rolul de păpușă Mattel, iar Margot Robbie a mai câștigat încă vreo 50 de milioane de dolari ca producător al aceluiași film, și la noi moda actorului-producător începe să dea roade.

Este și cazul lui Ramon (r. Jesús del Cerro), care a avut încasări de 1 milion de dolari în cinematografele din România (conform cinemagia.ro) și, după ce a fost disponibil pe Netflix, a ajuns rapid pe primul loc la vizionările concetățenilor noștri. Deși, cel puțin după declarațiile lui Bartoș (actor și producător principal), popularitatea nu i-a adus actorului român niciun fel de venituri, i-a oferit acestuia o platformă prin intermediul căreia a putut să joace un rol care i se potrivește și pe care se pare că și-l dorește.

În această primă ipostază de producător Bartoș și-a croit un rol pe măsură. El este Ramona („a”-ul e mut ni se spune de mai multe ori în film), un fel de „Barbie-iță” pe de-a-ndoaselea, un om simplu „de la țară”, a cărui unică și mare pasiune este viticultura. Viața lui Ramon(a) este dată peste cap atunci când, printr-o întâmplare, în viața lui apare Tulipan, „regizor și producător” (jucat de Smiley) de filme publicitare, iar din echipa de filmare care realizează o reclamă la „Aqua Carpatica” (bun prilej de „prodact pleisment”, adică promovare de produse comerciale), face parte și Ana (fotomodela Gabriela Iliescu), de care personajul nostru se îndrăgostește iremediabil (și irealist).

Ramon e un film despre un „prostovan”

Personajul Ramon e un stereotip, el este naivul credul, eroul tipic al dramei teatrale clasice, reinventat în cinemaul comercial în formula protagonistului tontălău, care ajunge în situații neprevăzute tocmai pentru care nu e adecvat situației în care e pus. Sunt nenumărați comici de cinema care aduc pe ecran acest gen personaje. Celebrul Peter Sellers, în seria „Pink Panther”, dar și multe dintre rolurile lui Adam Sandler, intră în categoria „fish out of the water”. Ramon e mereu un „outsider” care, aidoma lui Mr. Deeds al lui Sandler, ajunge în contexte în care nu mai este în mediul său, iar aceasta provoacă râsul. Numai că în limba română nu putem face propoziția aceasta la negativ, există doar versiunea pozitivă, „te simți ca peștele în apă”. În locul variantei negative (peștele „în” apă), putem spune că Ramon este peștele pe uscat, e mereu pus în situații de tip „nuca-n perete”, e un „încurcă lume” tipic. Îmbrăcat cu un costum din anii ’70 și dotat cu o valiză care nu se mai produce din anii ’80, el seamănă cu alte personaje din filmele autohtone de comedie, cel mai notoriu fiind nea Mărin (miliardar).

Ramon e un film despre un „prostovan”, dar aceasta nu este o prostie, pentru că tuturor ne plac filmele (și poveștile) cu proști. De ce? Poate pentru că proștii ne oferă, din punct de vedere psihologic, o stare de bine cu propria noastră condiție. Lipsa de inteligență a altora este un mod prin care privitorul tinde să creadă că este el însuși deștept.
Tipologia e uzitată în comediile americane, cum sunt Wayne’s World (1992) ori Dumb and Dumber (1994), unde prostia e dusă la extrem. E un vechi traseu comic, un vestigiu al tropilor antici legați de tema nebunului înțelept. Există o listă lungă de idioți în literatură, teatru sau cinema, ei funcționând adeseori ca o oglindă inversată, în care societatea „normală” se vede în adevărata ei lumină. Și Ramon are aceste trăsături tipice ale credulului, e individul infantil și neadaptat, prin ochii căruia observăm defectele celor cu care acesta intră în contact.

Un alt traseu comic deja consacrat, pe care îl alege și Bartoș, este prostul naiv. Naivitatea prostească aici nu e prezentată ca un defect, ci devine o trăsătură pozitivă de caracter. Ca și mult mai celebrul Candide al lui Voltaire, Ramon este atât de bun la suflet încât devine cu mare ușurință o victimă. El seamănă cu Raymond Babbitt din Rain Man (1998) sau cu personajul lui Tom Hanks din Forrest Gump (1994), actorul-producător reușește să compună imaginea unui idiot simpatic, un adult cu atitudine copilărească, niciodată răuvoitor. Această naivitate e emoționantă, ea produce plăcere spectatorilor. Tocmai din tensiunea dintre realitatea percepută de personaj și realitatea pe care spectatorul o cunoaște, ne face să îl simpatizăm. Tehnica era folosită și în commedia dell’arte, unde exista personajul Cietrulo (în italiană citrullo înseamnă chiar idiot), varianta a unui „Zanni”, un țăcănit care face trăznăi spre deliciul publicului, Ramon intră în tot felul de buclucuri. Dar, pentru că e întruchiparea bunătății, care învinge toate adversitățile, îi face pe spectatori să se emoționeze de fiecare dată când iese din încurcătură.

„Ramon e provincialul aterizat în Capitală”

Un alt factor de atractivitate este sentimentalismul, de care realizatorii lui Ramon se folosesc din plin. Filmul funcționează ca un romanț, anglism adaptat și în română pentru a reda sensul lui romance, variantă siropoasă și amuzantă a poveștilor de iubire, unde romantismul ne ajută să ne cuplăm cu personajul. Ramon nu știe că e distribuit într-un rol de „cavaler de onoare” la falsa nuntă din reclamă doar pentru că regizorul se săturase de intervențiile sale, așa că se îndrăgostește de Ana, care îi acordă atenție fără să știe ce efect va avea acest lucru asupra bărbatului singur de la țară.

Regizorul Jesús del Cerro, cu ajutorul scenaristului Anghel Damian (și el cu experiență de actor la Teatrul de Comedie), nu ratează niciun truism comic. Ramon e provincialul aterizat în Capitală („țărane” îi strigă un șofer nemulțumit), care nu a văzut niciodată aglomerație în trafic, nu știe să folosească scările rulante de la metrou, nu a văzut niciodată yoga și nici nu pricepe cine e Brad Pitt. Aceste situații îi permit lui Bartoș să își demonstreze calitățile de actor cu umor corporal – vrea să îl sărute pe șoferul care îl aduce la București, cade pe bulevard, umblă în patru labe pe șosea, ori dansează cu un tânăr care merge cu monociclul electric.

Nu lipsește nici comedia „țărănească”, unele scene par amestecate cu episoade din „Las Fierbinți”, cei trei prieteni de băutură ai lui Ramon fiind numiți Ceapă, Lungu și Litră. Deși discută despre suprarealism acești concetățeni ai lui Ramon vorbesc cu accent moldovenesc, chiar dacă locuiesc în județul Sibiu, iar personajul principal are o dicție de pe calea Moșilor. Aceste scăpări de veridicitate nu-i încurcă nici pe scenarist, nici pe regizor. Din păcate personajele forța comice, cum este Sonia, femeia fără adăpost care îl ajută pe Ramon să-și caute iubirea pare absolventă de Jurnalism ori specialistă în psihologie, cu dinți perfecți și dicție dobândită la actoria din București, care face „counseling” stradal, bea vin, are telefon mobil și se hrănește cu sushi.

Umorul e inegal, dar nu sunt niciodată gratuit-vulgare, adeseori autoironia reușește să depășească scăpările populiste. De exemplu numele de buletin al lui Ramon este Hordilă Ramona (poate e o ironie la adresa producătorului omonim, fost șef de „ticketing” la TIFF, ajuns producătorul Oanei Giurgiu), iar localitatea unde locuiește viticultorul nostru se cheamă Struguracu de Sus.

„Ramon nimerește în mijlocul unui jaf”

Aici merită apreciate tehnicile metanarative folosite în film. Povestea începe ca un „film în film”, și apoi asistăm la mai multe scene metanarative, inclusiv cea în care Ramon ajunge la Teatrul Național, iar mașinistul „nea Gilică” zice, în cheia ironiei dramatice: „ce seamănă cu Bartoș al nostru”. Una dintre cele mai amuzante scene este urmărirea transmisă în direct online și la televiziune, prin intermediul „influencerului” Selly sau Andreea Esca făcând rolul unei prezentatoare de la Pro TV. Alteori ironiile sunt doar anacronice, așa e vizionarea unei emisiuni tv în variantă color pe un televizor evident alb-negru.

Pe la mijlocul filmului lucrurile se complică pentru că Ramon nimerește în mijlocul unui jaf, pentru că vrea să ajute doi bandiți (caricaturali), cărora se oferă să le schimbe roata la mașină – desigur, nimeni nu strânge prezoanele la roți cu o cheie fixă dublă. Aceasta duce la o confuzie tipic umoristică, în urma căreia urmează o serie de împrejurări neașteptate. Ramon oprește bandiții, salvează tabloul, este premiat de ambasadorul Spaniei și, după ce o întâlnește pe femeia visurilor, descoperă iubirea adevărată, cu femeia străzii, Sonia. Jucată de Andreea Vasile, care ar merita roluri mai bune, Sonia devine un soi de ghid turistic nocturn al Bucureștilor, fiind bănuită că a participat și ea la furtul tabloului suprarealist intitulat, în mod convenabil, „Sticla de vin”.

Structura filmului este și ea teatrală, povestea fiind compusă din episoade comice, mai mult sau mai puțin reușite. Așa e episodul cu taximetristul potlogar, care îi fură banii, hainele și slănina lui Ramon (de ce ar fi vrut un taximetrist cu cercel în ureche hainele desuete?!) sau întâlnirea cu vărul Emilian și cu partenera lui yoghină, care leșină când vede slănină (nu știm de ce juna vegană e poreclită Gărgărița, dar știm de ce Teona Stavarachi ajunge mereu în scene sexy), sau evenimentele din arestul Poliției Române, unde Ramon ajunge doar în maieu și boxeri (de ce un țăran poartă lenjerie occidentală?), iar polițiștii caută o telecomandă de televizor în mijlocul investigației.
Cu toate acestea, prin comparație cu umorul de prost-gust care caracterizează cinemaul popular românesc de aci, Ramon este o binevenită excepție. Se poate face comedie fără vulgaritate, există personaje amuzante fără să fie mitocani, că există umor și fără limbaj obscen și că se poate face film cu succes la public fără sex și fără invective.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide în august la Cluj!

Publicat

Primul Adrenaline Tower din România, cu o înălțime impresionantă de 24 de metri, va fi inaugurat în 2 august, dată la care începe prima ediție a Wonder Family Fest, cel mai mare festival pentru familii din România.

Turnul a fost construit în interiorul Wonderland, un resort aflat într-un cadru natural feeric, amenajat pe o suprafață de 357.000 metri pătrați, lângă Cluj-Napoca. Adrenaline Tower este un ansamblu hexagonal care conține 120 de jocuri de aventură pe 5 niveluri de traseu.

Adventure Land și Adrenaline Tower, inaugurate la Wonder Family Fest

„Am adus în România cel mai mare Adrenaline Tower din lume! Avem 24 de jocuri pe fiecare din cele cinci niveluri ale turnului. Ne vom aventura pe el prima dată la Wonder Family Fest, în 2-4 august, iar după festival va rămâne deschis pentru toți amatorii de aventură, alături de alte activități conexe pregătite în jurul acestui «rege» al zonei de adrenalină. Astfel de ansambluri, dar mai mici și mai «scunde» – cel mai înalt e de 4 niveluri – sunt câteva în lume și se găsesc în Japonia, China, Elveția, Danemarca. Sunt niște construcții extrem de impresionante. Ne-am dorit foarte mult să avem așa ceva și la noi în țară iar de acum, Wonderland devine punctul zero al circuitelor de acest tip în România”, a arătat Darius Mârza, CEO Wonderland Resort.

Cinci circuite disponibile

În turn pot să intre simultan cel mult 250 de persoane. Cele 5 circuite disponibile au fost stabilite în funcție de dificultate, dar și de distanța de la sol:

  • CIRUITUL MOV – aflat la 70 cm deasupra solului / grad de dificultate scăzut / limita de vârstă: 3-5 ani / jocuri ușoare / limita de înălțime: min. 70 cm – max. 100 cm;
  • CIRCUITUL GALBEN – aflat la 3 m deasupra solului / grad de dificultate ușor-mediu / jocuri ușoare / limită înălțime: min. 100 cm;
  • CIRCUITUL VERDE – aflat la 9 m deasupra solului / grad de dificultate mediu / jocuri de dificultate medie (condiție fizică minimă) / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ALBASTRU – aflat la 15 m deasupra solului / grad de dificultate mediu spre greu / parcurgerea traseului verde este obligatorie înainte / jocuri dificultate medie / limita de înălțime: min. 140 cm;
  • CIRCUITUL ROȘU – aflat la 21 m deasupra solului / grad de dificultate mare, recomandat adulților și copiilor cu înălțimea de peste 150 cm și persoanelor cu o condiție fizică bună / jocuri solicitante din punct de vedere fizic și psihologic / parcurgerea traseelor verde și albastru este obligatorie.

Prețurile sunt de 80 de lei pentru copii și 100 de lei pentru adulți, pentru 3 ore de distracție la înălțime.

Adventure (Wonder)Land, cel mai nou parc de distracții din România

Adrenaline Tower este punctul central al unei întregi zone de aventură construite la Wonderland Resort, care va fi inaugurată cu ocazia Wonder Family Fest: ADVENTURE LAND. Aceasta va rămâne funcțională și după eveniment și conține:

  • Tiroliană – un traseu de 600 de metri care începe de la liziera pădurii și îi duce pe aventurieri până la Adrenaline Tower;
  • Boburi gravitaționale (luge) – o pistă de bob de 250 de metri lungime, care include obstacole, cotituri și tuneluri; atracție gândită pentru amatorii de viteză;
  • Tubing – distracție pe colace săltărețe;
  • Telescaun de 2 persoane – 300 de metri lungime;
  • Tir cu arcul;
  • Paintball;
  • Tobogane gonflabile pentru toate vârstele – tobogane de diferite forme și dimensiuni disponibile atât pentru pentru copii, cât și pentru părinți și bunici;
  • Echitație indoor sau outdoor – plimbări pe cal în interior sau în natură;

Unele dintre atracții sunt cu acces pe baza brățării de festival, altele sunt cu taxă; prețurile se încadrează între 25 și 45 de lei/tură/persoană.

MAGIC IN THE AIR – Adrenalină la mare înălțime

Distracția și aventura continuă la Wonder Family Fest și mai sus de cei 25 de metri pe care îi are Adrenaline Tower. Pe perioada festivalului vor fi organizate o serie întreagă de activități și spectacole în aer, iar multe dintre acestea sunt disponibile la Wonderland și în cursul anului:

Salt în tandem cu parașuta, alături de SkyDive Transilvania – o experiență dedicată tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani (cu acordul scris al părinților) și adulților care vin la festival. Doritorii vor putea să sară, alături de un instructor, de la 3.000 de metri altitudine. Participanții vor fi duși cu elicopterul din festival în Dezmir, de unde se vor urca în avion și aduși înapoi în zona Wonderland unde va avea loc saltul, cu preluare în locație. Experiența, gândită special pentru festival, este Premium și include poze din toate unghiurile și o filmare cu toate momentele saltului, astfel încât să poți retrăi această experiență ori de câte ori dorești. Preț pachet: 2.500 lei/persoană, duratã 60 min.

REZERVĂRILE se fac pe site-ul Wonderland

Zbor cu elicopterul – Wonder Family Fest, dar și zonele superbe din jurul resortului Wonderland vor putea fi admirate de la înălțime de cei care optează pentru o plimbare cu elicopterul. Variantele sunt de: plimbare medie, de 30 de minute, pentru 3 persoane, sau plimbare scurtă, de 15 minute, pentru 3 persoane. Prețul este pentru un zbor, a cărui capacitate maximă este de 3 persoane și trebuie plătit integral, indiferent dacă în elicopter urcă o persoană sau trei.

REZERVĂRILE pentru zboruri se fac pe site-ul Wonderland:

  • zbor 15 minute
  • zbor 30 minute
  • Zbor cu balon cu aer cald – o experiență unică de zbor, potrivită pentru toată familia. Balonul cu aer cald se înalță între 60 – 300 metri, iar într-un balon pot zbura patru pasageri și pilotul. Se poate opta și pentru o ridicare de la sol cu balonul (zbor ancorat). Detalii pe site-ul Wonderland. Foarte IMPORTANT: zborurile cu balonul sunt condiționate de condiții meteo speciale, de aceea ridicarea balonului va fi decisă în dimineața fiecărei zile. Drept urmare, rezervările nu se pot face decat la fața locului, zilnic, în festival, la Info Points.
  • Show-uri aviatice – Acrobații pe cer coordonate de SkyDive Transilvania. Vor fi organizate cinci show-uri aviatice: 2 august, orele 17:30 – 18:30, 3 și 4 august, orele 11:30 – 12:30 și 17:30 – 18:30.

WONDER FAMILY FEST – cel mai mare festival pentru familii din România

Prima ediție a Wonder Family Fest va avea loc între 2 și 4 august 2024, la Wonderland Resort din comuna Feleacu, județul Cluj. În cele trei zile ale evenimentului vor avea loc sute de activități pentru întreaga familie, dar și concerte live pe cele patru scene amenajate. Activitățile se vor desfășura pe o suprafață de 357.000 m2,  în mijlocul naturii, dar și în interiorul clădirilor parte a Wonderland Resort, și sunt concepute astfel încât să implice întreaga familie.

Wonderland Resort este un complex de lux situat în comuna Feleacu, județul Cluj, care oferă un cadru natural feeric și activități pentru toate vârstele. Resortul dispune de facilități premium, inclusiv hoteluri de 5 stele, SPA, bază de echitație, terenuri de tenis și paintball și este dedicat transformării fiecărui eveniment într-o experiență memorabilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Publicat

cfrr

CFR Cluj și-a început astăzi parcursul european în compania echipei din Belarus, Neman Grodno, într-un meci din turul 2 preliminar al Conference League. Meciul, de slabă factură tehnică, se încheie cu scor alb, 0-0. Atât s-a putut, ar spune Dan Petrescu. Poate se va putea puțin mai mult în returul de săptămâna viitoare, ce se va disputa în Ungaria.

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Ilie, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Bîrligea, Kamara
Antrenor: Dan Petrescu

cfr

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Neman Grodno, 0-0. Atât s-a putut

Neman: Bialov – An. Vasliyev, Sadaunichy, Parkhomenko, Pantia – Yakimov, Kozlov – Karpovich, Zubovich, Alykulov – Gweth
Antrenor: Igor Kovalevich

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
Arbitru: Milos Gigovic

cfr

Puțină lume prezentă în Gruia joi seara. Prima repriză s-a jucat cu motoarele la relanti, clujenii cedând intenționat inițiativa și bielorușii neprofitând de acest lucru.

Singurele mari ocazii au avut loc în min.20, când Sava scoate un șut bun al lui Alykulov, respectiv min.21 când Tachtsidis are o execuție din voleu pe lângă poartă, după o centrare excelentă a lui Kamara.

Același grec mai oferă, în min.45, o centrare perfectă lui Bîrligea care alege o execuție pretențioasă cu piciorul în loc să-și pună capul la lucru.

cfr

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă, cu un joc fără incisivitate al clujenilor și un joc fără orizont al bielorușilor. În min.47, Bîrligea încearcă un șut din unghi, asemenea celui din partida cu Rapid, însă pe lângă poartă.

Multe pase greșite, joc mai mult de-a latul. În min.71, lipsa VAR-ului își spune cuvântul. Korenica pleacă din poziție corectă și este faultat de portarul Bialov, însă tușierul semnalizează o poziție de offside inexistentă.

În minutele de prelungiri, Păun și apoi Mogoș dau cu piciorul, respectiv cu capul unei victorii care ar fi liniștit apele la CFR.

Notele Cluj24:

Sava 7 – Mogoș 6, Boben 6, Ilie 6, Camora 6 – Muhar 6, Keita 6, Tachtsidis 7 – Deac 5, Bîrligea 5, Kamara 6, Korenica 6, Nkololo 4, Michael 6, Păun 5 (pentru ratarea din min.93)

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj transferă un atacant crescut la celebra academie PSG

Publicat

CFR Cluj a anunțat astăzi transferul atacantului Virgiliu Postolachi de la Grenoble. Cele două cluburi au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului moldovean.

CFR Cluj urează bun venit celui mai nou atacant al formației, transferat de la Grenoble. În vârstă de 24 de ani, Virgiliu Postolachi a fost format la renumita academie a PSG din Franța.

„Bine ai venit, Virgiliu Postolachi!

Cluburile CFR 1907 Cluj și Grenoble au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Virgiliu Postolachi.

Atacant crescut la PSG

Crescut în Franța la celebra academie a celor de la PSG, tânărul atacant vine în Gruia după un sezon petrecut la Grenoble, formație pentru care a bifat 33 de partide, 4 goluri și 2 pase decisive.

Vârful de 24 de ani a mai evoluat în Belgia, la Mouscron, în Danemarca la Vendsyssel, la echipele secunde ale celor de la PSG și Lille, dar și în România, la UTA Arad, echipă pentru care a marcat de 14 ori în 46 de partide.

Jucător în naționala Moldovei

Un obișnuit al naționalei Moldovei, noul nostru atacant a bifat 21 de selecții pentru prima reprezentativă a țării sale în doar trei ani.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre!”, a transmis CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Udinese, interesată de portarul CFR Cluj Răzvan Sava. Neluțu Varga: „Sava rămâne până vara viitoare”

Publicat

CFR Cluj realizează încă un transfer notabil, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani). Tânărul jucător urmează să se alăture echipei Udinese.

CFR Cluj obține o tranzacție financiară importantă în această perioadă de transferuri, urmând să primească 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani), scrie GSP. Răzvan Sava va fi transferat la Udinese, echipă din Serie A.

Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a confirmat recent că pentru Sava existau mai multe oferte, dintre care cea de la Udinese s-a concretizat într-un transfer oficial. Suma inițială de 2,5 milioane de euro poate crește datorită unor bonusuri de performanță incluse în contract.

Ultimul meci al lui Răzvan Sava pentru CFR Cluj va fi în prima manșă din turul 3 preliminar al Conference League împotriva echipei Neman Grodno. Meciul este programat pentru ora 20:30, iar Sava, care a avut un sezon remarcabil în echipa clujeană, va îmbrăca pentru ultima dată tricoul ardelenilor în această partidă.

Sezonul trecut, Sava a fost un jucător-cheie pentru CFR Cluj, evoluând în toate cele 40 de meciuri din Superliga, precum și în alte competiții interne și europene. Performanțele sale l-au propulsat în lotul preliminar al naționalei pentru EURO 2024.

Acesta este al doilea transfer major pentru CFR Cluj în această perioadă de mercato, după ce Philip Otele a fost vândut la Al Wahda pentru 3,5 milioane de euro. În total, clubul încasează 6 milioane de euro din cele două transferuri, consolidându-și astfel bugetul pentru următoarele investiții și campanii de transferuri.

Update

Neluțu Varga a reacționat privind zvonurile vehiculate în spațiul public, arătând că nu este dispus să renunțe la portarul său decât din sezonul viitor, scrie Fanatik.

Udinese și-a exprimat interesul pentru achiziționarea portarului Răzvan Sava de la CFR Cluj, dar Neluțu Varga nu este dispus să renunțe la jucător în această vară.

El a declarat că transferul va fi luat în considerare doar dacă Sava va rămâne să joace la CFR Cluj și în acest sezon: „Răzvan Sava rămâne la CFR Cluj până vara viitoare”, a spus acționarul majoritar al clubului, pentru sursa citată.

Transferul către echipa din Serie A ar urma să se concretizeze doar în anumite condiții, principala fiind ca Răzvan Sava să continue să evolueze pentru echipa lui Dan Petrescu până vara viitoare.

În plus, Neluțu Varga a stabilit că suma de transfer trebuie să fie de 3,5 milioane de euro și, pe lângă această sumă, CFR Cluj dorește să păstreze un procent de 20% dintr-un viitor transfer al portarului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax