CULTURA
OPINIE. Doru Pop, despre filmul ”Nuntă pe bani” al lui Mircea Bravo: Umorul de tavernă și umorul de cavernă

A doua tentativă a lui Mirciulică (numele de scenă al „comediantului” Mircea Popa) de a face filme este, aparent, o reușită. ”Nuntă pe bani” a avut încasări de aproape 2 milioane de dolari (peste 1,957) în cinematografele autohtone, iar acum pseudo-comedia lui Mirciulică și a echipei sale, inclusiv tanti Lenuța din Chinteni și Cristi din Ilișua, a intrat în portofoliul Netflix.
Intriga („plotul” pentru romglezi) este stereotipică. De fapt motivul comic al nunții e recurent în cinemaul popular, unde s-a dezvoltat ca un sub-gen a unui gen mai amplu, acela al comediei romantice.
„Filmul de nuntă” (wedding film) e chiar o sub-categorie a filmelor hollywoodiene care au ca subiect dramatic problemele de familie (numite domestic drama), unde dramatismul decurge din viața de cuplu. Există un uriaș bazin tematic al filmelor specializate în viața de familie, pe toate palierele și despre toate „componentele” relațiilor.
De la filmele despre flirt și seducția pre-maritală, la mariaj și problemele amoroase, la viața de cuplu pe termen lung, divorț sau partaj, moartea unui partener sau substituirea acestuia, la creșterea unor copii enervanți sau interacțiunea cu soacre acre ori socri ostili, există de toate în cinemaul mondial.
Schema acestor povești e simplă – romantism plus relații egal probleme. Ea e foarte veche în istoria culturală a omenirii, în teatrul latin avem exemplul piesei lui Plaut, în care o frumoasă sclavă pe nume Casina e curtată și de bătrânul tată, dar și de fiul acestuia, de unde decurg o serie de probleme.
Scenariu cu însăilături
Problema lui Mirciulică este la fel de banală ca și modul cum este redactat scenariul, ale cărui însăilături se văd de la mare distanță.
Povestea începe cu schepsis, Mirciulică îi povestești Bunicii încurcăturile sale, care încep când el și Alexandra asistă la nunta prietenului Cucu (din cealaltă producție cu succes la publicul mioritic), unde se zgârcește la bani și postează pe Facebook o declarație de renunțare la participarea la nunți. Dar, în urma unui accident de mașină, cu un automobil adus din Germania, ajunge dator și… trebuie să facă nuntă.
Deși unii filmaștri de pe la noi s-au grăbit să eticheteze filmul lui Mirciulică drept „satiră” la adresa moravurilor contemporane, „comediantul” beclenar nu reușește să facă mai mult decât un teatru sătesc fără vlagă.
Prestația Alexandrei Spătărelu, de lăudat
Subiectul căsătoriei cu bucluc – care este și titlul în română pentru filmul recent intitulat ”Marry Go Round” (2022), regizat de David Weaver pentru Hallmark, televiziune americană specializată în filme de Crăciun și filme de cuplu, care are o largă panoplie de astfel de povești (ar fi imposibil să le menționăm pe toate, numai ”Wedding March” are vreo 6 episoade) – putea să fie sursă de umor.
Însă Mirciulică nu reușește să genereze ceea ce Fatty Arbuckle (care a fost acuzat de viol și omucidere) și Mabel Normand se specializaseră în acest tip de producții în care tensiunea comică reieșea din contrastul dintre cei doi actori.
Dacă ar trebui să menționez ceva ce merită lăudat atunci singura revelație este prestația Alexandrei Spătărelu, care face un rol convingător, oricum mai credibil decât partenerul ei care nu are nicio legătură cu actoria, dar și cea a pseudo-actorilor care sunt distribuiți în roluri la fel de neconvingătoare.
Spătărelu reușește să parodieze veridic nunta ca vis umed al personajelor din basme, al Cenușăresei sau al Albei ca Zăpada, care sfârșesc mereu prin a se căsători cu Prințul salvator. Mirciulică nu nici prinț, nici gogomanul tipic, e un personaj artificial, căruia nu îi ies nici măcar grimasele.
Atitudine sexistă dezgustătoare
Iar atitudinea lui sexistă la adresa partenerei sale este dezgustătoare.
La fel de odios e modul vulgar și sexist în care sunt prezentate toate relațiile din bărbați și femei.
Nu doar cuplul Mirciulică – Alexandra este bazat pe atitudinea de mahala, toate cuplurile sunt degradate. Părinții lui Mirciulică formează cuplul tipic al bărbatului dominat de nevasta autoritară, viitorii socri sunt invers, tatăl brutal, iar mama obedientă, toate relațiile dintre personaje este grotescă, în sensul propriul al termenului, care vine de la grotto, existența oamenilor care trăiesc în caverne.
Desigur, în România de azi e tot mai la modă umorul de tavernă (stendap camedi), unde diverși concetățeni, mai mult sau mai puțin amuzanți, se cred Jerry Seinfeld. Pentru că vor să capitalizeze popularitatea dobândită prin birturi, unii dintre ei s-au apucat de cinema.
Glumițe de prost gust
Dar ceea ce Mirciulică crede că e umor e doar o colecție de glumițe de prost gust, o adunătură de poante răsuflate și jocuri de cuvinte ce par preluate din revistele de Integrame pentru vârsta a treia. Pe Alexandra o cheamă… Spermezan, deci tânăra fată vrea să renunțe la numele ei cât mai repede. Bunica îi reproșează lui Mirciulică că trăiește în păcat, iar el îi răspunde că e împăcat. Și tot așa mai departe, într-o suită care e doar rizibilă, nicio clipă amuzantă.
Măcar dacă echipa care a scris scenariul filmului, din care face pare și Mircea Popa, s-ar fi inspirat din nenumăratele comedii ale genului. Mariajul și nunțile sunt comice pentru că sunt un subiect ușor recognoscibil, ușor de empatizat, dar nu e suficient să amplasezi două personaje într-un context „de nuntă” ca să generezi umor. Măcar dacă ar fi reușit, ca în versiunile de televiziune, unde telenovela de mariaj (marital soap opera) are propria nișă, să genereze umor de situație.
Film static
În acest context trebuie spus că producția are o calitate negativă, caracterul non-cinematografic dat de incapacitatea echipei de a face mai mult decât niște scenete filmate, un soi de scheciuri de televiziune cum se făceau pe la TVR în anii 80. Mă așteptam ca, dacă a fost angajat ca operator Andrei Băltărețu, colaborator al lui Alexandru Lustig la „Nunți, botezuri, înmormântări”, măcar el să fi adus ceva dinamism.
Dar ”Nuntă pe bani” este îngrozitor de statică, senzația de film brazilian de televiziune (și de duzină) e obositoare, replicile sunt mecanice, dialogurile sunt teatrale și caricaturale, interacțiunile sunt încropite.
Partea de la final, în care Mirciulică face nunta, ar fi avut potențial. Adeseori amuzamentul filmelor de căsătorie decurge din ironia la adresa industriei mariajului – de altfel o seamă de „cineaști” autohtoni sunt doar niște „nuntași” ei înșiși, niște „filmași de nuntă”, specializați în a face bani din aceste evenimente mondene.
Apariția lui Nicu Bendea, pe post de staroste de nuntă putea să fie sursă de divertisment, dar se transformă într-o secvență de film de familie, o înregistrare tipică, de la o nuntă tipică. Nicio tresărire de creativitate, nici un zvâcnet de umor sau ironie.
Reclamă mascată în film
Mircea Popa nu ratează niciun prilej pentru a face reclamă mascată, prin tehnica plasării de produse (product placement) în diverse momente ale narațiunii. Uneori scenetele arată ca niște reclame la Profi, alteori sunt doar promo pentru mărci (undulce) sau mașini (Audi e firma la lucrează personajul).
Mirciulică putea să se mai uite o dată la ”Wedding Crashers” (Spărgătorii de nunţi, 2005), unde umoru vine din contrastul dintre nuntă și cei doi participanți clandestini, care strică evenimentele. Sau ar fi putut să revadă comedia regizată de Dennis Dugan, ”I Now Pronounce You Chuck & Larry” (Vă declar soț și … soție? 2007), unde Adam Sandler și Kevin James intră într-un fals mariaj homosexual, prilej de amuzament real.
Ceea ce face atrăgătoare tema căsătoriei în cinemaul popular este tocmai ironia la adresa tuturor locurilor comune ale mariajului, pe care și Mirciulică încearcă să le facă distractive și amuzante, dar nu reușește. Problema alegerii rochiei de mireasă, alegerea dansului de nuntă, furatul miresei și toate celelalte sunt pur și simplu banalități.
Urmează ”Moartea în vacanță”
La final, cum a văzut el prin filmele Marvel, Mirciulică le oferă spectatorilor un „post credits”, de fapt un pseudo-generic. Urmează Mirciulică 3, cel mai probabil inspirat din ”My Big Fat Greek Wedding” (Nuntă a la grec are vreo trei episoade, în 2002, 2016 și 2023 plus un serial tv).
Sper ca măcar această producție, intitulată ”Moartea în vacanță”, care îi are în distribuție pe doi comici de tavernă („stendaperii” Costel și Maria Popovici) amuzanți de felul lor, să fie mai mult decât o comedie pentru oamenii de cavernă, dacă tot vor sta la o tavernă în Grecia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj cumpără teren pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj cumpără un teren de peste 2.600 mp pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy de la Răscruci, modernizat și redeschis în toamna anului 2023.
Consilierii județeni vor aproba, în ședința ordinară de joi, 20 martie, achiziționarea unui teren din vecinătatea Castelului Bánffy de la Răscurci pentru amenajarea unei parcări pentru vizitatorii obiectivului turistic.
883.000 de lei pentru teren
Este vorba despre un teren în suprafață de 2.627 mp aparținând SC VALEX ORIZONT SRL, care urmează să fie achiziționat de județul Cluj pentru suma de 883.044 lei (177.500 euro). Suma a fost stabilită în urma negocierilor dintre proprietar și o comisie a Consiliului Județean Cluj, terenul fiind evaluat inițial la 892.994 lei (179.500 euro) de către un evaluator ANEVAR independent.
Parcarea existentă, neîncăpătoare pentru vizitatori
Încă de la redeschiderea acestui obiectiv turistic, Consiliul Județean Cluj a identificat nevoia amenajării unei parcări pentru primirea vizitatorilor monumentului istoric.
„Odată cu darea în folosință a obiectivului s-a constatat faptul că numărul existent de locuri de parcare (situate în partea frontală a castelului) este insuficient chiar și pentru vizitatorii ocazionali. Cu atât mai mult, în situația organizării unor evenimente de mare anvergură, locurile de parcare sunt insuficiente raportat la numărul mare de participanți care, datorită situării obiectivului, nu pot călători cu un alt mijloc de transport decât autoturismul personal. De exemplu, la Festivalul Internațional de Film Transilvania au participat peste 1.500 persoane, numărul autovehiculelor fiind de ordinul sutelor”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Teren achizionat de CJ Cluj pentru extinderea parcării
Amenajarea unei parcări în incinta obiectivului a fost respinsă de Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, și nici nu au fost identificate în vecinătatea obiectivului imobile aflate în domeniul public al Comunei Bonțida, care să poată fi obținut cu titlu gratuit.
Astfel, Consiliul Județean Cluj a solicitat firmei SC Valex Orizont SRL, proprietarul unui imobil aflat în vecinătate, care anterior și-a exprimat disponibilitatea de a amenaja și a da în chirie o parcare, să comunice disponibilitatea de vânzare a acestuia. Proprietarul terenului a răspuns pozitiv propunerii, iar în urma negocierilor, s-a ajuns la suma de 883.044 lei pentru achiziționarea terenului. În caz contrar, CJ Cluj putea demara procedura de expropriere a imobilului.
Amintim că, în noiembrie 2023, a fost redeschis publicului Castelul Bánffy din Răscruci, în urma unui amplu proiect de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric. În bugetul Județului Cluj pe anul 2024 a fost alocată suma de 4.580.000 lei pentru achiziția unui teren și realizării parcării.
EVENIMENT
VIDEO. Celebrul portar Júlio César și „Balonul de Aur” din futsal, Ricardinho, vor juca alături de Ronaldinho la Cluj

Júlio César, unul din cei mai buni portari ai lumii, și Ricardinho, Balonul de AUR la Futsal, joacă alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival 2025.
Două noi legende ale fotbalului mondial se alătură spectacolului fotbalistic din cadrul Sports Festival 2025. Celebrul portar Júlio César și Ricardinho, desemnat de șase ori cel mai bun jucător de futsal din lume, vor juca alături de Ronaldinho în cadrul meciului demonstrativ de la Cluj, care va avea loc pe 14 iunie, în BTarena.
Júlio César, fost internațional brazilian și unul dintre cei mai buni portari ai generației sale, a fost o piesă esențială a echipei Inter Milano timp de șapte sezoane. A câștigat cinci titluri de campion în Serie A, Liga Campionilor UEFA în 2010 și a fost desemnat cel mai bun portar din Europa în același sezon. Cu 87 de selecții pentru echipa națională a Braziliei, César a participat la trei Cupe Mondiale și a câștigat Cupa Confederațiilor FIFA în 2013.
Ricardinho, supranumit O Mágico (Magicianul), cunoscut drept unul dintre cei mai mari jucători de futsal din toate timpurile, a impresionat prin tehnica sa incredibilă și viziunea sa de joc. De-a lungul carierei, a câștigat de șase ori Ballon d’OR și „Best Player of the World”, și a contribuit la succesul echipei naționale a Portugaliei, cu care a câștigat Campionatul European de Futsal în 2018 și Cupa Mondială de Futsal în 2021. Stilul său spectaculos și abilitățile sale tehnice îl fac un jucător ideal pentru un eveniment dedicat show-ului și spectacolului sportiv.
Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder, confirmați deja
Cei doi se alătură marilor nume deja confirmate pentru meciul demonstrativ al anului în România: Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder. Evenimentul din 14 iunie, organizat în BTarena Cluj-Napoca, va oferi un show fotbalistic unic. Publicul va avea ocazia să îl vadă pe marele jucător brazilian în cadrul unui un concept unic, care pune accent pe spectacol și tehnică, și care îl va avea în prim-plan pe Ronaldinho. Evenimentul va reuni sportivi invitați și momente spectaculoase.
Bilete epuizate la demonstrativul lui Ronaldinho la Sports Festival 2025
Locurile la demonstrativul Ronaldinho & Friends sunt limitate la capacitatea sălii. Prima etapă de vânzare a biletelor, desfășurată pe 17 decembrie 2024, a avut mare succes, cele 3.000 de bilete disponibile fiind epuizate în doar 45 de minute. În etapa 2, din 21 ianuarie s-au pus în vânzare alte 3000 de bilete. Evenimentul este SOLD OUT.
Noi surprize și provocări pentru iubitorii sportului
Cea de-a șasea ediție Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată anul acesta, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.
Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului. Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.
EVENIMENT
Cluj-Napoca, în finala competiției pentru destinații turistice din România 2025. Puteți vota până în 25 martie

Municipiul Cluj-Napoca a ajuns în finala competiției pentru destinații turistice din România, Destinația Anului 2025, la categoria ”Orașe care inspiră”.
Reprezentanții platformei Destinația Anului au precizat că această competiție se bazează exclusiv pe obiectivitate, nefiind suficient să se plătească o taxă de înscriere pentru a câștiga un premiu.
”Câștigătorii sunt desemnați de voturile unui Juriu de experți (peste 100), Vot Public (sute de mii de voturi) și Cercetare Sociologică reprezentativă național (mii de respondenți)”, arată organizatorii.
Potrivit calendarului, în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024 au fost acceptate nominalizări și înscrieri în Competiția Destinația Anului, iar în perioada 1-25 martie 2025 publicul se poate implica în competiție, votând destinația preferată din fiecare categorie.
În același timp, destinațiile primesc puncte pe baza votului juriului de specialiști și pe baza rezultatelor cercetării Destinația Anului.
Unde se poate vota
Câștigătorii celei de-a cincea ediții a competiției vor fi anunțați în cadrul Galei Destinația Anului 2025, care va avea loc în data de 8 aprilie 2025 în Sibiu.
Alături de Cluj-Napoca în finala categoriei ”Orașe care ispiră” au mai fost nominalizate orașele București, Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Neamț, Timișoara și Chișinău (R. Moldova).
Pentru a vota Cluj-Napoca intrați AICI.
ADMINISTRAȚIE
Continuă desființarea garajelor de tablă din Cluj-Napoca. Au fost trimise somații pentru demolarea a 220 de construcții

Primăria Cluj-Napoca continuă campania de desființare a garajelor vechi, anunțând că în prima jumătate a anului vor fi demolate 220 de astfel de construcții.
Viceprimarul Dan Tarcea a transmis că somațiile au fost deja emise pentru mai multe zone din oraș.
„Sunt pe strada Anghel Saligny, unde în urmă cu câteva zile am trimis somațiile pentru desființarea acestor garaje. De asemenea, am trimis somații și celor care dețin garaje pe strada Bucegi, pe strada 21 Decembrie, pe strada Progresului, în total 220 de somații au fost trimise, implicit 220 de garaje vor fi desființate în prima jumătate a anului. Vom continua cu desființarea garajelor până la ultimul garaj”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
Peste 6.000 de garaje, desființate deja
Până în prezent, municipalitatea clujeană a demolat peste 6.000 de garaje din oraș, conform viceprimarului Dan Tarcea. Procesul va continua până la ultimul garaj de pe spațiul public.
Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu prin care administrația locală își propune să modernizeze zonele ocupate în prezent de garaje vechi, înlocuindu-le cu locuri de parcare și spații verzi.