Editorial Opinii
OPINIE. Alin Tișe: Ecoul iubirii

Priveam doi porumbei dansând, iubindu-se într-un ritual tainic, într-o armonie care nu cerea cuvinte. Contemplam gesturile și tandrețea lor. Mișcările, parcă planificate, păreau o chemare a unuia și un răspuns al celuilalt. Păreau să povestească ceva ce înțelegeau doar ei, ceva ce nici timpul, nici spațiul nu ar putea destrăma.
Iubirea lor tăcută m-a făcut să-mi amintesc de o poveste unică, plăcută sufletului meu, iubirea dintre Fluturele Dor și Floarea de Apă, o iubire neînțeleasă, despre care se spune că încă trăiește printre oamenii îndrăgostiți, prin fiecare gest al celor ce se iubesc.
OPINIE. Alin Tișe: Ecoul iubirii
Dar ce este iubirea, dacă nu un limbaj universal, o legătură care trece dincolo de cuvinte, dincolo de forma pe care o purtăm? O pasăre își găsește perechea, un fluture își caută floarea, un om își caută sufletul fericirii. Și, în toate aceste căutări există același miracol: să găsești oglinda în care inima ta se vede pentru prima oară întreagă.
Fluturele Dor nu vorbea. Floarea de Apă nu avea glas. Dar când el și-a odihnit aripile pe petalele ei, întreaga existență a lor a vibrat într-un mod unic, iar viața lor s-a luminat de sens. În tăcerea lor, au spus mai multe decât ar putea spune vreodată cuvintele. Căci iubirea nu este o poveste a cuvintelor, ci mai degrabă este o stare a ființei noastre.
Același sentiment îl trăiau și porumbeii. Nu aveau nevoie de sunete. Priveam cum își înclină capetele unul spre celălalt, cum își ating aripile, iar în acele mișcări am văzut ceva profund: iubirea lor nu era doar despre ei înșiși, ci despre dansul dintre ei, despre conexiunea sufletelor, care transforma într-un întreg în iubire.
Iubirea este aceeași, indiferent de forma pe care o ia și indiferent de sufletele vii care o trăiesc. Ea aparține atât necuvântătoarelor, cât și oamenilor. Porumbeii, fluturele, floarea, noi toți suntem doar însuflețiri al Dumnezeirii în marea țesătură a vieții, uniți de același fir invizibil al iubirii.
În fața acestui miracol, mă întreb dacă iubirea este o clipă unică a timpului sau o scânteie a eternității sufletelor nostre? Poate că Fluturele Dor și Floarea de Apă nu sunt doar personaje de basm. Poate că ei trăiesc în fiecare îndrăgostit care găsește curajul să se lase în brațele celuilalt. Poate că iubirea lor este o amintire, o chemare care ne șoptește că, indiferent de cât de departe ne duce vântul vieții, suntem meniți să găsim acel loc unde ne simțim acasă.
„Iubirea nu are nevoie de justificări”
Privind porumbeii, am înțeles ca iubirea nu este despre a aparține unul celuilalt, ci despre a dărui. Nu este despre cuvinte, ci despre tăcerea în care două inimi devin una. Fluturele Dor continuă să zboare, însuflețit de iubirea unică și pură iar Floarea de Apă îl așteaptă mereu, simbolul stabilității și a purității iubirii eterne. Iar noi, oamenii inspirați de povestea lor, continuăm să căutăm miracolul iubirii eterne.
Privind dansul porumbeilor, mi-am dat seama că iubirea nu are nevoie de justificări. Ea există pur și simplu, sau nu există. Este o flacără care arde fără să se consume, o chemare care răsună în tăcere.
Fluturele Dor nu a căutat perfecțiunea, iar Floarea de Apă nu a cerut garanții. Ei au fost doar prezenți unul pentru celălalt, așa cum erau. În aceeași simplitate, oare porumbeii își rostesc jurămintele fără cuvinte? Cred că, doar prin prezența lor, legământul dintre ei este dincolo de cuvinte. Iubirea dintre ei este un adevăr tăcut, trăit fără întrebări și răspunsuri. Cred că este suficient să recunosti iubirea și să-i dai voie să fie. În ea nu e nici început, nici sfârșit, doar eternitatea unui moment în care totul devine unul.
Unul cu celălat, și împreună cu Dumnezeu!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat VIOLENT arestat pentru 30 de zile la Cluj. L-a bătut cu BÂTA pe fratele fostei iubite. Pe ea a amenințat-o cu moartea

Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile după ce l-a bătut cu o bâtă de baseball pe fratele fostei sale iubite și l-a băgat în spital. Pe femeie a amenințat-o cu moartea de mai multe ori.
Pe fratele iubitei l-a bătut cu sălbăticie într-un parc din Cluj-Napoca, acesta având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale.
Bărbat VIOLENT arestat la Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a solicitat instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat acuzat de ameninţare în formă continuată, respectiv două acţiuni componente, lovirea sau alte violenţe, tentativă la omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit părocurorilor, în 14 martie 2025, în intervalul orar 21.00 – 23.50, inculpatul a mers la locuinţa fostei iubite pe care a amenințat-o cu acte de violenţă şi cu moartea, iar ulterior a revenit ameninţând-o din nou cu moartea, scrie Mediafax. De asemenea, în timp ce se afla în faţa unui magazin din Cluj-Napoca, l-a lovit cu o bâtă de baseball peste mâna dreaptă pe fratele fostei iubite.
Apoi, în timp ce se afla într-un parc, a devenit din nou violent și l-a bătut cu sălbăticie pe fratele fostei concubine. L-a lovit cu bâta de baseball la nivelul capului şi corpului, cauzându-i leziuni care necesită 65-70 de zile de îngrijiri medicale.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.
CULTURA
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca

Librăria Universității Babeș-Bolyai Cluj a lansat cartea profesorului Valentin Naumescu, „Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană.
Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj.
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca
Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective.
„Cele cinci direcții analizate de Valentin Naumescu oferă un cadru relevant pentru a înțelege mai profund arhitectura schimbării prin care trece sistemul internațional. Ele nu doar că identifică punctele de fractură ale ordinii actuale, dar creează și premisele unei reflecții asupra dinamicii mai largi a tranziției globale.
Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată.
„Lucidă, erudită, nuanțată”
Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public”, a prefațat lucrarea prof. Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford.
„Lucidă, erudită, nuanțată, vocea profesorului Valentin Naumescu este una dintre cele care au contribuit, de o manieră decisivă, la conturarea studiului relațiilor internaționale în România: domeniul îi datorează o sistematizare a conceptelor sale și o precizare a câmpului metodologic în cadrul căruia lucrează.
Dar Valentin Naumescu este cu mult mai mult decât o prezență marcantă în spațiul academic românesc și internațional. Domnia-sa ilustrează, cu energie și tenacitate, o vocație aroniană, aceea de comentator al actualității din unghiul ideilor.
Pe acest drum al construirii unui viitor al libertății, vocea lui Valentin Naumescu este un reper memorabil. Suveranitatea națiunilor noastre implică blocarea revizionismului global. O ordine a autocrațiilor ar fi capătul de drum al deceniilor de libertate: încercările prezentului ne modelează viitorul”, a scris în postfață prof. Ioan Stanomir de la Universitatea București.
EVENIMENT
11 pentru Cotroceni. Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale. Se stabilește ordinea pe buletinele de vot

Un număr de 11 candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni îşi vor disputa cea ma înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai, arată Agerpres.
Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele şi termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.
Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidaţi:
Nicuşor Dan (Independent)
Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
Victor Ponta (independent)
Elena Lasconi (USR)
George Simion (AUR)
Lavinia Șandru (PUSL)
Cristian Terhes (Partidul Național Conservator Român)
John-lon Banu-Muscel (independent)
Silviu Predolu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Daniel Funeriu (independent)
Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Anamaria Gavrilă (POT) s-a retras din cursa electorală
O situație aparte a reprezentat-o cazul preşedintei Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, care a primit unda verde de la BEC şi CCR să candideze, însă a decis miercuri seară să se retragă din competiție, în favoarea liderului AUR George Simion, care rămâne candidatul suveraniştilor.
Cei doi îşi depuseseră candidatura după ieşirea din cursă a lui Călin Georgescu.
„Pentru a dărui mişcării suveraniste, susținută de români, cele mai multe sanse, am ales så må retrag din această cursă. Eu am făcut tot ce a depins de mine în această luptă şi am încredere în decizia care a fost luată. [] Nol, cei de la POT, am asigurat certitudinea de a avea o a doua candidatură care să treacă prin filtrul CCR şi BEC. Dragi romani, această misiune este despre noi toți și despre libertatea noastră, a scris ea pe Facebook.
Totodată, în cazul a doi dintre candidații care se găsesc pe lista finală – Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie, şi al lui John-lon Banu-Muscel (independent) – Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidaturile.

De la începutul acestui an, cursul euro s-a cantonat în culoarul 4,973 – 4,977 lei, acesta fiind monitorizat cu mare atenția de banca centrală, acesta fiind principalul instrument utilizat în lupta cu inflația, care are și un puternic impact emoțional în societate.
Miercurea aceasta media euro a scăzut de la 4,9774 lei, maximul atins de moneda unică în acest an, la 4,9769 lei, după ce cotațiile au coborât la 4,976 – 4,975 lei.
Crește-crește, dar mai și SCADE. Cursul euro a SCĂZUT cu 0,0005 lei
Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pentru acest an pe un curs mediu anual de al euro de 5,01 lei, conform anticipărilor făcute de Comisia de Prognoză.
În urmă cu un an, analiștii grupați în CFA România vedeau pentru această lună o valoare medie a cursului anticipat de 5,0419 lei/euro.
La sondajul realizat în ianuarie, toți participanții anticipau o depreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru iulie a fost de 5,0759 lei/euro, în timp ce pentru ianuarie 2026 valoarea medie a cursului anticipat a fost de 5,1595 lei/euro.
Cu circa o lună înainte de următoarea ședință de politică monetară a băncii centrale, de la care se așteaptă menținerea ratei de referință la 6,5%, indicii ROBOR au stagnat la valorile stabilite la începutul săptămânii trecute.
Miercurea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Cursul monedei americane a urcat miercurea aceasta de la 4,5516 la 4,5658 lei”
Miercurea aceasta, se va încheia şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale americane, care a început marți. Investitorii și analiștii anticipează menţinerea dobânzii de referinţă în intervalul 4,25 – 4,50%, iar euro se tranzacționa în culoarul 1,0873 – 1,0947 dolari, valori apropiate de cele de marți, după ce la începutul săptămânii trecute cotațiile au testat scăderea sub pragul de 1,08 dolari.
În piața locală, cursul monedei americane a urcat miercurea aceasta de la 4,5516 la 4,5658 lei, valoare apropiată de cea de la jumătatea săptămânii trecute.
Tendința de creștere a monedei unice se datorează migrării banilor din SUA spre zona euro, după ce Uniunea Europeană a anunțat un program consistent de înarmare al țărilor membre iar Bundestagul german a aprobat un program de creștere a capacităților de apărare în valoare de 500 miliarde euro.
Moneda elvețiană s-a menținut în jurul pragului de 0,96 franci/euro iar cursul ei a urcat la jumătatea acestei săptămâni la 5,1989 lei, față de 5,1699 lei miercurea trecută.
Media lirei sterline a fluctuat în ultima săptămână între 5,9026 și 5,9317 lei, cea de miercuri fiind stabilită la 5,8185 lei.
„Metalul galben este considerat drept un activ care oferă protecţie”
Prețul gramului de aur a crescut la jumătatea acestei săptămâni de la 442,3181 lei la 445,6619 lei, în timp ce metalul galben a atins în piețele specializate al treilea record consecutiv al ultimelor zile de 3.045,90 dolari/uncie.
În perioadele în care dobânzile încep să scadă, metalul galben este considerat drept un activ care oferă protecţie în fața incertitudinilor geopolitice şi economice aduse de războiul comercial declanșat de administrația de la Casa Albă.
Mult promisele schimbări anunțate de Trump în privința monedelor digitale, care să facă din Statele Unite „capitala mondială a pieței cripto”, se lasă încă așteptate. Motiv de ieșire din această piață, ceea ce a coborât bitcoin până la 76.649 dolari iar ethereum la 1.767 dolari. Miercurea aceasta, bitcoin fluctua între 82.575 și 84.398 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.927 – 2.035 dolari.
Radu Georgescu