Editorial Opinii
OPINIE. Adrian Marian: Culmi ale culturii și civilizației europene. Și puțin fotbal în Quatar

”Ai n-ai mingea dai la poartă”, vorbă care, atunci când vine din partea celui mai iubit fotbalist român, este o gogomănie pe care o mai ierți cu duioșie.
Când nu ai bacalaureatul și vii din vremurile când bacalaureatul era o formalitate, dar ești pus de Federație antrenor al reprezentativei României, se poate anticipa că viitorul va fi sumbru.
Când ”fiul lui tăticu” dat afară de la cam toate echipele pe unde a antrenat ajunge antrenor al reprezentativei vedem că prezentul este jalnic, iar viitorul, avem certitudinea că va fi sumbru. Nici o țară din lume, din toată istoria fotbalului, nu a avut ca antrenor la națională fiul unui alt antrenor la națională. România are doi. Nu are în schimb echipă la mondiale. De 24 de ani !
CITEȘTE ȘI: Au fost stabilite grupele Campionatului Mondial de Fotbal din Quatar 2022
Fiind sportul cel mai iubit, ne consolăm și ne uităm la echipele altora. Sceptici în privința calității și obiectivității, puțin, ne mai uităm și la știri.
O știre despre ”Mondialito” arată cum niște fotbaliști germani protestează. Toată echipa e cu mâna la gură. În fugă fiind, credeam că este o ședință tactică și nu vor cumva, cititorii ”pe buze” să le descifreze minunatele stratageme și scheme de joc .
Nu ! Nu era o ședință tactică. Era un protest.
În Ucraina au murit peste 30.000 de soldați ruși și peste 20.000 de soldați ucraineni. Alături de ei, zeci de mii de civili, răniți și milioane de refugiați.
Poate pentru acele carnagii fotbaliști protestau, pentru acest masacru din Europa? Nu.
În Iran mii de femei sunt torturate, violate, ucise de un Guvern criminal. Nici din această cauză nu protestau superbii fotbaliști. Masacrele din Afganistan si Siria se pare că sunt subiecte uitate.
Peste 6500 de oameni se estimează că au fost omorâți în Quatar, construind stadioane, din disprețul față de condițiile de muncă omenești/civilizate care ar fi trebuit asigurate de către foștii ciobani acum foarte petrolieri și foarte îmbogățiți. Nici acesta nu a fost motivul de protest.
Cu scuzele de rigoare, inclusiv față de instituția prezidențială, ne vine în minte zicala ardelenească: ” Măi, tu ori ești prost, ori ești sas !” cu referire la un anumit imobilism de spirit și comportament. Poate și din alte motive, pe care nu le analizăm, că doar nu am inventat noi zicala, dar cu siguranță că nu din cauza lui Bach, Goethe, Gutenberg și mulți alții de pe la echipele pe unde au jucat. Ghinion?
Protest pro LGBT
Senzație! Acești superbi arieni protestau pentru că au fost avertizați de FIFA să nu poarte o banderolă de reclamă, adeziune prin care si-ar fi aratat sentimentele față de mișcarea LGTB. Superbi băieții, dar nu prea curajoși, pentru că de pus banderola nu și-au pus-o.
Nici măcar nu criticăm, nu repudiem, nu îndemnăm la lapidare nici o minoritate, să fie sănătoși, doar că am alăturat câteva motive de protest. Unde și ce au suferit LGTB ?
Am alăturat impudic drame copleșitoare pe de o parte și fandoseli pe de altă parte ale unor vedete, cu dezamăgire, cu tristețe și cu o undă de comicărie. Pentru că a ajuns subiect de mare audiență protestul unor flăcăiandri care nu prea au avut timp de școală și care se vor și din păcate chiar și sunt, în mare parte, modele sociale pentru tineri. Tineri fotbaliști și tineri obișnuiți. Pentru tinerii noștri fotbaliști sunt modele mai ales prin tatuajele aplicate și nu prin efortul depus la antrenamente.
Vedete artificiale
Instinctual social, mulți au sărit în sprijinul sărmanilor protestatari, acuzând FIFA. ”Audiatur et altera pars!” ( ”ascultă și cealaltă parte” pentru cei care ascultă și manele). Nu chiar tot ce face acestă FIFA este blamabil și ostracizant.
Interesant este și un alt aspect pe lângă oportunitatea avertismentului FIFA. Dacă apari prea des în media și ajungi o vedetă umflată artificial, unii ajung să se creadă lideri spirituali, culmi ale culturii și civilizației europene. Ceea ce nu este cazul acelui grup de fotbaliști. Chiar nemți (sau mai ales?).
Imediat după protest, o echipă din alți tineri, mult mai modești și mai slabi cotați, japonezii, i-au bătut cu 2-1 pe germani, au produs una dintre surprizele Mondialului și le-au amintit care este subiectul în discuție pentru care ar trebui să apară ei (exclusiv) în public. Fotbalul. Fotbal, din păcate, cam puțin precum ar sugera titlul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Avalanșă de dosare împotriva CCR, la Curtea de Apel Cluj. 14 cereri de anulare a deciziei privind alegerile prezidențiale

Nu mai puțin de 14 dosare înregistrate la Curtea de Apel Cluj cer suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Ieri, Curtea de Apel Ploiești a dispus suspendarea și anularea hotărârii, decizie care a provocat reacții puternice în rândul specialiștilor în drept.
Decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, a stârnit un val de reacții în lumea juridică și a deschis posibilitatea unor scenarii similare și în alte orașe. Curtea de Apel Cluj are pe rol 13 dosare prin care se cere suspendarea și anularea aceleiași hotărâri a CCR, iar unele cereri au primit termene urgente, înainte de primul tur al alegerilor, potrivit portal.just.ro.
O cerere, respinsă ca inadmisibilă
Doar o cerere din cele 14 înregistrate la Curtea de Apel Cluj a fost respinsă ca inadmisibilă, printr-o decizie pronunțată în 23 aprilie, care poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.
Soluția pe scurt: „Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta POP LUIZA LAURA, în contradictoriu cu pârâta CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi, în data de 23 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.
Termene preschimbate pentru șapte dintre dosare
Celelalte 13 dosare au primit termene de judecată între 28 aprilie – 28 mai, majoritatea fiind înregistrate pe 10 aprilie. Pentru șapte dintre acestea, instanța a preschimbat termenul de judecată, astfel încât acesta să fie înainte de primul tur al alegerilor din luna mai. În două cazuri, cererile similare au fost respinse ca nefondate.
Astfel, pentru două dosare în care deja au avut loc ședințe, Curtea de Apel Cluj a respins solicitările de suspendare a hotărârii CCR, stabilind însă data de 28 mai pentru soluționarea cererilor de anulare.
„Stabileşte termen pentru solutionarea cererii de anulare, în data de 28.05.2025, ora 11. Respinge cererea având ca obiect suspendarea actului reprezentat de Hot. CCR nr. 32/06.12.2024. Cu recurs în 5 zile de la comunicare în privinţa solutiei asupra suspendării. În caz de formulare, cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în data de 23.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei” , se arată în soluția identică pronunțată în ambele cauze.
Peste 130 de cereri la nivel național
La nivel național, conform presei centrale, au fost înregistrate până acum aproximativ 130 de astfel de dosare, din care circa 50 au fost respinse. Restul se află în diverse stadii procesuale, cu termene fixate între 25 aprilie și 3 iunie.
Un rol important în acest demers l-a avut un formular care a circulat online și care îi îndruma pe susținătorii lui Călin Georgescu să dea în judecată Curtea Constituțională. Potrivit publicației Snoop.ro, în spatele acestui demers s-ar afla fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte, în prezent influencer pe TikTok. Aceasta le-ar fi explicat pas cu pas oamenilor cum să completeze plângerile și să le depună până pe 15 aprilie, ora 14:00.
Acțiune orchestrată pe TikTok
Susținătorii lui Călin Georgescu au fost ghidați pas cu pas în redactarea unor plângeri împotriva Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024 printr-un formular publicat pe site-ul https://anulareccr.vercel.app, intitulat „Instrucțiuni pentru turul doi înapoi”.
Cele mai multe plângeri – 30 la număr – au fost depuse la Curtea de Apel București, iar restul la instanțele din țară: Suceava, Ploiești, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Iași, Bacău, Oradea și Târgu Mureș.
Peste 90 dintre aceste cereri au fost depuse pe 10 aprilie, aceeași zi în care a fost lansat și ghidul online de pe platforma vercel.app, care oferea instrucțiuni clare pentru completarea și trimiterea plângerilor.
Curtea de Apel Ploiești a anulat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale
Reamintim că joi, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o decizie care suspendă și anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut. Este, până acum, singura acțiune admisă dintre cele peste 130 înregistrate la nivel național. Decizia instanței ploieștene a fost atacată imediat cu recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Gestul a generat reacții intense din partea experților în drept constituțional, care consideră decizia lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească. De asemenea, Consiliul Suprem al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a săvârșit o abatere disciplinară.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe

Joi seara în Gruia s-a disputat cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal între CFR Cluj și Farul. Clujenii s-au impus clar cu 4-1, calificându-se după 9 ani din nou în finală, unde o va întâlni pe Hermannstadt.
Antrenorul Dan Petrescu s-a declarat mulțumit de evoluția echipei și și-a felicitat elevii.
„Sunt foarte mulțumit de băieți, de joc. Am marcat multe goluri. Singura problemă pe care am avut-o în acest sezon: la prima ocazie a adversarului, care nu ajunge la poartă, e gol. Și cu „U” Cluj, și cu FCSB. Noi ne producem ocazii, dar primim gol. Reacția băieților a fost bună, am fost relaxați, cu toate că eu nu am fost relaxat deloc.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după calificarea în finală: Nu sunt mulțumit de cât am MARCAT anul acesta din faze fixe
E prima mea finală. O pată neagră la final, la golul lui Deac, păcat. Nimeni nu a protestat, e păcat. Mă bucuram pentru Cipri, nu a jucat de mult timp și un gol îi dădea moral. Noi lucrăm fazele fixe în ziua meciului, nu e întâmplare.
Nu sunt mulțumit de cât am marcat anul acesta din faze fixe, mă aștept la mai mult. Niciodată nu e nimeni favorit într-o finală. În palmaresul meu nu am nicio Cupă. Am pierdut două finale, una cu Unirea Urziceni. Aș dori foarte mult să câștig, dar nu pentru mine, sincer. Pentru băieți, pentru fani, care sper să vină cât mai mulți la Arad și să ajute echipa.
De când câștigătoarea Cupei merge în Europa League, e o miză foarte mare, dar mai avem 5 meciuri și în campionat. Trebuie să câștigăm la Dinamo, avem nevoie de o victorie ca de aer.
Mă tot rugăm să îl schimbe pe Alibec. Când e el în teren, te poți aștepta la orice. Nu am văzut niciun meci al Farului în care Alibec să nu dea gol sau pasă de gol. E titularul echipei naționale, un jucător excelent”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.
EVENIMENT
FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.
O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.