Editorial Opinii
OPINIE. Adrian Marian: Un neamț, leneș, necinstit, haotic și laș

”Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită” este o expresie foarte uzitată, dar care implică o mare fractură logică. De ce același popor a meritat un rege modernizator precum Carol I, apoi un rege unificator cum a fost Ferdinand cel Loial și apoi un rege cu priapism precum Carol al II-lea? În Imperiul Roman au fost împărați eroi, martiri, legendari și imediat suverani nebuni sau netrebnici. Fiecare popor ar vrea să aibă conducători cât mai buni, dar jocurile istoriei sau voința divină, dacă place mai mult, face ca acest lucru să se îndeplinească sau nu.
De două ori în istorie pentru a avea conducători cât mai buni românii au vrut conducători nemți și au și reușit. În mentalul colectiv germanul este acel tip de om foarte harnic, corect (”a plăti nemțește”), foarte bine organizat (”treabă nemțească”, ”lucru zeiss”, etc) și, eventual, curajos, luptător, temerar, chiar războinic. Nu au fost ei sute de ani cei mai buni luptători ai Europei, vikingii nu au fost tot populații germanice? Mitul popular despre germani în Ardeal este atât de puternic încât a avut tendința de a se extinde asupra tuturor neamurile transilvănene. Mitul.
”Nu mă întrebați cum am făcut primul milion” spunea un miliardar american sugerând că doar începutul averii a fost fraudulos, iar după ce ai acumulat o avere inițială poți să manevrezi lucrurile de așa natură încât restul să pară legale.
Nu am dat atenție prea mare niciodată poveștii că Iohannis ar fi vândut copiii altora în anii 90 și așa ar fi început averea lui. Nici comparației unui pesedist că, din acest punct de vedere, Viorica Dăncilă îi era net superioară fiindcă ea s-a străduit să înfieze și să îngrijească fiul altcuiva în timp ce Iohannis a vândut copiii altora.
Contracandidatul care nu pune probleme
Alt pesedist, în particular, se plângea că Mircia Munteanu, primarul de cândva al Devei a fost făcut primar de către PSD și apoi nu și-a arătat recunoștința.
”- Cum l-ați făcut dumneavoastră primar, pentru că Mircia era penelist sau pedelist?
-Aici este secretul tinere! Să îi pui un contracandidat care să nu îi facă probleme!”
Acesta a fost rolul Vioricăi Dăncilă, secretul realegerii lui Iohannis, și nu mai avea sens să i se caute merite acelei doamne care posibil să fi avut calități, dar imaginea publică îi era nu proastă, ci de-a dreptul tristă.
Intelectualii români de după 1859 (nu riscați să întrebați tinerii de acum ce s-a întâmplat la 1859) au fost de părere că un prinț străin le poate consolida tânărul stat.
Refuzați de un principe belgian și la îndemnul împăratului francez Napoleon al III-lea, mai corect spus la presiunea ministrului de Externe al Franței, Alexandre Walewski (fiul natural al lui Napoleon Bonaparte) l-au convins pe un nobil și ofițer german (prusac) Carol să ia tronul. Înainte de aceasta, o uniune între conservatori și liberali zisă și ”Monstruoasa coaliție” l-au debarcat și exilat pe Alexandru Cuza, în urma unei lovituri de stat.
Nici nemții nu mai sunt ce au fost
Lucrurile se aseamănă doar parțial. Nu coaliția dintre liberali și pesediști l-au determinat acum pe Iohannis să își dea demisia, iar numele de ”monstruoasă coaliție” s-ar putea apropia de ”armonia” dintre unele păreri și acțiuni dintre USR, POT și AUR.
Expresia ”nici nemții nu mai sunt ce au fost ” se potrivește foarte puțin pentru că nici Carol I nu a fost vreun îngeraș de icoană. Afacerile cu căile ferate din vremea lui, prin corupție și fondurile uriașe implicate, sunt echivalente cu afacerile cu Bechtelul, OMV sau flota de peste ani ale lui Năstase și Băsescu.
Românii, adaptabili
”Adaptabilitatea este principala caracteristica principală a poporului român”, spune Marin Preda. Cuprinde multe, foarte multe lucruri adaptabilitatea aceasta. Faptul că te poți plia pe orice situație și pe orice adversar sau aliat.
La mascarada lui Băsescu (ne dă lecții morale acum la TV?) a jurnaliștilor români răpiți în Irak, Vadim Tudor spunea că ”noi românii am fost în stare să compromitem și ideea de terorism internațional!”.
Fără a ști că parafrazează, unii spun acum că românii au compromis și ideea de arbitraj VAR.
Mai există câteva expresii celebre în istorie care surprind anumite laturi ale adaptabilității. Generalul german, conducător al Misiunii militare naziste, își căuta ofițerii în momentul 23 august 1944 pentru a se putea retrage și exasperat a zis: ”Am adus la București floarea ofițerimii germane și mă întorc cu o adunătură de bețivi, corupți și curvari!”.
Nu peste mult timp, președintele Hrușciov al URSS a spus mai simplu (școală mai puțină): ”Aceasta este o desfrânată, nu o națiune!”.
Cine a avut șansa unui profesor de română minunat (cum am avut noi) poate că li s-au explicat anumite texte caustic autoironice ale cronicarilor: ”Și când văzură vitejii noștri moldoveni de ce parte se înclină sorții bătăliei, năvăliră în luptă ca viforul pe caii lor mici și iuți!”
Neamț leneș
Avem tendința de a transforma și această criză politică a demisiei lui Iohannis, speriat că va fi demis de parlamentari și atunci spunem: ”Doar noi românii am fost în stare să inventăm un neamț leneș, necinstit, haotic și laș!”
Serviciile de informații ar fi trebuit să caute acei copii și părinți care au fost adoptati, să verifice dacă au fost vânduți sau nu. Nu știm dacă Iohannis va fi mai departe și cercetat penal și în bunătatea și ospitalitatea noastră, specific națională, și, autocritici fiind, am avea tendința să spunem că nu este frumos să lovești un om căzut la pământ.
Iohannis nu este însă un om căzut. Este un profitor care s-a tupilat fiindcă el nu mai era prin Constituție președinte din 21 eecembrie.
Nu românii sunt de vină pentru că este așa. Ei au votat și au visat la un președinte mai bun. Mai bun decât Ponta, decât Dăncilă decât tot ceea ce se oferea pe piață. Și vai ce bune au fost atunci voturile românilor din străinătate! Ca și în cazul Băsescu. Acum românii din străinătate s-au schimbat?
Nimeni nu este foarte sigur (sau serviciile știu) că Iohannis a vândut copii, dar, cu siguranță, a vândut visele unor generații în normalitate, în democrație, în prosperitate pe timpul acestor de 10 ani și câteva luni ilegale.
Și va rămâne în istorie ca un neamț leneș, necinstit, haotic și laș.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat de 42 de ani, dat dispărut la Cluj-Napoca. Familia îl caută de mai multe zile. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Un bărbat de 42 de ani a plecat de acasă în data de 16 martie, iar familia nu a mai putut lua legătura cu el.
Viacheslav Kretsu a plecat volunar de la dimiciliul din Cluj-Napoca, iar poliția solicită ajutorul celor care ar putea oferi informații.
Bărbat de 42 de ani, dat dispărut la Cluj-Napoca
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către o femeie cu privire la faptul că soțul ei, pe nume KRETSU VIACHESLAV, în vârstă de 42 de ani, a plecat voluntar în data de 16 martie de la locuința sa din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
Acesta are o înălțime aproximativă de 1,75 metri, greutate aproximativă de 120 de kilograme și păr negru tuns scurt. În momentul plecării, acesta purta o bluză și pantaloni de trening de culoare neagră, geacă albastră și pantofi sport negri.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre bărbat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
EVENIMENT
Defibrilatoare la instituțiile de cultură din județul Cluj, aprobate în bugetul pe anul 2025. Angajații, cursuri de prim-ajutor

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, includerea în bugetul pe anul 2025 a unui amendament care prevede instalarea de defibrilatoare automate în cadrul instituțiilor de cultură din județ.
Consilierul județean Mihai Iepure (USR) a declarat că aceste defibrilatoare sunt necesare în condițiile în care stopul cardiac reprezintă principala cauză de mortalitate subită la nivel mondial, timpul de intervenție în aceste cazuri fiind extrem de important.
”Propunem instalarea de defibrilatoare automate externe în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj și cursuri de formare profesională în prim-ajutor pentru angajați.
Aceste cursuri îi vor ajuta atât la serviciu cât și în viața privată, pentru a știi să acorde primul ajutor în cazul unor urgențe”, a spus Iepure care a propus alocarea unei sume de 92.000 de lei, propunerea fiind aprobată.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a acceptat includerea acestei sume în buget precizând că susține amendamentul, pe care îl susține, considerând că este unul bun.
Consilierii județeni au aprobat proiectul de buget pe 2025 cu unanimitate de voturi.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj SMURD. A fost scos din apă de un clujean

Un bărbat care, din primele informații, a căzut în lacul din cartierul Gheorgheni, în zona parcului aflat pe strada Alexandru Vaida Voievod, este resuscitat de medicii de la SMURD.
Până la sosirea echipajului de la Detașamentul 1, victima a fost scoasă din apă imediat ce a fost văzută de către un cetățean, care a utilizat, din primele date, o barcă cu vâsle.
Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj ISU
Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajul de scafandri și cel SMURD aplică manevre de resuscitare.
UPDATE
Bărbatul a fost urcat în ambulanță și transportat la spital, „n timp ce medicii continuau manevrele de resuscitare, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, bărbatul, care locuiește în zonă, s-a aruncat în apă să facă baie și a înotat până pe la mijlocul lacului, însă nu a mai putut continua și ar fi strigat după ajutor. A fost scos din apă de un alt bărbat care era pe lac cu hidrobicicleta.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3. La Casa de Pensii Cluj au fost repartizate 56 de locuri

Biletele de tratament pentru seria 3 se pot ridica deja, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Pentru pensionarii clujnei, în această serie au fost repartizate 56 de bilete de tratament balnear.
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament până în data de 1 aprilie 2025, de la Casa de Pensii Cluj, la ghișeul numărul 8.
Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 3, alocate și neridicate, se va face începând cu data de 2 aprilie și se acordă în ordinea punctajelor obținute conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr.118/13.02.2025 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special – în original şi în copie – eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.