Connect with us

ACTUALITATE

Opinie/ Adrian Marian: Profesorului nostru de literatură. Apostoli fără manuale

Publicat


ine, domnule profesor o să vin la dumneavoastră în vizită la Oncologie. Ştiu că o sumedenie de nopţi aţi pierdut ca să ne faceţi să înţelegem că Emil Cioran îşi blama naţia pentru că o iubea prea mult. Cioran nu ne ura pe noi, balcanici, cîrcotaşi şi miştocari în faţa „bucuriilor” pe care ni le-a dat soarta. El soarta ne ura, nu naţia. Dar, cuviincios, ca orişicare român ”tradițional”, nu şi-a permis să înjure divinitatea. A preferat să-şi hulească propria naţie.

Emil Cioran nu era trecut în manuale (infinit mai bune decât cele de acum). Nici ”Doina” lui Eminescu, nici Nichifor Crainic şi nici despre vedeta miştoului contemporan, Mircea Dinescu, nu te obliga nimeni să spui ceva în anii 80. Ba, dacă politrucilor  (care vă dădeau un salariu de cinci ori mai mare decât li se dă dascălilor acum), nu le era atât de frică de ce se ascunde în spatele celor zece mii de volume în plus pe care le-ați citit faţă de ei, ați fi putut să fiți dat afară din învăţământ. Nu v-a păsat şi ne-ați spus despre toţi cei care simțeați dumneavoastră că trebuia să ştim. Nici poezia lui Beniuc din manual nu ați predat-o ci ne-ați învăţat altele şi ne-ați convins că merită citit.

Despre Păunescu ne-ați învăţat să ignorăm odele fluviu din postura de „cântăreţ” al României și că are locul lui în literatură. Dintr-un vulcan rămâne aurul, nu cenuşa.

Râdeam de cioara proastă care s-a zdrobit de geamul sălii de clasă şi ne-ați vorbit două ore despre cioara din scrierile românilor.

Aţi petrecut o viaţă în bibliotecă, domnule profesor Filip, şi v-ați încăpăţânat să vă îmbonăviți de ciroză ca şi un abonat prăpădit de cârciumă.

Sunt şi eu vinovat că salariul de dascăl este de patruzeci de ori mai mic decât al ”băiatului deștept” din energie. Am fi bogați, dar bogăţia noastră nerecunoscută consta în aceşti sute de Ioni şi Filipi care au înălțat oameni să predea la facultăţile din Occident, nu în declarațiile sforăitoare de PR ale otrăvurilor care au împânzit eșichierul politic. Diferenţa este domnule profesor, că nu veți da cu toporul în capul nimănui dacă nu a votat cu cine trebuia și nu veți minți cu cinism: ” Arde-i cu votul tău pe corupți !”

Să mă iertați că nu v-am vizitat mai des la spital, deşi era clar că nu mai aveți mult de trăit. Dar ați investit atât de mult în mine şi ați dorit atât de mult să mă faceți domn şi să mă vedeți scriind că, nu v-ar fi plăcut să mă vedeți cât sunt de umil şi de sărac.

Apoi, nici nu meritaţi prea mult, pentru că nu m-ați învăţat să linguşesc, să mint, să înşel şi nici să mă înscriu în partidul care câştigă. Generația dumneavoastră nu v-aţi dat osteneala decât să ne învăţați să iubim cartea.

Mâine domnule profesor, o să vin la dumneavoastră la spital, fiindcă nu o să mai scriu şi o să am un salariu mai bun.

O să vă aduc aduc fructe scumpe din Austria, Turcia sau Argentina pentru că acelea din Preluca, Lăschia sau Coroieni nu au trecere și nu se mai găsesc şi o să vă mint larg, foarte larg, ca şi un om de vază, făcându-vă fericit că truda dumneavoastră nu a fost în zadar. Iar dacă o să aflați că am minţit şi că, în loc să ajung om cu carte, aşa cum m-ați fi vrut, m-am transformat înt-o slugă cu bani, să mă iertaţi.

Și să nu mă întrebați dacă știm pe unde au fugit, triști din manuale, Eminescu, Sadoveanu, Ioan Alexandru, Buzura, Sorescu și toți aceia pe umerii cărora s-a ridicat o țară și un neam și care erau stavilă să nu se transforme doar într-o piață de desfacere și o populație. O populație unde cei tineri nu mai învăță în ce domeniu au activat Racoviță, Vlaicu, Coandă, Istrati, Eliade, Ivan Patzaichin, că Spiru Haret este doar numele unei șmecherii unde s-ar putea obține mai lesne o diplomă, iar un turnător la Securitate ne învață că Mihai nu a unit nimic și la Alba Iulia a fost o întâmplare.

Cred însă că sunteți atât de bun ne veți ierta slăbiciunea și dincolo de lume, îl veți ruga pe Cel unde veți merge să ne redea mintea bună să ne readucem domnii, savanții, scriitorii, martirii și sfinții în manuale, pruncii în clase și cărțile în bănci și suflete.

Adrian Marian


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate