Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE Adrian Marian: „Pentru îmbărbătarea inimilor!”

Publicat


Henryk Sienkiewicz, marele prozator polonez, când i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură, în Suedia, a avut un discurs memorabil, amintind doar „… acordarea acestui premiu de către Academie îl celebrează nu doar pe autor, dar și poporul al cărui fiu este, și lasă mărturie că națiunea aceasta are o parte a ei în patrimoniul universal, că eforturile ei sunt rodnice și că se cuvine să supraviețuiască pentru binefacerile aduse umanității“. 

Chintesența discursului, „Pentru îmbărbătarea inimilor!”, ni se pare potrivit a se constitui drept titlu pentru a semnala prin comparație cu ceea ce se face în anumite zone cultural-educaționale de la noi.

Trilogia Prin foc și sabie, Potopul, Pan Wolodyjowski, romanul despre martiriul primilor creștini Quo Vadis și întreaga operă a lui le-a dezvoltat tuturor generațiilor până acum, la smartphone, dragostea de lectură, pasiunea față de istorie, venerația care trebuie arătată eroilor neamului și a contribuit la fundamentarea unei educații de calitate. Celor mai multor tineri de azi, numele Sienkiewicz, probabil, nu le mai spune nimic și nu vom face din aceasta vreo pricină fiindcă nu mai știu în ce domeniu au activat Istrati, Călinescu, Coandă, Racoviță, Patzaichin, Eliade, Vlaicu sau Bartolomeu Anania (în Cluj).

Lacune devoalate accidental și certificate de Testele internaționale PISA, care ne situează educațional pe niște locuri rușinoase și alarmante din întreaga planetă. La noi, decât să se alarmeze cei în drept, insinuează sau declară de-a dreptul că testele sunt greșite și nerelevante. Sunt relevante doar pentru cele 58 de țări dinaintea noastră!

Să reținem doar că orice, dar orice, de Henryk Sienkiewicz poate fi o recomandare de lectură pentru copii și adolescenți, observând că Eminescu și alți uriași ai literaturii noastre sunt recomandați doar parțial, extrem de selectați!

Literatura LGBT

Nici despre prolifica literatură pornografică LGBT care circulă în draci acum prin școlile noastre nu se alarmează nimeni, pare o puternică emancipare. Mai ales că perversitățile sexuale sunt descrie în engleză (foarte multe asemenea cărți sunt în engleză și fac vânzare bună) și asta ajută foarte mult la îndeplinirea obiectivelor cu care trebuie resetată și îndobitocită această (încă) națiune, nu doar populație.

Ne-am amintit de discursul lui Henryk Sienkiewicz însă, nu vorbind despre literatură sau istorie, ci într-un subiect legat de producțiile cinematografice, îndrăznind să constatăm că există un ”fir roșu”, o dominantă a majorității filmelor poloneze.

În mod analog poate filmele de la  Hollywood au un final fericit, filmele polițiste occidentale mereu evidențiază polițistul bun față de cel corupt, filmele indiene au multă muzică și dans, filmele scandinave sunt mai subtile sau mai pregnante, întotdeauna educative.

Filmele poloneze slăvesc (în majoritate) eroismul, dramatismul, martirajul, cavalerismul, credința și umanismul în condițiile unui destin tragic al neamului lor, indifferent când au fost făcute filmele și care epoci istorice au fost tratate.

Cum vi se par filmele românești contemporane? Avortoni aruncați la ghena de gunoi, adolescent pușcăriaș fluieră cu cuțitul la gât, moribund plimbat aiurea cu ambulanța, tânără ucisă prin înfometare la mănăstire în exorcizare, un mascul nud și păros conferențiază din pat asupra greșelilor lui Antonescu, castrarea unui țigan adulter. Și am vorbit doar de cele mai reușite producții. Minimalism, mizerabilism, primitivism, naturalism, multe cu eternă (și din păcate de obicei ternă) demascare a crimelor trecutului.

Ce e rău în societatea românească

În timp ce la polonezi ai senzația că mai toate scenariile au fost scrise de Henryk Sienkiewicz sau sub auspiciile operei lui – ”Pentru îmbărbătarea inimilor!” la noi, parcă există colective care transmit doar mizeria, negativismul și ce este rău în societatea românească.

Nu știm pe ce canale, cu ce pârghii se realizează această dominanță a descurajării, a defetismului, dar în cazul celor care vizionează un film, din punct de vedere al PR-lui, sau al marketingului putem vorbi despre un PUBLIC CAPTIV.

În cazul acestei categorii de public o propagandă, o anumită influențare a publicului se poate face mult mai efficient și de durată. Aceste tehnici sunt menționate în tratatele de specialitate din publicitate și ca exemplificare este sufficient să vă gândiți care este zona în care LGTB își face cea mai multă publicitate.

Afirmăm retoric că dacă Sienkiewicz ar fi fost scenaristul cinematografiei poloneze (mai degrabă spiritual imprimat de el) știm că înainte de Decembrie 1989, de departe, cel mai important scenarist al nostru a fost Titus Popovici cu ale sale 35 de filme.

Dacă enumerăm doar câteva filme scrise de el, merită să ne exprimăm speranța că unele dintre producțiile de azi vor tinde către calitatea acelorfilme din trecut : La Moara cu noroc, Străinul, Mihai Viteazul, Dacii, Columna, Actorul și sălbaticii, Profetul, aurul și ardelenii, Nemuritorii, Secretul lui Bachus, Horea, Operațiunea Monstrul, Pistruiatul, Lumini și umbre (serial TV).

Tendința majoritară a filmelor românești din vremurile de azi ne amintește o comică întâmplare din județul Cluj de la alegeri. Un ofițer de poliție, foarte respectabil de altfel, pe care îl chema Ungur Vasile, repartizat să supravegheze o secție de votare dintr-o localitate majoritar maghiară face cunoștință cu delegații /reprezentanții electorali: Fulop Tibor – ofițerul politicos, se prezintă ”Ungur”; Zoltan Molnar- ofițerul zice ”Ungur”, Kiss Dezideriu – Ungur etc până când un localnic își ia inima în dinți și îi spune: ”Domnule comisar vă rog să nu ne mai spuneți că suntem unguri că noi știm, aceasta este situația aici la noi, cam toți suntem unguri”.

Lipsesc faptele pozitive

Poate că există și filme românești contemporane care te înalță, te încurajează, ne fac o clipă mai buni și mai omenoși, ne înseninează și vai, ar fi posibil o clipă să fim mândri? Pentru că despre realitățile și mizeriile existente suntem sătui, există o suficientă concurență mediatică și internautică să ni se prezinte.

Știm că suntem în România și aceasta este situația aici la noi, cam toți suntem români. Pentru îmbărbătarea inimilor ar trebui evidențiate și faptele și persoanele pozitive. Cine știe, s-ar putea să ne placă, să ni se imprime și să creeze modele sociale.

Cât despre filmele istorice, se pare că vitregia fondurilor allocate a făcut ca subiectul să nu mai fie aproape deloc abordat nici măcar din punct de vedere al demitizării, domeniu în care unii foști turnători ai Securității au excelat și au obținut succes editorial și financiar. Un vers, se pare exmatriculat din manual, parcă a anticipat :Dar lăsați măcar strămoșii ca să doarmă-n colb de cronici / Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici”.

 Dar rescrierea istoriei a ajuns la cote atât de frenetică, încât ar merita un material special.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

Publicat

palmier

E de notorietate faptul că românul post-decembrist își satisface nevoia de palmier, de care a fost frustrat atâta și atâta vreme, prin excursii în zone tropicale și mediteraneene. E de ajuns să urmărești paginile de socializare ca să dai peste coloanele nesfârșite de poze ale conaționalilor cu palmierii.

palmier

Noi, clujenii, suntem favorizați, pentru că avem Grădina Botanică. Aici, palmierii se simt ca acasă. Și clujenii ca la tropice…

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

„Primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna în Grădina Botanică „A. Borza”!

palmier

Este vorba despre Trachycarpus fortunei, denumit palmier morișcă, care se găsește nativ în regiunile din centrul Chinei de Sud până în nordul Myanmar-ului (Asia de Sud-Est). La noi, indivizii cultivați pot fi admirați lângă turnul de apă, în cadrul „Sectorului Sistematic”, scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice.

palmier

Foto: Facebook Grădina Botanică

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

Publicat

csaboi

La data de 16 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minorul CSABOI GHEORGHE-IOAN LIVIU, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 15 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.80 m, greutate – 50 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

La momentul plecării era îmbrăcat cu pantaloni bleumarin, bluză gri cu scris imprimat albastru, pantofi sport gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax