ACTUALITATE
OPINIE Adrian Marian: „Pentru îmbărbătarea inimilor!”

Henryk Sienkiewicz, marele prozator polonez, când i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură, în Suedia, a avut un discurs memorabil, amintind doar „… acordarea acestui premiu de către Academie îl celebrează nu doar pe autor, dar și poporul al cărui fiu este, și lasă mărturie că națiunea aceasta are o parte a ei în patrimoniul universal, că eforturile ei sunt rodnice și că se cuvine să supraviețuiască pentru binefacerile aduse umanității“.
Chintesența discursului, „Pentru îmbărbătarea inimilor!”, ni se pare potrivit a se constitui drept titlu pentru a semnala prin comparație cu ceea ce se face în anumite zone cultural-educaționale de la noi.
Trilogia Prin foc și sabie, Potopul, Pan Wolodyjowski, romanul despre martiriul primilor creștini Quo Vadis și întreaga operă a lui le-a dezvoltat tuturor generațiilor până acum, la smartphone, dragostea de lectură, pasiunea față de istorie, venerația care trebuie arătată eroilor neamului și a contribuit la fundamentarea unei educații de calitate. Celor mai multor tineri de azi, numele Sienkiewicz, probabil, nu le mai spune nimic și nu vom face din aceasta vreo pricină fiindcă nu mai știu în ce domeniu au activat Istrati, Călinescu, Coandă, Racoviță, Patzaichin, Eliade, Vlaicu sau Bartolomeu Anania (în Cluj).
Lacune devoalate accidental și certificate de Testele internaționale PISA, care ne situează educațional pe niște locuri rușinoase și alarmante din întreaga planetă. La noi, decât să se alarmeze cei în drept, insinuează sau declară de-a dreptul că testele sunt greșite și nerelevante. Sunt relevante doar pentru cele 58 de țări dinaintea noastră!
Să reținem doar că orice, dar orice, de Henryk Sienkiewicz poate fi o recomandare de lectură pentru copii și adolescenți, observând că Eminescu și alți uriași ai literaturii noastre sunt recomandați doar parțial, extrem de selectați!
Literatura LGBT
Nici despre prolifica literatură pornografică LGBT care circulă în draci acum prin școlile noastre nu se alarmează nimeni, pare o puternică emancipare. Mai ales că perversitățile sexuale sunt descrie în engleză (foarte multe asemenea cărți sunt în engleză și fac vânzare bună) și asta ajută foarte mult la îndeplinirea obiectivelor cu care trebuie resetată și îndobitocită această (încă) națiune, nu doar populație.
Ne-am amintit de discursul lui Henryk Sienkiewicz însă, nu vorbind despre literatură sau istorie, ci într-un subiect legat de producțiile cinematografice, îndrăznind să constatăm că există un ”fir roșu”, o dominantă a majorității filmelor poloneze.
În mod analog poate filmele de la Hollywood au un final fericit, filmele polițiste occidentale mereu evidențiază polițistul bun față de cel corupt, filmele indiene au multă muzică și dans, filmele scandinave sunt mai subtile sau mai pregnante, întotdeauna educative.
Filmele poloneze slăvesc (în majoritate) eroismul, dramatismul, martirajul, cavalerismul, credința și umanismul în condițiile unui destin tragic al neamului lor, indifferent când au fost făcute filmele și care epoci istorice au fost tratate.
Cum vi se par filmele românești contemporane? Avortoni aruncați la ghena de gunoi, adolescent pușcăriaș fluieră cu cuțitul la gât, moribund plimbat aiurea cu ambulanța, tânără ucisă prin înfometare la mănăstire în exorcizare, un mascul nud și păros conferențiază din pat asupra greșelilor lui Antonescu, castrarea unui țigan adulter. Și am vorbit doar de cele mai reușite producții. Minimalism, mizerabilism, primitivism, naturalism, multe cu eternă (și din păcate de obicei ternă) demascare a crimelor trecutului.
Ce e rău în societatea românească
În timp ce la polonezi ai senzația că mai toate scenariile au fost scrise de Henryk Sienkiewicz sau sub auspiciile operei lui – ”Pentru îmbărbătarea inimilor!” la noi, parcă există colective care transmit doar mizeria, negativismul și ce este rău în societatea românească.
Nu știm pe ce canale, cu ce pârghii se realizează această dominanță a descurajării, a defetismului, dar în cazul celor care vizionează un film, din punct de vedere al PR-lui, sau al marketingului putem vorbi despre un PUBLIC CAPTIV.
În cazul acestei categorii de public o propagandă, o anumită influențare a publicului se poate face mult mai efficient și de durată. Aceste tehnici sunt menționate în tratatele de specialitate din publicitate și ca exemplificare este sufficient să vă gândiți care este zona în care LGTB își face cea mai multă publicitate.
Afirmăm retoric că dacă Sienkiewicz ar fi fost scenaristul cinematografiei poloneze (mai degrabă spiritual imprimat de el) știm că înainte de Decembrie 1989, de departe, cel mai important scenarist al nostru a fost Titus Popovici cu ale sale 35 de filme.
Dacă enumerăm doar câteva filme scrise de el, merită să ne exprimăm speranța că unele dintre producțiile de azi vor tinde către calitatea acelorfilme din trecut : La Moara cu noroc, Străinul, Mihai Viteazul, Dacii, Columna, Actorul și sălbaticii, Profetul, aurul și ardelenii, Nemuritorii, Secretul lui Bachus, Horea, Operațiunea Monstrul, Pistruiatul, Lumini și umbre (serial TV).
Tendința majoritară a filmelor românești din vremurile de azi ne amintește o comică întâmplare din județul Cluj de la alegeri. Un ofițer de poliție, foarte respectabil de altfel, pe care îl chema Ungur Vasile, repartizat să supravegheze o secție de votare dintr-o localitate majoritar maghiară face cunoștință cu delegații /reprezentanții electorali: Fulop Tibor – ofițerul politicos, se prezintă ”Ungur”; Zoltan Molnar- ofițerul zice ”Ungur”, Kiss Dezideriu – Ungur etc până când un localnic își ia inima în dinți și îi spune: ”Domnule comisar vă rog să nu ne mai spuneți că suntem unguri că noi știm, aceasta este situația aici la noi, cam toți suntem unguri”.
Lipsesc faptele pozitive
Poate că există și filme românești contemporane care te înalță, te încurajează, ne fac o clipă mai buni și mai omenoși, ne înseninează și vai, ar fi posibil o clipă să fim mândri? Pentru că despre realitățile și mizeriile existente suntem sătui, există o suficientă concurență mediatică și internautică să ni se prezinte.
Știm că suntem în România și aceasta este situația aici la noi, cam toți suntem români. Pentru îmbărbătarea inimilor ar trebui evidențiate și faptele și persoanele pozitive. Cine știe, s-ar putea să ne placă, să ni se imprime și să creeze modele sociale.
Cât despre filmele istorice, se pare că vitregia fondurilor allocate a făcut ca subiectul să nu mai fie aproape deloc abordat nici măcar din punct de vedere al demitizării, domeniu în care unii foști turnători ai Securității au excelat și au obținut succes editorial și financiar. Un vers, se pare exmatriculat din manual, parcă a anticipat :Dar lăsați măcar strămoșii ca să doarmă-n colb de cronici / Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici”.
Dar rescrierea istoriei a ajuns la cote atât de frenetică, încât ar merita un material special.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Încă o amânare pentru drumul expres de la Tureni. Nu vom circula înainte de iulie

Asociația Pro Infrastructură estimează că deschiderea drumului expres de la Tureni nu va fi posibilă înainte de finalul lunii iunie. Informația a fost confirmată și de primarul Emil Boc.
Asociația Pro Infrastructură arată că drumul expres de la Tureni, care va crea o legătură directă între Cluj-Napoca și Autostrada Transilvania, va fi deschis circulației cel mai devreme la finalul lunii iunie.
„DEx4 Tureni, cel mai devreme la final de iunie. V-am spus încă din iulie 2024 că antreprenorii nu vor reuși să producă surpriza de a inaugura anticipat, în decembrie 2024, acest ciot de nici 5 kilometri, dar extrem de important pentru regiune.
Din păcate, deși au circumstanțe atenuante fiind la primul lor proiect pe infrastructura rutieră majoră, constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu.
Patru luni de întârziere față de termenul de finalizare
Contractul a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, are ordin de începere emis în 21.08.2023 și prevede 18 luni de execuție directă, deci termen de finalizare: februarie 2025”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.
Primarul Emil Boc a confirmat prelungirea termenului de finalizare cu circa o lună și jumătate față de teremenul avansat anterior, de 17 mai 2025:
„După datele pe care le am acuma, cel târziu la 1 iulie vom avea traficul deschis. Un proiect strategic pentru Cluj, la care am ținut foarte mult”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Drumul de la Tureni, cu o lungime de aproape 5 kilometri, este realizat de Asocierea Dimex 2000 Company SRL (lider) – Autotehnorom SRL – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas Y Regadios SA – CON-A Operations SRL, fiind primul proiect de o asemenea amploare a companiei bistrițene.
EVENIMENT
FOTO. Tânăr de 18 ani din Cluj, pe lista celor mai buni fotografi sportivi din lume. Imagine de la un meci al CFR Cluj

La doar 18 ani, Horvath Tamas, un tânăr fotograf din Cluj-Napoca, a reușit să atragă atenția juriului internațional al AIPS Sport Media Awards 2024, fiind inclus pe lista lungă a celor mai buni fotografi sportivi din lume, arată Clujlive.
Fotografia sa „Like a family”, ce surprinde o scenă emoționantă dintr-un meci sportiv, a fost selectată în competiția globală la categoria „Photography – Sport Action”.
AIPS Sport Media Awards, un concurs organizat de Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), este unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate jurnalismului sportiv, iar această nominalizare este o dovadă clară a talentului și potențialului extraordinar al lui Horvath Tamas.
În acest an, concursul a strâns 2.065 de lucrări din 133 de țări, iar juriul internațional, format din 40 de experți din domeniul media sportivă, a ales aproximativ o treime dintre acestea pentru etapa a doua, inclusiv fotografia clujeanului.
„Este o mare onoare să fiu inclus pe lista lungă a acestui concurs prestigios. Acesta este doar începutul, iar pentru mine este o oportunitate uriașă de a învăța și de a crește ca profesionist. Fotografia sportivă este pasiunea mea, iar prin fiecare cadru încerc să spun o poveste care să ajungă la public într-un mod unic”, a declarat Horvath Tamas.
Like a family
Fotografia „Like a family” a fost apreciată de juriu pentru capacitatea sa de a surprinde legătura emoțională dintre sportivi, un element ce adaugă o dimensiune umană întrecerii.
La doar 18 ani, Horvath Tamas și-a câștigat deja un loc în lumea fotografilor sportivi consacrați, având deja o serie de lucrări deosebite, care i-au adus aprecieri din partea unor profesioniști de renume. „Fotografia sportivă nu înseamnă doar să surprinzi acțiunea, ci și să înțelegi contextul, emoțiile și legăturile dintre oameni. Aceasta este ceea ce încerc să transmit prin fiecare fotografie”, a adăugat el.
Cel mai important eveniment al presei sportive
AIPS Sport Media Awards este cel mai important eveniment din lumea presei sportive pe plan mondial la care participă cei mai buni fotografi din lume. Nominalizarea lui Horvath Tamas este doar un pas important în cariera sa, iar succesul său de a ajunge pe lista lungă a acestui concurs internațional confirmă că este un nume de urmărit în fotografia sportivă.
În etapa următoare a competiției, juriul va analiza mai detaliat lucrările selectate, iar finaliștii vor fi anunțați în luna mai 2025. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în mai 2025, dar indiferent de rezultatul final, Horvath Tamas a reușit deja să își facă un loc printre cei mai buni fotografi sportivi ai lumii.
Despre AIPS Sport Media Awards
AIPS Sport Media Awards este un concurs internațional de prestigiu, organizat anual de Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), care premiază excelența în jurnalismul sportiv la nivel mondial. Competiția include mai multe categorii, printre care fotografie sportivă, jurnalism scris și multimedia, și este considerată o platformă importantă pentru promovarea celor mai buni profesioniști din domeniu.
EVENIMENT
Organizatorii concertului de la BT Arena Cluj, după scandal: Agenții implicați în altercație nu vor mai fi în echipa de pază

Organizatorii concertului Heart Society x Willy William de duminică dimineață de la BT Arena Cluj-Napoca au reacționat, miercuri, după altercația dintre un spectator și agenții de pază și au spus că sunt împotriva violenței și nu susțin astfel de comportamente.
”Am avut un număr de 64 de agenți de pază care să asigure ordinea și buna desfășurare în condiții de siguranță a evenimentului.
În incinta BT Arena nu a fost nici un incident pe parcursul evenimentului. Altercația apărută în spațiul public s-a produs în exteriorul arenei.
S-a deschis un dosar penal
Nu susținem limbajul obscen și agresivitatea, motiv pentru care ne vom asigura că agenții de pază implicați în altercație nu vor mai face parte din echipa de pază la evenimentele noastre viitoare.
Suntem imparțiali și dorim să aflăm și noi cu exactitate ce s-a întâmplat în exteriorul BT Arena.
Avem încredere că autoritățile competente vor acționa cu profesionalism.
În acest moment s-a întocmit un dosar penal, iar cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, arată organizatorii concertului.
EVENIMENT
VIDEO. Pasager bolnav, debarcat din avionul Cluj-Frankfurt al Wizz Air. Cursa a întârziat jumătate de oră

Un pasager căruia i s-a făcut rău miercuri dimineața a fost debarcat din avionul Cluj – Frankfurt Hahn care urma să decoleze de pe Aeroportul ”Avram Iancu” la ora 7,10.
Potrivit martorilor oculari, un bărbat și o femeie au urcat în avion, dar în scurt timp pasagerului i s-a făcut rău, astfel că a fost chemată o ambulanță care l-a transportat la spital. Din avion a coborât și însoțitoarea sa.
Cursa aeriană operată de compania Wizz Air a decolat cu aproape o jumătate de oră întârziere, la ora 7,36.
Vom reveni cu detalii.