Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Ce-ți lipsește ție, Dulce Românie? Dacopatia

Publicat


Dacopatia și niscaiva generali și politicieni cu tupeu. Aberanți, dar cu tupeu. De exemplu, (test de incultură) ce mare și important om politic, președinte de partid național, primar al unui oraș universitar, el însuși cadru didactic universitar, candidat la președinția României, a declarat următoarele:

” Dintre cei care au trăit în ultimii 2.000 de ani pe planeta Pământ, după Fiul Domnului se situează Mihai Eminescu ca genialitate. Știți că Mihai Eminescu este cel mai mare fizician al lumii? În fizică, Eminescu s-a ocupat de Teoria relativității și a scris primul pe planeta Pământ formula de calcul al vitezei luminii: V = M x C la pătrat. A apărut plagiatorul ăla, escrocul de Einstein, care zice că E = M x C la pătrat. Mi-a spus toate astea un profesor de fizică din Azuga, care a aflat și el de undeva de preocupările lui Eminescu din domeniul fizicii.

Germania e Deutschland, care, în traducere, ce înseamnă? Țara Dacilor. Dacă îl întrebați pe evreul ăsta cu nume nemțesc, Klaus Iohannis, știți ce va răspunde: ‘Ich bin deutsch’. ‘Eu sunt dac’. Așa răspunde orice neamț. Ei recunosc în istoria țării că strămosii lor sunt geto-dacii, dar și acolo au lucrat puțin evreii și în loc de geți le zic goți”.

O să lăsăm stimatului cititor distracția de a descoperi autorul acestor aberații: ” Noi suntem urmaşii poporului primordial pe planeta Pământ. Toate popoarele de pe planetă au ca strămoşi geto-dacii. Acum o mie de ani, denumirea Suediei şi a Danemarcei de astăzi în istoria lor scrie că se chemau Dacia!

Geto-dacii erau extraordinar de avansaţi în toate domeniile. Aveau şi aparate de zbor, au făcut hărţi de deplasare pe planetă la care cei de la NASA se uită şi astăzi şi spun că nu le pot face la nivelul geto-dacilor. Eu am intrat în marea grupă a haiducilor ştiinţifici în domeniul istoriei. Noi, românii, nu ştim că în România avem o mulţime de piramide, iar după modelul piramidelor din România, strămoşii noştri geto-daci au construit piramidele din Egipt”.

Ovidiu vorbea cu geții prin semne

Trist când Eminescu și Einstein sunt înșirați în asemenea context blasfemiant. Problema este că în țara cu cele mai puține cărți citite la suta de mii de locuitori din Europa aceste nefericite aberații continuă și în noile generații, iar Internetul, cum pertinent surprindea Umberto Eco, a făcut imbecilul satului lider de opinie.

Există edificatoare și indubitabile mărturii scrise (și, din fericire, păstrate peste veacuri) ale literaților romani că între latină și limbile vorbite de populațiile de aici nu erau similitudini. Împăratul Augustus l-a exilat pe marele poet latin al dragostei, Ovidiu, în fosta colonie grecească Tomis, atunci sub suzeranitate romană, pe ruinele căreia s-a cladit orașul turcesc Kustendje, acum Constanța.  Poetul a consemnat atât în scrisori cât si în versuri că în primii ani de exil nu are cu cine vorbi latina și că geții nu îl înțeleg, iar el se înțelegea cu ei prin semne!

Romanii (oamenii Imperiului) aveau istorici, scriitori, filozofi, savanți și cronicari ai acelor timpuri. Ar fi transmis dacă era vreo similitudine între daci și romani. Dacă nu știm prea multe despre o populație fără scriere proprie (geto-dacii) nu înseamnă că este o conspirație mondială să le ascundă marile realizări științifice.

Se știe mai ales din ce au spus alții despre ei pentru că nu este cunoscută până în prezent vreo scriere daco-getă. Nu trebuie să mai inventăm nimic despre daco-geți acum.

Fenomenul DACOPATIEI este bine tratat si de Dan Alexe și de alții.

Sacrificii umane

În altă ordine de idei, dacii făceau sacrificii umane, dar spre deosebire de spartani, de pildă, nu îi ucideau pe copiii handicapați, ci făceau o antiselecție, îl aruncau în sulițe pe cel mai frumos și mai valoros dintre tineri (murea și în chinuri).

Pare că Dumnezeu a lăsat să dispară de pe fața pământului și să rămână în urma lor doar pietrele din marile civilizații care au practicat (unele au excelat) sacrificiile umane: aztecii, incașii, mayașii, cartaginezii, spartanii. Dacii le făceau?

A fi scoborâtor din Cirus I care a dat ordin să se scrie prima formă a declarațiilor drepturilor omului pare că nu ar fi dezonorant. Nici din cumani pare că spune Neagu Djuvara. Oricum există o hartă mondială și europeană a ADN-ului care demonstrează cam de unde venim. Se poate consulta.

Vai, zona slavă unde este acum actuala Lituanie este cea mai bine reprezentată pentru strămoșii noștri? Zonele de proveniență, mult mai mici, italiene sunt, ce supărător (!), tocmai acelea în care Mafia este mai intens semnalată: Sicilia, Sardinia, Calabria ?

Poate doar distinsul savant (cum spunea un prieten inginer) Napoleon Săvescu promotor al provenienței limbii latine din Dacia, să deslușească acest mister deranjant.

Dar vai (!) la o simplă căutare aflăm că vestitul savant Napoleon Săvescu nu este chiar savant, ci veterinar. În continuarea documentării am întrebat un prieten veterinar despre marele savant. În ciuda respectului sincer față de această minunată profesiune de veterinar nu se pot transcrie toate opiniile domniilor lor despre confratele Napoleon.

Dacii făceau sacrificii umane, dar repetăm pentru cei care doresc să se mândrească a fi scoborâtori exclusiv din daci, spre deosebire de spartani, nu îi ucideau pe copiii handicapați, ci făceau o antiselecție, îi aruncau în sulițe pe cei mai frumoși, harnici și deștepți. Nici nu am mai apucat noi să fim urmașii celor mai buni. Dar pare că nici Napoleon Săvescu și generalii dacopați ușor de găsit pe Net nu-s de acolo scoborâtori..

Dacii mai erau poligami, groaznic de misogini și predispuși jafului așa cum consemnează marii istorici și scriitori ai antichității sau unii de mai recentă obârșie. Rugăm a se vedea Herodot, Plutarh, Xenopol, Daicoviciu, Pârvan, Ovidiu, chiar Pruteanu și mai puțin Napoleon Săvescu (veterinarul contemporan din Canada) sau unii generali mai cu tupeu TV care uită că executarea sectoarelor nu poate înlocui efectele absentelor de la bibliotecă, sau mai rău, înțeleg prin bibliotecă, restaurantul/ locul de beție, conform unei glume naționale celebre.

Inflație de generali

În România, se estimează că după Decembrie 1989, au fost făcuți 1700 de generali, în toate armele, pe timp de pace. Nu contestăm că printre domniile lor sunt mari valori, numărul mare este caraghios și discreditează, demonetizează valoarea umană pentru întreaga comunitate de generali. Pentru a intensifica parcă acest efect de ridicol, unii care vorbesc ”codat”, ”bibliotecă” în loc de crâșmă pentru a deruta SRI-ul și DNA-ul (???) se fac de râs cu declarații televizate despre cum au învățat romanii limba latină de la daci.

Problema este că în țara celor mai puține cărți citite, unii nu râd, s-ar putea să îi creadă, ori să își pună problema adevărului istoric pentru că sunt chestiuni debitate de generali și oameni politici. Care nu sunt internați pentru aceste fapte, deși într-un stat serios era obligatoriu măcar un consult.

Aruncarea în aer a adevărului istoric poate produce bani. Toate acestea desigur sunt adiacente și cu fenomenul Demitizării Istoriei. Istoricul bucureștean, informator al Securității, Lucian Boia, a avut un asemenea succes cu demitizarea încât a făcut o adevărată firmă, o serie de cărți cu această temă și a creat un vad comercial literar si istoric în România.

Nu este, totuși, invenția lui, au făcut-o alții chiar cu teme biblice. Exemplificăm doar cu un submediocru roman polițist, ”Codul lui Da Vinci” de Dan Brown, deja uitat, dar cu vânzări enorme pentru  că rescrie istoria, atacând mituri evanghelice – ” Isus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena, ar fi avut copii, ar fi lăsat-o conducătoarea bisericii pe soția lui, etc”.

Încă nu putem rescrie istoria și în sensul că romanii ar fi învățat latina de la geto – daci. Sau că piramidele egiptene ar fi fost construite de meșterii daci care ar fi ajuns în Egipt prin tunelurile din Munții Bucegi pe sub Marea Neagră până în Egipt. Este consemnat în istorie că dacii dimpotrivă, foloseau meșteri romani și greci în edificarea propriilor cetăți.

Poate vom face ”progrese” în acest sens, al rescrierii aberante a istoriei. Vedem că semidocții care aruncă în spațiul mediatic asemenea aberații, nu sunt nici internați, nici consultați. Unii (puțini ce-i drept) ajung prin Parlament sau sunt făcuți generali, iar în România se citește atât de puțin încât discernământul scade și el, iar comunitățile vor fi mai credule, mai ușor de manipulat. Nu dorim acest lucru. Atenție! Cartea nu mușcă! Să nu-i ferim pe copiii noștri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PNL rupe coaliția cu PSD. Liberalii rămân în Guvern pentru a „împiedica escaladarea completă a abuzurilor”

Publicat

De

Nicolae Ciucă

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, luni, că liberalii renunță la coaliția cu PSD.

PNL va rămâne, însă, la guvernare alături de PSD.

PNL rupe coaliția cu PSD. Liberalii rămân în Guvern pentru a „împiedica escaladarea completă a abuzurilor”

PSD are în ADN-ul său abuzul de putere, a spus Nicolae Ciucă.

“Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor, a anunțat Nicolae Ciucă.

Mesajul transmis de președintele PNL

Nicolae Ciucă a vorbit, în mesajul în care anunță că rupe coaliția, și de ceea ce s-a întâmplat cu Diana Șoșoacă.

“Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România.

Pentru prima dată in istoria României o majoritate de cinci judecatori, din care patru numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida.

Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred că și pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic.

Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul sau abuzul de putere și comportamentul de partid-stat.

Astăzi, elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român.

Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla și România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră”, a spus Nicolae Ciucă.

Liberalii rămân în Executiv

Liderul PNL a mai spus că liberalii vor rămâne în Executiv pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor.

“Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile.

Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă:

– pentru a reintroduce cota progresivă,
– pentru a subordona justiția și instituțiile statului,
– pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela din partid.

Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze în direcția pe care au luat-o”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a vorbit și despre demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite.

„Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta este calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase.

Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice. Reacția solidară a populației pe tema deciziei CCR este cu democrația, nu cu o persoană extremista.

Stimați români, toată România vrea să trăiască într-o țară prosperă și liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcția democrațiilor consolidate precum și statutul de tara membra NATO, UE și a parteneriatului transatlantic reprezinta singura cale pentru România.

Pentru că aceasta înseamnă libertate, democrație, garantarea drepturilor cetățenești și bunăstare! Mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare.

Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu”, a precizat Nicolae Ciucă în mesajul video transmis luni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Procesul “pliantelor false”. PNL trebuie să plătească daune și să prezinte scuze publice USR Cluj. Decizia este executorie

Publicat

Oana Murariu, USR Cluj

Apelul în procesul pliantelor false răspândite de PNL s-a încheiat, anunță reprezentanții USR.

Procesul a privit distribuirea, de către doi membri PNL, de pliante cu însemnele Alianței USR PLUS.

Procesul “pliantelor false”. PNL trebuie să plătească daune și să prezinte scuze publice USR Cluj. Decizia este executorie

După apel, decizia instanței este fără echivoc.

Astfel, s-a menținut soluția următoare: “Instanța obligă în solidar pârâţii la publicarea într-un cotidian de răspândire naţională timp de 1 zi, pe cheltuiala acestora, a prezentei hotărâri la rămânerea definitivă, precum şi a unui comunicat de presă prin intermediul căruia pârâţii să prezinte scuze publice pentru încălcarea drepturilor mai sus indicate”.

De asemenea, PNL trebuie să achite daune morale și cheltuielile de judecată.

“PNL a încălcat legea”

Acum 5 ani Cristian Ciuta, liderul Tineretului Național Liberal (TNL) Cluj și un alt membru PNL, Alexandru Piticar, au fost prinși în timp ce distribuiau pliante false cu însemnele Alianței USR PLUS în timpul orelor de serviciu.

“Liderii PNL Cluj, în frunte cu Daniel Buda, președintele PNL Cluj, au declarat atunci că cei doi au fost sancționați cu excluderea din partid.

Cinci mai târziu, nu numai că nu au fost excluși, dar Alexandru Piticar e referent în Primăria Cluj-Napoca, iar Cristian Ciuta își va prelua curând al doilea mandat consilier județean PNL.

Deja este dincolo de orice îndoială că PNL a încălcat legea ca organizație și, mai mult, de ani buni de zile răsplătește participanții la această ilegalitate cu funcții și bani din buzunarul cetățenilor” , arată reprezentanții USR Cluj.

USR cere excluderea din PNL a lui Alexandru Piticar și a lui Cristian Ciuta

USR solicită expres PNL să își achite voluntar obligațiile și să prezinte scuzele publice la care a fost obligat judiciar.

De asemenea, USR cere excluderea din PNL, pe bune de această dată, a lui Alexandru Piticar și a lui Cristian Ciuta, precum și demisia lui Daniel Buda din funcția de președinte al PNL Cluj, cel care a girat și nepedepsit nici până astăzi încălcarea legii.

“Pentru PNL nu mai înseamnă mare lucru concepte precum onoare, legalitate și onestitate și singurele lucruri ce contează sunt funcțiile la care speră după alegeri, care vor hrăni familiile, clientela și apropiații lor. De acum înainte, este momentul ca cetățenii să spună un NU hotărât acestui sistem și să oprească risipa, batjocura și ilegalitățile,” a transmis Oana Murariu (foto), președinta USR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, mai SCUMP decât Bucureștiul. Câte SALARII te costă un apartament de două camere într-un oraș din Europa

Publicat

4 apartament de vanzare 10 camere cluj napoca central 168887143

Cluj-Napoca este un oraș mai scump decât Bucureștiul. Situația se repetă și în alte state în care există orașe mai scumpe decât capitalele. Anvers, Tel Aviv, Munchen, Milano și Barcelona, sunt câteva dintre ele, se arată în Deloitte Property Index.

Conform HotNews, care a analizat prețurile pe metru pătrat construit și salariile din țările europene, România nu e o țară scumpă, deși există mari diferențe între prețurile din diferitele orașe.

Clujul, mai SCUMP decât Bucureștiul. Câte SALARII te costă un apartament de două camere într-un oraș din Europa

În nici măcar unul dintre cele 69 de orașe europene luate în considerare în sondajul Deloitte, nu s-a înregistrat un preț mediu de tranzacție mai mic decât 1.000 EUR pe metru pătrat.

Prețurile cele mai mici pe metru pătrat au fost înregistrate în Patra (1.203 EUR/mp; Grecia), Niš (1.373 EUR/mp; Serbia), Brașov (1.618 EUR/mp; România), Győr (1.621 EUR/mp; Ungaria), și Banja Luka (1.622 EUR/mp; Bosnia și Herţegovina).

apartamente

În România ai nevoie să lucrezi în medie 82 de luni pentru un apartament cu două camere de 55 mp. Adică sub 7 ani. În Portugalia sau Elveția ai nevoie de peste 13 ani.

Mulți români care caută să-și cumpere un apartament ezită își pună în aplicare planul de achiziție, așteptând fie scăderi ale dobânzilor la creditele bancare, fie o scădere a pieței imobiliare care să ducă la ieftinirea locuințelor.

Piaţa finanţărilor ipotecare noi în lei a crescut în prima jumătate a anului, potrivit datelor Băncii Naționale, dar bună parte din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt refinanţări/rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare.

„Ca idee, Bucureștiul e pe la 6,5 ani. Clujul pe la 11 ani… Înainte de criza din 2008, de acea prăbușire a prețurilor la imobiliare, eram undeva la 22-23 de ani. Ca să vă faceți așa o idee față de alte țări, cred că prin China îți ia vreo 40 de ani să-ți iei o casă, iar Centrul Europei e pe la 14 ani de muncă necesari pentru a achiziționa o locuință. Deci, la noi încă par destul de ieftine”, explică Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR.

„În Cluj, (…) sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe”

El mai precizează că în România, prețurile la imobiliare au crescut mai lent, iar salariile au crescut mult mai rapid. „Și din această perspectivă, dacă ne uităm la prețul locuințelor, putem considera că la noi încă sunt ieftine”.

În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.

Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur.

Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR.

În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.

Preturile/ mp în cateva orașe din Europa

orase

Probleme persistente pe piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Aceste probleme urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.

Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.

În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată Banca Centrală, potrivit unui raport al BNR.

Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător

Cel mai redus număr al tranzacțiilor se constată în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj (sub 0,6 la sută din numărul tranzacțiilor au loc în fiecare dintre aceste județe). O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt finanțate prin credit bancar (circa 38 la sută).

Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător și includ: taxa de timbru, taxele notariale și taxa de înregistrare și între 3 la sută și 6 la sută pentru vânzător.

Cele mai mari costuri de tranzacționare sunt înregistrate în Franța, Malta sau Belgia, însă în Bulgaria, Cehia sau Polonia costurile de tranzacționare a bunurilor imobiliare sunt inferioare celor consemnate în România.

Citește mai departe

EVENIMENT

Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale

Publicat

De

Diana Șoșoacă

Judecătorii CCR au respins, luni, contestația depusă de Diana Șoșoacă.

Aceasta a contestat decizia de neînregistrare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale.

Contestația depusă de Diana Șoșoacă la CCR a fost respinsă. NU poate candida la prezidențiale

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au respins contestația depusă de Diana Șoșoacă cu unanimitate de voturi.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, (…) cu unanimitate de voturi a respins contestația formulată de doamna Iovanovici – Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile
pentru Președintele României din anul 2024”, se arată într-un comunicat de presă.

Judecătorii CCR au respins şi sesizările privind candidaturile Elenei Lasconi şi lui Marcel Ciolacu, dar și mai multe contestaţii ale unor candidaţi care au reclamat că BEC le-a fost respins dosarul de candidatură.

Diana Șoșoacă nu poate candida la Președinția României, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins și a doua candidatură depusă de europarlamentar.

Decizia de duminică a fost atacată la CCR.

Primul dosar de candidatură a fost respins sâmbătă de judecătorii CCR.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax