Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Operațiune de desant aerian de amploare în România, inclusiv la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat


Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii amânat

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial va avea loc în cadrul exercițiului multinațional SWIFT RESPONSE 24, în perioada 5-24 mai.

Mii de militari români și străini vor participa, în luna mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24.

„5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Peste 2.000 de parașutiști, implicați în exercițiu

În cadrul exercițiului, peste 2.000 de parașutiști vor fi implicați într-una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În cadrul exercițiului va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș”.

Începând de marți, 30 aprilie, militari și coloane de tehnică de luptă, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa pe căi rutiere către facilitățile de instrucție amintite anterior.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Colegii șoferului de Bolt lovit cu sticla în cap strâng bani pentru familia acestuia

Publicat

bolt sticla

Colegii șoferului de la Bolt, Laurențiu Mureșan, lovit cu sticla în cap de trei tineri în Piața Engels, strâng bani pentru familia acestuia și se roagă pentru însănătoșirea sa. Bărbatul se află internat la UPU Cluj-Napoca.

”li urăm multa sănătate colegului nostru şi putere”, se arată într-un anunț postat pe o rețea de socializare.

Bărbatul este intubat și ventilat mecanic, stabil și cu o evoluție pozitivă.

Acesta este în continuare supravegheat și urmează să fie supus unor noi investigații medicale.

Cei trei tineri care l-au lovit au între 15 și 17 ani și au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Coliziune între o motocicletă și o mașină de la Uber

Publicat

uber accindent

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă, pe str. Fabricii din municipiul Cluj-Napoca, fiind implicate un autoturism și o motocicletă.

Din primele informații, a avut loc o coliziune între motocicletă și o mașină de la Uber, motociclistul fiind rănit.

La fața locului a intervenit și două ambulanțe SMURD.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Radu Moisin (PNL), sfaturi pentru deputatul ”pe stil HaiHui”, Sărmaș: Apropierea alegerilor îi stârnește interesul pentru județ

Publicat

moisin 1

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, îi oferă câteva sfaturi de călătorie pentru deputatul ”pe stil HaiHui”, Sabin Sărmaș, care a anunțat că va străbate tot județul Cluj într-o campanie electorală mascată.

”Inspirat probabil de succesul vloggerilor de călătorie de la ʺHaiHui în doiʺ, fostul meu coleg din PNL, domnul deputat Sabin Sărmaș, după ce a aruncat fumigene panicarde în spațiul public privind soarta proiectului metroului clujean (proiect la care nu știu să fi contribuit în lunga sa activitate de consilier local PNL și prim-vicepreședinte PNL Cluj-Napoca), a luat-o la pas prin județul Cluj.
Îi recomand fostului meu coleg să treacă și pe la primarii din zona montană, în primul rând să-i cunoască pe acești oameni, care au numeroase probleme administrative și de relaționare cu birocrația sufocantă de la București. O mână de ajutor în plus nu strică niciodată!

Să treacă și prin Gilău

De asemenea, dacă tot a trecut sau urmează să treacă prin Gilău (comună sufocată de tranzitul traficului greu spre și dinspre Oradea) și, conform propriei sale declarații postate pe pagina sa când a anunțat debutul călătoriei, în trecut s-a întâlnit cu numeroși miniștri și alte oficialități de la nivel central, poate reușește să le reamintească acestora faptul că anul acesta ʺsărbătorimʺ 20 de ani de la începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania iar, în afară de Guvernul Emil Boc care a dat în circulație 52 de km din această autostradă (secțiune care, împreună cu Centura Vâlcele-Apahida realizată de același guvern, a eliminat aproape tot traficul greu de tranzit prin Municipiul Cluj-Napoca), celelalte guverne nu au prioritizat-o la fel de mult.
Pentru mine, Autostrada Transilvania este o prioritate urgentă nu doar a regiunii noastre, ci și a întregii țări, iar demersurile publice repetate pe care le-am făcut în acest sens sunt toate publice pe pagina mea de la Camera Deputaților.

E obositor să fii primar din umbră

În altă ordine de idei, după 3 ani și 8 luni de mandat în care eu am participat ca parlamentar PNL la numeroase evenimente publice din Gilău, Mărișel, Călățele și Săcuieu (comune mari de pe traseul HaiHui) și am bătut străzile comunelor, iată că altor parlamentari apropierea următoarelor alegeri le stârnește în mod brusc interesul cunoașterii propriului județ!
A fi ʺprimar din umbrăʺ la Cluj-Napoca este foarte ʺobositorʺ, mai ales dacă ești și ʺinvizibilʺ, așa că ai oricând la îndemână soluția parlamentarului pe stil HaiHui!”, a spus Moisin.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Lemn ilegal de 300.000 de lei, confiscat de polițiști în Poieni. Șoferul din Gilău a rămas fără camion

Publicat

lemn

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați cu privire la un transport de material lemnos, pe raza comunei Poieni, iar în baza sesizării, s-a procedat la interceptarea ansamblului de vehicule la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Gilău, care transporta material lemnos de esență rășinoase.

Astfel, polițiștii împreună cu efectivele din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au desfășurat activități de verificare cu privire la legalitatea transportului și a provenienței respectivului materialului lemnos, reieșind faptul că bărbatul, administrator al unei societăți comerciale, ar fi efectuat transportul fără a avea documente specifice, fiind confiscată cantitatea de 47,75 mc, în valoare totală de peste 300.000 de lei și indisponibilizat ansamblul de vehicule.

Totodată, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax