ACTUALITATE
Opera Națională Română din Cluj-Napoca continuă seria spectacolelor transmise online și în luna aprilie
Opera Națională Română din Cluj-Napoca îi invită pe spectatori să revadă evenimente lirice și coregrafice ale ultimelor stagiuni prin streaming-urile oferite pe site-ul oficial www.operacluj.ro și programate astfel:
vineri, 3 aprilie: MADAMA BUTTERFLY de G. Puccini – spectacolul-premieră, prezentat pe 30.09.2018;
marți, 7 aprilie: LACUL LEBEDELOR de P. I. Ceaikovski – spectacol-eveniment în aer liber, prezentat în cadrul Opera Aperta 2016;
vineri, 10 aprilie: TURANDOT de G. Puccini – spectacol-eveniment oferit în cadrul Opera Aperta 2018;
marți, 14 aprilie: LA BOHÈME de G. Puccini – spectacolul-premieră, prezentat pe 16.11.2015;
vineri, 17 aprilie: REQUIEM de V. Verdi – spectacol-eveniment prezentat pe 02.04.2015;
marți, 21 aprilie: RIGOLETTO de G. Verdi – spectacol-eveniment prezentat pe 03.11.2017.
Toate aceste înregistrări vor fi disponibile pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 18:00 în zilele menționate, fiind accesibile timp de 24 de ore de la momentul postării.
Opera Națională Română din Cluj-Napoca și-a suspendat evenimentele inițial stabilite pentru această perioadă. Toate spectacolele lunii martie au fost anulate, iar o parte a spectacolelor lunii aprilie 2020 sunt suspendate, până la reglementări ulterioare, după cum urmează: „Văduva Veselă” de F. Lehár (01.04.2020); „Tosca” de G. Puccini (03.04.2020); „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni (08.04.2020); „Giselle” de A. Ch. Adam (10.04.2020) și „Tannhäuser” de R. Wagner (17.04.2020).
”Spectatorii care doresc să doneze contravaloarea biletelor achiziționate pentru perioada lunilor martie-aprilie, pentru susținerea instituției noastre, o pot face prin lipsa de returnare a biletelor achiziționate. Nereturnarea acestora până la data de 1 iunie 2020 va fi considerată o donație voluntară.
Spectatorii care au achiziționat bilete la evenimentele mai sus numite și doresc să le returneze, o pot face în funcție de metoda prin care au fost achiziționate: către compania de ticketing online Bilete.ro (prin e-mail trimis direct la adresa office@bilete.ro), sau la Agenția de bilete a Operei (Casa TIFF) – disponibilă începând cu data de 1 mai 2020 până la 1 iunie.
În cazul în care solicitați returnarea contravalorii biletelor înainte de data de 1 mai 2020, restituirea se va face prin serviciile bancare, după următoarea procedură: a) persoana care a achiziționat biletul va formula o cerere de restituire indicând un cont bancar unde să se facă restituirea, b) cererea de restituire trebuie să fie transmisă prin serviciile poștale împreună cu biletul în original, c) transmiterea se face prin serviciile poștale/curierat printr-o procedura cu confirmare de primire și conținut declarat”, anunță conducerea Operei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Plafon majorat pentru acordarea gratuităților la transportul public pentru seniori, decis de Primăria Cluj-Napoca
Pensionarii din Cluj-Napoca vor beneficia de majorarea plafonului de venit pentru facilități la transportul public. Un proiect de hotărâre a fost pus în consultare publică.
După recalcularea pensiilor din septembrie 2024, Primăria Cluj-Napoca propune majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii pot beneficia de facilități la transportul public. Peste 25.600 de pensionari care riscă să își piardă accesul la aceste beneficii.
„Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv 1 septembrie 2024, peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării. În această situație, în condițiile actuale, aşa cum sunt reglementate prin Hotărârea nr. 87/2024, peste 25.600 pensionari din municipiul Cluj-Napoca nu ar mai putea beneficia de facilitățile la transportul public în comun”, se arată în documentație.
Se majorează până la 3.600 de lei plafonul pentru transportul gratuit
Pentru a remedia această situație, Primăria Cluj-Napoca propune modificări la Hotărârea nr. 82 din 2023, astfel încât plafonul de venit să fie crescut.
Noile modificări includ:
- Majorarea plafonului de la 2.900 lei la 3.600 lei pentru acordarea facilităților integrale la transportul public;
- Majorarea plafonului de la 2.901 lei la 3.601 lei și a celei superioare de la 3.200 lei la 4.500 lei pentru facilitățile parțiale de transport public.
Aproape 60.000 de pensionari vor putea beneficia
Aceste măsuri vor permite menținerea beneficiilor de transport pentru un număr mare de pensionari care ar fi fost afectați de creșterea pensiilor.
„Conform datelor statistice de la Casa Județeană de Pensii Cluj, numărul potențialilor beneficiari în anul 2024, este de 62.282 pensionari, din care, un număr mediu lunar de 47.000 sunt beneficiari ai facilităților la transportul public în comun. Pentru anul 2025, ar fi eligibili 59.266 pensionari. În anul 2024, numărul mediu lunar de pensionari beneficiari a fost de 46.934 persoane, cheltuielile medii lunare fiind până la acest moment de 3.625.395 lei (32.628.555 lei în anul 2024).
Numărul potențialilor beneficiari în anul 2025, conform datelor statistice de la Casa Judeţeană de Pensii Cluj din Adresa nr. 82453 din 04.11.2024, înregistrată la Primăria municipiului Cluj-Napoca cu nr. 836780/06.11.2024, este de 59.266 persoane”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Etapa consultării publice are loc în perioada 7 – 22 noiembrie 2024. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier.
Sute de clujeni stau la coadă, vineri, în fața Sora Shopping Center din centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a primi o șaorma gratis de la fast-food-ul Rosa, de Black Friday.
Promoția a început la ora 14 și va dura până la ora 17, fiind înscrise peste 2.000 de persoane, majoritatea elevi.
”Ești gata să retrăiești nebunia adevăratului Black Friday? O șaorma gratis la Rosa. Vino pregătit pentru gustul care a cucerit Clujul: te așteaptă o nouă zi epică de Black Friday”, anunță organizatorii.
Anul trecut a avut loc o acțiune similară care a dus la blocarea trotuarului din față de la Sora. La fel s-a întâmplat și azi, în ciuda eforturilor organizatorilor care au încercat să îi aranjeze într-o coadă astfel încât să nu se blocheze trotuarul.
În momentul în care s-a dat drumul, a fost o îmbulzeală pe care cu greu au putut-o gestiona cei de la pază. Până la urmă s-a adoptat metoda „strungă”, adică au intrat unul câte unul.
Vineri, circulația feroviară a fost oprită pe ruta Brașov – Sighișoara, după închiderea accidentală a liniei dintre două stații, informează CFR SA. Două trenuri, Cluj-Napoca – București și București – Cluj-Napoca, sunt blocate.
„Astăzi, 8.11.2024, din jurul orei 10:00, circulația feroviară pe secția Brașov – Sighișoara este întreruptă ca urmare a închiderii accidentale a liniei de cale ferată dintre stațiile Rupea și Cața, gestionată de către managerul infrastructurii feroviare – CFR SA”, se arată în comunicat.
Trenuri de Cluj, BLOCATE. Circulația feroviară a fost OPRITĂ pe ruta Brașov – Sighișoara
Trenurile IR 1735 (București – Cluj Napoca – Baia Mare) și IC 532 (Cluj Napoca – București Nord) sunt blocate momentan în stațiile Rupea, respectiv Vânători.
Trenurile își vor reula mersul în funcție de măsurile operative stabilite de CFR SA. Detalii pe această temă pot fi solicitate de la managerul infrastructurii feroviare, la numărul de telefon 0219521.
ADMINISTRAȚIE
Regulamentul parcării park&ride de lângă Aeroportul Cluj, supus consultării publice. Principalele PREVEDERI
Lucările la park&ride-ul de pe strada Traian Vuia se apropie de finalizare. Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a parcării.
Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică regulamentul pentru funcționarea primului park&ride din municipiu, construit pe strada Traian Vuia, în apropierea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Regulamentul se află în etapa consultării publice în perioada 5.11.2024 – 20.11.2024. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier.
Peste 850 de locuri de parcare
Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:
- locuri de parcare pentru autovehicule;
- locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
- locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
- locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
- locuri de parcare taxi;
- parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.
Tarife diferențiate pentru parcarea pe termen lung
Regulamentul specifică clar că locurile de parcare destinate parcării autovehiculelor pot fi utilizate doar pentru intervale de scurtă durată.
Potrivit viceprimaului Dan Tarcea, parcarea ar urma să aibă un tarif diferențiat pentru șoferii care își vor lăsa mașina pe perioade mai lungi de timp și va crește exponențial, dacă un anumit interval este depășit. Tarifele din cadrul park&ride-ului vor fi stabilite ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca.
Accesul în pacare și plata
Accesul se va face din strada principală Traian Vuia, având trei intrări dedicate în funcție de tipul parcării. Accesul se realizează pe baza tichetelor emise automat, care se pot obține prin poziționarea vehiculelor în fața terminalelor de intrare și apăsarea unui buton dedicat. Ieşirea din parcare este permisă după achitarea taxei, în termen de 10 minute de la efectuarea plății. În cazul în care numărul de înmatriculare nu poate fi citit automat, utilizatorul va folosi tichetul de intrare validat pentru a ieşi din parcare.
Parcarea pune la dispoziție stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, locurile respective fiind destinate exclusiv încărcării. Utilizatorii vor putea achita serviciul de reîncărcare printr-o aplicație mobilă, iar taxa de parcare se va plăti prin casele automate sau aplicația mobilă înainte de părăsirea incintei.
Prevederi speciale
Pentru persoanele cu dizabilități, accesul este gratuit, conform legislației, și se va realiza printr-o intrare separată, semnalizată corespunzător. Locurile de parcare destinate mamelor cu copii mici sunt marcate și permit o staționare pe termen scurt.
Pentru autobuze, microbuze și autocare, parcarea va permite rezervarea lunară a locurilor, cu două intrări și ieșiri pe zi. Staționarea este limitată la 60 de minute per intrare, iar în caz de depășire a acestui interval, utilizatorii vor achita o taxă suplimentară.
Taxele de parcare se vor achita prin intermediul caselor automate sau aplicației mobile, excepție făcând locurile destinate persoanelor cu dizabilități și taxiurile, care beneficiază de gratuitate. Taxele aplicabile vor fi stabilite și aprobate anual prin hotărâre a Consiliului Local.
Potrivit unei declarații recente a primarului Emil Boc, până la finalul anului întreaga lucrare park&ride Aeroport va fi finalizată. Proiectul cuprinde 865 locuri de parcare, destinate persoanelor cu dizabilități, autovehiculelor electrice și hibride, autovehicule și autobuzelor.
Acest obiectiv are scopul de a oferi o alternativă verde de mobilitate tuturor cetățenilor care vin din afara orașului.