EVENIMENT
OMS: Această pandemie este DEPARTE de a se termina. Și nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni
„Această pandemie este departe de a se termina”, a avertizat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la aproape doi ani după momentul la care a rostit cuvântul care a făcut întreaga lume să conştientizeze gravitatea crizei sanitare cauzate de COVID-19, informează AFP.
„Vinerea aceasta se vor împlini doi ani de când am spus că răspândirea COVID-19 în întreaga lume ar putea fi calificată drept pandemie”, a amintit medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui briefing de presă la Geneva, încă în format online.
El nu a omis să amintească faptul că, şase săptămâni înainte, „când erau doar 100 de cazuri înregistrate în afara Chinei şi niciun deces”, a declanşat cel mai înalt nivel de alertă sanitară al OMS – o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Această calificare, însă, nu şi-a atins ţinta şi ulterior organizaţia a fost criticată pentru că a întârziat prea mult să ia măsuri în faţa dezastrului care a urmat, notează AFP.
„Doi ani mai târziu, peste 6 milioane de oameni au murit”, a spus el.
Deşi OMS a observat în ultima vreme că numărul cazurilor de infectare şi al deceselor este în scădere, „această pandemie este departe de a se termina şi nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”, a subliniat directorul organizaţiei.
OMS a observat o creştere foarte puternică în regiunea Pacificului de Vest, deşi la nivel global numărul de noi cazuri de infectare şi decese a scăzut cu 5%, respectiv 8%, potrivit raportului epidemiologic săptămânal.
„Virusul continuă să evolueze şi continuăm să ne confruntăm cu obstacole majore în distribuţia vaccinurilor, a testelor şi tratamentelor oriunde sunt necesare”, a insistat Tedros Ghebreyesus.
Testele – care permit detectarea de noi variante – sunt o sursă de îngrijorare pentru OMS, directorul acesteia remarcând că „mai multe ţări şi-au redus drastic testele”.
„Acest lucru ne împiedică să vedem unde se găseşte virusul, cum se răspândeşte şi cum evoluează”, a avertizat el.
Strategia de testare din Africa de Sud a făcut posibilă depistarea foarte rapidă a variantei Omicron, la sfârşitul lunii noiembrie 2021. În prezent, aceasta este ultra-dominantă.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, a fost suspendat, luni, de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal pentru două meciuri şi a fost amendat cu 320 de lei, a anunţat, marţi, Liga Profesionistă de Fotbal pe site-ul său oficial.
Petrescu a fost eliminat în min. 89 al partidei cu Unirea Slobozia (1-1), de la Clinceni, din etapa a 20-a a Superligii, pentru al doilea cartonaş galben, ambele acordate de arbitrul Ionuţ Coza pentru proteste.
„Bursucul” SUSPENDAT două etape și AMENDAT cu 320 de lei pentru proteste
Fundaşul Paul Papp, eliminat în finalul meciului cu Universitatea Cluj (90+3), din etapa a 20-a a Superligii, a primit o suspendare de un meci şi a fost sancţionat cu penalitate sportivă de 740 de lei.
Papp a marcat singurul gol al echipei ploieştene (1-4) pe Cluj Arena.
ADMINISTRAȚIE
„Undă verde” din comisia de urbanism pentru PUZ-ul fostei platforme Sanex din Cluj: mall, blocuri și un parc public de 5 hectare
Proiectul de restructurare urbană a fostei platforme industriale Sanex din Cluj-Napoca a primit aviz favorabil din partea comisiei tehnice de urbanism a Primăriei, în ședința de luni.
Propunerea, realizată de arhitecții de la Planwerk, vizează transformarea radicală a fostei platforme industriale Sanex printr-o investiție de 43 de milioane de euro (213,6 milioane de lei) și promite transformarea zonei într-un nou pol de interes urban.
Un mall uriaș va fi construit pe fosta platformă industrială
Viitorul complex va include cel mai mare centru comercial din oraș, cu 130.000 mp închiriabili, spații de birouri și servicii, integrate atât în clădirea mall-ului, cât și pe alte parcele. În paralel, proiectul propune blocuri de locuințe colective cu spații comerciale la parter și regimuri de înălțime variabile, de până la 12 etaje (45 de metri).
Un alt punct de interes îl constituie clădirea destinată educației, care va ocupa o suprafață de 6.730 mp și va avea un regim de înălțime de S+P+2E.
30% din teren, ocupat cu spații verzi și un nou parc pentru clujeni
Proiectul își propune să păstreze și să creeze zone verzi extinse, acoperind 30% din suprafața totală a complexului. Planul include un parc public de 5 hectare, alei pietonale, grădini urbane și o promenadă shared-space care să faciliteze mobilitatea pietonilor. De asemenea, terasa mall-ului va fi amenajată ca spațiu verde accesibil publicului.
Un element inedit al proiectului este integrarea unor structuri industriale existente, cum ar fi turnul de apă și un furnal vechi, care vor fi reabilitate și transformate în atracții pentru clujeni și turiști.
Investiții pentru oraș
Dezvoltatorii Prime Kapital și MAS RE estimează că investițiile directe vor aduce contribuții importante către domeniul public, inclusiv 44 milioane de lei pentru un parc nou, un pasaj subteran pe sub calea ferată și teren destinat extinderii străzii Plevnei, dar și dezvoltarea coridorului de mobilitate nord, cu o valoare estimată de 70 milioane de lei.
În plus, se preconizează crearea a peste 9.000 de locuri de muncă permanente în viitorul complex, alături de alte 3.000 de locuri în timpul construcției. Contribuțiile anuale la bugetul local, din operarea centrului comercial și a funcțiunilor asociate, sunt estimate la 91 milioane de lei.
În următoarea etapă, Planul Urbanistic Zonal va fi supus aprobării în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.
EVENIMENT
EXCLUSIV. Premieră la Cluj. Concurs de Counter – Strike 2 în BT Arena, cu premii totale de 1,25 milioane de dolari
Liga Jucătorilor Profesioniști (PGL) a jocurilor pe calculator organizează, în perioada 14-23 februarie 2025, în premieră la Cluj-Napoca, un concurs de Counter-Strike 2 care se va desfășura în BT Arena.
Organizatorii au anunțat că la competiție vor participa 16 echipe formate din câte 8 jucători.
Premiile totale oferite sunt de 1,25 milioane de dolari, din care 400.000 de dolari revin ocupantului primului loc.
La concurs este așteptat să participe și Mihai ”iM” Ivan, primul jucător român de Counter-Strike care a câștigat în luna martie a acestui an un Major, la Copenhaga, alături de colegii săi de la echipa Navi.
Major este una dintre cele mai importante competiții din lumea esports, a jocurilor electronice pe calculator practicate la un nivel competițional și profesionist.
În anul 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing, Counter-Strike-ul a fost propus comisiei olimpice pentru introducerea acestuia ca sport olimpic, unde a fost și acceptat, iar Counter-Strike-ul a fost sport olimpic și la JO din 2012 desfășurate în Londra (Marea Britanie).
CULTURA
FOTO. Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”
Cinci copii talentați din Cluj-Napoca primesc gratuit câte o pianină prin proiectul caritabil „Floare Albastră”, aceștia fiind elevi Școala Gimnazială de Muzică ”Augustin Bena” și Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”.
Proiectul este susținut de un grup de oameni de bine care doresc să își păstreze anonimatul, contribuind prin gestul lor la pregătirea artistică a unor tineri, viitori muzicieni.
„Ne-am bucura tare mult să aflăm peste ani că măcar unul dintre cei 5 copii va străluci pe mari scene ale lumii, iar asta și datorită implicării noastre”, ne-a declarat unul din inițiatorii Proiectului.
Cele 5 pianine (Schiedmayer, Ackermann, Glaser, Pfeiffer Stuttgart și Sauter) au fost aduse din Germania și vor fi oferite prin tragere la sorți în cadrul unui eveniment programat, miercuri, la ora 19 la Sala Radio Cluj.
Aici va avea loc concertul anual de colinde „La toată casa-i lumină”, producător și prezentator fiind redactorul Alin Pop.
Intrarea este liberă.