ACTUALITATE
Olanda ridică restricțiile anti-COVID din 25 februarie
Guvernul olandez a anunţat ridicarea pe 25 februarie a majorităţii restricţiilor sanitare ca urmare a unei scăderi a spitalizărilor şi a cazurilor de contaminare.
”Ţara se deschide din nou”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ernst Kuipers, într-o conferinţă de presă. ”Vinerea viitoare vom reveni la orele de închidere normale”, a adăugat el.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
La data de 10 noiembrie a.c., ora 06.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că HANU DAVID EMANUEL, în vârstă de 10 de ani, în cursul zilei de 9 noiembrie a.c., în jurul orei 14.30, a plecat voluntar de la locuința situată în Florești, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,40 inaltime, 32 kg, fața ovală, părul negru tuns scurt.
L-ați VĂZUT? Băiat de 10 ani din Florești, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112
În momentul plecării acesta purta o bluza de trening cu glugă de culoare albastră, pantaloni verde deschis și o pereche de adidasi de culoare roșie.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat lansarea campaniei „ROMÂNIA VOTEAZĂ” pentru educarea și conștientizarea cetățenilor. Aceasta are loc în perioada 4 noiembrie – 8 decembrie 2024.
Activitățile incluse în campanie se adresează tuturor categoriilor de public și urmăresc să promoveze respectarea cadrului legal înainte și în timpul zilelor de votare.
VIDEO. MAI anunță lansarea campaniei „România votează”
Obiectivele principale ale campaniei sunt informarea cetățenilor despre legislația electorală, prevenirea încălcării regulilor electorale și educarea publicului cu privire la consecințele nerespectării acestora.
Campania mai are drept scop promovarea unui comportament civic responsabil și respectarea regulilor pentru asigurarea unui proces de vot echitabil.
Ladislau Boloni, fostul internațional acum în vârstă de 71 de ani, a participat, vineri, la un eveniment de campanie electorală organizat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la Cluj-Napoca.
Antrenorul s-a despărțit de Metz, retrogradată în eșalonul secund al Franței la finele stagiunii precedente. Boloni a urcat pe scenă alături de candidații partidului politic pentru a-și arăta susținerea pentru candidatul UDMR la prezidențiale, Kelemen Hunor, printr-un discurs pe cât de euforic, pe atât de partizan, scrie GSP.
Boloni a vorbit despre însemnătatea unui „program rațional” pentru susținerea comunității maghiare din România, a făcut analogii cu fotbalul și l-a numit pe Kelemen Hunor un adevărat „căpitan de echipă”, „mai bun decât Klaus Iohannis”.
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la PREZIDENȚIALE, susținut la Cluj de Ladislau Boloni
În cadrul evenimentului, s-au adus în discuție principalele teme de campanie ale UDMR: apărarea identității maghiare, modificarea legii pentru ca elementele comunității să nu aibă de suferit, bunul simț, revenirea partidului la guvernare pentru revenirea țării din declinul în care se află.
Ladislau Boloni a avut doar cuvinte de laudă la adresa liderului Kelemen Hunor și a asemănat alegerile prezidențiale cu un meci de Cupă. „Îi urăm bun venit la bord!” a fost mesajul cu care a fost întâmpinat fostul mare internațional.
„Prezidențialele sunt ca un meci de Cupă. Nu e scor de egalitate. Cine trece linia, câștigă. Trebuie să avem cât mai mulți «jucători» pe teren. În cazul nostru este important să fim acolo, să fim printre căștigători. Noi avem un loc printre câștigători. Avem echipă unită, avem căpitan de echipă. Pot spune ca îl consider mai bun pe Kelemen Hunor decât Iohannis. Hunor este mai bun!
E ceva comun între cei doi. În numele niciunuia dintre ei nu apare «escu». Trebuie să lansăm mesajul că suntem puternici!”, și-a început discursul Boloni.
În continuare, antrenorul și-a adus aminte de golul pe care l-a marcat în România – Italia 1-0, disputat pe 16 aprilie 1983 la București. A fost una dintre cele mai mari victorii din istoria echipei naționale, „peninsularii” fiind campioni mondiali en-titre la acel moment.
Ladislau Boloni i-a pronunțat numele lui Helmut Duckadam, cu referire că originile sale nu sunt românești.
„Helmut Duckadam a dat ceva mândriei românești, de care românii pot fi mândri cât trăiesc. După Romania – Italia de la Bucuresti, un meci pe care l-am câștigat, a doua zi a apărut un articol în ziar: «Dacii au invins romanii».
La care secuii au zis: «Da, este adevărat, dar hunii lui Attila i-au ajutat. În fotbalul românesc a fost un scor de mare mândrie. Acolo un hun a contribuit. Și aici este tot un hun. Avem doar ceea ce obținem prin luptă și muncă. Cred că alegătorul român este chibzuit ca să aleagă cu mintea și cu rațiunea”, a completat Boloni.
Foto: Facebook RMDSZ
ADMINISTRAȚIE
Alin Tișe promite o ”revoluție verde” la Cluj: În martie 2025 dăm în funcțiune stația care transformă gunoiul în electricitate
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat începerea ”revoluției verzi” de la Cluj, după ce în luna martie 2025 urmează să fie pusă în funcțiune o stație de dezintegrare moleculară care transformă gunoiul în electricitate.
Tișe a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că a discutat cu acesta despre posibilitatea de a obține finanțări europene pentru stația de dezintegrare moleculară de la CMID și care presupune energie verde din gunoaie.
”Stația va fi dată în funcțiune în martie 2025 și am discutat cu ministrul Burduja despre ajustarea unor prevederi legislative sau a găsi finanțări pentru a acoperi o parte din aceste costuri.
Stația va produce până la 3,5 MW/h și vom putea să intrăm cu toată această energie electrică în rețea, astfel că vom fi producători de energie verde. Această cantitate va acoperi întreg consumul unităților din subordinea CJ Cluj, de la Cluj Arena până la Aeroportul Avram Iancu sau școlile speciale.
Această stație este unică în România și sper să fie extinsă la nivelul țării. Este o invenție românească care a costat doar 10 milioane de euro.
Va fi o revoluție verde pentru județul Cluj, sperăm să fie generalizată la nivelul întregii țări”, a spus Tișe.
Sebastian Burduja a declarat la rândul său că este un mare fan al obținerii energiei din deșeuri, așa numita tehnologie ”waste to energy”, astfel că și-a manifestat disponibilitatea Ministerului Energiei pentru finanțarea acestui tip de proiecte, care valorifică deșeurile.