Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL/ Târgul de Crăciun din Piața Unirii, anulat

Publicat


Organizatorii Târgului de Crăciun din Piața Unirii din Cluj-Napoca au anunțat oficial anularea sa în acest an, sperând ca târgul să fie reluat anul viitor.
”Familionu, Familionu, rămâi cu sănătate,
Anu` ăsta-i fără joacă. În 2021, poate 😔
Am fost norocoși că ne-am văzut anul trecut în Piața Unirii, ne-am jucat împreună și ne-am bucurat alături de cei dragi de un Târg cald și primitor.
Anul acesta, din păcate joaca se mută în casele fiecăruia dintre noi.
Aveți grijă de voi și de cei dragi. Rămâneți sănătoși, voioși și cuminți.
Din cauza situației actuale, am decis să nu ne dăm întâlnire în acest an, la un vin fiert, în Piață. Ne va fi dor tare de chipurile voastre vesele, dar e mai bine să avem grijă unii de alții, ca mai apoi, după ce trece totul, să ne adunăm și să jucăm de bucurie”, au spus organizatorii.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

FOTO DOCUMENT/ Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Cluj în 1965. Cum a fost primit fostul dictator al României

Publicat

De

Înainte de decembrie 1989, luna ianuarie însemna automat manifestări dedicate zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, 26 ianuarie însemna programe festive, cu recitaluri de poezie dedicate ”marelui conducător” și declamații care de care mai bombastice la adresa rolului primului om în stat.

Cum ne apropiem de această dată reper, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca propune o incursiune la începuturile epocii Ceaușescu, prin intermediul unor fotografii realizate la scurt timp după alegerea sa în fruntea Partidului Comunist Român în 1965, cu prilejul unei vizite la Cluj.

Vizite de lucru

”Prezentate ca vizite de lucru, aceste deplasări ale șefului statului în țară erau organizate temeinic de către autoritățile locale. Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.

Salutul de bun venit era completat cu uralele mulțimii, mobilizată special cu acest prilej”, explicat pentru Cluj24.ro muzeograful Manuela Marin.

Potrivit acesteia, o parte dintre cei aduși la fața locului erau așezați de-a lungul traseului străbătut de coloana oficială, unii cu flori în mână, alții purtau de voie, de nevoie pancarte cu slogane binecunoscute cum ar fi, ”Ceaușescu – PCR”, ”Stima noastră și mândria, Ceaușescu – România” sau ”Ceaușescu eroism, România comunism”.

Aceste slogane erau, de asemenea, scandate în momentul în care mașina în care se afla Nicolae Ceaușescu trecea prin dreptul lor.

”Dialog” cu oamenii muncii

Programul deplasărilor liderului român includea vizitarea celor mai importante obiective economice și culturale din localitatea sau județul respectiv, precum și întâlniri și discuții cu oficialități și mai ales, cu șefii județenelor de partid.

”Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Nicolae Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate”, mai spune Manuela Marin.

La braț cu rectorul Constantin Daicoviciu

Fotografiile păstrate în colecția MNIT surprind vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Mașina în care se afla acesta sosește la sediul central al universității clujene în aplauzele celor strânși la fața locului.

Capota mașinii și carosabilul sunt acoperite cu florile aruncate de pe margine. (Foto 1-3). La intrarea în clădirea universității, Nicolae Ceaușescu este întâmpinat de rectorul UBB, profesorul Constantin Daicoviciu.

Ceaușescu vizitează Aula Magna, la braț cu rectorul clujean, și vizitează și Rectoratul universității clujene.

Finalul vizitei este punctat și de o întâlnire neplanificată, cu o femeie, îmbrăcată în haine simple, de stradă. Ea se apropie de liderul român și de însoțitorii lui, având în mână un document asemănător unui act de identitate și le arată interlocutorilor săi cu mâna ridicată ceva în direcția străzii Avram Iancu.

Nu se știe ce anume a spus femeia, dar cel mai probabil încerca să-și găsească dreptatea într-o problemă personală pentru soluționarea căreia nu a găsit disponibilitate din partea autorităților locale.

Astfel de reușite erau acte de mare îndrăzneală, de altfel singurele momente neprevăzute în programul unei ,,fructuoase vizite de lucru’’.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt.

 

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

ANIVERSARE/ Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, împlinește 72 de ani. La Mulți Ani!

Publicat

De

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Andreicuț,  arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului împlinește duminică, 24 ianuarie, vârsta de 72 de ani.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

Doctor în teologie din 1998

Mitropolia Clujului precizează că IPS Andrei a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

Arhiepiscop al Clujului din 2011

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

A înființat mănăstiri și parohii

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar.

În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădință. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe cu cantină socială.

Cetățean de onoare

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca introduce realitatea virtuală în procesul de învățare

Publicat

De

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, împreună cu compania americană EON Reality, a fondat UBB-EON-XR Center, o unitate academic dedicată  utilizării realității virtuale și augmentate în activitatea de predare/ învățare (anual pentru mii de studenți și sute de cadre didactice) și  dezvoltării de produse innovative către societate (mediul socio-economic).

Un exemplu de produs inovativ care se înscrie în expertiza Centrului este VR Mind, lansat deja în 2020 prin colaborarea dintre UBB și EON Reality.

Centru de referință în Europa

Rectorul UBB,  Daniel David, declară că “UBB a fost prima universitate din țară care a introdus la standarde internaționale de calitate învățământul la distanță.

Acum, prin utilizarea unor medii digitale mixte (XR – realități virtuale/ augmentate etc.), stabilim noi standard în educația modern și în dezvoltarea de produse și servicii innovative către societate, în strânsă legătură și cu proiectul de specializare inteligentă demarat de UBB pe linia InfoBioNano4Health.

Deși platforma EON Reality este deja utilizată la nivel internațional de mai mulți actori academici sau de alt tip și probabil va fi utilizată în viitor de mai multe instituții și în țară, am stability cu compania americană, în baza colaborării vechi și a profilului academic complex al UBB, că acest Centru va fi primul din țară și unul de referință pentru România și regiunile europene din zonă, prin complexitate și angajamentele reciproce pentru co-dezvoltări innovative în domeniu, care să fie apoi diseminate și altor actori interesați.

Într-adevăr, colaborarea dintre UBB și compania americană EON Reality este una veche, contribuind și la dezvoltarea Centrului AVALON din UBB (“Cubul Virtual”), inaugurat în 2010. Acum, prin UBB-EON-XR Center am dus colaborarea la un nivel mai complex”.

Compania americană, lider global în tehnologii virtuale

La rândul său, fondatorul EON Reality, Dan Lejerskar, afirmă că “programul este dedicate actorilor interesați în dezvoltarea de centre educaționale bazate pe XR, cu impact asupra studenților și comunităților. Centrul dezvoltat cu UBB se înscrie perfect în acest demers și suntem gata și încântați să-l implementăm”.

EON Reality este un lider global în tehnologii virtuale și de realitate augmentată, cu peste 20 de locații distribuite la nive linternațional.

Resursele în medii virtuale/ augmentate dedicate educației și industriilor sunt unele din cele mai complexe la nivel internațional, cu peste 8000 de aplicații și peste 40 de milioane de utilizatori.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 24 ianuarie (pamflet)

Publicat

În 41, împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricitățile sale și pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană. Da’ măcar calul său era un senator fără dosar penal…

În 1458, Matia Corvin, al doilea fiu al guvernatorului Ioan de Hunedoara, este ales rege al Ungariei. De mic nu-i plăcea baia și pentru asta lua bătaie. Bătaie a luat și când a fost mare, de la Ștefan cel Mare, și tot pentru Baia…

În 1679, regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul. Soluția? Una concentrată pe bază de acid sulfuric…

În 1848, la Moara lui Sutter din Coloma, California s-a descoperit aur; aceasta avea să ducă la Goana după aur din California de la jumătatea secolului al XIX-lea. La noi, la moara cu noroc, nu s-a descoperit nici măcar făină. Noroc da, că mare noroc a avut fata morarului că n-a prins-o ticu-so cu poștașul în pod…

În 1849 s-a născut Badea Cârțan, țăran român, luptător pentru independența românilor din Transilvania (d. 1911). A fost un deschizător de drumuri pentru invazia românească în Italia de după 90…

În 1915 apare la Craiova revista literară “Drum drept”, sub conducerea lui Nicolae Iorga. În Vaslui aceasta era considerată SF…

În 1924, orașul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad. Păi dacă n-au găsit acolo petrol ci numai Lenin, cum ai vrea să-i zică?

În 1972, în apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, crezând că al doilea război mondial e încă în desfășurare. Măi, da’ chiar așa? Nu s-a găsit nimeni să-i dea un sms, ceva?

În 1990, CFSN adoptă prin decretul-lege nr. 40 cântecul ”Deșteaptă-te, române” drept imn de stat al României. Văzând situația actuală a țării, Marius Moga s-a angajat să să facă el un remix intitulat ”Da’ deșteaptă-te odată, române!”…

Azi în România se sărbătorește Mica Unire. Vasluienii respectă și azi îndemnul cântecului care zice ”Hai la Milcov cu grăbire/ Să-l secăm dintr-o sorbire!”. Atâta doar că dacă nu găsesc Milcov merge și V33…

Marius Aciu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate