Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: Numărul de îmbolnăviri a scăzut. 291 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Totalul a ajuns la 26.313

Publicat


Până astăzi, 28 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.313 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.612 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.06.2020 (10:00) – 28.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (14 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, București, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 3 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 291 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 217 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 942 de persoane. Alte 66.953 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 694.909 teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 335 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 624 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 148.150 de lei.

„32 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile ”

Totodată, în data de 27 iunie a.c., 32 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

VIDEO/ Acuzații de poluare a Someșului la adresa instituțiilor publice clujene

Publicat

Activistul de mediu și fost parlamentar Adrian Dohotaru a făcut publice, luni, mai multe imagini recente în care Someșul pare afectat de poluare în zona cartierului Someșeni din Cluj-Napoca. Responsabile ar fi tocmai instituțiile publice care monitorizează calitatea apei. 

Totul ar fi generat un scandal public după ce o angajată a Administrației Bazinalâ Someș Tisa, Ana Maria Cosma, a acuzat noua conducere, prin persoana directorului Ovidiu Vișan, de poluare intenționată a râului, iar ulterior de sechestrate din dorința de a afla cine a făcut publice imaginile.

“Angajați ai Apelor Române – Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) acuză noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș SA, pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș.

Printre ei, este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului.

În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității instituției, și a siguranței populației”.

Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului.

În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri etc. Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul nostru, probabil de aceea a și venit acest mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu.

Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis mailul.

Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru. Așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba.

Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend. În urma înștiințării anonime, dar și a informațiilor apărute în media, plus a procesului rezultat, m-am deplasat în weekend în Someșeni, la stația de epurare a Companiei de Apă Someș SA.

Am văzut în continuare un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu așa că am depus reclamații la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.

Potrivit angajatului / angajatei, „conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”.

Acuzațiile sunt grave, au apărut deja în media locală, iar ABAST ori Compania de Apă Someș SA, nici Hidroelectrica nu au dat comunicate oficiale de explicare a situației. Angajatul rezumă situația: „stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic”.

Mai mult, „[c]a să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt din partea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa solicită prin adresa oficială nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă”.

Citește și Peste 900 de clujeni rămân fără garaje. Primăria a trimis somații

Problemă pentru sănătate

Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri, și afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante etc) afectată de poluare.

Declarativ, reprezentanți ai mai multor autorități au acceptat ideea pistei metropolitane de 40 de km, cea mai lungă și cea mai circulată din țară, au acceptat alei pietonale și spații verzi conectate la râu, atât de necesare într-o zonă metropolitană care se dezvoltă imobiliar. Faptic, nu se întâmplă nimic! În condițiile în care Someșul e poluat, de ce ar vrea autoritățile ca zona să fie circulată din moment ce tot autoritățile ne poluează cu ape uzate netratate și nu veghează ca sute de tone de deșeuri să nu fie depozitate ilegal la râu?”, spune Dohotaru.

Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriștilor din Cluj-Napoca în Someșul Mic, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetățenilor:

“Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.

Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca.

Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic.

Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare.

Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare.

În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”.

La solicitarea Cluj24, directorul ABAST, Ovidiu Vișan, a declarat că instituția pe care o reprezintă nicidecum nu realizează deversări, ci doar monitorizează calitatea apei. Mai mult, cu privire la plângerile de sechestrare, directorul a menționat că încă nu a fost contactat de către procurorii clujeni.

Citește și IRESPONSABILITATE. Un frigider nou care s-a defectat A DISTRUS 240 de VACCINURI anti-COVID în Cluj

M. M.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexandru Chipciu sparge gheața la Mediaș, iar CFR Cluj se impune împotriva celor de la Hermannstadt cu scorul de 3-1

Publicat

CFR Cluj continuă seria pozitivă sub comanda lui Eduard Iordănescu. Trupa din Gruia a reușit să se impună împotriva celor de la Hermannstadt, la Mediaș, cu scorul de 3-1. În urma acestei victorii, CFR Cluj se apropie din nou la un singur punct de liderul FCSB.

FC Hermannstadt a reușit să deschidă scorul în duelul cu CFR Cluj prin Romario, în minutul 33. Reușita a venit pe fondul unui contraatac purtat foarte bine de sibieni, iar nesiguranța fundașilor centrali de la clujeni a schimbat tabela pentru prima dată.

Oaspeții au replicat repede, în minutul 37, prin Alexandru Chipciu. Mijlocașul ajuns la CFR Cluj în sezonul precedent a reușit astfel să spargă gheața și să-și treacă în cont primul gol din Liga 1 de la revenirea în România. Deac l-a angajat perfect în careu pe Chipciu, iar acesta nu a iertat.

Singura echipă care a contat în ofensivă în a doua parte a meciului a fost CFR Cluj. Acest lucru s-a văzut și pe tabelă, oaspeții reușind să mai înscrie de două ori prin atacanții Debelijuh și Rondon.

În minutul 51, Camora a trimis o centrat bună din partea stângă, iar Debelijuh a atacat foarte bine balonul, reușind să expedieze o lovitură de cap imparabilă. Cu această reușită, atacantul croat ajunge la cota 6 și devine cel mai bun marcator de la CFR.

Scorul final a fost stabilit de Mario Rondon, în minutul 81, atacantul intrat pe teren chiar în locul lui Debelijuh. Alexandru Păun a dus bine un contraatac, l-a angajat în adâncime pe Mario Rondon și acesta, singur cu portarul oaspeților, l-a lobat cu sânge rece.

În urma acestui succes, CFR Cluj ajunge la cota 40 și se apropie la un singur punct de liderul FCSB. De cealaltă parte, FC Hermannstadt rămâne pe locul 14 cu 16 puncte în 18 partide.

Pentru CFR Cluj urmează duelul cu Astra Giurgiu de pe teren propriu (28 ianuarie, ora 20,00) în timp ce FC Hermannstadt va primi vizita Chindiei Târgoviște (28 ianuarie, ora 17,00).

Echipele de start în HC Hermannstadt – CFR Cluj 1-3 (1-1)

FC Hermannstadt: Cristiano – Viera, Dâlbea, I. Stoica – Mățel, Addae, Romario Pires, Opruț – Sîntean –  P. Petrescu, Joalisson
Rezerve: Pop,  Alhassan, Issah, Vodă, Buzan, Elbers, Karanovic, Ster, Bagaric
Antrenor: Liviu Ciobotariu

CFR Cluj: Sandomierski – Cr. Manea, Ben Youssef, A. Burcă, Camora – C. Deac, Itu, Ad. Păun – Chipciu, Debeljuh, V. Costache
Rezerve: Murariu, Susic, Latovlevici, Vinicius, Hoban, Soares, Luis Aurelio, Carnat, Rondon
Antrenor: Eduard Iordănescu

FOTO @ Facebook Alexandru Chipciu

Citește mai departe

ECONOMIE

Ce urmărește ANAF în verificările făcute la persoanele fizice și juridice. Vezi aici ce tendințe au identificat specialiștii

Publicat

Cele mai dese controale făcute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la persoanele fizice și juridice vizează taxele salariale, tranzacțiile online, casele de marcat și prețurile de transfer.

Specialiștii EY Romania transmit că principala ocupație ANAF este aria impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Aici agenții se concentrează pe activitatea angajatorilor atât cu privire la salariații români, cât și cu privire la salariații străini. Concluzionăm că aceștia se interesează de situația fiscală a celor detașați sau a celor care muncesc în mai multe țări.

Angajatorii ar trebui să se aștepte la verificări ce țin de tratamentul fiscal aplicat tichetelor cadou sau diurnelor pentru șoferii profesioniști, iar specialiștii comunică faptul că angajatorii ar trebui să fie „în gardă” atunci când vine vorba de taxarea bonusurilor pentru salariații care lucrează de acasă, dar și de colaborări.

Un alt punct de interes sunt prețurile de transfer. În acest caz, specialiștii atrag atenția asupra controverselor care pot apărea din cauza ajustărilor ce țin de prețurile de transfer.

O intensificare a inspecțiilor fiscale ar putea avea legătură și cu TVA-ul, dar și comerțul online. În cazul acestor ramuri este probabil ca verificările să se intensifice în toamnă, în perioada vânzărilor de Black Friday.

O prioritate a fiscului o reprezintă și dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic și conectarea aparatelor la sistemul național de monitorizare. Totuși, ANAF nu uită nici de veniturile persoanelor fizice și are în vedere: persoanele cu averi mari, cei care fac tranzacții imobiliare, tranzacții online sau obțin venituri din chirii.

Karla Fanea

Sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Voleibalistele Universității Cluj și-au adjudecat un set în ultimele două meciuri din campionat

Publicat

„U” NTT Data Cluj a pierdut ambele partide disputate vineri și respectiv sâmbătă, la Târgoviște, în cadrul primei etape a returului Diviziei A1 la volei feminin. În acest moment, „studentele” ocupă penultima poziție în campionat, cu trei victorii și zece înfrângeri.

Primul meci, în care elevele Luminiței Trombițaș au întâlnit pe CSM Târgoviște a fost unul fără istoric, liderul clasamentului impunându-se fără drept de apel cu 3-0.

După un prim set cedat la 8, jocul s-a mai echilibrat în cel de-al doilea, pierdut totuși de fetele noastre la 20, pentru ca apoi conturile să se încheie în setul 3, adjudecat de gazde cu 25-12.

Cea de a doua întâlnire în care „studentele” au întâlnit pe CSO Voluntari, a fost mai echilibrată în prima parte, cu un set pe care clujencele l-au pierdut în prelungiri, 26-24, și cu cel de al doilea câștigat cu 25-20, după o evoluție care ne dădea speranțe pentru următoarele runde.

Din păcate setul 3, cedat la 12 a fost din nou dezamăgitor iar jocul ceva mai consistent din ultimul act nu a schimbat soarta partidei, ilfovencele impunându-se cu 25-20 și adjudecându-și meciul cu 3-1.

În acest ultim joc, cea mai bună marcatoare a fost Simina Străchinescu, autoare a 14 puncte.

Team Ranking Points Matches Sets Points Results Breakdown Set Ratio Point Ratio Penalty
Played Won Lost Won Lost Won Lost 3-0 3-1 3-2 2-3 1-3 0-3

CSM Targoviste

 

38

13

13

0

39

5

1079

663

9

3

1

0

0

0

7,80

1,628

CSM Volei Alba-Blaj

 

36

13

12

1

38

7

1079

785

9

2

1

1

0

0

5,43

1,374

CS Medgidia

 

29

13

10

3

32

15

1094

913

5

4

1

0

2

1

2,13

1,198

CS Dinamo Bucuresti

 

24

13

7

6

29

19

1065

981

6

1

0

3

2

1

1,53

1,086

20

13

7

6

23

22

968

926

4

2

1

0

2

4

1,05

1,045

CSU Belor Galati

 

19

13

7

6

25

24

960

919

4

0

3

1

2

3

1,04

1,045

CS Rapid Bucuresti

 

18

13

5

8

25

28

1126

1131

2

2

1

4

2

2

0,89

0,996

CSM Lugoj

 

17

13

6

7

22

27

926

1013

2

2

2

1

2

4

0,81

0,914

CSO Voluntari 2005

 

13

13

4

9

18

31

993

1106

1

2

1

2

2

5

0,58

0,898

FC Arges

 

8

13

2

11

10

33

798

890

2

0

0

2

0

9

0,30

0,897

CS “U” NTT Data Cluj

 

6

13

3

10

11

36

737

1096

0

0

3

0

2

8

0,31

0,672

CSU Medicina CNUE Tirgu Mures

 

6

13

2

11

11

36

698

1100

0

1

1

1

3

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate