Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: Începe să scadă numărul românilor infectați cu COVID. Sunt 823 în ultimele 24 de ore

Publicat


Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunță că până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.750 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.807pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Până astăzi, 2432 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul  02.08.2020 (10:00) – 03.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 de decese (9 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Aregș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Dolj, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Prahova, Timiș, Vaslui și Ilfov.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria 30-39 de ani, 2 la categoria 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 2 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 19 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.660. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 419 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.248.318 de teste. Dintre acestea 8.045 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 2.399 la cerere.

 

A.P.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Patru bărbați din Huedin, reținuți pentru FURT. Au sustras cabluri de CUPRU de la calea ferată

Publicat

catuse bun

Patru bărbați din Huedin au fost reținuți pentru furt calificat. Aceștia, alături de doi minori, au sustras cabluri de cupru de la calea ferată.

„La data de 17 martie a.c. polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele a 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, din Huedin, cercetați sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Patru bărbați din Huedin, reținuți pentru FURT. Au sustras cabluri de CUPRU de la calea ferată

În fapt, în cursul serii de 16 martie a.c., cei 4 bărbați, alături de 2 minori, de 15 și 16 ani, au fost depistați în flagrant de polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin în timp ce sustrăgeau cablu din cupru de la infrastructura căii ferate, de pe relația Huedin – Poieni.

Asupra acestora a fost descoperit 30 de metri liniari de cablu din cupru, aparținând C.F.R., pe care polițiștii l-au ridicat în vederea continuării cercetărilor.

Astfel, în baza materialului probator administrat, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei 4 bărbați, pe numele cărora a fost dispusă ulterior măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cetăţenii cu drept de vot din țările UE, altele decât România, pot face cereri de ÎNSCRIERE în listele electorale speciale

Publicat

Primăria Cluj-Napoca aduce la cunoștință publică faptul că până în data de 10.04.2024, inclusiv, cetăţenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot face cereri de înscriere în listele electorale speciale. Aceste cereri se depun în scris la Primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă, însoţite de o copie a unui document de identitate valabil.

Cererile se depun în conformitate cu Legea nr. 33/2007, pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, modificată și completată, respectiv prevederile punctului 30 din anexa la H.G. nr.199/2024, privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Cetăţenii cu drept de vot din țările UE, altele decât România, pot face cereri de ÎNSCRIERE în listele electorale speciale

Cererea tip poate fi descărcată aici(.pdf) sau de pe site-ul instituției, secțiunea Administrație/Informații publice/Cereri tip – Serviciul Evidența Populației. Aceasta poate fi depusă personal la cam 10 – sediul de pe str. Moților nr. 5 – Direcția de Evidență a persoanelor de luni până vineri, în intervalul 8.30- 16.00 sau poate fi transmisă electronic, însoțită de copia documentelor de identitate pe adresa de email: registratura@primariaclujnapoca.ro.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Zidul orașului roman descoperit în Parcul I.L. Caragiale va fi conservat. Emil Boc: Profesorii să vină să facă ore aici

Publicat

De

Zid roman parcul I. L. Caragiale

Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale, anunță prilarul Emil Boc.

Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 – 271 d. Hr., relevă o fundație solidă, construită de romani, utilizată ulterior de sași în fortificarea orașului.

„Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană și vechimea milenară a orașului nostru”, a spus Emil Boc, care a vizita luni șantierul.

FOTO. Zidul orașului roman descoperit în Parcul I.L. Caragiale va fi conservat

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale și ariei adiacente din zona centrală a Clujului. Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime și se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat orașul nostru la rang de municipiu.

Emil Boc: Profesorii să vină să facă ore aici

În parc, se află partea de Nord a cetății, care se întinde spre strada Napoca și până în zona Teatrului Puck.

„Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluție de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii, astfel încât să poată fi văzute de toți românii, de toți cei pasionați de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a națiunii române.

Obiectivul este să revitalizăm întreaga zonă, cu reintegrarea cursului de apă în peisajul urban, pentru a deveni un spațiu verde primitor, cu prioritizarea pietonilor și bicicliștilor”, a mai spus primarul Clujului.

Cum arată proiectul de revitalizare a zonei Parcului I.L. Caragiale

Proiectul reprezintă o investiție de 3,8 milioane euro și prevede recuperarea și amenajarea cursului de apă – Canalul Morii – crearea unui nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului

Ce prevede proiectul:

  • Se plantează arbori de talie înaltă (3-5 m înălțime) și peste 1.500 buc. din specii de arbuști, plante perene cu flori sau ierburi ornamentale
  • Suprafața totală amenajată: 11.913 mp
  • Până în acest moment, în parc a fost pregătită suprafața pentru montarea mobilierului urban și a început restaurarea bustului scriitorului I. L. Caragiale
  • Prin acest proiect se va asigura și un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban include: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

În ceea ce privește decopertarea Canalului Morii, a fost realizată pasarela și 8 tronsoane din secțiunea curentă de 6 m și rămân de realizat încă 12 tronsoane din canal (total 138 metri liniari).

Va fi nevoie de reorganizarea circulației

Potrivit Primăriei, circulația pe strada Octavian Petrovici se reorganizează. În ariile în care condițiile de trafic permit sunt propuse zone de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul pietonal și spațiul pe care să fie permisă și circulația automobilelor.

De asemenea, se plantează arbori și se montează mobilier urban modern.

În următoarea perioadă prima bandă de pe strada George Barițiu necesită să aibă circulația oprită pentru continuarea lucrărilor, urmând montarea placajului ventilat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

Publicat

De

C\;tig[tori E.ON Energy Challenge

Cele cinci echipe finaliste în competiția studențească E.ON Energy Challenge încheie astăzi o săptămână plină de activități, dar și de provocări și emoții pe măsură.

Sesiunile de mentorat alături de specialiști E.ON, derulate în cadrul „Energy Challenge Academy” pe parcursul ultimelor patru zile, au adus nu doar informații utile pentru etapa finală a concursului, ci și oportunități de explorare prin metode de brainstorming tehnic, marketing, cybersecurity și public speaking.

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

„E.ON Energy Challenge 2024 a fost un eveniment de nota 10, nu pentru că am celebrat ediția cu numărul 10, ci pentru că am avut proiecte extraordinare. M-au impresionat în mod special ambiția și hotărârea acestor studenți de a demonstra că inventivitatea nu are limite. Entuziasmul lor a fost molipsitor și ne-a confirmat că noi suntem singurii care ne punem limite”, a declarat Roxana Băndilă, director Divizia Resurse Umane E.ON, la finalul competiției.

Echipele și proiectele câștigătoare:

Locul I: Echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care a propus soluții inedite pentru protecția panourilor fotovoltaice și care a primit premiul cel mare în valoare de 3.000 de euro.

 

Locul II: Echipa Grid Guardians a Universității „Transilvania” din Brașov care a convins juriul cu o aplicație software pentru reducerea consumului de energie și care a fost recompensată cu experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă.

Locul III: Echipa Hydro Vault de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București care a prezentat o strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură – propunere recompensată cu experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.

Finala competiției a avut loc vineri, 15 martie, la sediul companiei E.ON din Târgu Mureș și a reunit echipe de la Universitatea „Ștefan cel Mare” (Suceava), Universitatea „Transilvania” (Brașov), Universitatea „Al. Ioan Cuza” (Iași), Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București.

E.ON Energy Challenge a antrenat peste 428 de studenți

E.ON Energy Challenge a debutat în anul 2015 și, de atunci, a antrenat peste 428 de studenți din diferite centre universitare din România. Proiectele prezentate pe parcursul acestor ani au oferit soluții inovative, unele dintre acestea fiind implementate în cadrul companiei E.ON.

Câștigătoarea ediției 2023 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa Universității „Transilvania” din Brașov, proiectul „ArtByte” fiind considerat cel mai inedit dintre cele prezentate. Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu proiectul „Medenic” – un instrument software util pentru persoanele care doresc să apeleze la servicii medicale, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cu proiectul „DBS Energy Solutions”.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax