EVENIMENT
OFICIAL: 3.660 cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 7 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 517.236 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
409.121 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.660 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 746 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 12.447 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 06.12.2020 (10:00) – 07.12.2020 (10:00) au fost raportate 127 de decese (79 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 33 decese la categoria de peste 80 de ani.
118 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 6 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.762. Dintre acestea, 1.280 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.264.272 de teste. Dintre acestea, 8.791 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.532 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.259 la cerere.
Pe teritoriul României, 45.009 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.075 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 67.627 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 126 de persoane.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Ilie Bolojan a anunțat, duminică, propunerile PNL pentru pozițiile din viitorul Guvern.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai este propus de PNL pentru a prelua funcția de ministru al Educației în Guvernul care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD. David va fi al patrulea ministru al Educației de la Cluj, după Andrei Marga, Cătălin Baba și Mihail Hărdău.
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat propunerile liberalilor pentru pozițiile din viitorul Guvern. Anunțul a fost făcut duminică seara, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.
Ilie Bolojan a anunțat care vor fi portofoliile PNL din viitorul Guvern
„Din ministerele pe care le va avea viitorul Guvern, PNL va gestiona șase portofolii”, a transmis președintele interimar al PNL.
Biroul Permanent Național al PNL a aprobat lista cu miniștri.
„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliție, vom avea un candidat unic”, a mai spus Bolojan.
Propunerile PNL sunt:
- Cătălin Predoiu pentru Ministerul de Interne, care va avea și rang de vicepremier
- Sebastian Burduja la Ministerul Energiei, Marcel Boloș la Ministerul Proiectelor Europene,
- Mircea Fechet la Ministerul Mediului,
- Daniel David la Ministerul Educației
- Emil Hurezeanu la Ministerul de Externe.
„Am vrut să dăm un semnal că profesioniștii sunt bineveniți în funcțiile publice (…) Vreau să-i mulțumesc domnului Hurezeanu pentru că a acceptat această nominalizare”, a spus Bolojan despre propunerea pentru poziția de ministru de Externe, potrivit Mediafax.
Liderul PNL a refuzat să spună dacă partidele din alianța de guvernare au stabilit deja numele candidatului comun la alegerile prezidențiale.
„Trebuie să existe un consens între cele patru partide care formează alianța de guvernare”, a transmis Bolojan adăugând că nominalizarea ar putea fi făcută zilele următoare.
Întreaga lista cu propuneri pentru pozițiile din viitorul Guvern
Și PSD și UDMR au stabilit lista persoanelor care vor fi propuse pentru a ocupa poziții de ministru în viitorul Guvern.
Conform înțelegerii, PSD va avea opt ministere, PNL șase, iar UDMR două.
PSD preia Justiția. Toate propunerile partidului
- Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății
- Angel Tîlvăr la Ministerul Apărării Naționale,
- Bogdan Ivan la Ministerul Economiei și Digitalizării
- Simona Bucura Oprescu la Ministerul Muncii
- Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor
- Natalia Intotero la Ministerul Culturii
- Florin Barbu la Ministerul Agriculturii
- Radu Marinescu la Ministerul Justiției.
Vicepremier fără portofoliu ar putea fi Marian Neacșu.
UDMR ia Finanțele și Dezvoltarea
UDMR va primi Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila și Ministerul de Finanțe pentru Tanczos Barna.
Candidații vor fi audiați în Parlament. Reprezentanții alianței PSD-PNL-UDMR și Minoritățile naționale vor ca audierile să se desfășoare luni, astfel încât noul Guvern să depună jurământul tot în prima parte a săptămânii viitoare.
EVENIMENT
Bursa zvonurilor. Daniel David, propus la Educație. Emil Hurezeanu, la Externe, Crin Antonescu la Președinție
Coaliția ”pro-europeană” formată din PSD-PNL-UDMR și minorități se află în chinurile facerii unui nou Guvern și urmează luni să anunțe cu ce propunere de premier va merge în fața lui Klaus Iohannis. De asemenea, tot luni este așteptat și anunțul oficial al candidatului comun la prezidențiale.
La bursa zvonurilor se vehiculează mai multe nume ”pe surse” pentru diverse ministere, dar și pentru Președinție.
Astfel, rectorul UBBCluj-Napoca, Daniel David, s-ar afla pe lista scurtă a PNL pentru postul de ministru al Educației, iar Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României în Austria, absolvent de UBB, este în cărți pentru a prelua Ministerul de Externe.
În ceea ce privește candidatul comun la prezidențiale, coaliția l-ar propune pe fostul lider al PNL, Crin Antonescu.
De asemenea, funcția de prim-ministru în noul Guvern ar putea să îi revină lui Marcel Ciolacu, în timp ce Ilie Bolojan ar putea fi noul președinte al Senatului României.
Numele lui Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a fost cel vehiculat duminică, fiind confirmat și de Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Candidatul comun al coaliției proeuropene este o condiție. Varianta cea mai probabilă este Crin Antonescu, dar se vor face sondaje pentru a vedea cum percepe electoratul această posibilitate. Crin Antonescu este cel care a format USL-ul alături de Victor Ponta, pe atunci președinte al PSD.
Mai mult, Crin Antonescu a acceptat, dar va candida doar dacă sondajele arată că are șanse.
Când am putea alege președintele
În același timp, surse politice arată că primul tur pentru prezidențiale, care va fi reluat după ce CCR a decis anularea alegerilor la început de decembrie, va avea loc în cea de a doua jumătate a lunii martie a anului viitor. Turul doi va fi organizat, astfel, în prima jumătate a lunii aprilie 2025, înainte de Paște care cad anul viitor în 20 aprilie.
ECONOMIE
O firmă din Cluj a câștigat la un ban diferență licitația pentru 13 trenuri electrice. CFR Călători face contestație
Interregional Călători, o firmă din Cluj administrată de Iulian Gaga, a câștigat licitația pentru achiziționarea a 13 trenuri electrice, la un ban diferență față de oferta depusă de CFR Călători.
Oferta firmei clujene a fost de 24,88 de lei pe tren – kilometru, în timp cea cea CFR Călători a fost de 24,99 de lei.
CFR Călători va contesta licitația și motivează că a depus, înainte de termenul final, o ofertă cu câțiva bani mai bună decât firma din Cluj.
O Firmă din Cluj a câștigat la un ban diferență licitația pentru 13 trenuri electrice
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat recent finalizarea procedurii de evaluare tehnică și economico-financiară a ofertelor înaintate de cei doi operatori feroviari: CFR Călători și Interregional Călători, în cadrul procedurii de achiziție „Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători.
A câștigat oferta cea mai bună
“Astfel, în urma încheierii etapei a II-a alocată pentru tranzacționare, Comisia de analiză si evaluare a ARF a acceptat valoarea cea mai bună obținută electronic și a hotărât adjudecarea și acordarea dreptului de a semna contractul, operatorului economic INTERREGIONAL CĂLĂTORI, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 24,98 lei.
Totodată, ARF a acceptat și nominalizat cu statut de rezervă, oferta societății CFR Călători, la valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 24,99 lei”, arată un comunicat al AFR.
Pentru acest pachet vor fi alocate 13 rame electrice (12+1 rezervă), materialul rulant nou achiziționat de către ARF prin fonduri europene nerambursabile, ce vor fi folosite pentru prestarea serviciului de transport feroviar public de călători, distribuite pe cele 4 rute ale pachetului.
Ramele vor deservi și ruta Cluj-Napoca – București
Anual, aceste rame vor efectua 14.600 de rute, dus-întors, cu un total de 4.028.408.64 tren-km, arată ARF.
Serviciile din acest al doilea contract vor acoperi, astfel, rute magistrale electrificate din nord-vestul și centrul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc municipiile București, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Deva.
“Aceste contracte au prevăzută o valabilitate de maximum 48 luni și, respectiv, 50 de luni, și vizează 4 rute de serviciu public, respectiv: București Nord – Brașov – Cluj Napoca, București Nord – Brașov, Brașov – Deda – Cluj Napoca, Cluj Napoca – Deva – Timișoara Nord”, au precizat reprezentanții ARF, care au precizat că licitația a fost derulată prin intermediul platformei electronice independente de licitații a Bursei Române de Mărfuri, iar procedura de achiziție al celui de al treilea lot (CSP-L3) va continua la începutul anului viitor.
CFR Călători face contestație și arată că a avut o oferă cu câțiva bani mai bună ca firma clujeană
“Referitor la licitația organizată de către Bursa Română de Mărfuri (B.R.M) pentru atribuirea de către Autoritatea de Reformă Feroviara (ARF) a contractului de achiziție ‘Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători, aferente Contractului de servicii publice lot 2, CSP -L2, pachet prin care vor fi alocate un număr de 13 rame electrice pentru operarea pe 4 rute, CFR Călători precizează că, în termenul legal, va înainta contestație la Hotărârea comisiei de achizitie prin care a fost declarat câștigător operatorul privat de călători INTERREGIONAL CALATORI SRL”, au transmis reprezentanții CFR Călători, după anunțarea câștigătorului.
Contestația, au arătat aceștia, are în vedere faptul că în conformitate cu ultima oferta acceptată de către sistemul organizat de către B.R.M, oferta CFR Călători a fost de 24.84 lei/km și nu 24.99 lei/km așa cum reține Hotărârea mai sus invocată, preț la care operatorul INTERREGIONAL CALATORI SRL nu putea fi declarat, sub nici o forma, câștigător în dauna CFR Călători.
“CFR Călători, care reprezintă peste 80% din piata de transport feroviar de călători este și singurul operator care a început deja operarea primei rame electrice din primul lot de 12 rame, cu toate problemele inerente începutului de drum, probleme care NU s-au datorat CFR Călători dar pe care compania le-a considerat ca fiind obligatoriu de a fi depășite în vederea creșterii calității serviciului de transport prin operarea materialului rulant nou care este achiziționat prin diferite programe, de către statul Român”, au mai arătat reprezentanții companiei CFR Călători.
“Nu s-au solicitat dovezi clare ale capacității de exploatare”
CFR Călători a mai anunțat că va participa la toate procedurile organizate pentru atribuirea spre exploatare a acestui material rulant nou, și va uza de toate căile legale pentru ca acest material rulant nou să fie alocat pentru operare către CFR Călători.
“Cu atât mai mult cu cât se estimează că exploatarea acestuia și condițiile care trebuie a fi îndeplinite, în fapt logistica necesară precum și calificarea personalului, nu pot fi asigurate în acest moment și nici chiar în viitorul apropiat, de nimeni altcineva în afara de CFR Călători.
Din păcate prin criteriile de calificare pentru participarea la licitație nu se solicită dovezi clare ale capacității de exploatare, remizare, certificare a personalului din punct de vedere al siguranței feroviare pe secțiile ce urmează a fi deservite ci simple declarații că ele vor putea fi îndeplinite după eventuala livrare.
CFR Călători este o companie responsabilă a cărei prioritate este transportul călătorilor pe calea ferată în siguranță și în condiții decente, cu toată subfinanțarea cronică la care a fost supusă în ultimii ani”, au mai transmis reeprezentanții companiei.
Interregional Călători a raportat o cifră de afaceri de 114,8 milioane de lei în 2023
Firma Interregional Călători SRL din Cluj-Napoca a fost înființată în 13 iunie 2013 și are ca obiect principal de activitate transporturi interurbane de călători pe calea ferată.
Potrivit termene.ro, în anul 2023, cifra de afaceri a frimei clujene a fost de peste 114,8 milioane de lei, cu un profit de peste 1,64 de milioane de lei. Comparativ cu anul 2022 compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 11.89%. Interregional Călători a raportat în 2023, 199 de angajați.
Foto: AFR
CFR Cluj a întâlnit, duminică în Gruia, pe Oțelul Galați, într-un meci din etapa a 21-a a Superligii de fotbal. CFR Cluj vine după 2-3 cu „U” Cluj și 1-1 cu Unirea Slobozia și era la 5 puncte de liderul „U” Cluj, care are și un meci în plus. Echipa lui Dorinel era pe locul 10, cu 24 de puncte, la doar la două puncte de locurile de baraj și avea nevoie de victorie pentru a se distanța de zona fierbinte. După un meci pe care l-au controlat aproape în întregime, clujenii înving cu 3-2, goluri marcate de Korenica (min.21), Louis Munteanu (min.49) și Nkololo (min,83), respectiv Pop (45 – pen.) și Cisotti (min.82).
Echipele de start:
CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Bolgado, Ilie, Abeid – Fica, Djokovic, Păun – Postolachi, Munteanu, Korenica
Rezerve: Gal, Malico, Iacob, Boben, Filip, Graovac, Deac, Keita, Michael, Artean, Tachtsidis, Nkololo
Antrenor: Dan Petrescu (suspendat)
CFR Cluj – Oțelul Galați, 3-2. Clujenii își fac CADOU trei puncte de Crăciun
Oțelul: I. Popescu – Maftei, Cisse, Stefanovic, Silva – Cisotti, Zivulic, Da Silva – Ferreira, Juric, Pop
Rezerve: Dur-Bozoancă, Cojocaru, Neagu, Rus, Adăscăliței, Gallo, Tomasevic, Lameria, Tănasă, Hofman.
Antrenor: Dorinel Munteanu
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj-Napoca – Cluj)
Arbitru: Sebastian Colțescu // Asistenți: Valentin Avram, Daniel Mitruți
Arbitru VAR: Florin Andrei // Asistent VAR: Lucian Rusandu
Prima repriză a început cu ritm, deși nu era extrem de frig. Mingea circulă repede, jucătorii aleargă, CFR pune presiune pe adversar.
Prima mare ocazie îi aparține lui Korenica, care șutează pe portarul Popescu la o fază frumoasă din min.16.
În min.21, Juric deviază o pasă spre poartă, dar Hindrich respinge. Puțin mai târziu, Abeid dă o centrare perfectă de pe dreapta, Louis Munteanu lasă foarte bine mingea care ajunge la Korenica. Acesta șutează sub transversală pentru 1-0.
Urmează tradiționalul pas înapoi făcut de CFR când conduce, iar gălățenii îi aplică pedeapsa: Silva îl păcălește pe Mogoș și acesta îl faultează în careu în ultimul minut de joc al reprizei. Înscrie Pop pentru 1-1.
Clujenii încep tare repriza a doua și în min.48, Korenica prinde un șut puternic de la 30m, respins de Popescu în corner. Nkololo bate bine și Louis Munteanu înscrie în min.49 pentru 2-1.
De această dată, CFR nu se mai retrage și îi ține ocupați pe fundașii gălățeni. În min.82, Cisotti prinde un șut superb de la 25m și egalează, 2-2.
În min.83, Nkololo ia o acțiune pe cont propriu după o pasă a lui Korenica și înscrie pentru 3-2.
Clujenii își adjudecă cele trei puncte și iernează pe loc de play-off.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Mogoș 6, Bolgado 7, Ilie 7, Abeid 7 – Fica 7, Djokovic 6, Păun 7 – Postolachi 5, Munteanu 7, Korenica 8,
Deac, Keita 5, Tachtsidis 5, Nkololo 7