EVENIMENT
OFICIAL: 1151 de infectări cu COVID-19 și 33 de decese la nivel național în ultimele 24 de ore. Totalul a ajuns la 47.053

Până astăzi, 28 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 47.053 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
26.128 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.716 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.151 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.
Până astăzi, 2239 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 27.07.2020 (10:00) – 28.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (13 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Vrancea și București.
Decese la pacienți fără comorbidități
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la categoria de peste 80 de ani.
31 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.960. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 357 de pacienți.
Au fost prelucrate peste un milion de teste
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.131.699 de teste. Dintre acestea 21.135 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.127 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.008 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 30 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 28 iulie.
Pe teritoriul României, 2.254 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.063 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 13.890 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 15 persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 981 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.402 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.043 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.431 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Amendă de 5.000 de lei pentru o firmă din Iara care procesează lemn. Avea material lemnos care nu era înscris în sistem

O societate comercială din Iara, care procesează lemn, a fost amendată cu 5.000 de lei în urma unui control.
Polițiștii au găsit diferențe față de datele încăcrate în SUMAL.
Amendă de 5.000 de lei la o firmă din Iara care procesează lemn
Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat un control de specialitate pe linia depozitării, procesării și expedierii materialului lemnos la punct de lucru aparținând unui operator economic cu sediul în comuna Iara.
Activitatea a fost efectuată în baza planului tematic al Gărzii Forestiere Cluj. În urma inventarierii materialului lemnos, coroborat cu datele încărcate în aplicația SUMAL, au fost identificate o serie de diferențe, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.
Totodată, ca măsura complementară s-a dispus confiscarea cantității de 29 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 8.500 de lei.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani. A învățat generații de copii să scrie și să citească

Un secol de viață. Maria Civică a fost vizitată, sâmbătă, de primarul din Turda, Crisian Matei, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.
Maria Civică este un adevărat exemplu de înțelepciune. Fostă profesoară, a lucrat până în anul 1980, învățând generații întregi de copii să scrie și să citească.
Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani
“Un astfel de jubileu nu este doar o aniversare, ci o adevărată lecție de viață. Doamna Maria a fost martora unui veac de istorie, a crescut generații, a fost o pildă de hărnicie și un simbol al valorilor care definesc spiritul comunității noastre: omenia, răbdarea, bunătatea și perseverența”, a spus primarul Cristian matei, care i-a făcut o vizită de ziua de naștere. El i-a dus un buchet de flori și i-a înmânat și o diplomă din partea comunității.
CULTURA
VIDEO. FOTO. Leonardo da Vinci, The Immersive Show. O călătorie prin mintea geniului Renașterii la MINA Cluj

MINA Cluj continuă să redefinească arta digitală pentru cei pasionați de experiențe inovatoare, de neuitat.
De sâmbătă, 15 martie 2025, a fost lansată prima expoziție imersivă dedicată simbolului Renașterii, Leonardo da Vinci.
Leonardo da Vinci, la MINA Cluj
Iubitorii de artă sunt invitați să exploreze geniul lui Da Vinci în trei capitole fascinante.
Gândurile lui Da Vinci – Pătrunde în universul unui vizionar și descoperă cum operele sale revoluționare au schimbat cursul istoriei. De la enigmaticul zâmbet al Mona Lisei și studiile anatomice ale Omului Vitruvian, până la mașinile zburătoare și observațiile despre dinamica apei, fiecare detaliu dezvăluie profunzimea gândirii sale.
Orașul viitorului – Inspirat de schițele lui Da Vinci, acest capitol imaginează un oraș revoluționar, unde ingineria, urbanismul și visurile unui geniu devin realitate.
Atelierul lui Da Vinci – Simte atmosfera locului unde ideile prindeau formă. Fii martor la procesul creativ care a dat naștere unor invenții ce continuă să inspire și astăzi.
Leonardo Da Vinci nu a fost doar un artist. A fost un vizionar, un inovator, un explorator al cunoașterii, arată organizatorii spectacolului imersiv de la Cluj.
Prezent la vernisaj, rectorul Universității de Artă și Design, Florin Ștefan, a subliniat că astăzi, tehnologia și arta nu mai pot fi separate.
“Nu e nimic mai potrivit decât să prezentăm o proiecție Da Vinci la Cluj. Un vizionar, un geniu, pentru că el anticipa aceste lucruri. Un coleg imi spunea că daca ar mai fi trăit, Da Vinci probabil inventa inteligența artificială”, a spus rectorul UAD.
În doar patru luni de la deschidere, MINA Cluj a fost vizitată de peste 100.000 de persoane. MINA, cel mai mare centru de artă imersivă și instalații interactive din Europa se află în Cluj-Napoca, pe strada Orăștiei, nr. 10.
Călătorie în era dinozaurilor
Tot din 15 martie, MINA Cluj îi invită pe curioși într-o călătorie imersivă prin era dinozaurilor. Peste 30 de specii impresionante, de la uriașul T-rex la misterioșii Pterodactili vor putea fi “văzuți” la miuzeu.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă dinozauri în habitatul lor natural, dar vor avea parte și de momente unice precum eclozarea unui pui și vor putea explora Triasicul, Jurasicul și Cretacicul.
Trezirea, Explozia Vieții, Adâncurile Apelor și Regatul Preistoric sunt cele patru capitole care îi vor transporta pe vizitatori înapoi în timp.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la etajul 6 al căminului de studenți UTCN din Mărăști. Aproape 200 de persoane s-au autoevacuat

Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp într-o cameră din căminul de studenți al UTCN.
Conform pompierilor, aproape 200 de persoane s-au autoevacuat.
Incendiu la etajul 6 al căminului de studenți UTCN din Mărăști
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a lichida un incendiu izbucnit într-o cameră a căminului studențesc situat pe strada Fabricii de Zahăr din Cluj-Napoca.
Nu sunt anunțate persoane surprinse în interior sau care să solicite îngrijiri medicale, potrivit ISU Cluj.
Etajul 6, unde se află camera, este parțial inundat cu fum. La fața locului acționează trei echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara.
Incendiul este localizat, fără posibilitate de extindere. La fața locului se află și un echipaj SAJ.
UPDATE
Incendiul a fost lichidat. Acesta s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Aproximativ 200 de persoane s-au autoevacuat. Din fericire, niciuna nu a necesitat îngrijiri medicale. În continuare, va fi cercetată cauza probabilă de izbucnire a incendiului, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Potrivit pompierilor clujeni, cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la un prelungitor de prize suprasolicitat.