EVENIMENT
OFICIAL: 1.415 de cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 12 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
31.048 pacienți au fost declarați vindecați și 7.026 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 763 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 2807 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 11.08.2020 (10:00) – 12.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 43 de decese (25 bărbați și 18 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș – Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la categoria de peste 80 de ani.
42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.381 Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.427.626 de teste. Dintre acestea 22.607 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.098 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.509 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 174 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 12 august.
Pe teritoriul României, 15.494 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.970 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 39.900 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 214 de persoane.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Emil Boc, despre un tandem Lasconi președinte – Bolojan premier: Discutăm după alegerile parlamentare
Emil Boc, noul prim-vicepreşedinte interimar al PNL, a declarat marți că orice discuții referitoare la actul de guvernare, care să implice partidul din care face parte, vor avea loc după alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie 2024, în funcție de rezultate.
După eșecul înregistrat de candidatul PNL, Nicolae Ciucă, în primul tur al alegerilor prezidențiale, conducerea partidului a fost schimbată. Președintele interimar, Ilie Bolojan, a anuțat luni că PNL o va susține necondiționat pe Elena Lasconi, candidatul USR, în turul doi al alegerilor preziențiale.
Emil Boc, despre un tandem Lasconi președinte – Bolojan premier: Discutăm după alegerile parlamentare
Aflat la București, primarul Emil Boc a făcut marți câteva precizări cu privire la vehiculatul tandem Elena Lasconi președinte – Ilie Bolojan prim-ministru, în cazul în care candidatul USR câștigă alegerile pentru funcția de președinte.
”Astăzi nu discutăm despre actul de guvernare, discutăm după alegerile parlamentare, în funcţie de voturile românilor. Evident că este ideal să ai o anumită consonanţă ideologică, să ai guvernări în care să-ţi vină partide care corespund aceluiaşi aspect ideologic, dar mai e mult până departe. PNL a spus aseară foarte clar şi răspicat: o susţine pe Elena Lasconi în turul doi necondiţionat, fără negociere, pentru că dimensiunea proeuropeană a PNL este în ADN, orientarea noastră euroatlantică este de ne-negociat cu nimeni. Din această perspectivă, noi o susţinem pe Elena Lasconi în turul doi”, a declarat Emil Boc, la sediul central al PNL, scrie Agerpres.
Boc: PNL a înțeles mesajul românilor
Emil Boc a mai spus că liberalii au înţeles mesajul transmis de români la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
”Este un context cu totul şi cu totul special al acestor alegeri prezidenţiale. E uşor acum de căutat în trecut. E important de ascultat vocea românilor în momentul de faţă, iar ceea ce pot să vă spun ca membru PNL, ca membru în echipa de conducere, este că am înţeles acest mesaj şi că PNL merge pe această direcţie de a da românilor şansa de a alege să rămână acasă”, a declarat Boc.
Emil Boc a fost întrebat și dacă specialiştii PNL nu l-au ”intuit” pe Călin Georgescu. ”Dar dumneavoastră, mass-media, l-aţi intuit?”, a întrebat Boc la rândul lui.
ANM a emis prognoza pe următoarele 4 săptămâni. Temperaturile vor fi mai mici decât cele normale pentru această perioadă în întreaga țară.
Săptămâna 25.11.2024 – 02.12.2024
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai ridicate, local, în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Cum va fi VREMEA până la Crăciun. Temperaturi mai MICI decât cele specifice perioadei
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sudice, sud-estice și local în centru și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 02.12.2024 – 09.12.2024
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024
Mediile valorilor termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
EVENIMENT
Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au deschis o anchetă după ce o femeie de 50 de ani a fost găsită moartă într-un imobil din Tureni.
Femeia fost găsită fără suflare marți dimineața, în jurul orei 9.50.
Femeie găsită moartă la Tureni. Polițiștii suspectează că e vorba de crimă: Prezenta urme de violență
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Turda – Secția 9 Rurală au fost sesizați în această dimineață cu privire la găsirea unei femei decedate, în vârstă de 50 de ani, într-un imobil din comuna Tureni, sat Tureni.
”Din primele verificări, aceasta prezenta urme de violență pe corp”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Acum se fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care a survenit decesul.
Foto: Arhivă
Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a fost ales președinte al Alianței Europene EUTOPIA pentru o perioadă de doi ani, 2025-2026, la întâlnirea EUTOPIA de la Paris, din cadrul evenimentului EUTOPIA week (noiembrie 2024).
„Așa cum spuneam în urmă cu câteva săptămâni, sunt puține organizații pentru care sunt dispus să mai acord timp managerial suplimentar de acum încolo. EUTOPIA este una dintre aceste instituții, deoarece este fundamentală pentru dezvoltarea UBB în următorii ani. Le mulțumesc colegilor rectori pentru alegere – mai ales că noi nu avem un sistem de rotație, ci unul electiv – și rectorului Universității din Warwick pentru acceptarea poziției de vicepreședinte”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.
Daniel David, rectorul UBB, ales PREȘEDINTE al Alianței Europene EUTOPIA
Alianța Europeană EUTOPIA este formată din 10 universități europene: (1) Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca/România); (2) Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia); (3) Ca’Foscari University of Venice (Veneția/Italia); (4) CY Cergy Paris Université (Paris/Franța); (5) University of Gothenburg (Goteborg/Suedia); (6) University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia); (7) NOVA University Lisbon (Lisabona/Portugalia); (8) Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania); (9) Technische Universität Dresden (Dresda/Germania) și (10) University of Warwick (Regatul Unit), incluzând și alte universități internaționale ca parteneri (ex. din Africa, Asia, Australia și SUA).