Connect with us

ACTUALITATE

OFICIAL: 1.295 de infectări cu COVID-19 în ultimele 24 ore la nivel național. Totalul a trecut de 50.000

Publicat


Până astăzi, 31 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.007 pacienți au fost declarați vindecați și 4.433 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Până astăzi, 2.343 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 30.07.2020 (10:00) – 31.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 39 de decese (22 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 39 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.456. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 409 pacienți.

Au fost prelucrate peste un milion de teste

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.202.607 de teste. Dintre acestea 22.767 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.113 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.654 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.210 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 31 iulie.

Pe teritoriul României, 4.458 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.530 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.525 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 53 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 976 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.044 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 927 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 177.225 de lei.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Program prelungit de lucru la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, de alegerile parlamentare

Publicat

Direcția de Evidență Persoanelor Cluj

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul, în perioada alegerilor parlamentare, în data de 30 noiembrie și 1 decembrie.

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Cluj din subordinea Consiliului Judeţean Cluj anunță persoanele cu drept de vot, interesate de obținerea documentelor de identitate că, în scopul asigurării condițiilor necesare desfășurării în condiții optime a procesului electoral pentru alegerile parlamentare, din data de 1 decembrie 2024, își va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.

Astfel, programul este următorul:

  • sâmbătă, 30.11.2024 – între orele 08.00-16.00;
  • duminică, 01.12.2024, între orele 07.00 – 19.00 pentru depunerea documentelor în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberări acte de identitate.

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.

Program prelungit și la Direcția de evidență a persoanelor a Primăriei Cluj-Napoca

Amintim de asemenea că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu drept de vot, Direcția de evidență a persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca va asigura program prelungit cu publicul, pe timpul desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024 s-a stabilit următorul program de lucru atât pentru primirea documentelor, cât și pentru eliberarea cărților de identitate astfel:

  • vineri: între orele 8.30 și 14.30
  • sâmbătă: între orele 8.00 și 16.00
  • duminică: între orele 8.00 și 21.00

Peste 114 de acte de identitate, eliberate la alegerile prezidențiale

Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj: www.djepcluj.ro.

Amintim faptul că, în perioada premergătoare alegerilor pentru Președintele României, respectiv în 23 și 24 noiembrie 2024, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj a eliberat nu mai puțin de 114 acte de identitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj): În ianuarie încep construcțiile la ACADEMIE

Publicat

varga

S-a schimbat modificarea la CFR Cluj. Patronul Varga vrea să investească de acum înainte în creșterea jucătorilor autohtoni. Pentru asta va face cea mai mare investiție de până acum la clubul pe care îl conduce, este vorba de o academie.

Varga ar fi a achiziționat un teren de 40 de hectare în Cluj-Napoca, unde va fi construit un complex sportiv de ultimă generație, un loc unde vor fi crescuți copiii și juniorii clubului, care, peste ani, să facă pasul la prima echipă, astfel încât CFR să nu mai apeleze la transferuri din străinătate.

Nelu Varga (CFR Cluj): În ianuarie încep construcțiile la ACADEMIE

Noua bază sportivă va cuprinde 12 terenuri de antrenament și jocuri, o sală de fitness și alte facilități moderne, precum și o sală de mese și camere de dormit pentru jucători. Lucrările la această nouă academie vor demara în ianuarie 2025.

Obiectivul lui Ioan Varga este de a atrage 800 de copii în primă fază, ca mai apoi academia să găzduiască chiar 1.000 de juniori.

„În ianuarie încep construcțiile la academie. Am achiziționat un teren de 40 de hectare în Cluj, pe care se va construi baza sportivă. Vor fi 12 terenuri de antrenament și jocuri, va exista o sală de fitness, sală de mese și camere de dormit.

„Vor veni jucători”

O să schimb total strategia. Nu vreau să spun cât costă, dar este o investiție importantă. În primăvară vom avea acolo 800 de copii”, a declarat Ioan Varga, la Prosport.

În momentul de față, CFR Cluj este pe locul al treilea, cu 28 de puncte, la două lungimi în spatele rivalei din oraș, liderul Universitatea Cluj.

Nelu Varga a declarat însă că echipa nu se gândește să rateze și în acest an titlul, motiv pentru care va efectua mai multe transferuri în perioada de mercato din iarnă.

„Bineînțeles că se vor face transferuri în iarnă. Vor veni jucători. Iar în vară discutăm de titlu. Să nu-și închipuie cineva că ne batem la locul doi. Pentru mine nu există locul doi”, a mai declarat Varga.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca. Șoferul vinovat, amendă de 4.000 de lei și permis suspendat

Publicat

Un accident rutier s-a produs pe Calea Dezmirului din municipiului Cluj-Napoca, joi dimineață. Șoferul vinovat a rămas fără permis și s-a ales cu o amendă usturătoare.

Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au intervenit, joi dimineață, la un incident rutier produs pe Calea Dezmirului, soldat doar cu pagube materiale.

Șoferul a intrat în depășire neregulamentară

Un tânăr de 24 de ani, aflat la volanul unui autoturism, care circula în direcția localității Dezmir, a intrat în depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două vehicule care circulau regulamentar din sens opus.

„Astăzi, 28 noiembrie, în jurul orei 08:40, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la un eveniment rutier produs pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca, soldat cu pagube materiale.

Din primele verificări, s-a constatat că un tânăr de 24 de ani, care conducea un autoturism în direcția localității Dezmir, ar fi efectuat o depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două autovehicule care circulau din sens opus”, a transmis IPJ Cluj.

Șoferul era beat la volan

La testarea cu aparatul etilotest, tânărul avea o alcoolemie de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. În plus, acesta nu avea asupra sa documentele obligatorii necesare la volan.

„Polițiștii i-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.960 de lei, pentru depășire neregulamentară și provocarea unui accident cu pagube materiale, conducerea sub influența alcoolului și lipsa documentelor obligatorii.

Totodată, ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 210 zile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

De unde atâta PRAF în Cluj? Mare parte de pe roțile mașinilor care ies din ȘANTIERE. Peste 250 de AMENZI aplicate în 2024

Publicat

noroi

Clujul se extinde. Se fac noi unități rezidențiale, deci musai s-avem șantiere. Iar acestea vin cu o mulțime de probleme. Una dintre cele mai stringente este mizeria. Nu degeaba logo-ul șantierului este cizma de cauciuc.

Știm, noroiul este inerent. Ce poate fi evitat, însă, este migrația acestuia pe străzile din oraș, prin intermediul roților vehiculelor care părăsesc organizarea de șantier. Care roți, fie vorba-ntre noi, ar trebui spălate la ieșirea din acest șantier. Altfel ne trezim cu praf vara și mâzgă pe drum iarna.

De unde atâta PRAF în Cluj? Mare parte de pe roțile mașinilor care ies din ȘANTIERE. Peste 250 de AMENZI aplicate în 2024

Există reglementări la nivel local în ceea ce privește această murdărire. Există și amenzi. Există, însă, cineva care să monitorizeze aceste încălcări ale legislației? Pentru că, se pare, ori e vorba de nesimțire, ori e vorba de suficient de mulți bani care „curg” din aceste dezvoltări imobiliare, astfel încât o amendă, două, trei, să fie mărunțiș.

Un exemplu clar este str. Trifoiului, pe care sunt două șantiere. De pe ambele s-a ieșit, la interval de câteva luni, cu mașini pline de noroi pe roți. Momentul n-a fost surprins în imagine, ci doar urmările lui.

Contactată de Cluj24, Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis:

„Hotărârea Consiliului Local nr. 191 din 2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca prevede la art. 3, pct. 7 faptul că <<murdărirea carosabilului de către autovehicule și vehicule care ies din șantiere, din curți, incinte sau drumuri de câmp>> se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Precizăm faptul că în cazul organizărilor de șantier, pentru a preveni mudărirea zonelor din jurul acestora, inclusiv a trotuarelor și a carosabilului, se aplică cele stipulate în art. 3, pct. 1 privind neamenajarea rampelor de spălare a autovehiculelor și utilajelor cu amendă de la 2.000 la 2.500 lei, neutilizarea sau utilizarea necorespunzătoare a acestora (art. 4, pct. 2) cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei, respectiv pentru neasigurarea curățeniei în incinta șantierelor și în apropierea acestora cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, conform art. 4, pct. 5.

Vă informăm asupra faptului că pe parcursul anului curent au fost aplicate un număr de 258 sancțiuni contravenționale pentru asemenea fapte, în baza HCL nr. 191 din 2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca, iar ca măsură complementară s-a dispus de fiecare dată salubrizarea zonelor afectate, pe cheltuiala contravenientului”

Poate n-ar strica, din când în când, câte un control rapid (și neanunțat) pe aceste șantiere ale urbei. Pentru sănătatea noastră, dacă nu pentru altceva…

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax