Connect with us

EVENIMENT

OFICIAL: 1.109 cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore

Publicat


Până astăzi, 13 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 103.495 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

43.025 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.283 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.109 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 364 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.163 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 12.09.2020 (10:00) – 13.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 36 de decese (20 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vrancea și București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

32 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.052. Dintre acestea, 465 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.081.644 de teste. Dintre acestea 14.784 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.806 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.835 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.780 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 37.409 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 5 persoane.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Grevă generală de luni la Casa de Pensii, AJOFP și AJPIS. Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj

Publicat

De

Instituțiile din Cluj-Napoca aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) declanșează, de luni, de la ora 8, o grevă generală pe termen nelimitat, astfel că nu vor fi asigurate serviciile către populație.

Astfel, nu se vor mai plăti pensiile, indemnizațiile de șomaj și prestațiile sociale.

Greva generală vine după o serie de proteste în fața instituției și după ce, vineri, a avut loc o grevă de avertisment de 2 ore.

Citește și VIDEO FOTO. Grevă de 2 ore la Casa de Pensii Cluj. De luni, grevă generală. Nu se mai plătesc pensii, șomaj și prestații sociale

Angajații celor trei instituții cer salarii și condiții de muncă decente.

Fără răspuns clar

”Vineri, delegatia Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii – singura organizatie de tip federativ care reprezinta interesele angajatilor din institutiile Ministerului Muncii, am participat la negocieri cu reprezentantii Guvernului – in vederea obtinerii drepturilor care ni se cuvin de ani de zile si implicit, in vederea renuntarii la greva.

Reprezentantii Guvernului au fost intelegatori, au promis ca vor incerca sa ne ajute, dar am plecat de acolo fara un raspuns clar.

Acesta a fost motivul pentru care am hotarat sa continuam protestele noastre cu greva generala.

Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj

Ne cerem scuze de la beneficiarii nostri si le intelegem nemultumirile privind faptul ca nu se va face plata pensiilor, indemizatiilor de somaj sau prestatiilor sociale, dar pentru ca guvernantii au tratat problemele noastre cu superficialitate, ii rugam sa ne fie alaturi si sa inteleaga ca si noi avem familii si nu mai putem lucra in conditiile de fata.

Nemultumirile noastre le-am exprimat de multe ori si de multa vreme, dar niciodata nu au fost fonduri pentru noi.

Cuțitul la os

Nu am recurs până acum la solutii extreme (greva) pana acum, tocmai pentru ca ne-am gandit la impactul asupra semenilor nostri care (multi dintre ei) traiesc doar din aceste venituri, dar ne-a ajuns cutitul la os: de luni de zile muncim peste program fara plata orelor suplimentare, cu aplicatii care mereu se blocheaza si fara salarii decente (avem aceleasi salarii din 2018).

„Nu sunt bani, nu avem de unde” au fost mereu raspunsurile celor care ne conduc. S-au gasit insa fonduri pentru multe alte categorii de angajati asa ca vrem sa se stie ca munca noastra este foarte importanta si meritam respect si drepturi eagle cu celelalte categorii de salariati, indiferent de ministerele din care fac parte”, a declarat pentru Cluj24 Elena Popescu, presedintele Sindicatului Muncă și Protecție Socială Cluj si secretar general al Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din Cluj în lume. Turist în Sicilia. Plimbare pe cel mai activ vulcan din Europa

Publicat

Cea mai rapidă și ieftină modalitate de a ajunge clujenii în Sicilia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție zboruri directe de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca spre Catania de doua ori pe săptămână. Prețurile încep de la 119 lei pe sens, pentru membrii Wizz Discount Club.

De la aeroport se poate ajunge în centrul Cataniei cu autobuzul. Acestea circulă zilnic, din 20 în 20 de minute începând cu ora 5:00. Distanța este de aproximativ 4 km. Se poate opta și pentru un taxi sau Uber, în funcție de buget.

De vizitat în Catania

Pentru pasionații de arhitectură și nu numai, există o mulțime de locuri de vizitat. Printre acestea se numără Catedrala Sant Agata, Castelul Ursino, Mănăstirea Benedettini și Villa Bellini.

O excursie in Catania nu este completă fără faimoasele paste siciliene alla Norma, un preparat cu sos de roșii și vinete. O astfel de porție de paste costă in jur de 8 euro la restaurantele de pe malul mării.

Excursie la vulcanul Etna

Vulcanul Etna este cel mai înalt și activ vulcan din Europa. Acesta se poate vizita pe cont propriu sau într-un tur organizat cu ghid. Vulcanul se află la o distanță destul de mare de centrul orașului, astfel încât pe lângă un turul organizat, cea mai bună variantă de deplasare ar fi cu o mașină închiriată.

Un tur cu ghid costă în jur de 300 lei și cuprinde transportul de la cazare până la vulcan și înapoi, o oprire la o fermă pentru degustarea produselor locale, printre care vin, miere și ulei de măsline, o vizită în peșteră și oportunitatea de a urca pe cel mai înalt crater care este accesibil doar pentru turiștii însoțiți de un ghid turistic.

De asemenea, pe drum, ghidul turistic vă oferă informații despre zonă și vulcan în limba în care ați rezervat turul.

Plajă pe stânci

În Catania există atât plaje private, cât și publice. Cele private sunt amenajate cu dușuri, șezlonguri confortabile, baruri și scări pentru a intra cât mai ușor în apă. Prețul unui șezlong e de aproximativ 15 euro. Există însă și plaje publice cum ar fi San Giovanni Li Cuti.

Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană o regiune autonomă a Italiei. Este cunoscută pentru producția de vinuri și măsline și mai ales pentru vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, situat în apropiere de orașul Catania.

Nikki Buburuz

Citește mai departe

EVENIMENT

Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca

Publicat

De

Căsuța Bucuriei anunță cea de-a doua ediție a spectacolului caritabil „Dăruiește cu bucurie”, care va avea loc în data de 6 decembrie, începând cu ora 18, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj.

Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca

”Acest spectacol anual promite o seară de căldură, altruism și generozitate, în ton cu magia sărbătorilor de iarnă. Punctul culminant al evenimentului din acest an este licitația caritabilă care va cuprinde obiecte de prestigiu.

Participanții vor avea ocazia rară de a licita pentru o șansă de a urmări un meci de fotbal alături de Emil Boc, primarul Clujului.

Citește și FOTO. Un clujean a licitat 9.000 de lei pentru o discuție de 15 minute cu Emil Boc. Banii, pentru copiii de la ”Căsuța Bucuriei”

În plus, licitația va prezenta obiecte sportive de colecție, inclusiv un tricou și o minge semnate de echipa de fotbal CFR, o minge semnată de echipa de fotbal U Cluj și un tricou al echipei de baschet U BT.

Alte obiecte de licitație notabile includ un tablou excepțional realizat de Ioan Moisa și o cină rafinată la renumitul atelier al chef-ului Adrian Hădean, precum și multe altele”, anunță organizatorii.

Momente artistice

Evenimentul caritabil „Dăruiește cu bucurie” nu se rezumă însă doar la licitație, ci este o sărbătoare în sprijinul comunității și a spiritului de binefacere.

Astfel, cei prezenți vor avea ocazia să participe la diverse momente artistice, printre care se numără un concert de colinde susținut de copiii excepționali de la „Căsuța Bucuriei”, spectacole muzicale susținute de talentele locale Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca, Irina Indrei, Sorin Robert Indrei și Grupul Vocal Arheo.

De asemenea, vor avea loc două momente coregrafice captivante susținute de copii, organizate minuțios de Step Up Dance și Poinar Simina de la Concrete Rockers.

Pentru copii

„Căsuța Bucuriei” lansează o invitație sinceră celor doritori de a se alătura acestei cauze nobile și de a lua parte la o seară dedicată răspândirii bucuriei, generozității și schimbării semnificative. Încasările obținute în urma evenimentului vor contribui la eforturile acestui ONG de a promova un mediu propice pentru copiii aflați în dificultate.

Despre Căsuța Bucuriei

Casa de Tip Familial “Căsuța Bucuriei” este un serviciu de tip rezidențial pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

Publicat

penitenciar gherlap

Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla îi acuză pe ministra Justiției, Alina Gorghiu, și pe directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, că prezintă ”noutăți fascinante” pentru sistemul penitenciar care a rămas încremenit în timp, dar care nu au legătură cu realitatea din teren.

Sindicat: Penitenciarul Gherla, plin de ploșnițe și gândaci rezistenți la insecticide. Sistemul informatic dă rateuri

”Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a declarat zilele trecute că se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţească pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar și condiţiile lui de muncă.

De asemenea declară introducerea drug testului care poate fi folosit deja de poliţiştii de penitenciare, precizând că pe lângă aceste măsuri, „recent a adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare”. Și mai ieri, readuce în atenția publicului ideea mutării unor penitenciare din centrele unor orașe.

În aceeași tonalitate cu iz electoral, directorul general al ANP declară public implementarea unui nou soft informatic, deosebit de puternic, după mai mulți ani de muncă. O veritabilă bijuterie în materie de software, ca sa cităm exact.

Frumos. Noutăți fascinante pentru un sistem încremenit în timp.

Ne place cum sună! Însă avem datoria de a obiecta pentru că suntem aici în teritoriu și simțim pe pielea noastră diferența dintre realitate și declarațiile de presă”, arată sindicaliștii.

”Suntem rupți în c…”

Aceștia susțin că nu vor să fie învinuiți de rea credință, chiar apreciază orice progres în ceea ce privește Penitenciarul Gherla sau oricare altul, dar, din păcate, nu e cazul în aceste spețe, nici în cazul ministrei nici în cazul directorului general al ANP.

”Pentru că în realitate suntem rupți în c… – pe românește. Plini de ploșnițe și de gândaci din aceia rezistenți la insecticide și pesticide.

Ia să declare unul din ei că a reușit curățarea în totalitate a unui penitenciar de chestiile astea simple. Sau că alocă fonduri pentru condiții decente de muncă, iar lucrurile astea să se și vadă.

Declarațiile de presă rămân vorbe goale dacă nu există dovezi. Să avem hârtie igienică, săpun, materiale pentru curățenie. Chestii de bază, elementare, simple.

Gherla nu are teste anti-drog

Cum adică se preocupă constant să optimizeze condiţiile de detenţie din unităţile existente?

Îi invit pe cei care citesc aceste rânduri să facă solicitări scrise la Penitenciarul Gherla în care să ceară dovezi referitoare la ceea ce declarăm noi și la ceea ce apare in presă.

La Gherla chiar nu am primit drug testele astea la care se referă ministra. Nici materialele elementare de care vorbeam mai sus nu sunt asigurate de către angajator.

Și-apoi mai e ceva: nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare? Vom fi noi mai presus decât orice sistem penitenciar din lume care are, fără excepție, această problemă?

Vom reuși noi ceea ce nu se reușește nicăieri în penitenciare? Nu este cam bombastică această declarație?”, au menționat reprezentanții sindicatului din Penitenciarul Gherla.

Mutarea penitenciarelor nu e simplă

În ceea ce privește mutarea penitenciarelor, aceștia precizează că procesul nu este unul simplu, pentru că implică mulți parametri care, deliberat sau nu, sunt omiși din declarațiile oficialilor.

”Ce facem cu angajații acelor penitenciare și cu familiile acestora? Cum vor fi protejați copii acestor colegi care vor fi obligați, în unele cazuri să parcurgă și 50 de km zilnic până la noul loc de muncă?

Unde mai pui că în declarațiile pentru presă nu se face referire la desființarea unor locuri de deținere, asta contrastând cu obligațiile care au fost impuse României prin Memorandumul Rezmives.

Vor fi date în folosință mii de locuri de deținere, însă nicăieri nu regăsim numărul locurilor care vor fi desființate, pentru ca, în acest fel, să putem avea o imagine serioasă și relevantă a direcției în care ne îndreptăm.

Cât despre trâmbițatul sistem informatic, deocamdată, parerea generală a celor care lucrează pe el este că, în comparație cu cel vechi, e inferior. Poate e o bijuterie, dar e neșlefuită, domnule Halchin și în felul acesta nu are valoarea pe care o expuneți publicului.

Aplicația funcționează 5 minute

Oare știți că pe Vizita nu mai merge aproape nimic în noua aplicație, iar dacă asta nu ar fi destul, 5 minute funcționează normal și 3 ore nu. La fel la Evidență deținuți sau la magazinele din unități.

Până să economisim 3 milioane de hârtii avem 6 milioane de probleme. Părerea tuturor este că a fost dată în folosință înainte să fie pregătită suficient, iar asta ne face să credem că scopul lansării este unul politicianist.

Așa că avertismentul nostru către toți cei care urmăresc activitatea și declarațiile celor doi referitoare la penitenciare este că acestea trebuie strecurate prin elementarul filtru al bunului simț.

Și de asemenea prin cel cel al rațiunii conform căreia, în spatele declarațiilor frumos ornate, stă ascunsă multă mizerie, atent dosită și elegant ocolită atunci când societatea este informată despre modul în care oficialii cheltuie banul public”, au conchis sindicaliștii Penitenciarului Gherla.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax