Connect with us

EDUCATIE

O treime dintre copiii din Cluj din 46 de școli, identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2

Publicat


diabet

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață,prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Pandemia Covid-19 a dus la o reorganizare a strategiei de implementare, pentru a permite continuarea Programului în condițiile distanțării sociale.

Punctual, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2022, echipa Asociației Medicover a fost alături de aproape două generații de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca, Programul continuând inclusiv în format online, până la ridicarea restricțiilor de către autorități.

În ciuda acestor provocări, rezultatele copiilor absolvenți „ȋnCerc”, așa-numiții Învingători, au motivat echipa de implementare să extindă Programul și la alte categorii de vârstă și prin noi acțiuni, care prefațează o continuitate în sprijinirea motivației „ȋnCerc” la nivelul județului Cluj – și nu numai.

Demarat în urmă cu 4 ani

„Proiectul pe care l-am demarat în Cluj-Napoca, acum mai bine de patru ani, a reprezentat o premieră la nivel național și s-a bazat pe o nevoie reală și actuală a comunității. Am făcut împreună primii pași spre schimbare, iar astăzi putem spune că aceștia ne poartă în noi direcții.

Cu toate implicațiile pandemiei Covid-19, trecând peste limitările firești și cu sprijinul tuturor celor implicați „înCerc”, am continuat Programul – și iată că, începând din luna noiembrie 2022, vom ajunge la și mai mulți copii din municipiul Cluj-Napoca. Acest fapt ne bucură nespus”, afirmă  George Istrate, Director General al Asociației Medicover.

Ce și-a propus să realizeze Programul „ȋnCerc”

Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover, gratuit pentru participanți, este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România – Ploiești și Cluj-Napoca, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a Programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, au primit sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere individuală integrată de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie.

Aceste întâlniri au fost gândite să se deruleze pe parcursul a 18 luni, special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.

Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă din 2017.

Rezultatele programului

Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca (septembrie 2018-octombrie 2022)

  • Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;
  • 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
  • Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;
  • S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;
  • 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;
  • Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.

Noi etape ale Programului – extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și atelierele educaționale„Nutriție pentru SuperEroi”

Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător în 2022.

Astfel, în prezent, până în luna ianuarie 2023, în Programul „ȋnCerc” se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei este unul cât se poate de simplu: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice.

În plus, pentru a completa gama de beneficii pe care le oferă Programul „înCerc”, tot cu începere din luna noiembrie 2022, se vor desfășura și o serie de ateliere educaționale de nutriție în școlile din Ploiești și Cluj-Napoca, sub titulatura „Nutriție pentru SuperEroi”, acestea fiind gândite alături de nutriționiștii-dieteticieni Ioana Mesea și Erika Deac, specialiști „ȋnCerc”.

Aceste ateliere vin ca urmare a numărului mare de întrebări legate de alimentație primite până acum în cadrul Programului; atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt gratuite, se vor desfășura online și se vor adresa, pentru început, elevilor de clasa a IV-a. Ulterior, în speranța în care informația va fi de folos și se va constata necesitatea, Asociația Medicover dorește să implementeze un proiect la nivel național, gratuit, de astfel de workshop-uri.

Importanța prevenției diabetului

Prof. univ. dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membră a Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc” a declarat că nevoia prevenției diabetului și în România – îndelung anticipată de comunitatea medicală – este susținută de rezultatele Programului „înCerc”.

”Consider că extinderea Programului la categorii de populație mai tânără trebuie să reprezinte un reper pentru o acțiune similară la nivel național.

Salut demersul Asociației Medicover de a diversifica metodele de conștientizare a riscului DZ2 la generațiile tinere prin intermediul atelierelor educaționale Nutriție pentru SuperEroi”, a spus Roman

Viceprimarul Clujului, Emese Olah, a dat asigurări că municipalitatea are în vedere desfășurarea mai multor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos.

Marinela Marc, șeful ISJ Cluj, a precizat că rezultatele obținute în cadrul Programul „înCerc” confirmă necesitatea unui astfel de proiect în cadrul unităților de învățământ clujene.

”Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și de reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțarea la fumat, alcool, toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă.

Prevenția salvează vieți și realizarea constantă a analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de ea însăși. Prevenția trebuie să înceapă de la vârste fragede, iar elevii care, prin intermediul unor astfel de programe, devin conștienți de riscurile unor boli ale vremurilor noastre vor fi mai bine pregătiți pentru o viață sănătoasă”, a spus Marc.

Sursa foto: UnsplashDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

Publicat

CFR Cluj l-a transferat pe  mijlocașul dreapta Filippo Falco, de 32 de ani, recent plecat de la Steaua Roșie Belgrad.

Clubul se afla de mai mult timp în negocieri cu italianul. Până la urmă, acesta a bătut palma cu clujenii.

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

„Bine ai venit, Filippo Falco! Suntem bucuroși să vă anunțăm că Filippo Falco este noul jucător al echipei noastre.

Crescut la academia celor de la Lecce, Falco a bifat 366 de meciuri în carieră, 55 de goluri și 51 de pase decisive. În Italia, mijlocașul ofensiv a jucat aproape 200 de partide în primele două eșaloane, unde a îmbrăcat, printre altele, tricourile celor de la Bologna, Cagliari, Lecce, Benevento, Cesena, Perugia și Pescara.

La începutul anului 2021, italianul a ajuns în prima ligă a Serbiei, la Steaua Roșie Belgrad, formație pentru care a bifat 36 de partide, șase goluri și patru pase decisive. Alături de această echipă, Falco a fost de două ori campion al Serbiei, câștigând și două Cupe.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Falco nu a evoluat deloc în ultimele șase luni și nu are niciun meci oficial în actualul sezon.

În cariera lui, Falco a mai evoluat pentru Pavia, Lecce, Reggina, Juve Stabia, Trapani, Bologna, Cesena, Benevento, Perugia, Pescara și Cagliari. Italianul a adunat 39 de meciuri, 4 goluri și 6 pase decisive în Serie A.

În prezent, acesta este cotat la 700.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com. Cea mai înaltă cotă a înregistrat-o în aprilie 2020, când evolua în Serie A în tricoul lui Lecce. Fotbalistul valora la acel moment 5 milioane de euro.

„Contractul cu Filippo este până în vară și cu opțiune de prelungire. Vine din postura de jucător liber și deja se pregătește alături de băieți. În momentul în care antrenorul va considera, va fi și pe listă, dacă va convinge. Semnalele sunt pozitive din moment ce Adrian Mutu și-a dorit să îl transferăm”, a declarat Cristi Balaj pentru GSP.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un singur clujean în lotul de 32 de jucători pentru semifinala cu Georgia din Rugby Europe Championship 2024

Publicat

De

Stafful tehnic al naţionalei României a anunţat un lot de 32 de jucători pentru meciul cu Georgia, din semifinalele Rugby Europe Championship 2024, potrivit site-ului Federaţiei Române de Rugby, lot în care se regăseşte un singur clujean.

”Stejarii”, 17 înaintaşi şi 15 jucători de treisferturi, se vor reuni pentru acest meci duminică, urmând să intre într-un stagiu de pregătire la Izvorani. Plecarea spre Tbilisi este programată pe data de 28 februarie. Pentru această partidă, echipa l-a pierdut pe căpitanul Ovidiu Cojocaru, accidentat la umăr în meciul cu Portugalia.

„Este greu în acest moment să vorbim de echipă, de selecţie, sunt mulţi accidentaţi, jucători care nu pot fi prezenţi, dar băieţii care s-au pregătit până acum au în continuare motivaţia necesară pentru a începe o nouă săptămână de pregătire înainte de plecarea în Georgia.

Construcţia unei echipe necesită timp trebuie să acceptăm că uneori dăm şi greş, dar întotdeauna trebuie să reacţionăm. Este ceea ce aştept şi eu. Jucători tineri, cu experienţă sau nou-convocaţi formează această echipă şi trebuie să găsim echilibrul perfect pentru restul competiţiei”, a declarat antrenorul echipei României, David Gerard.

Meciul Georgia – România va avea loc sâmbătă 2 martie, în semifinalele Campionatului European, la Tbilisi, pe Stadionul ”Miheil Meshi”, de la ora 14:00 (ora României).

Lotul României pentru meciul cu Georgia:

Pilieri: Alexandru Savin (CS Rapid), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), Vasile Bălan (CSA Steaua), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), George Ilincuţă (CSA Steaua);

Taloneri: Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CS Rapid);

Linia a doua: Marcel Rusu (CS Dinamo), Ionuţ Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mahu (Massy);

Linia a treia: Dragoş Ser (SCM USV Timişoara), Damian Strătilă (CSA Steaua), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mitu (Pau);

Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CS Rapid);

Mijlocaşi la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Alin Conache (CSA Steaua), Daniel Plai (SCM USV Timişoara);

Aripi: Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), Teodor Ursu (CSU ELBI Cluj), Romeo – Corrado Şteţco (SCM USV Timişoara);

Centri: Tangimana Fonovai (CS Rapid), Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), Gabriel Pop (GDS Cascais), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Prescură (CS Rapid);

Fundaşi: Ovidiu Neagu (CS Dinamo), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara).

Staff: David Gerard – antrenor principal, Jonathan Edward Brooks Callard – antrenor cu treisferturile şi atac, Simon Maisuradze – antrenor înaintare, Raphael Francois Saint-Andre – antrenor asistent cu treisferturile şi îndemânare (skills), Michael Dallery – antrenor principal cu pregătirea fizică, Paul Cere-Labourdette – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Carpo – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Răzvan Wanya Crîngu – medic, Marius Lică Todosi – kinetoterapeut, David Popa – analist video.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax