EDUCATIE
O treime dintre copiii din Cluj din 46 de școli, identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață,prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
Pandemia Covid-19 a dus la o reorganizare a strategiei de implementare, pentru a permite continuarea Programului în condițiile distanțării sociale.
Punctual, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2022, echipa Asociației Medicover a fost alături de aproape două generații de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca, Programul continuând inclusiv în format online, până la ridicarea restricțiilor de către autorități.
În ciuda acestor provocări, rezultatele copiilor absolvenți „ȋnCerc”, așa-numiții Învingători, au motivat echipa de implementare să extindă Programul și la alte categorii de vârstă și prin noi acțiuni, care prefațează o continuitate în sprijinirea motivației „ȋnCerc” la nivelul județului Cluj – și nu numai.
Demarat în urmă cu 4 ani
„Proiectul pe care l-am demarat în Cluj-Napoca, acum mai bine de patru ani, a reprezentat o premieră la nivel național și s-a bazat pe o nevoie reală și actuală a comunității. Am făcut împreună primii pași spre schimbare, iar astăzi putem spune că aceștia ne poartă în noi direcții.
Cu toate implicațiile pandemiei Covid-19, trecând peste limitările firești și cu sprijinul tuturor celor implicați „înCerc”, am continuat Programul – și iată că, începând din luna noiembrie 2022, vom ajunge la și mai mulți copii din municipiul Cluj-Napoca. Acest fapt ne bucură nespus”, afirmă George Istrate, Director General al Asociației Medicover.
Ce și-a propus să realizeze Programul „ȋnCerc”
Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover, gratuit pentru participanți, este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România – Ploiești și Cluj-Napoca, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a Programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, au primit sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere individuală integrată de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie.
Aceste întâlniri au fost gândite să se deruleze pe parcursul a 18 luni, special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.
Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.
Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă din 2017.
Rezultatele programului
Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca (septembrie 2018-octombrie 2022)
- Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;
- 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
- Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;
- S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;
- S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;
- 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;
- Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.
Noi etape ale Programului – extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și atelierele educaționale„Nutriție pentru SuperEroi”
Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător în 2022.
Astfel, în prezent, până în luna ianuarie 2023, în Programul „ȋnCerc” se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei este unul cât se poate de simplu: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice.
În plus, pentru a completa gama de beneficii pe care le oferă Programul „înCerc”, tot cu începere din luna noiembrie 2022, se vor desfășura și o serie de ateliere educaționale de nutriție în școlile din Ploiești și Cluj-Napoca, sub titulatura „Nutriție pentru SuperEroi”, acestea fiind gândite alături de nutriționiștii-dieteticieni Ioana Mesea și Erika Deac, specialiști „ȋnCerc”.
Aceste ateliere vin ca urmare a numărului mare de întrebări legate de alimentație primite până acum în cadrul Programului; atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt gratuite, se vor desfășura online și se vor adresa, pentru început, elevilor de clasa a IV-a. Ulterior, în speranța în care informația va fi de folos și se va constata necesitatea, Asociația Medicover dorește să implementeze un proiect la nivel național, gratuit, de astfel de workshop-uri.
Importanța prevenției diabetului
Prof. univ. dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membră a Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc” a declarat că nevoia prevenției diabetului și în România – îndelung anticipată de comunitatea medicală – este susținută de rezultatele Programului „înCerc”.
”Consider că extinderea Programului la categorii de populație mai tânără trebuie să reprezinte un reper pentru o acțiune similară la nivel național.
Salut demersul Asociației Medicover de a diversifica metodele de conștientizare a riscului DZ2 la generațiile tinere prin intermediul atelierelor educaționale Nutriție pentru SuperEroi”, a spus Roman
Viceprimarul Clujului, Emese Olah, a dat asigurări că municipalitatea are în vedere desfășurarea mai multor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos.
Marinela Marc, șeful ISJ Cluj, a precizat că rezultatele obținute în cadrul Programul „înCerc” confirmă necesitatea unui astfel de proiect în cadrul unităților de învățământ clujene.
”Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și de reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțarea la fumat, alcool, toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă.
Prevenția salvează vieți și realizarea constantă a analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de ea însăși. Prevenția trebuie să înceapă de la vârste fragede, iar elevii care, prin intermediul unor astfel de programe, devin conștienți de riscurile unor boli ale vremurilor noastre vor fi mai bine pregătiți pentru o viață sănătoasă”, a spus Marc.
Sursa foto: Unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.
În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Vreme rea în toată țara
Amintim că ANM a transmis miercuri o avertizare meteorologică, valabilă până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.
Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.
Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h.
CULTURA
VIDEO. Ana Blandiana a primit la Cluj Premiul revistei „Caiete Silvane”: Eu chiar cred că poezia poate să ne salveze

Ana Blandiana a primit, joi, la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane pentru întreaga activitate literară și civică.
Premiul i-a fost decernat la filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Ana Blandiana a primit la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane”
Sediul filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor s-a tranformat, joi, într-un adevărat cenaclu literar, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Unul din momentele centrale ale acestor zile a fost decernarea anuală a premiului revistei, care i-a fost acordat marei poete Anei Blandiana.
Publicația „Caiete Silvane” sărbătorește anul acesta 20 de ani de apariție neîntreruptă. Daniel Săuca, redactorul-șef al revistei este cel care a anunțat că premiul oferit în acest an Anei Blandiana, vine “în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică”, menționează redactorul-șef.
Fenomenul Ana Blandiana
„E extrem de ușor să justifici de ce să acorzi un premiu al unei reviste de cultură Anei Blandiana, dar în același timp și dificil pentru că în câteva cuvinte nu se pot coagula 60 de ani de activitate… Prin urmare, unul din motivele pentru care primește astăzi premiul este și această aniversare… Îmi place să vorbesc despre fenomenul Ana Blandiana, un geniu care a contribuit la dezvoltarea literaturii. Contribuția sa la ceea ce înseamnă memorie istorică s-a materializat într-un veritabil proiect educativ – Memorialul durerii – care are premiere mondiale. Acesta este un memorial al victimelor și rezistenței comuniste de la Sighet.
Celebrăm astăzi un om al contrastelor providențiale, o persoană serafică, un pilon al rezistenței. Cuvântul ei este un artizan care descrie confruntarea omului cu istoria, mai ales cu istoriile personale”, a spus Carmen Ardelean, redactor al revistei „Caiete Silvane”.
Ana Blandiana: Când vin la Cluj înot printre amintiri
Evenimentul a culminat cu discursul Ana Blandiana, care nu s-a sfiit să depene amintiri.
„În clădirea asta am debutat. În ultimul an de liceu publicasem prima poezie, aici, la revista Tribuna – secția de poezie, unde șef era Ion Rahoveanu. De atunci s-a scurs timpul. Mi-e greu să asist la rezumatul vieții mele, la numărul anilor petrecuți scriind.
Vreau să mai spun că mă simt foarte bine în filiala din Cluj, fiindcă la București nu se strâng scriitorii. Acuma chiar mă înrudiți, rămânem legați!.. Eu scriu în valuri, continui să scriu pentru că, noi, poeții, avem mai mult ca alții speranța că moartea se poate transforma în posteritate”, a mărturisit Ana Blandiana.
Ana Blandiana: Nu vă pierdeți speranța în forța conductoare a poeziei
Ana Blandiana a transmis un mesaj pentru tinerii care vor să scrie, chiar și poezie, si i-a îi îndeamnat să nu-și piardă speranța în forța conductoare a poeziei.
„Le zic să spere că pământul nu va dispărea până când își vor scoate ei cărțile și că nu va dispărea nici nevoia oamenilor de a se salva prin poezie. Eu, personal, chiar cred că poezia poate să ne salveze, pentru simplul motiv că suntem tot mai pierduți în această lume schimbătoare, iar ea e acel fir prezent de la Facerea lumii”, a declarat Ana Blandiana pentru Cluj24.
Zilele “Caiete Sivlane”, un eveniment plin de tradiție
Daniel Săuca a declarat că a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția revistei la Uniunea Scriitorilor Cluj. „Ne bucurăm că atât instituțiile administrative, cât și cele culturale, sprijină apariția revistei noastră. După cum cred că știți, revista noastră apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și am considerat un gest firesc să sărbătorim acești 20 de ani la filiala Cluj. În acest timp nu doar am editat și tipărit revista, dar am construit și o editură ‘Caiete Silvane’. Astfel, de câțiva ani am hotărât, împreună cu colegii de redacție, să oferim un premiu anual în cadrul zilelor revistei”, a spus redactorul șef al revistei.
Timp de două decenii, zilele revistei „Caiete Silvane” au fost organizate cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, afirmă organizatorii.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou. Până când se va aplica măsura Guvernului

Veste bună pentru șoferi. Guvernul prelungește cu încă trei luni plafonarea tarifelor la polița RCA, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, noul termen-limită de plafonare este 30 iunie 2025.
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou
Măsura este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și are ca scop prevenirea dezechilibrelor în piața asigurărilor auto, precum și evitarea unor posibile creșteri de prețuri. „Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.
Plafonarea tarifelor RCA a fost instituită inițial în contextul instabilității din piața asigurărilor, pentru a proteja consumatorii și a tempera fluctuațiile bruște de prețuri.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii

După primul trimestru al anului 2025, Clujul se situează pe locul 2 după București la salarii. Cel mai bine câștigă angajații din IT, petrol – gaze, construcții/ instalații, inginerie, financiar/ contabilitate și audit/ consultanță.
„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă. Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună. 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România. Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei. Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).
Într-un clasament al domeniilor în care se câștigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol și gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar. Specialiștii în construcții și instalații reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidați.
„Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori”
„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, explică Roxana Drăghici.
Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori și care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanță și 5.000 de lei în servicii financiare.
Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaților sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele și clinicile de înfrumusețare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center / BPO (3.900 de lei).
„Cel mai mult au aplicat candidații entry level”
„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piață un număr foarte mare de joburi face ca retailul și sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag și cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, punctează Roxana Drăghici. Cel mai mult au aplicat candidații entry level
(0-2 ani de experiență) și mid level (2-5 ani de experiență), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani și cei cu vârsta între 18 și 24 de ani.
În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.