EDUCATIE
O treime dintre copiii din Cluj din 46 de școli, identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților, aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca, suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață,prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
Pandemia Covid-19 a dus la o reorganizare a strategiei de implementare, pentru a permite continuarea Programului în condițiile distanțării sociale.
Punctual, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2022, echipa Asociației Medicover a fost alături de aproape două generații de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca, Programul continuând inclusiv în format online, până la ridicarea restricțiilor de către autorități.
În ciuda acestor provocări, rezultatele copiilor absolvenți „ȋnCerc”, așa-numiții Învingători, au motivat echipa de implementare să extindă Programul și la alte categorii de vârstă și prin noi acțiuni, care prefațează o continuitate în sprijinirea motivației „ȋnCerc” la nivelul județului Cluj – și nu numai.
Demarat în urmă cu 4 ani
„Proiectul pe care l-am demarat în Cluj-Napoca, acum mai bine de patru ani, a reprezentat o premieră la nivel național și s-a bazat pe o nevoie reală și actuală a comunității. Am făcut împreună primii pași spre schimbare, iar astăzi putem spune că aceștia ne poartă în noi direcții.
Cu toate implicațiile pandemiei Covid-19, trecând peste limitările firești și cu sprijinul tuturor celor implicați „înCerc”, am continuat Programul – și iată că, începând din luna noiembrie 2022, vom ajunge la și mai mulți copii din municipiul Cluj-Napoca. Acest fapt ne bucură nespus”, afirmă George Istrate, Director General al Asociației Medicover.
Ce și-a propus să realizeze Programul „ȋnCerc”
Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover, gratuit pentru participanți, este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România – Ploiești și Cluj-Napoca, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.
În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a Programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, au primit sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere individuală integrată de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie.
Aceste întâlniri au fost gândite să se deruleze pe parcursul a 18 luni, special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.
Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.
Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă din 2017.
Rezultatele programului
Rezultatele Programului „ȋnCerc” în Cluj-Napoca (septembrie 2018-octombrie 2022)
- Au fost evaluați 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a din 46 de școli din Cluj-Napoca;
- 29% din ei au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2;
- Dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade;
- S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați;
- S-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi;
- 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală;
- Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.
Noi etape ale Programului – extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și atelierele educaționale„Nutriție pentru SuperEroi”
Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător în 2022.
Astfel, în prezent, până în luna ianuarie 2023, în Programul „ȋnCerc” se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei este unul cât se poate de simplu: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice.
În plus, pentru a completa gama de beneficii pe care le oferă Programul „înCerc”, tot cu începere din luna noiembrie 2022, se vor desfășura și o serie de ateliere educaționale de nutriție în școlile din Ploiești și Cluj-Napoca, sub titulatura „Nutriție pentru SuperEroi”, acestea fiind gândite alături de nutriționiștii-dieteticieni Ioana Mesea și Erika Deac, specialiști „ȋnCerc”.
Aceste ateliere vin ca urmare a numărului mare de întrebări legate de alimentație primite până acum în cadrul Programului; atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt gratuite, se vor desfășura online și se vor adresa, pentru început, elevilor de clasa a IV-a. Ulterior, în speranța în care informația va fi de folos și se va constata necesitatea, Asociația Medicover dorește să implementeze un proiect la nivel național, gratuit, de astfel de workshop-uri.
Importanța prevenției diabetului
Prof. univ. dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membră a Consiliului Științific al Programului “ȋnCerc” a declarat că nevoia prevenției diabetului și în România – îndelung anticipată de comunitatea medicală – este susținută de rezultatele Programului „înCerc”.
”Consider că extinderea Programului la categorii de populație mai tânără trebuie să reprezinte un reper pentru o acțiune similară la nivel național.
Salut demersul Asociației Medicover de a diversifica metodele de conștientizare a riscului DZ2 la generațiile tinere prin intermediul atelierelor educaționale Nutriție pentru SuperEroi”, a spus Roman
Viceprimarul Clujului, Emese Olah, a dat asigurări că municipalitatea are în vedere desfășurarea mai multor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos.
Marinela Marc, șeful ISJ Cluj, a precizat că rezultatele obținute în cadrul Programul „înCerc” confirmă necesitatea unui astfel de proiect în cadrul unităților de învățământ clujene.
”Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și de reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, renunțarea la fumat, alcool, toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă.
Prevenția salvează vieți și realizarea constantă a analizelor și a testelor de screening sunt cele mai bune metode prin care o persoană poate avea grijă de ea însăși. Prevenția trebuie să înceapă de la vârste fragede, iar elevii care, prin intermediul unor astfel de programe, devin conștienți de riscurile unor boli ale vremurilor noastre vor fi mai bine pregătiți pentru o viață sănătoasă”, a spus Marc.
Sursa foto: Unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Aflăm de pe unul dintre site-urile de știri locale că la concertul cântăreței Vlăduța Lupău ”sala a fost în lacrimi”. Să sperăm cu nu a fost nevoie de intervenția pompierilor de la BT Arena! Pe afișul manifestării interpreta ne anunța un ”spectacol de muzică autentică și religioasă”.
Există un anumit tip de presă care adună așa zise postări emoțional/înduioșătoare de pe rețelele sociale și apoi le rostogolește către cititori, cu îndemânarea veselarului care întoarce polonicul cu tocăniță, din marmita companiei, în farfuriile soldaților!
Muzichia religioasă a Vlăduței Lupău este tot un fel de tocăniță, dar nu pentru burțile soldaților, ci destinată publicului spectator. S-a umplut țara de cântări religioase asortate cu adaptări din repertoriile de nunți ale interpreților.
Pentru a aduce un pic de lumină asupra fenomenului reproducem mai jos opinia artistului Grigore Leșe care, printre altele, este doctor în folclor și profesor la Universitatea din București: „Văd că în ultima vreme, țara e plină de pricesneari.
Toată lumea cântă, dar nu știm când e priceasnă, când este cântec de pelerinaj, când este imn? Cred că mai potrivită ar fi denumirea de muzică religioasă. Tematica este variată.
Nu s-a realizat un studiu comparativ, competent, despre muzicile ortodoxe, greco-catolice, protestante. Practica liturgică de cântare a pricesnelor, în intervalul sfintei împărtășanii, a generat, în anumite contexte, o confuzie între chinonicele tradiționale ale liturghiei bisericii ortodoxe și cântecele cu tematică moral-religioasă apărute recent în peisajul românesc.
Cântăreții practică un folclorism religios împins spre superlativ și patetism. Nu toți interpreții pot fi exponenții folclorului religios reprezentativ. Practică simfonismul popular.
Amestecă stilurile, muzica țărănească-religioasă cu muzica laicizată. Au adaptat cântările, glasurile bisericești și au transformat repertoriul din ritualul liturgic în business. S-a ajuns la o deformare a melodiilor.
La o încorsetare a ritmurilor. Au șlefuit timbrurile. Se execută efecte savante și câteodată acestea devin obositoare. Adică, la ce mă refer? Am auzit câteodată câte o pedală. Dom’le, și o pedală, știți ce înseamnă pedala aceea pusă, dar cu glasul? Ăla e glasul lui Dumnezeu.
Pedala aceea este glasul lui Dumnezeu. De-aia nu pot să mă joc de-a pedala electronică. Nu! Aia e rugăciune. Trebuie cultivată simplitatea. Dacă vii să cânți o priceasnă, atunci vii să cânți o priceasnă sau un cântec religios, simplu!”
Meșteșugul interpretei
Revenind la afișul manifestării cu „muzică autentică și religioasă” ne întrebăm ce o fi aia muzică autentică? Și un copil afon care știe câteva acorduri poate produce muzică autentică. E adevărat, proastă! Atunci de ce te-ai apuca să cânți „Rugă pentru părinți” tu, Vlăduța Lupău? Autentic ar fi însemnat să-l chemi pe Ștefan Hrușcă pe scenă.
El ar fi fost autentic, dar astfel doamna interpretă a încercat să fure ceva din emoția cântecului și s-o transmită „sălii în lacrimi”. Și aici trebuia ca meșteșugul interpretei, indiscutabil de altfel, să se transforme în artă, ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și reacțiile negative ale celor care au ascultat interpretarea pe rețelele sociale!
Vlăduța Lupău este un excelent meșteșugar în profesia sa, ea ilustrând foarte bine fenomenul lăutărismului de care era obsedat Constantin Noica. Ilustrul filozof îi critica, prin anii 80 ai secolului trecut, pe intelectualii României că sunt superficiali și mediocri.
Cine s-ar fi gândit că, după 40 de ani, lăutărismul va triumfa în societatea democratică nu numai în lumea artistică, ci și la urne?
Altfel, Vlăduța Lupău este divă și vedetă, dar nu artistă, așa după cum infinit de puțini politicieni sunt și bărbați de stat.

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22.
”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.
Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.
EVENIMENT
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.
Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj
Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.
Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.
Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
EVENIMENT
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj
Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.
Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.
Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:
- Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
- Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
- Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
- Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
- Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
- Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire
Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.