Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV: O parte din clujenii care s-au întors în țară, plasați în carantină la câteva hoteluri și cabane, în zonele Muntele Băișorii și Mărișel din Apuseni

Publicat


Un grup de clujeni care a intrat în țară vineri noaptea a fost dus la Hotel Alpin din Muntele Băișorii și la câteva cabane din Mărișel unde oamenii au fost introduși în carantină.

Din discuția telefonică pe care am avut-o cu unul dintre aceștia, întors din Italia, am aflat că vineri noaptea au fost preluați de la vama Borș de către echipaje de poliție și escortați până la Negreni.

De acolo i-au preluat poliția clujeană care i-au dus la Muntele Băișorii, cazându-i la Hotel Alpin.

Citește și EXCLUSIV: Infectare masivă în centrul de carantină de la Băișoara! Autoritățile au intervenit de urgență

Din cele ce ne-a spus persoana cu care am discutat, alți clujeni au fost duși la Mărișel și-au fost carantinați la câteva cabane.

Persoanele cazate la Băișoara, în număr de aproximativ 60, au fost distribuite în camere, câte doi, chiar trei, în funcție de câte erau în mașina cu care au intrat în țară. Există și persoane care stau singure în cameră.

Cei aflați în carantină acolo au fost testați sâmbătă urmând ca în cursul zilei de azi să primească rezultatele.

Chiar dacă vor fi depistați negativ, tot vor sta în carantină până la sfârșitul perioadei de 14 zile.

Medicul rezident de acolo le-a transmis să raporteze orice modificări apar în starea de sănătate, existând un grup pe WhatsApp prin care țin legătura cu acesta.

Mâncarea este servită de trei ori pe zi, li se lasă la ușă, persoanele aflate în carantină neintrând în contact cu cei care se ocupă de aprovizionare. La fel se întâmplă cu gunoiul menajer, care este lăsat la ușă, fiind ridicat de câteva ori pe zi.

Starea de spirit este una bună în rândul celor aflați în carantină, au încredere în cei care se ocupă de ei și așteaptă cu nerăbdare rezultatele testelor.

 

Un articol de Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Românii pot investi de luni în noi titluri de stat Tezaur. Care este dobânda

Publicat

tezaur

Românii pot investi, începând de luni, în noi titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale neimpozabile de 5,8%, 6,6% şi, respectiv, 7%, a anunţat Ministerul Finanţelor (MF), citat de Agerpres.

De la începutul acestui an, în cele 9 emisiuni, peste 242.000 de persoane au ales să investească mai mult de 10,5 miliarde lei.

Potrivit comunicatului MF, titlurile de stat pot fi cumpărate între 9 septembrie şi 3 octombrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior.

Dobânda anuală

De asemenea, între 9 septembrie 2024 şi 4 octombrie 2024, titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 9 septembrie 2024 şi 3 octombrie 2024 în mediul urban şi 9 septembrie – 02 octombrie 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale CN Poşta Română SA.

„Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, se arată în comunicatul MF.

Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

„Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Prospectul de emisiune şi eventualele modificări ale acestuia sunt publicate la secţiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro”, a mai transmis MF în comunicat

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo până în octombrie. Vremea se va răci treptat și sunt anunțate ploi, la Cluj

Publicat

toamna cluj11

Meteorologii anunță o scădere treptată a temperaturilor, începând de săptămâna aceasta, și precipitații în cea mai mare parte a țării. La Cluj se anunță ultimele zile cu vreme ca vara.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo până la începutul lunii octombrie. Astfel, de luna viitoare, temperaturile vor mai scădea și apar precipitații în cea mai mare parte a țării.

Vremea se menține capricioasă până după jumătatea lunii septembrie, când vom avea din nou zile însorite, însă cu temperaturi specifice perioadei.

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarele săptămâni?

Vremea în municipiul Cluj-Napoca, aflat până recent sub avertizare meteo de caniculă, se va răci treptat de săptămâna aceasta, fiind prognozate precipitații spre finalul săptămânii.

Prognoza meteo până la finalul lunii septembrie, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Astfel, în intervalul 9-16 septembrie, temperaturile maxime vor scădea de la 29 la aproximativ 20 de grade Celsius, în timp ce minimele se mențin între 15 și 11 grade.

Între 16 și 23 septembrie, zilele ploioase se vor alterna cu cele însorite, însă temperaturile nu vor mai depăși 21 de grade Celsius. Minimele scad în intervalul menționat până la 6 grade, în timpul nopții.

În intervalul 23-30 septembrie, cerul va fi mai mult noros, însă nu sunt anunțate precipitații. În cursul zilei, temperaturile maxime se vor situa între 16 și 19 grade Celsius, iar minimele vor oscila între 5 și 9 grade.

În prima săptămână din luna octombrie, sunt anunțate ploi aproape în fiecare zi, cu temperaturi între 17 și 19 grade. Noaptea, minimele se vor menține între 7 și 9 grade.

Prognoza pe țară între 9 septembrie și 7 octombrie

Săptămâna 09.09.2024 – 16.09.2024: Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 16.09.2024 – 23.09.2024:  Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile estice și nord-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 23.09.2024 – 30.09.2024: Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 30.09.2024 – 07.10.2024: Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe

EDUCATIE

Avertismentul romilor din Cluj la începutul anului școlar: S-a adoptat legea privind interzicerea secregării copiilor în școli

Publicat

Rosianu

Președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu, avertizează la începerea noului an școlar că Parlamentul României a adoptat legea care interzice explicit segregarea copiilor în școli pe criterii de rasă, etnie, religie, statut socio-economic sau handicap, amenda pentru astfel de fapte putând ajunge până la 100.000 de lei.

”Trag un semnal de alarmă și spun ca Parlamentul României a adoptat legea care interzice explicit segregarea copiilor în școli pe criterii de rasă, etnie, religie, statut socio-economic sau handicap. Deci cei care se gândesc că ar dori să îi îndepărteze pe elevii romi din clase, să îi pună în grupuri separate, se gândească că vor suporta rigorile legii.

În sensul prezentei legi, prin segregare în învățământ se înțelege acel tip de discriminare prin separarea fizică săvârșită în cadrul unei unități de învățământ din România asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor, denumiți în continuare cursanți, prin care se restrânge, se înlătură recunoașterea, folosința sau exercitarea, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege în domeniul educației, pe bază de rasă naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, handicap, boală cronică necontagioasă, apartenență la o categorie defavorizată, statut socio-economic al familiilor cursanților, mediu de rezidență, performanțe școlare, frecventare sau nefrecventare au unui ciclu de educație timpurie, precum și orice alt criteriu”, a spus Roșianu.

Parteneriat cu ISJ Cluj

Potrivit acestuia, Partida Romilor este preocupată, în continuare, de segmentul educațional și va continua și pe parcursul acestui an școlar anumite activități și proiecte propuse în parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj (ISJ) Cluj, având în vedere că nu cu mult timp în urmă au fost numiți doi directori adjuncți de etnie romă în două școli importante din județul Cluj.

Pe lângă aceste numiri, odată cu începerea anului școlar, vor avea discuții cu ISJ Clujpentru a cerea mai multe posturi pentru comunitatea romă în cadrul școlilor din întreg judetul, cu precădere în cadrul școlilor unde există un număr mare de elevi romi și unde există predare limbii romani.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Alex Bologa, purtător de drapel la ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Paris. A câștigat medalia de aur

Publicat

bologa

Sportivul Alex Bologa, legitimat la ”U” Cluj, câștigător al medaliei de aur la judo pentru nevăzători, a fost duminică seară purtătorul de drapel la ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice desfășurată pe Stade France de la Paris.

În deschiderea evenimentului, portdrapelul României a fost Camelia Ciripan, iar la închidere, purtătorul drapelului a fost Alexandru Bologa, ambii medaliați în această ediție olimpică, arată Comitetul Național Paralimpic.
Camelia Ciripan a obținut bronzul la para tenis de masă, iar Alexandru Bologa a obținut aurul paralimpic, la categoria -73 kg.

Șase sportivi români

În această ediție paralimpică s-au aliniat la start peste 4.400 de sportivi, România fiind reprezentată de șase sportivi ce au concurat la trei discipline:
Para Judo: Alexandru Bologa și Daniel Vargoczki
Para Ciclism/ Eduard Novak și Theodor Matican
Para Tenis de masă: Camelia Ciripan și Bobi Simion.

Delegația de la Paris sosește luni la București

Membrii delegației României ajung luni după amiază pe Aeroportul ”Henri Coandă” București: Ciprian Anton – șef delegație, precum și cu echipa tehnică care a sprijinit sportivii în această competiție: Gergely Tamaș – antrenor principal para judo, Matican Sorin – antrenor para ciclism, Gheorghe Alexandru Bogdan – antrenor principal para tenis de masă, Gergely Gabor Csaba – sparing partner, Mureșan Narcis-Ovidiu – fizioterapeut, Rusu Mihail –mecanic para ciclism.
Vor fi întâmpinați de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sport, ai Comitetului Național Paralimpic, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, presă, familii, prieteni și susținători.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax