Connect with us

EVENIMENT

O nouă companie aeriană pe Aeroportul Cluj. Va opera, în premieră absolută, zboruri directe spre Riga

Publicat


O nouă companie aeriană va opera, în premieră absolută, zboruri directe spre Riga, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea, în premieră absolută, a zborurilor directe spre Riga, de către compania aerienă airBaltic, începând din sezonul de vară 2025.

Zboruri directe de la Cluj la Riga

Începând din 2 mai 2025, compania aeriană airBaltic va conecta orașul Cluj-Napoca cu orașul Riga, capitala Letoniei.

Zborurile vor fi operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni şi vineri, conform programului din tabelul următor. Preţurile biletelor pornesc de la 75 euro (Economy Class) şi respectiv de la 295 euro pentru Business Class şi sunt disponibile deja pe site-ul companiei aeriene.

Zboruri de conexiune spre capitalele din nordul Europei

Prin programul anunţat de operare al companiei airBaltic, noua destinaţie va asigura şi zboruri de conexiune pe ambele sensuri, spre marile capitale ale ţărilor nordice, spre:

  • Tallinn – capitala Estoniei
  • Vilnius – capitala Lituaniei
  • Helsinki – capitala Finlandei
  • Stockholm -capitala Suediei
  • Oslo – capitala Norvegiei
  • Copenhaga – capitala Danemarcei

airBaltic își extinde rețeaua și la Cluj-Napoca, după București

Aeroportul Internaţional Cluj este primul după Aeroportul Internaţional Henri Coandă, de pe care compania aeriană națională letonă airBaltic își anunță extinderea operaţiunilor de zbor în România.

„Suntem încântați să extindem prezența airBaltic în România, să lansăm această nouă rută și să conectăm Cluj-Napoca de vibrantul oraș Riga – baza airBaltic. Suntem recunoscători partenerilor noștri de la Aeroportul Internaţional Cluj pentru colaborarea lor și așteptăm cu nerăbdare să oferim pasagerilor locali oportunitatea de a experimenta Letonia, iar cu ajutorul unor conexiuni convenabile prin intermediul acestor zboruri spre Riga, și restul țărilor baltice și nordice”, a transmis Thomas Ramdahl, SVP Network Management la airBaltic.

 Un impuls pentru turism

„Ruta Cluj-Napoca-Riga operată de compania airBaltic este o realizare foarte importantă pentru aeroportul nostru. airBaltic este o companie aeriană prestigioasă, cu conexiuni foarte bune în special către țările baltice și zona scandinavă. De asemenea, ruta Cluj-Napoca – Riga va contribui la dezvoltarea turismului și a schimburilor economice între cele 2 regiuni deservite de aeroporturile corespunzătoare”, a precizat David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Destinație ideală pentru un city-break

Riga este capitala și cel mai mare oraș al Letoniei, care merită vizitat. Centrul vechi al Rigăi a fost listat în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1987 și reprezintă destinația ideală pentru un city break.

În capitala Letoniei veți găsi una dintre cele mai mari concentrații de clădiri construite în stil secesionist din Europa, numărând peste 800 de clădiri. De asemenea, Riga este gazda celei mai înalte clădiri din Letonia, dar și din Uniunea Europeană. Este vorba despre un turn de emisie TV-radio, cu o înălțime de 368,5 metri. În anul 1930, Piața Centrală din inima oraşului era cea mai mare din Europa. Astăzi, piaţa numără peste 3.000 de standuri la care se vând produse speciale alimentare, dar și obiecte de artizanat.

Aeroportul se află la 9 kilometri de centrul capitalei Riga şi este tranzitat anual de peste 6,6 milioane de pasageri fiind, de asemenea, principalul hub aerian pentru airBaltic. În anul 2023, aeroportul din Riga a fost cel mai important aeroport din statele baltice, deservind 42% din totalul pasagerilor din traficul aerian baltic și 40 % din toate zborurile.

airBaltic, principala companie aeriană din Țările Baltice

 

airBaltic (Air Baltic Corporation AS) este principala companie aeriană din Țările Baltice și unul dintre transportatorii cu cea mai rapidă creștere din Europa. În calitate de companie aeriană hibridă, folosește avantajele atât ale transportatorilor de rețea tradiționale, cât și ale transportatorilor low-cost.

Printr-o rețea de peste 130 de rute din Riga, Tallinn, Vilnius, Tampere și, sezonier, Gran Canaria, airBaltic conectează Țările Baltice cu peste 70 de destinații din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Caucaz.

Fondată în 1995, airBaltic operează astăzi una dintre cele mai tinere flote din Europa, constând din 48 de avioane Airbus A220-300 și are peste 2.500 de profesioniști.

Compania este deținută majoritar de statul leton, care deține 97,97% din acțiuni, restul de 2,03% fiind deținut de acționari privați.

Rețeaua de rute a Aeroportului Internaţional Cluj oferă în prezent peste 45 de destinații regulate spre aproximativ 20 de țări din Europa și Orientul Mijlociu, precum și zboruri charter spre cele mai importante destinații turistice ale sezonului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Cererile pentru a primi cei 500 de lei pe cardurile educaționale 2024 se depun până pe 3 octombrie. Care sunt CONDIȚIILE

Publicat

scoala

Cererile pentru a primi cei 500 de lei pe cardurile educaționale 2024 se depun până pe 3 octombrie. Există, însă, anumite condiții care trebuiesc îndeplinite.

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie, scrie Alba24.ro.

Cererile pentru a primi cei 500 de lei pe cardurile educaționale 2024 se depun până pe 3 octombrie. Care sunt CONDIȚIILE

De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut, transmite Edupedu.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei.

cerere

Dacă au card de anul trecut, trebuie să depună doar cererea pentru bani.

Data de 3 octombrie coincide cu cele 25 de zile prevăzute de lege, numărate de la începerea școlii.

Cine poate primi bani

În cazul preșcolarilor calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți pentru că începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația  pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate;

Condițiile de acordare a sprijinului:

Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.

În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.

Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:

a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.
c) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;
d) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

– venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
– venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Pompierii clujeni sar în AJUTORUL colegilor din Vaslui, în perspectiva inundațiilor care se anunță

Publicat

pompieri 2

În urma efectelor fenomenelor hidrometeorologice din data de 14.09.2024 și a prognozei hidrometeorologice pentru data de 15.09.2024, care vizează județele Iași și Vaslui, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va interveni în sprijinul colegilor din județul Vaslui.

„În urmă cu puține momente au fost trimiși 10 pompieri clujeni spre Municipiul Huși, cu următoarele mijloace de intervenție:

VIDEO. Pompierii clujeni sar în AJUTORUL colegilor din Vaslui, în perspectiva inundațiilor care se anunță

– 2 autocamioane pentru transportul echipamentelor;
– 2 autospeciale pentru deservirea personalului de intervenție;
– 2 motopompe;

Anterior, pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 septembrie, a fost trimis în județul Bacău și un autocamion cu semiremorcă din cadrul Detașamentului Turda. Această mobilizare face parte din efortul comun al structurilor de intervenție din toată țara, care acționează coordonat pentru salvarea vieții semenilor, pentru minimalizarea pagubelor și pentru asigurarea sprijinului necesar comunităților afectate de inundații”, a transmis ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nicolae Ciucă, desemnat candidatul PNL la prezidențiale: Voi fi în slujba țării, în slujba românilor

Publicat

pnl

Cei aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara reuniți în Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Alături de Nicolae Ciucă, pe scena Consiliului Național s-au aflat principalii lideri ai PNL de la centru și din teritoriu – secretarul general al PNL Lucian Bode, prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, miniștri precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, primari și președinți de consilii județene precum Emil Boc, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu sau Mario de Mezzo, dar și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună foștii președinți ai PNL Valeriu Stoica și Theodor Stolojan.

pnl

FOTO. Nicolae Ciucă, desemnat candidatul PNL la prezidențiale: Voi fi în slujba țării, în slujba românilor

„E un președinte care are capacitatea să ne unească, să construiască punți, nu ziduri”, a spus Emil Boc despre președintele PNL, adăugând: „Cu Ciucă, România va fi în siguranță”. De asemenea, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și-a afirmat încrederea în efortul liberalilor din toată țara în perspectiva campaniei prezidențiale care urmează: „Am încredere că cei 1182 de primari, 11.800 de consilieri și cei 300.000 de membri PNL vor avea grijă să fie armata câștigătoare a lui Nicolae Ciucă”, în timp ce fostul lider liberal Valeriu Stoica a punctat: „Nicolae Ciucă este singurul – subliniez, nu cel mai bun, ci singurul – care are calitățile pentru îndeplinirea funcției prezidențiale in interesul României”.

pnl

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, s-a adresat liberalilor subliniind buna colaborare cu PNL în Consiliul General al Capitalei, iar la finalul mesajului său a semnat, chiar de la tribună, pe lista de susținere pentru candidatura prezidențială a lui Ciucă.

Venit la ședința Consiliului Național al PNL direct din zonele afectate de inundații din județul Galați, Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor că principala datorie a oamenilor politici este să fie în serviciul țării, reprezentându-i pe oameni inclusiv atunci când ei trec prin situații grele.

pnl

„Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi”

Președintele liberalilor a reamintit că PNL e singurul partid care a știut să ofere românilor și prosperitate, și libertate. În legătură cu viziunea lui prezidențială, Nicolae Ciucă a spus: „Cred în dialog și puterea colaborării. Țara are nevoie de oameni care să lase conflictele și să lucreze pentru binele tuturor”. În privința viitoarei guvernări, Ciucă și-a declarat susținerea pentru o coaliție de dreapta: „Aceasta a fost mereu prima noastră opțiune și așa o să fie. Asta este și opțiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne”.

pnl

pnl

După votul unanim al Consiliului Național în favoarea candidaturii sale, Nicolae Ciucă a mulțumit delegaților liberali și a îndemnat partidul să muncească pentru victoria în alegeri. „Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi și sunt convins că acest vot de încredere reprezintă un angajament al dumneavoastră alături de mine să izbutim să ducem mai departe tradiția și blazonul Partidului Național Liberal”, a încheiat candidatul prezidențial al PNL.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. MEDALII pentru sportivii clujeni de la Elite Martial Arts la Cupa României la Karate +13 ani

Publicat

karate

Tinerii sportivi de la Clubul Elite Martial Arts din Cluj-Napoca s-au întors cu rezultate foarte bune de la Cupa României +13 ani care a avut loc în acest weekend la Brașov.

Munca depusă la antrenamente a dat rezultate pe tatami la competiția de la Brașov. Sportivii antrenați de Alex Mic au obținut 5 medalii:

FOTO. MEDALII pentru sportivii clujeni de la Elite Martial Arts la Cupa României la Karate +13 ani

1. Florea David- Locul 1 kumite, și locul 3 kata
2. Chis David – Locul 1 kumite
3. Truta Denis- Locul 3 kumite
4. Trif Daria-Locul 3 kumite

karate

karate

„În această toamnă, sportivii de la Elite Martial Arts vor mai participa, în octombrie, la Campionatul European de Karate WUKF ce se va desfășura la Varșovia, apoi în decembrie la Cupa Campionilor Europeni, competiție ce se va desfășura la Cluj-Napoca, întrunind participanți din peste 15 țări”, a declarat pentru Cluj24 antrenorul Alexandru Darius Mic.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax