Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

O fetiţă de 7 luni a murit de gripă la o clinică din Cluj

Publicat


O fetiţă de 7 luni a murit după ce a fost transferată din Bistriţa la o clinică din Cluj.

„În luna ianuarie 2023 am avut 4.823 de pacienți cu infecții acute a căilor respiratorii superioare – din care un deces; 603 cazuri de pneumonii – din care 9 soldate cu deces; 80 cazuri gripă – din care 3 soldate cu deces. E vorba de un tânăr de 34 de ani cu dizabilități și un bărbat de 55 de ani cu boală neoplazică. A treia excepție e o fetiță de 7 luni, din Dumitra, care a decedat de gripă. Aceasta a ajuns la UPU Pediatrie și a fost internată direct la Terapie Intensivă, iar de acolo a fost transferată de urgență la Cluj, spune Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița- Năsăud.

Aceasta a mai spus că fetiţa a murit la spitalul din Cluj.

„Noi am testat-o de gripă și rezultatele erau pozitive. Nu era cunoscută cu alte boli sau afecțiuni a mai spus Anca Andrițoiu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Rectorul UTCN, la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley (SUA), ca membru în delegația unui comisar european

Publicat

whatsapp image 2023 03 23 at 15.40.59

La invitația Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, în perioada 20 – 24 martie, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Prof.dr.ing. Vasile Țopa, a făcut parte din delegația alcătuită din membri ai Parlamentului European, președinți de regiuni,  primari, rectori și reprezentanți ai peste 40 de companii de top, delegație care a promovat ecosistemul european de inovare în cadrul European Innovation Days. (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/time-first-european-innovation-days-silicon-valley-2023-03-09_en).

Evenimentul a avut loc pentru prima dată în Silicon Valley, Statele Unite ale Americii, și a urmărit promovarea Europei ca hub pentru inovația deep-tech,  în domenii cu evoluție dinamică (energie durabilă, industria aerospațială, industria auto, sănătate, securitate și biodiversitate), în concordanță cu Noua Agendă Europeană pentru Inovare.

UTCN – o prezență activă în peisajul european al inovării

whatsapp image 2023 03 23 at 15.47.29

Universitățile europene joacă un rol central în domeniul inovației, vital pentru abordarea provocărilor actuale ale societății precum și pentru diversificarea oportunităților oferite tinerilor specialiști. Strategia europeană pentru universități își propune să consolideze capacitatea instituțiilor de învățământ superior de a atrage talente în Europa, de pe întreg mapamondul.

Prezența domnului Rector în această delegație a reprezentat o excelentă oportunitate de a interacționa cu toți ceilalți participanți la acest eveniment de anvergură, de a pune bazele unor noi și valoroase colaborări în domeniul cercetării și educației. De asemenea, această ocazie s-a constituit într-o oportunitate unică de prezentare și promovare a universității noastre, ca și componentă reprezentativă a sistemului de învățământ superior european.

Pe parcursul evenimentului European Innovation Days, participanții au prezentat ecosistemele de inovare de succes dezvoltate la nivelul UE și au pus în evidență, din diverse perspective, modelul european de inovare.

Ziua I – 21 martie

Prima zi din agenda delegației condusă de Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel în Silicon Valley,  a adus împreună membrii delegației în cadrul unor întâlniri la nivel înalt.

Din agenda zilei

  • 21 martie, 9:30-10:55: Masa rotundă a membrilor Delegației UE cu Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, în scopul pregătirii evenimentelor „Europa cheamă inovatori” și „Forumul UE pentru inovare”;
  • 21 martie, 11:00 – 13:30: Masă rotundă dedicată modalităților prin care companiile europene pot accesa Fondul de inovare din Silicon Valley, cu speakeri din rândul unora dintre cele mai mari corporațiilor europene cheie (Siemens, Volkswagen, Enel, BBVA, Bosch, Eni, Körber, Orange, SAP)
  • 21 martie 13:30 – 16:30: Europa cheamă inovatorii – o reuniune în care se vor discuta noile oportunități, disponibile în ecosistemul european conectat la Silicon Valley. UE caută să atragă talente, specialiști care să inoveze și astfel să contribuie la  extinderea expertizei europene în a crea un impact pozitiv în societate.

Ziua II – 22 martie

European Innovation Forum a constituit un punct de referință în ansamblul activităților derulate în cadrul European Innovation Days.  Acest eveniment, desfășurat în sistem hibrid, a adus în discuție viitorul inovației europene și a analizat modalitățile prin care toți cei implicați contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa a susținut o prezentare în cadrul panelului Cum reușesc universitățile europene să facă ecosistemele de inovare din Uniunea Europeană cât mai atractive pentru inovatori?, alături de alți rectori ai unor renumite universități europene: Prof. Ilkka Niemelä, President of Aalto University, Finland; Svein Stølen, Chair of the Guild of European Research-Intensive Universities and Rector of the University of Oslo, Norway; Ludovic Thilly, Chair of Coimbra Group of Universities and Vice-Rector for European Networks, University of Poitiers, France.

Vizita Rectorului UTCN la University of California, Berkeley și San José State University

foto

Cu ocazia forumului ”European Innovation Days in Silicon Valley”, Rectorul  Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a participat, alături de delegația rectorilor de la alte universități europene de prestigiu și Directorul Comisiei Europene pentru ”Innovation, Digital Education & International Cooperation”, doamna Antoaneta Angelova-Krasteva, la vizitarea prestigioaselor universități americane, UC Berkeley și San José State University.

La UC Berkeley, delegația europeană a avut o primă întâlnire cu reprezentanții departamentului Global, International and Area Studies, respectiv cu domnii Prof. Jeroen Dewulf, Prof. Mark Sandberg, Prof. Trond Peterson și Prof. Akasemi Newsome. Cu aceasta ocazie, a fost prezentat ecosistemul de învățământ din jurul UC Berkeley, precum și posibilitățile de dezvoltare a colaborării academice și de cercetare, între spațiul european al învățământului superior și universitatea americană. Prin vocea reprezentantului Comisiei Europene, s-au prezentat noile instrumente de cooperare aflate pe agenda viitoare a forurilor europene.

Vizita a continuat cu întâlnirea delegației europene cu cancelarul universității, doamna Carol Christ, asistată la acest moment important al vizitei, de Laura Hassner – Strategic Advisor UC Berkeley’s Chief Innovation și Ashley Spinelli, Director, Global Engagement Office.

Au fost prezentate direcțiile principale de acțiune privind programele de antreprenoriat, poveștile de succes rezultate prin aceste programe, precum și platformele de inovare dezvoltate/utilizate.

Vizita la San José State University a fost organizată de către Consulul Onorific al României din Sacramento, California, domnul Alin Victor Alistar. La întâlnire a participat și Consulul Onorific al României la San Francisco, California, domnul George Roth, precum și Directorul Biroului de Relații Externe și Investitori, doamna Emilia Botezan, de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Din partea SJSU, au fost prezenți domnul Prof. Ph.D. Fred Barez, Directorul Departamentului de Aviație și Tehnologie și Alan Wong, Ph.D, Director, Business Development and External Relations & Director, Silicon Valley Center for Global Studies. Discuțiile au abordat diverse teme de interes comun, cu accent pe cele din domeniul inteligenței artificiale, cybersecurity, blockchain și big data.

Au fost stabilite acțiuni concrete de colaborare pe plan academic, de cercetare științifică în domeniile abordate. Discuțiile au fost urmate de vizitarea laboratoarelor din departamentul de inginerie, precum și campusul universității.

Participarea UTCN, reprezentată de domnul Rector Prof.dr.ing. Vasile Țopa, la această manifestare internațională de excepție, reprezintă o certificare a politicilor și strategiilor pe care universitatea le urmărește, ca instituție puternic ancorată în spațiul european al educației, cercetării, inovării și digitalizării. Poziționarea UTCN ca universitate de referință în peisajul european al inovării este consecință a creșterii constante a reputației universității, prin implicarea, promovarea și susținerea performanței și a excelenței în toate domeniile de activitate.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii

Publicat

cfr cluj

În pauza cauzată de meciurile echipelor naționale, CFR Cluj a întâlnit-o pe Hermannstadt într-o partidă amicală.

CFR Cluj – FC Hermannstadt, 1-1. Campioana României termină la egalitate amicalul cu sibienii

Oaspeții au reușit să deschidă scorul în min. 54, însă nu au reușit să țină mult de avantaj, iar CFR a reușit să egaleze în min. 61, partida terminându-se astfel cu scorul de 1-1.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet-Braun, Țîru, Billong, Peteleu, Muhar, Bordeianu, Cvek, Hoban, Fica, Maglica.

FC Hermannstadt: Muțiu-Antoche, Iancu, Limaj, Iancu, Mino, Issah, Medina, Ene, Babic, Balaure.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Facebook/ CFR Cluj 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe căsătorii la Cluj în ianuarie 2023. Clujenii pun preț pe familie?

Publicat

Clujenii au început să pună mai mare preț pe familie, cel puțin așa rezultă din datele Direcției Județene de Statistică.

Astfel, în luna ianuarie 2023, numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna decembrie 2022, cât și față de luna ianuarie 2022, iar divorțurile au fost mai puține față de luna anterioară, și mai multe față de ianuarie 2022.

În luna ianuarie 2023 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 143 căsătorii, în creștere cu 25 față de luna decembrie 2022 şi cu 21 căsătorii mai multe decât în ianuarie 2022.

Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 30 în luna ianuarie 2023, mai puține cu 22 decât în luna decembrie 2022 și cu 12 mai multe decât în luna ianuarie 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

ÎNTRERUPERI în furnizare apei la Cluj-Napoca și în alte localități din județ

Publicat

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la reţeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

MARȚI, 28 MARTIE 2023

Localitatea: CLUJ-NAPOCA

Zona/strada/lista străzilor afectate:

Str. Nicolae Drăganu; str. Trifoiului între str. Nicolae Drăganu și str. Bună Ziua; str. Vasile Conta; str. Fadrusz Janos; str. Dimitrie Paciurea; str. Theodor Capidan; str. Bună Ziua numerele 41, 45, 39, 43 A, B, C, D, E, F; str. Ștefan Luchian; str. Nicolae Tonitza;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 17:00

Localitatea: BONȚIDA

Zona/strada/lista străzilor afectate:

Str. Sicului; str. Gădălinului; str. Belteni; str. Florilor; str. Valea Peteroaiei; Zona Molitură;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 15:00

Localitatea: BOIAN

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00

MIERCURI, 29 MARTIE 2023

Localitatea: APAHIDA

Zona/strada/lista străzilor afectate:

Str. Republicii între numerele 45 și 92; str. Morii; str. I.C. Brătianu; str. Câmpia; str. Amurgului; str. Macilor; str. Iuliu Maniu; str. Octavian Paler – Omnia Residence; Panorama Garden Residence;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00

Localitatea: CEANU MARE

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00

JOI, 30 MARTIE 2023

Localitatea: CORPADEA

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00

VINERI, 31 MARTIE 2023

Localitatea: JUCU DE SUS

Zona/strada/lista străzilor afectate:

Zona Molitură;

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 14:00

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax