EVENIMENT
O CAFEA, VĂ ROG!/ Nu contează emisfera, dacă e vorba de o cafea
În episodul de astăzi, dedicat iubitorilor de cafea, facem o excursie până în Africa, mai precis, în insula Madagascar. Știm deja că românii noștri au ajuns peste tot în lume, unii mai merituoși, alții mai puțin, însă ne vom opri la prima categorie.
Africa de Sud se află în topul cultivatorilor de cafea, alături de Brazilia și Columbia, aproape 50 la sută din producția mondială provenind din aceste zone. Și în Madagascar, a patra insulă ca mărime din lume, cu 580 de mii de kilometri pătrați (România are 238.000), înconjurată de Oceanul Indian, se cultivă cafea, dar majoritatea este de tipul Robusta, acest lucru datorându-se reliefului caracterizat prin podișuri, cu zone multe zone muntoase.
„Planta de cafea aparține familiei Rubiacee”
Fiind vorba despre emisfera sudică a Terrei, din luna mai până în octombrie, acolo, este sezonul uscat și răcoros (în jur de 20 de grade, la prânz), iar in restul lunilor anului este cald și plouă intens.
Dacă nu știați…Planta de cafea aparține familiei Rubiacee, cuprinde aproximativ 90 de specii și are nevoie de foarte multă apă în perioadele de vegetație maximă. Prelucrarea se face în varianta umedă sau uscată, iar prăjirea durează doar câteva minute.
Ceremonii păstrate de sute de ani
Adrian Chindriș a plecat în 2010 în calitate de specialist la o bancă internațională, cu sediul în Madagascar. Face parte din conducerea băncii, iar de câțiva ani și-a dus și familia în Antananarivo. A vizitat multe locuri, turistice sau mai puțin turistice, din Africa. Cel mai important însă este că obiceiurile preluate din familie, nu numai că le-a păstrat, dar le-a și promovat în acel colț de lume. Unul dintre obiceiuri se referă la…cafea!
„Am observat de mic cum serveau cafeaua părinții mei. De exemplu, mama mea era pe atunci o mare amatoare de cafea, încă este. Servea câte o cafea din plăcere pură și avea, așa mi se părea mie, un adevărat ritual. Lua o pauză, stătea pe o terasă și își savura băutura! Datorită, cred, acestui lucru, devreme, prin liceu, am început și eu să beau cafea. Fără zahăr încă de la început, iar de când am ajuns aici am reușit să îi determin pe toți colegii și prietenii mei să bea cafea neîndulcită.”
Adrian Chindriș muncește mult, ne spune că cine crede că odată ajuns într-o țară străină, conturile se modifică singure în direcția dorită, se înșeală. Face cumpărături doar în zilele de weekend, dar, partea frumoasă este că a reușit să ajungă în multe țări din Africa. Ne recomandă cu căldură, să mergem în Zanzibar, Kenya, Uganda și nu numai. A întâlnit în călătoriile sale oameni deosebiți, a participat și la o ceremonie de prelucrare și servire a cafelei.
„Mandrake este o plantă folosită de mii de ani”
„Am fost invitat de mai multe ori acasă la o doamnă de origine etiopiană (locul unde s-a descoperit această băutură, detalii, https://cluj24.ro/o-cafea-va-rog-oameni-care-beau-cafea-de-sute-de-ani-60482.html). Ne adunăm, socializăm, dar, între timp, participăm la tot procesul prin care boabele de cafea se transformă în băutură. Le prăjim împreună, le pisăm, iar apoi le fierbem. Am observat că se folosește o plantă denumită Capul lui Adam. E o atmosferă deosebită, un adevărat ritual!”
Capul lui Adam sau mandrake este o plantă folosită de mii de ani, misterioasă, cu boabe roșii și portocalii și cu o rădăcină care seamănă cu forma corpului uman, despre care se spune că vindecă frigiditatea, iar homeopații susțin că ar putea fi un remediu universal pentru vindecare. S-au descoperit papirusuri egiptene care menționau această plantă ca fiind sursa unei ”băuturi de dragoste”. (sursa, https://peskiadmin.ru/ro/adamova-golova-rastenie-mandragora-ili-adamova-golova-svoistva-rasteniya.html)
Cafea cu gust de vin sau de fructe
Principalul domeniu economic din Madagascar este agricultura, acolo cultivându-se orez, cafea, cuișoare și vanilie. Adrian Chindriș ne povestește și că a observat că populația locală, malgașii, nu prea consumă cafea, situația fiind diferită în rândul celor care locuiesc în zonele în care a pătruns cultura arabă.
”Există un producător de cafea, o fabrică mare, care se află în proprietatea unei familii malgașe, de origine greacă. Cafeaua rezultată se numește ”Le gourmet”, dar găsești să cumperi cafea în toată Africa. Cafeaua mea preferată, produsă pe plan local, pe care o cumpăr de câte ori am ocazia, o combinație de cafea malagasă și cafea etiopiană, se numețte „Zanatany”, este de fapt un espresso intens, puțin acid, cu un after taste de ciocolată neagră. De fapt, „Zanatany” este numele dat de malgași celor născuți din părinți europeni și care au crescut în Madagascar.”
Alte țări din Africa, mari cultivatoare de cafea, sunt și Kenya, care produce o cafea de bună calitate, exportul efectuându-se în functie de gust, de fructe sau de vin, dar și de aciditate. Se mai cultivă Robusta în Coasta de Fildes, Congo, Camerun și Uganda. De exemplu, în Tanzania, cafeaua reprezintă principala marfă de export a țării. În funcție de relief, procentele de cafea Arabica sau Robusa, diferă de la stat la stat.
Madagascar este departe, cei mai mulți dintre noi nu vom ajunge niciodată acolo! Dar, cine știe, trebuie să avem grijă la ceea ce ne dorim. O vorbă înțeleaptă spune că atunci când îți dorești cu adevărat ceva, toate forțele universului conlucrează la îndeplinirea ei!
Cristina Pintilie Șendrea
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






