EVENIMENT
Nu e mare festival doar la Cluj, ci și în ”Micul Cluj”. Trendyțional Family la Ungheni, Republica Moldova. Fuego urcă pe scenă

În weekendul în care la Cluj-Napoca are loc UNTOLD, în orașul Ungheni, din Republica Moldova, se va organiza un festival în parcul central, care se numește ”Micul Cluj”.
A fost introdus și un tren special, pentru românii care vor să petreacă la acest festival, care va pleca din gara Socola din Iași.
Nu e mare festival doar la Cluj, ci și în ”Micul Cluj”. Trendyțional Family la Ungheni, Republica Moldova. Fuego urcă pe scenă
Parcul central din Ungheni, care este înfrățit cu orașul de pe Someș se numește „Micul Cluj”.
Asta pentru că în anul 2022, parcul a fost modernizat și amenajat și cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca.
De altfel, primarul Emil Boc a fost în ”Micul Cluj”, după ce lucrările au fost finalizate.
Tren special spre Ungheni
Trendyțional Family Fest este un festival în aer liber care va îmbina muzica modernă cu cea tradițională.
Și pentru că s-au arătat interesați, ieșenii, dar nu numai, vor avea la dispoziție un tren special care îi va duce la Ungheni sâmbătă, 10 august, cand are loc festivalul, potrivit Ziarul de Iași.
Pe scenă va urca și aristul clujean Fuego, dar și Pavel Stratan.
Pentru cei interesați, trenul va pleca din Gara Socola din Iași, la ora 12:44, și va ajunge la Ungheni la ora 14:00. Din Ungheni spre Iași, trenul va pleca de la ora 23:00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Lucrările la drumul care face legătura între DN1 și A3 la Tureni, la 85%. Când se va putea circula pe DEx4 Cluj

Lucrările pe șantierul drumului expres DEx4, care va asigura conexiunea între DN1 și autostrada A3, în zona Tureni, au atins un stadiu fizic de execuție de 85%, anunță CNAIR.
Asocierea de firme care construiește drumul este foarte bine mobilizată, desfășurând în prezent activități intense de terasamente, consolidări, amenajare de drenuri, rigole și șanțuri.
380 de muncitori și 170 de utilaje mobilizate pe șantierul DEx4 de la Cluj
Pe șantier sunt mobilizați chiar și acum 380 de muncitori cu 170 de utilaje. Dacă actualul ritm de lucru se menține, este posibil ca proiectul să fie finalizat până în luna iunie 2025, au mai precizat reprezentanții CNAIR.
Contractul are o valoare de 562,61 de milioane de lei, fără TVA și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027. După deschiderea circulației, DEx4 va face legătura între localitatea Tureni și Cluj Napoca (DN1 – A3), contribuind semnificativ la fluidizarea traficului rutier din zonă.
EDUCATIE
Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.
”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.
Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă
”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.
Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ
Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.
”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.
Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.
EVENIMENT
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.
Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional
În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.
Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.
Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
EDUCATIE
Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.
”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.
Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore
”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.
Temele nu trebuie să depășească o oră sau două
Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.
”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.