Connect with us

EVENIMENT

Noua lege a pensiilor: Puncte SUPLIMENTARE pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul a PENSIEI

Publicat


cupon pensie 768x433

Conform noii legi a pensiilor, persoanele care au cotizat peste 25 de ani vor primi puncte suplimentare. Formula de calcul este în noul proiect de lege, scrie Alba24.ro.

Detaliile sunt incluse în proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, publicat în 31 octombrie de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Noua lege a pensiilor: formula de calcul

Pensia va fi calculată luând în considerare valoarea punctului de referință. Acesta va fi înmulțit cu numărul de puncte.

Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Numărul total de puncte reprezintă suma punctelor de contributivitate, puncte stabilitate și puncte perioade assimilate și necontributive.

VPR x NR. TOTAL PCT
VPR (valoarea punctului de referință) = VPP : 25
NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive

Noua lege a pensiilor: puncte suplimentare

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

– 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
– 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
– 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc. (varianta bonusului de 0,50/0,75/1 pct agreata de CE )

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie.

Totodată, punctele reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Noua lege a pensiilor: vârsta standard de pensionare

Pensia pentru limită de vârstă revine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile de:

– vârstă standard de pensionare
– stagiu minim de cotizare.

Vârsta standard de pensionare va fi 65 de ani pentru femei și bărbați. Vor crește eșalonat vârstele standard de pensionare, pentru a ajunge la acest nivel.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, până la vârsta de 70 de ani. Este necesar acordul angajatorului.

Noua lege a pensiilor: stagiul minim de cotizare

Potrivit proiectului, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet este de 35 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea sa eşalonată.

„Începând cu data finalizării eşalonării (…), stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare (…) sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maxim 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se menţionează în proiect.

Noua lege a pensiilor: reducerea vârstei de pensionare pentru femei. Condiții

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare:

– cu 6 luni pentru un copil născut şi crescut
– cu un an pentru doi copii
– cu un an şi şase luni pentru trei copii
– cu doi ani pentru patru copii
– cu doi ani şi jumătate pentru cinci copii
– cu trei ani pentru şase copii
– cu trei ani şi jumătate pentru şapte copii şi peste.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Noua lege a pensiilor: alte condiții de reducere a vârstei standard de pensionare

Conform expunerii de motive, proiectul de lege cuprinde reglementări privind condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru:

– activitate desfăşurată în fostele grupe I şi II de muncă
– condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă
– persoanele cu handicap
– pensia anticipată.

Noua lege a pensiilor: reducerea vârstei de pensionare – persoane cu handicap

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcţie de:

– gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, după cum urmează:

– cu 15 ani, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare
– cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin 20 de ani
– cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Noua lege a pensiilor: pensia anticipată

Pensia anticipată se cuvine:

– cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributive
– celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani (anterior, 8 ani)

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care:

– persoana a beneficiat de pensie de invaliditate
– a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar
– a satisfăcut serviciul militar.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se menţionează în Nota de fundamentare.

Noua lege a pensiilor: Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate revine persoanelor care:

– au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii
– nu au împlinit vârsta standard de pensionare
– au capacitatea de muncă diminuată din cauza:
– accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii
– altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca
– accidentelor de muncă şi bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale, în cazul elevilor, ucenicilor şi studenţilor.

Noua lege a pensiilor: indemnizația pentru pensia de invaliditate

Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor:

– 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata.

„Pensia de invaliditate este o categorie de pensie care nu se acordă definitiv, aceasta fiind condiţionată de afectarea temporară a capacităţii de muncă a persoanei.

Ca urmare, la ivirea riscului invalidităţii, se acordă o pensie de invaliditate supusă unor verificări permanente

  • pentru a se constata dacă măsurile recuperatorii aplicate au determinat recuperarea capacităţii de muncă, iar persoana îşi poate relua activitatea.

Întrucât pe timpul acordării pensiei de invaliditate nu se realizează stagii de cotizare în sistemul public, nu sunt îndeplinite condiţiile de stagiu complet de cotizare şi ca urmare nu se poate opta pentru o categorie de pensie ce este condiţionată de realizarea şi chiar depăşirea stagiului complet de cotizare.

Pentru orice grad de invaliditate, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, la propunerea medicului expert” se mai precizează în document.

Noua lege a pensiilor:

Potrivit sursei citate, principalele aspecte urmărite de noul proiect al Legii pensiilor vizează asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislaţie:

– a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii
– unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice.

De asemenea, cheltuielile cu pensiile se vor concentra pe menţinerea ca pondere în valoarea totală a PIB-ului, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu şi lung să nu indice un risc ridicat.

Noua lege a pensiilor: formula de calcul

Proiectul mai urmăreşte întărirea principiului contributivităţii astfel încât:

– cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat
– asigurarea sustenabilităţii ţinând seama că ea trebuie aplicată tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii.

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, proiectul are în vedere identificarea de soluţii privind asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii corelate cu contribuţia acestora adusă în timpul vieţii active la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensii majorate în 2024. Cât va crește pensia minimă

Conform informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice, valoarea medie a pensiilor era de 1.960 de lei, iar pensia minimă 1.125 de lei. Pensia minimă va creşte cu cel puţin 151 de lei. Majorarea ar urma să fie făcută diferențiat pentru pensia minimă.

Vezi aici Noua Lege a Pensiilor: DOCUMENT- Textul complet al legii care va fi pus în dezbatere. Toate modificările propuse până acum

Potrivit Guvernului, în 2024, pensiile ar urma să crească în două tranșe: una în ianuarie 2024, alta în septembrie 2024.

Mecanismul de indexare a pensiei

Rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Procentul de majorare şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar creșterea acestuia va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări.

Surse: agerpres.ro, mmuncii.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE

Publicat

varga

Cluj24 v-a prezentat în săptămânile trecute împrumuturile în valoare de 61,7 milioane de euro acordate lui Ioan-Gheorghe Varga, patronul CFR-ului, de către neamțul Abris Lelbach, în nume propriu sau prin firmele sale. Întrebarea care se pune și care, de altfel, se regăsește și în titlu, este cât de norocos poate fi Varga sau cât de fraier este neamțul?

Un scurt remember: suma totală de 61,7 milioane de euro i-a fost împrumutată lui Varga în 4 tranșe:

– 12.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Agathon către Ioan Varga, la data de 04.03.2015, cu termen de restituire la data de 15.12.2018

– 22.220.000 de euro, împrumut de la Abris Lelbach către Ioan Varga, la data de 21.05.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 7.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Lelbach Holding Austria către Ioan Varga, la data de 07.07.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018

– 20.500.000 de euro, împrumut din contul Lelbach Holding Germania către Ioan Varga, la data de 11.05.2016, cu termen de restituire la data de 15.12.2018.

Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE

Ce este ciudat este faptul că, dacă analizăm contractele de împrumut, pe niciunul nu apare vreo garanție. Cum să dai împrumut o asemenea sumă fără să ai o certitudine că-ți vei recupera banii?

În contracte se stipulează că împrumutatul poate investi sumele în, practic, ce vrea el, adică terenuri, energie, turism, construcții, agricultură, resurse naturale de ce nu și în echipe de fotbal. Bun, în acest caz, cum de „generosul” domn Lelbach n-a solicitat, măcar de ochii lumii, o garantare a împrumutului cu obiectul investițiilor?

Cine a garantat și cu ce?

Același domn Lelbach contraataca la declarația lui Varga în care acesta din urmă „definea” împrumutul ca o asociere în participațiuni, prin întrebarea retorică: „Cum să mă asociez cu cineva care nu vine cu nimic în asociere?”

Dacă Ioan Varga n-a garantat cu nimic, atunci se ridică întrebarea pertinentă: CINE a garantat și cu CE?

Un alt element cel puțin ciudat îl reprezintă actele adiționale aferente fiecărui contract în parte, acte prin care se modifica dobânda de la 2,4% la 0,5% pe an: acestea au fost emise în aceeași zi cu contractul de împrumut. Adică, închei contractul și după cinci minute trântești un adițional prin care modifici dobânda? Și nu o dată, ci de mai multe ori?

„Părțile s-au întâlnit și au agreat modificarea contractului de împrumut astfel încât să reflecte actualele lor interese și scopuri de afaceri”, se motivează în adiționalul contractului de împrumut al sumei de 22,2 milioane de euro din data de 21 mai 2015.

Același „fenomen” s-a petrecut și în cazul împrumutului sumei de 12 milioane de la firma Agathon Holding, aparținându-i aceluiași Lelbach, prin contractul încheiat la data de 4 martie 2015.

Contracte și adiționale

Contractul de împrumut din 11 mai 2016, având ca și creditor Lelbach Holding și o sumă împrumutată în valoare de 20,5 milioane de euro este singurul care face referire concret la un obiect de investiții și anume achiziționarea de terenuri în București pentru o dezvoltare imobiliară ulterioară. Și acesta însă „suferă” aceeași modificare a dobânzii, în ziua încheierii, la fel ca precedentele.

contract varga

contract varga

aditional varga

aditional varga

Să fie „cunoașterea situației din teren” cel mai mare atu al lui Neluțu Varga? Suficient de mare încât să se constituie garanție în toate aceste împrumuturi? Se pare că da, din moment ce acesta este singurul amintit și doar într-unul dintre contracte. Pentru că administrarea afacerilor nu pare să-l recomande, având în vedere că majoritatea firmelor în care este acționar sunt pe pierdere.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Antrenorul lui „U” Cluj, Neluțu Sabău, la al doilea trofeu „Antrenorul lunii”

Publicat

sabau

Au fost aleși „jucătorul lunii septembrie”, respectiv „antrenorul lunii septembrie”. Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a câștigat pentru a doua oară titlul de cel mai bun antrenor.

Jucătorul lunii septembrie a fost votat Darius Olaru, aflat la al 4-lea trofeu.

La categoria „Antrenorul lunii”, Gazeta Sporturilor a nominalizat 3 tehnicieni: Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj), Mehmet Topal (Petrolul) și Elias Charalambous (FCSB), scrie GSP.

Antrenorul lui „U” Cluj, Neluțu Sabău, la al doilea trofeu „Antrenorul lunii”

Pe lista preliminară au mai fost: Emil Săndoi (Poli Iași), Dorinel Munteanu (Oțelul), Mircea Lucescu (echipa națională), Cosmin Olăroiu (Al Sharjah), Florin Maxim (Corvinul Hunedoara) și Robert Ilyes (Csikszereda).

Ioan Ovidiu Sabău a câștigat luna cu punctaj maxim! Antrenorul surpriză al Superligii termină septembrie cu Universitatea Cluj pe prima poziție și și-a trecut în cont al doilea trofeu, după cel din octombrie 2023.

Profesionalismul, calmul și devotamentul lui Sabău au transformat-o pe Universitatea într-o adevărată sperietoare. Victoriile cu Dinamo (1-0) și Rapid (2-1) plus egalul cu Universitatea Craiova (1-1) i-au ținut pe „studenți” pe prima poziție.

Cum au votat specialiștii

Florin Răducioiu: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Dorin Goian: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ovidiu Herea: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Adrian Falub: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ionuț Rada: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)

Antrenorul lunii septembrie 2024 – clasament final

1. Ioan Ovidiu Sabău – 20p
2. Elias Charalambous – 11p
3. Mehmet Topal – 10p

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Bijuterii unice din țară și din străinătate, prezentate la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj

Publicat

Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj prezintă, în premieră, tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane și vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din străinătate și din țară.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) pregătește sub patronajul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Culturii și cu sprijinul Primăriei Șimleu Silvaniei o expoziție temporară extraordinară, intitulată „Războinici uitați și podoabe eterne: Barbarii migratori în timpul crizei Imperiului Roman (sec. V–VI p. Chr.)”.

Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria muzeului

Expoziția, care va fi vernisată începând cu luna noiembrie, va fi unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT.

Vor fi expuse tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Prin modul de expunere interactiv, expoziția va fi de interes pentru toate generațiile.

Expoziția, deschisă până în martie 2025

„Prin această expoziție, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleul Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta. Tezaurul al doilea de la Șimleul Silvaniei, care vine de la Muzeul Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta, va rămâne o perioadă mai scurtă, până la începutul lui martie 2025. Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, afirmă Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Vizitatorii vor putea vedea o fibulă din aur masiv sau „Cloșca cu puii de aur”

Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr.

Expoziția va găzdui și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de „Cloșca cu puii de aur”. Credem că publicul clujean se va bucura să vadă piese descoperite în zonă, pentru că vor fi expuse piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești-Polus Center (azi Vivo).

Moștenire culturală de mare importanță

Expoziția își propune să prezinte aceste elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice, care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore ce au influențat evoluția Europei și constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană.

„Expoziția va arăta că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe care s-a clădit istoria statelor europene medievale. Evenimentul subliniază bogăția și diversitatea culturală a regiunii Dunării de mijloc, o zonă de o importanță strategică din antichitate și până astăzi” afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.

Expoziția reflectă istoria și valorile culturale comune pe care țările Europei

„Acest proiect este un eveniment cultural extrem de important, care reflectă istoria și valorile culturale comune pe care țările Europei le împărtășesc. Suntem mulțumiți că pentru acest proiect am reușit să formăm o echipă din specialiști, arhitecți, designeri, constructori și artiști care pregătesc de mai bine de un an această expoziție. Avem speranța că aceasta va trezi un mare interes în rândul publicului, pe măsura efortului depus. Pe această cale dorim să exprimăm recunoștința noastră tuturor celor care ne-au susținut în acest demers, în special Guvernului României, care, prin Ministerul Finanțelor și al Ministerului Culturii, a finanțat acest proiect”, încheie Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe faimosul Târg de vechituri de la Fechetău. A fost ATESTAT în urmă cu 200 de ani

Publicat

negreni 25

Renumitul Târg de Toamnă de la Negreni, din județul Cluj, va avea loc săptămâna aceasta, de joi, 10 octombrie, până duminică, 13 octombrie.

Târgul de la Negreni, atestat încă de la 1815, revine cu o nouă ediție anul acesta, între 10 și 13 octombrie. La finalul săptămânii, este un aflux mare de oameni, inclusiv din străinătate, în localitatea clujeană.

Târg atestat în urmă cu 200 de ani

Localitatea Negreni a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în anul 1815, arată reprezentanții Primăriei din localitate. Probabil, însă, spun aceștia, târguri au fost organizate și înainte de acel an.

Dar de atunci, în fiecare an, în al doilea weekend din luna octombrie, zeci de mii de oameni se adună în localitatea Negreni din județul Cluj, la cel mai mare târg de antichități și nu numai din Transilvania.

Contactat de Cluj24, primarul comunei, Dorin Manea, ne-a spus: „Cu toate că trenurile nu circulă, am rezolvat ca autobuzele care tranzitează zona să oprească chiar în centrul comunei. Ne așteptăm și în acest an la foarte multă lume. Este un târg cu tradiție, la anul împlinim 210 ani de la prima atestare, ca atare vom avea vizitatori.

În ceea ce privește aglomerația pe șosele, și anul acesta ne va ajuta poliția cu dirijarea circulației. În plus, localnicii vor permite parcarea mașinilor pe  proprietățile lor pe perioada târgului. Pentru cei care vor doar să tranziteze zona, ca să evite aglomerația le propunem rutele ocolitoare Căpuș – Aleșd”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax