ACTUALITATE
NOR-MA-LI-TA-TE. Fără MASCĂ pe stradă la Cluj. Liber la CONCERTE și la restaurante
La miezul nopții de luni spre marți România a ieșit din starea de alertă care a fost în vigoare în ultimii doi ani, în perioada pandemiei de COVID-19. Autoritățile au decis să renunțe la numeroase restricții, inclusiv la purtarea măștii de protecție în interior.
”Începând de miercuri, la ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
Asta înseamnă că încetează restricțiile printre care se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, inclusiv în interior, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite”, arată MAI.
Nu se mai stă în carantină
De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o hotărâre referitoare la abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul COVID-19.
Astfel, prin HCNSU nr.16/2022 s-a decis abrogarea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022.
Prin HCNSU nr.6/2022, aprobată pe 31 ianuarie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea unei carantine cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în ţară.
Prin aceeaşi hotărâre, CNSU a stabilit la data respectivă instituirea carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi exceptarea lor de la această măsură dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioară izolării ca urmare a confirmării pozitive COVID-19
Rafila: Recomand masca în mijloacele de transport în comun
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut câteva recomandări pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor, printre care purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.
În contextul ridicării a restricţiilor impuse pe perioada pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătăţii a făcut câteva recomandări:
* purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.
* evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare;
* spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus;
* mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic;
* în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral.
„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.
Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat, miercuri seara, la Prima News că nu ar spune nu unei candidaturi la prezidenţiale.
„N-aş spune nu unei candidaturi. Nu mă propun, am fost propus. Înţeleg momentul critic pe care îl trăieşte România. Deci nu aş spune nu unei astfel de candidaturi dar lucrurile trebuie analizate foarte serios de partidele care propun şi susţin. Avem nevoie de o analiză sociologică, de o strategie serioasă, de o consultare a poporului. Formaţia mea e de centru dreapta prin toate valorile pe care le susţin dar sigur că sensibilităţile mele de stânga sunt legate de şcoală şi sănătate.
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, n-ar spune NU unei candidaturi la prezidențiale
În acest moment avem trei Românii: una euroatlantică, una tradiţionalistă şi una anti sistem. Proiectul de ţară trebuie să fie unirea celor trei. Mulţi români trăiesc impresia că România euroatlantică e una a elitelor. Dacă nu va reuşi să comunice mai bine va risca să rămână o minoritate.
Riscul alegerilor prezidenţiale este să se înfrunte în turul doi reprezentatul României bizare şi reprezentantul unei Românii europene dar de factură iliberală”, a declarat Daniel David.
EVENIMENT
Bărbat de 36 de ani, prins de polițiști la Săcălaia, în Cluj, cu 20 kg de articole PIROTEHNICE
Un bărbat de 36 de ani a fost prins de polițiști la Săcălaia, în jud. Cluj, având asupra lui 20 kg de articole pirotehnice în valoare de 3.000 de lei. Acestuia i s-a întocmit dosar penal.
„La data de 18 decembrie a.c., în baza planului de acțiune național “PIROTEHNIC”, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, au depistat pe raza localității Săcălaia, din comuna Fizeșu Gherlii, un bărbat de 36 de ani, care deținea o cantitate de 20 de kg de articole pirotehnice, din categoria F2-F3, cu o valoare de 3.000 de lei.
Bărbat de 36 de ani, prins de polițiști la Săcălaia, în Cluj, cu 20 kg de articole PIROTEHNICE
Cantitatea de articole pirotehnice a fost indisponibilizată de polițiști, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. De cealaltă parte a baricadei Revoluției din Cluj-Napoca: Miliția a fost de partea oamenilor, nu a tras, nu i-a bătut
Foști comandanți ai Miliției, participanți la Revoluția din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca, susțin că milițienii au fraternizat cu populația și că aceștia nu au tras în oamenii care au ieșit în stradă împotriva regimului comunist și nici nu i-au bătut.
Aceștia au participat, miercuri seară, la BCU, la o masă rotundă cu tema ”De cealaltă parte a baricadei. Forțele M.I. în evenimentele din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca”.
Istoricul Adrian Boda a făcut o prezentare a dispozitivelor de Miliție și Securitate dislocate în 21 decembrie 1989 în mai multe zone Cluj-Napoca, pentru a bloca manifestanții de la CUG care voiau să se îndrepte spre centrul orașului.
Acesta a precizat că, după evenimentele din acea zi, armele din structurile Ministerului de Interne, dar și muniția au fost luate la puricat, rezultatul fiind că trupele de Securitate nu au tras împotriva manifestanților, ci doar focuri de avertisment, fiind consumate 61 de cartușe de către 5 soldați.
”Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu”
Generalul-maior (r) Stoian Rusu, fostul comandant al Miliției județene Cluj, a declarat că, după 35 de ani, foștilor milițieni nu le este rușine pentru faptele lor.
”Nu i-am bătut pe revoluționari, nu au existat reclamații din partea cetățenilor că cineva a fost bătut.
Ordinul primit a fost să nu avem milițieni dezarmați, să nu se lase provocați și să se poarte cu tact față de oameni, iar după 21 decembrie agenții de Miliție au fost retrași în unitate.
Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu pentru că în toate țările din jurul nostru s-au produs schimbări”, a povestit Rusu.
Acesta a precizat că în 21 decembrie, a fost la CUG de unde s-au îndreptat oamenii spre centrul Clujului, strada fiind blocată de trupele de Securitate.
”Le-am spus să nu meargă spre centru că acolo este dispozitiv de armată și să nu fie împușcați. (…) Dacă au fost oameni bruscați, loviți, eu îmi cer iertare și scuze, probabil au făcut-o din prea mult zel”, a precizat fostul comandant al Miliției Cluj.
Cadavre pe Calea Moților și în Mărăști
Generalul-maior (r) Victor Mărincaș, fost adjunct al șefului Miliției Cluj, a declarat la rândul său că a rămas la sediu, unde ordinele erau ca milițienii să nu facă uz de armă, să nu provoace, să discută civilizat cu oamenii.
”În 21 decembrie la ora 14 am fost trimis în zona centrală, acolo se trăsese, erau cadavre pe caldarâm și am cerut intervenția procurorului. Pe strada Universității am primit ordin să merg să văd ce era la Fabrica de Bere și pe Calea Moților erau cadavre. Am ajuns și în Piața Mărăști și erau militari, dar era un mort, împușcat”, a rememorat Mărincaș.
A salvat un bărbat împușcat
De asemenea, colonelul (r) Grigore Blaga, fost comandant al Miliției Cluj-Napoca, a afirmat că a preluat comanda plutonului de intervenție și a fost trimis în Piața Mihai Viteazu.
”Mi s-a ordonat să plec în Piața Libertății unde s-a tras, strada Universității și Napoca erau blocate de soldați, Eram în civil, singurul care eram în picioare, și m-a strigat cineva care era căzut după gardul viu. Era Vasile Jascău, fost agent de la Circulație, care mi-a spus că fusese împușcat în picior. Am oprit o Salvare, care era plină, apoi am oprit a doua, care l-a dus pe Jascău la spital.
A doua zi, în 22 decembrie, eram la birou am fist chemat jos de revoluțioari, erau câteva sute și era și o tanchetă militară cu țeava spre clădire. Am coborât în cămașă, iar oamenii mi-au cerut să eliberăm deținuții politici, dar nu aveam. Au dat năvală, au verificat și au văzut că nu erau deținuți, după care ne-au cerut să aruncăm tablourile cu Ceaușescu. Le-am ordonat colegilor mei să arunce tablourile, iar primul a fost chiar cel de la mine din birou, iar oamenii au strigat <<Miliția e cu noi>>.
Apoi mi-au cerut să merg cu ei spre fostul Comitet Județean de Partid, dar pe drum m-am întors la sediul Miliției și am stat până noaptea acolo
Din 22 decembrie, timp de câteva luni, la mine în birou a stat un militar tot timpul, fiind atent ce fac, ce vorbesc, ce ordine dau, dar nu aveam nimic de ascuns”, și-a amintit Blaga.
Cordoane pentru blocarea demonstranților
Colonelul (r) Gheorghe Dejeu, fost comandant al unei subunități din trupele de Securitate, a explicat că nu știa de ce a fost trimis în stradă.
”Ne-au dus la zona Terapia, și am primit ordin să blochez strada, astfel că am executat un cordon, dar am lăsat liber trotuarul. Cei care demonstrau, erau cam 1000, erau oameni pașnici, au trecut pe lângă noi trotuare. Atunci am fost trimiși în Piața Karl Liebknecht unde am blocat și trotuarele. A fost un cordon de militari și le-am spus să scoară baionetele de la armă, să nu se rănească cineva.
Când au ajuns manifestanții, erau cam 2500 de oameni, au fost față în față cu noi, au fost dialoguri, au venit cei de la partid care au fost huiduiți.
La un moment dat, a venit o femeie cu un copil în brațe și am lăsat-o să treacă, apoi l-am lăsat și pe soțul ei, moment în care un puhoi de demonstranți a trecut de cordon după ce militarii noștri s-au dat la o parte ca să treacă soțul femeii”, a spus Dejeu.
La masa rotundă au fost prezenți și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
CS Sănătatea Servicii Publice Cluj s-a confruntat miercuri cu CS Unirea Ungheni, într-un meci din etapa a treia a Cupei României. Partida a avut loc pe Cluj Arena, iar intrarea a fost liberă. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, ambele fiind autogoluri.
Start cu ghinion pentru Sănătatea
Meciul a început neașteptat, în minutul 1, când Cimpoeșu, căpitanul Sănătății, a marcat în propria poartă. Un început destul de greu pentru echipa gazdă, care a încercat să revină în joc, dar fără să găsească soluții în ofensivă. Portarul Unirii a blocat un șut bine plasat de cei de la Sănătatea, în minutul 22. Primul cartonaș galben al meciului a fost acordat în minutul 24 lui Laley Fofana, fundașul gazdelor.
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
Joseph Aidoo a încercat să-și puna echipa în avantaj cu șut frumos, însă fară succes. Înainte de pauză, Lazăr de la Sănătatea a văzut și el un cartonaș galben.
Autogolul portarului de la Unirea a decis soarta meciului
Repriza secundă aduce o altă greșeală, care decide soarta partidei și închide scorul. În minutul 64, portarul oaspeților a trimis mingea în propria poartă, aducând scorul la egalitate.
Sănătatea a continuat să preseze, dar mingea a ajuns în brațele portarului advers. Eric Vinău, jucătorul Unirii Ungheni a fost avertizat cu cartonaș galben în ultimele minute ale partidei, iar fluierul final a anunțat un rezultat de egalitate, obținut din două autogoluri.
„A fost un meci important pentru noi, din păcate nu am reușit să câștigăm. Eram conștienți că era destul de greu să ne calificăm, însă am sperat până în ultimul moment. Chiar dacă a fost un moment dificil pentru noi, trebuia să avem o atitudine pozitivă și să revenim”, a declarat Tudor Cociș, jucătorul Sănătății Cluj.
Echipele de start:
CS Sănătatea Cluj
Chindriș (GK)- Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Fofana, Yuh, Aidoo, Cociș, Baciu, Paul.
CS Unirea Ungheni
Ganea (GK)- Chinteș, Popa, Vînău, Pop, Ioniță, Șerban, Barstan (C), Magyari, Vlad, Haiduc.
Morocoj Timeea
Matei Bianca