EVENIMENT
Noiembrie, perioada în care TAURIDELE își fac de cap. Cea mai spectaculoasă ploaie de METEORIȚI din ultimii șapte ani
O ploaie de meteoriți denumită Tauride este un adevărat spectacol pe cerul nopții în această perioadă. Noiembrie este luna când aceasta își va atinge apogeul vizibilității, scrie Alba24.ro.
Fenomenul mai este denumit „mingile de foc de Halloween” are loc până în 2 decembrie 2022, iar în perioada 5 – 10 noiembrie atinge apogeul. Condiția esențială pentru a fi observate este să fie cerul senin.
Tauridele sunt renumite pentru producerea celor mai multe și mai strălucitoare mingi de foc, meteori care pot părea chiar mai strălucitori decât planeta Venus relatează CNN.
Originea Tauridelor
Tauridele sunt rezultatul spargerii unei comete foarte mari în urmă cu aproximativ 20.000 de ani . Printre alte resturi, acea spargere a creat cometa Encke, care are o orbită în jurul Soarelui de puțin mai mult de trei ani, cea mai scurtă dintre orice cometă majoră din sistemul nostru solar.
CITEȘTE ȘI: E sezonul SCORPIONULUI. Ce NU știai despre al optulea semn astrologic din ZODIAC
Cu fiecare trecere a Pământului pe orbita sa scurtă, acesta lasă în urmă o urmă de resturi. Această urmă include Tauridele de Sud , care sunt un grup atât de mare încât planetei noastre durează câteva săptămâni pentru a trece prin ele.
Mingile de foc sunt uneori colorate
Bilele de foc de la Tauride sunt meteoriți mai mari de un metru și strălucesc excepțional de strălucitor, potrivit NASA. Se mișcă încet, deoarece lovesc atmosfera Pământului într-un unghi perpendicular, astfel încât pot fi văzuți mișcându-se pe cer pentru câteva secunde, față de milisecunda de vizibilitate pe care o oferă majoritatea meteorilor.
Meteoriții mai strălucitori și de lungă durată pot fi văzuți fragmentându-se și distrugându-se în timp ce călătoresc prin cer, potrivit Lunsford. De multe ori, mingile de foc sunt colorate, apărând roșii, portocalii sau galbene.
Tauridele din 2022 oferă cea mai spectaculoasă ploaie de stele din ultimii 7 ani
Se așteaptă ca ploaia de meteori din acest an să includă un număr mai mare de mingi de foc. Tauridele Sudice prezintă de obicei doar aproximativ cinci meteori pe oră în momentul de vârf, punctul în care Pământul este cel mai aproape de centrul fluxului de resturi spațiale. Dar la fiecare șapte ani, gravitația lui Jupiter atrage fluxul de meteoriți și provoacă o creștere a numărului acestora.
Alte ploi de meteoriți care vor avea loc până la sfârșitul lui 2022
Mai sunt patru ploi de meteoriți pe care le puteți vedea în restul anului 2022, conform ghidului EarthSky pentru ploile de meteoriți 2022:
• 12 noiembrie: Tauridele de Nord
• 18 noiembrie: Leonide
• 14 decembrie: Geminide
• 22 decembrie: Urside
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
U Cluj a anunțat finalizarea unui nou transfer.
Echipa clujeană de fotbal l-a adus pe ivorianul Issouf Macalou, care are 26 de ani și care a jucat pănă acum la FC Sochaux.
Iorianul Issouf Macalou este noul atacant al U Cluj
“FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu FC Sochaux pentru transferul atacantului de bandă dreaptă Issouf Macalou”, a transmis clubul Universitatea Cluj.
Născut în Coasta de Fildeș, Issouf Macalou deține și cetățenia franceză. În cariera sa de până acum, atacantul a evoluat numai în Franța la formațiile Sochaux B, Louhans-Cuiseaux, MDA Chasselay (actuala Goal FC), Valenciennes, Le Mans, Red Star și FC Sochaux.
În actualul sezon, el a marcat de șase ori pentru FC Sochaux și a oferit o pasă decisivă în partidele din eșalonul al treilea și Cupa Franței.
Foto: U Cluj
EVENIMENT
Un clujean stabilit în Bruxelles, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
Clujeanul Dan Luca, expert în politici europene, va fi consilier onorific al ministrului Sănătății.
Stabilit de peste 20 de ani la Bruxelles, Dan Luca a fost și consilier onorific al lui Radu Oprea când acesta a fost ministru al Turismului.
Dan Luca, noul consilier Onorific al ministrului Sănătății
Dan Luca a anunțat pe pagina de Facebook că va avea onoarea de a lucra direct cu Guvernul României în calitate de Consilier Onorific al Ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
“Cred că experiența mea de peste 25 de ani în lumea afacerilor europene este benefică României. Trăim o perioadă foarte aglomerată la nivelul politicilor de sănătate publică. Mă refer aici în special la revizuirea dosarului european pe legislația farmaceutică, dar și la impactul politicii de autonomie strategică deschisă asupra industriei farma și cea a aparaturii medicale”, a spus Dan Luca.
Aceta a mai precizat că funcția nu este remunerată. Dan Luca va lucra în continuare la Euractiv Bruxelles unde este vicepreședinte pentru Inovații Strategice. “Voi continua în paralel să conferenţiez la diverse universități europene pe subiectele preferate: comunicarea europeană și inovația în media”, aspus acesta.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Meci de senzație. U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara cu 94 la 81, în BKT EuroCup
U-Banca Transilvania a jucat, marți, ultima partidă acasă din sezonul regulat al BKT EuroCup.
Clujenii i-au învins pe cei de la Turk Telekom Ankara, în lupta pentru play-off-ul competiției, cu scorul de 94-81 (22-26, 27-20, 24-12, 21-23) .
U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara
La pauză, scorul era 49 la 46 pentru U-BT, asta după ce turcii au condus în prima parte. Cei mai buni
Seeley, cu 31 puncte, Simpson, cu 21, respectiv Stephens și Mokoka, cu câte 10 au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de la echipa adversă au fost Brown, cu 17 puncre și Makoundou, cu 13.
Biletele au fost sold-out, la meciul de pe BTarena din Cluj-Napoca, iar pentru fani a fost deschis și etajul 3. De asemenea, la pauză, spectactorii au avut parte de un show susținut de Deliric.
Înaintea acestui meci, U-Banca Transilvania avea același bilanț cu JL Bourg și Reyer Veneția, respectiv 8 victorii și 6 înfrângeri.
U-BT Cluj va juca ultimele două meciuri din sezonul regulat în deplasare, pe 29 ianuarie cu 7Bet-Lietkabelis Panevezys, iar pe 5 februarie Aris Salonic.
Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook
Olimpia Cluj este cea mai titrată echipă din fotbalul feminin românesc și este principala sursă de proveniență a jucătoarelor din echipa națională. Din păcate, problemele financiare și-au pus amprenta și asupra acestui club. De la tatăl unei jucătoare, Cluj24 a aflat că fetele n-ar fi fost plătite aproximativ trei luni în anul care a trecut.
Fondat în anul 2010, Olimpia Cluj-Napoca a început direct în prima ligă, fiindcă la acea vreme exista un singur eșalon fotbalistic feminin. În primul său sezon de existență clubul a reușit să câștige atât campionatul, cât și Cupa României. Chiar mai mult, începând cu acel sezon a fost instaurată o supremație a acestui club în campionatul intern, Olimpia a reușit eventul timp de doisprezece ani consecutiv (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023).
Cel mai TITRAT club de fotbal feminin din țară, Olimpia Cluj, are probleme FINANCIARE
Călin Sălăgean, care a fost antrenorul echipei până la finalul anului 2024, a declarat în exclusivitate pentru Cluj24: „Din 1 ianuarie anul acesta, nu mai sunt antrenorul echipei. Am reziliat contractul pe cale amiabilă. Problemele financiare au fost doar unul din motivele renunțării la a mai antrena echipa. Din păcate, nu se mai putea continua așa. Cum din cupele europene nu au venit bani anul trecut iar de la bugetul local la fel, clubul s-a văzut în imposibilitatea de a mai putea plăti contractele fetelor.
Domnul Ciobanu (Alin Ciobanu, președintele clubului – n.red.) a făcut tot posibilul să rezolve această problemă însă, din păcate, nu a reușit decât parțial. Ni s-a promis că până în aprilie cel târziu se vor achita restanțele. Ne-am despărțit în condiții bune, oricând aș reveni la echipă. Sunt câteva junioare talentate care promit, sunt convins că Olimpia Cluj poate să se întoarcă acolo unde îi e locul.”
Contactat de Cluj24, Alin Ciobanu, președintele clubului Olimpia, a spus: „Sunt, într-adevăr ceva restanțe dar nu de ordinul lunilor. Luna decembrie a fost achitată în proporție de 50%. Până în aprilie anul acesta sperăm să se rezolve cu restanțele. Sunt și persoane răuvoitoare care lansează astfel de zvonuri pentru a destabiliza, avem fete „vânate” de alte cluburi. Depindem de bani de la bugetul local, care, din păcate, n-au venit deloc anul trecut. Din cupele europene, nimic, așa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. Cât privește legătura cu Universitatea Cluj, a fost strict una de asociere cu numele. Ei nu au implicare decizională și nici financiară la Olimpia.”