ACTUALITATE
Noi, cei din linia a doua. Miuța Doboș (cabinier): Cea mai mare SATISFACȚIE e când actorul îmi spune „mulțumesc” după spectacol
Cabinier, garderobier, costumier… Zi-i cum vrei! Până la urmă e vorba de aceeași meserie. Bine făcută, din moment ce tu aplauzi la final de spectacol.
Silvia Miuța Doboș este cabinier la Teatrul Național Cluj-Napoca de 12 ani. Înainte a lucrat la Clujana, croia fețe de piele pentru pantofi. Ce legătură au cele două joburi? Niciuna. Sau poate doar cunoștința care i-a recomandat să meargă la teatru, la concurs…
Noi, cei din linia a doua. Miuța Doboș (cabinier): Cea mai mare SATISFACȚIE e când actorul îmi spune „mulțumesc” după spectacol
Zis și făcut! În 2012 era deja cabinieră/ garderobieră/ costumieră la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Ce face un cabinier? „Pregătește costumele actorilor care urmează să joace într-un spectacol. Pregătirea lor începe cu mult înaintea spectacolului. Ele trebuiesc spălate, călcate, periate, curățate, verificat nasturi, fermoare, absolut orice ține de costum. Actorul trebuie să aibă tot la cabină în ziua spectacolului”, ne spune Miuța.
„Noi nu creăm costumele, asta o face scenograful, atelierele le execută, noi le primim și le gestionăm”, mai spune Miuța.
În încăperea principală sunt costumele aferente pieselor care sunt pe „rulaj”, cum se zice, adică se joacă în acea stagiune. Celelalte sunt depozitate în alte anexe.
„Mai facem mici reparații la costume, ceea ce se poate executa aici, un nasture cusut, o crăpătură, din astea… Reparațiile mai ample se fac la ateliere, apoi costumele se întorc aici la mine”, zice Mia.
„Suntem scanerul care supervizează ca totul să fie în regulă la intrarea pe scenă”
Cabinierul răspunde de felul în care arată actorul în momentul în care intră pe scenă.
„Dacă personajul are o batistă, actorul trebuie s-o aibă pregătită, dacă are o cravată, la fel, o pereche de butoni sau orice alt element de echipare, eu mă îngrijesc să fie pregătite. Răspunderea asta, până la urmă, generează satisfacție”, spune Miuța.
„Până la urmă, suntem scanerul care supervizează ca totul să fie în regulă la intrarea pe scenă. Satisfacția lucrului bine făcut vine din atenția cu care pregătim costumele, cu două-trei ore înainte de spectacol, duse la cabină, în funcție de distribuție, de numărul de personaje, de amploarea reprezentației, în cele din urmă. Atunci când nu te strigă nimeni că nu-și găsește cravata sau baticul, atunci știi că ți-ai făcut bine treaba”, ne mărturisește Mia.
Dar munca unui cabinier nu se rezumă la atât. În timpul unui spectacol, un actor poate schimba mai multe ținute. În funcție de timpul pe care îl are la dispoziție, acesta se schimbă la cabine sau în culise.
„Dacă am 3-4 minuțele la dispoziție e ideal, că apucăm să mergem la cabine. De cele mai multe ori stau cumințică lângă stander, în culise și-i ajut să se schimbe acolo. Uneori stau cu un beculeț și urmăresc o listă ca să știu care cu ce trebuie să se îmbrace. Acolo nu avem oglindă. Oglinda pentru actor sunt ochii mei”, spune Miuța.
„Emoții au fost și vor mai fi”
Există spectacole și spectacole. Unele cu mai puține personaje și implicit mai puține schimbări de costume, altele mai complexe, cu un număr mare de actori și la fel de multe costume.
„Capul de rățoi este un astfel de spectacol, amplu, cu o distribuție numeroasă și cel puțin trei rânduri de costume. Mulți actori apucă să se schimbe singuri, dar eu și colegii mei suntem pregătiți în zona cabinelor să le dăm o mână de ajutor dacă au nevoie”, zice Mia.
Emoții au fost și vor mai fi, chiar dacă au trecut 12 ani.
„La început am avut emoții mari, mai ales că luam în primire spectacole în derulare, le luam „din mers”, cum s-ar zice. Apoi, treptat, m-am obișnuit, am reușit să le gestionez, deși de emoții n-am scăpat niciodată definitiv”, spune, zâmbind, Mia.
„Țin minte că se juca Cântăreața cheală, în regia lui Tompa Gabor și eu trebuia să-l ajut pe Cătălin Herlo să-și pună o rochie cu crinolină. Aceasta se trăgea pe cap și se încheia la spate cu un nasture. Ei bine, am avut așa emoții de mi-au transpirat mâinile și n-am fost în stare să închid nasturele ăla buclucaș decât din mai multe încercări”, ne-a mărturisit Miuța.
„Îmi învățam costumele”
Primul proiect pe care l-a luat de la zero a fost Steaua fără nume, în regia lui Alexa Visarion, cu costumele Adrianei Grand.
„Și acum, dacă stau bine să mă gândesc, văd personajele în scenă, văd decorurile, văd recuzita, văd tot… Mi-a fost foarte drag spectacolul. Am realizat atunci că dacă sunt de la început mi-e mult mai ușor. Actorii își învățau textul și mișcările iar eu îmi învățam costumele”, spune Mia.
M-am mirat că nu erau nume de personaje pe costume, ci doar numele piesei pe unele cutii cu pălării.
„N-am nevoie de etichete. Totul e aici (și-mi arată capul). Dacă mă întrebați acum care al cui costum e, știu fără nicio greșeală…”, zice Mia.
În turnee se schimbă puțin treaba. „Atunci plec cu dulapul după mine. Am emoții doar să nu se întâmple ceva cu costumele pe timpul transportului. Îmi iau trusa de reparații cu mine, pentru că sunt pe teren străin și nu știu unde găsesc în locația respectivă ceea ce am nevoie. Acasă, dacă unui actor i se descoase un pantalon, știu de unde să iau altul ca să-l înlocuiesc. În deplasare trebuie să-l cos eu la fața locului”, spune Miuța.
Angajații teatrului se consideră o mare familie, fie că e vorba de actori ori mașiniști, luminiști, cabinieri, machieuze, peruchiere sau plasatoare.
Răsplata mea e acel „mulțumesc”
„Atmosfera excelentă de aici este cea care m-a făcut să fiu și în ziua de azi în această cabină. Atunci când vii cu plăcere la lucru, treaba merge mult mai bine. Am colaborat excelent cu nume mari ale scenei clujene, Melania Ursu, Cristina Pardanschi, Ramona Dumitrean, Lucica Wanda Toma, Maria Munteanu, Viorica Mischilea, Anton Tauf, Ovidiu Crișan și mulți alții”, spune Mia.
Doamna Miuța Doboș îmi trece în revistă câteva costume așezate în ordine pe umerașe: „Astea intră deseară în Sânziana și Pepelea… Iar astea sunt din Capul de rățoi”. Fața ei exprimă bucurie, satisfacție, plăcerea de a-și face meseria. Și o face bine. Răsplata?
„Aplauzele de la finalul unui spectacol simt că sunt, o mică parte, și pentru treaba făcută de mine. Răsplata mea e acel „mulțumesc” pe care mi-l spune un actor la sfârșitul reprezentației și care-mi umple sufletul de bucurie”, spune emoționată Silvia Miuța Doboș, cabinier/ garderobier/ costumier la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.
Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia
În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an, se credea că se deschid cerurile, iar cei buni îl pot vedea pe Dumnezeu, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Se crede că în pragul Vovideniei se aude toaca din cer.
Prima zi de iarnă. Practici care arătau cum va fi vremea în anul următor
În multe zone ale țării, sărbătoarea este considerată „prima zi de iarnă”.
Astfel, în această zi existau diferite practici care puteau să arate cum va fi vremea în anul următor.
“Dacă sărbătoarea cade într-o zi cu soare, luminoasă, vara va fi secetoasă, iar daca va fi brumă și promoroacă, anul care vine va fi bun pentru recolte și pentru sănătate”, arată specialiștii clujeni.
Dacă ninge la Vovidenie, va fi iarnă grea.
Tradiții și obiceiuri în satele clujene
Specialiștii clujeni de la CJCPCT arată că, în această zi se dădea de pomană apă și lumânări, pentru a fi luminată calea morților în Cealaltă Lume, crezându-se că “lumina de veci” nu se va stinge niciodată.
Totodată, în satele românești exista un obicei în această zi de a duce la biserică și a sfinți un fuior de cânepă cu care, în timpul anului, erau șterși la ochi cei bolnavi.
Icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică” păzește casa de tot răul
De asemenea, nu era casă de creștin în care să nu fie prezentă icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică”, pictată pe lemn sau sticlă.
“Se credea că această icoană păzește casa de tot răul, ajută la prosperitatea familiei și a neamului”, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, apărut cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
FOTO: „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”- icoană pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea clujeană Nicula
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.