ACTUALITATE
Nicolae Ivan, primul episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului. 100 de ani de la întronizarea sa

Nicolae Ivan a fost primul episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, fiind cel care a propus înfiinţarea unei episcopii la Cluj. A semnat, ca jurnalist, numeroase articole în cele mai importante ziare românești ale vremii. Pe 6 decembrie, se vor împlini 100 de ani de la întronizarea sa ca episcop.
Clujean prin adopție
Deși nu e clujean prin naștere, Nicolae Ivan a devenit clujean prin adopție. A fost primul episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pe care a condus-o 15 ani.
În această perioadă, a ctitorit Biserica „Sfântul Nicolae” din Cluj, iar alte zeci de biserici s-au ridicat în timpul păstoririi sale. A ridicat Catedrala eparhială din Cluj, a întemeiat Academia Teologică Ortodoxă, a construit un orfelinat, un cămin preoţesc şi o tipografie.
Cluj24.ro are onoarea de a vă prezenta personalitatea marcantă a preotului Nicolae Ivan.
Hirotonit de către mitropolitul Miron Românul
S-a născut la 17 mai 1855, în localitatea Aciliu din judeţul Sibiu, într-o familie de ţărani. A urmat cursurile primare în Aciliu (1861-1865), Liceul de Stat (1865-1874) şi Seminarul (Institutul) Teologic „Andreian” (1874-1877) din Sibiu.
După absolvire, în septembrie 1877, a fost numit învăţător în Sălişte, judeţul Sibiu, unde a rămas până în 1884.
În 26 octombrie 1880 a fost hirotonit diacon, de către mitropolitul Miron Românul (1828-1898).
A fost hirotonit preot, în 26 octombrie 1884, de către acelaşi mitropolit, şi a fost numit preot şi profesor de religie la Penitenciarul din Aiud. Aici vreme de şase ani (1884-1890) a desfăşurat o intensă activitate „umanitară şi românească”, primind elogii şi mulţumiri din partea celor care l-au cunoscut.
Redactor la „Telegraful Român”
La 30 septembrie 1890 şi-a dat demisia din acest post şi a lucrat timp de doi ani, începând din 1 octombrie 1890, ca redactor responsabil la „Telegraful Român” din Sibiu (1890-1892). Ca redactor al acestei vestite publicaţii religioase a apărat cu mult curaj interesele Bisericii şi ale neamului românesc.
În 31 octombrie 1892 i s-a încredinţat conducerea protopopiatului Alba-Iulia, dar şi funcţia de preot paroh la parohia centrală din acest oraş. În noiembrie 1894 a fost numit (în paralel) şi ca administrator protopopesc la Orăştie.
A susținut cu dârzenie ortodoxismul în Transilvania
În această calitate a desfăşurat eforturi susţinute în domeniul pastoral-misionar: a lămurit preoţimea şi pe credincioşi de importanţa educaţiei religioase şi morale prin intermediul Bisericii; a stimulat învăţătorii în munca de culturalizare a credincioşilor; a lucrat cu multă dârzenie pentru susţinerea şcolilor confesionale ortodoxe în Transilvania; a conştientizat pe români de însemnătatea păstoririi şi apărării fiinţei lor naţionale.
În urma acestei bogate activităţi pe tărâm bisericesc şi naţional, la 1 iunie 1897, a fost ales asesor (consilier) economic la Arhiepiscopia Sibiului.
Realizări de marcă
Între realizările de seamă de pe vremea cât a îndeplinit această funcţie se numără ridicarea catedralei mitropolitane din Sibiu, precum şi a clădirii Academiei Teologice „Andreiene” (azi Facultatea de Teologie „Andreiana” din Sibiu).
În perioada sibiană, a fost membru în Congresul National Bisericesc al Mitropoliei Ardealului (din 1888) şi membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului (1888-1919).
Nicolae Ivan a fost unul dintre militanţii pentru înfăptuirea statului naţional român, vicepreşedinte al Comitetului Central al Partidului Naţional Roman din Transilvania (1906-1918).
După ce a ajuns preşedinte al Consistoriului eparhial de la Cluj (1919-1921), a depus o intensă activitate în vederea reînfiinţării Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (cu sediul la Cluj).
Legea de întemeiere a Episcopiei Clujului a fost publicată în „Monitorul Oficial” din 18 iulie 1921. Astfel a fost împlinit visul mitropolitului Andrei Şaguna de a se întemeia o episcopie la Cluj.
Primul episcop al Clujului
Nicolae Ivan a fost ales primul episcop al Clujului în Sinodul prezidat de mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului. După hirotonirea ca arhiereu, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu (în 21 noiembrie/4 decembrie 1921), a fost instalat la Cluj în 6/19 decembrie 1921.
În cei 15 ani de arhierie în fruntea noii episcopii, episcopul Nicolae Ivan a avut realizări remarcabile, între care: ridicarea Catedralei eparhiale din Cluj; întemeierea Academiei Teologice Ortodoxe, cu un local propriu şi cu un corp profesoral de elită; obţinerea actualei reşedinţe arhiepiscopale; întemeierea unui orfelinat, a unui cămin preoţesc şi a unei tipografii.
A scos la lumină foaia eparhială „Renaşterea”, a ctitorit Biserica „Sfântul Nicolae” din Cluj, iar alte zeci de biserici s-au ridicat în timpul păstoririi sale.
A fost sprijinitor şi membru al unor asociaţii culturale româneşti, membru în Comitetul Central al Astrei (1898-1919), membru de onoare al Academiei Romane, fondator şi preşedinte al băncilor româneşti „Vatra” din Cluj şi „Lumina” din Sibiu; din 1921 a fost membru de drept în Senatul României.
Înmormântat cu onoruri naţionale
A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică, semnând un număr mare de articole în „Telegraful Român”, „Tribuna”, „Foaia Poporului”, „Ţara Noastră”, „Gazeta Transilvaniei”, „Renaşterea” etc.
A trecut la cele veşnice în 3 februarie 1936, fiind înmormântat cu onoruri naţionale, în cripta din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.
Bibliografie: Mitropolia Clujului
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la Cluj
Campania, derulată sub îndemnul „Împreună hrănim speranța”, practic a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, încurajează gesturile mici cu impact mare, pentru ca și cei aflați în dificultate să simtă bucuria unei mese de Paște.
Astfel, timp de trei zile, românii sunt invitați să contribuie la susținerea celor vulnerabili prin donații de alimente neperisabile în magazinele partenere – Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România și Kaufland România. Fiecare produs donat, arată reprezentanții FBAR, va aduce o rază de speranță în casele unde prea des masa rămâne goală.
Colecta se desfășoară în 1.017 magazine din întreaga țară, astfel:
- în toate cele 379 de magazine Lidl România;
- în toate cele 417 de magazine PENNY | REWE România;
- în 43 de magazine Auchan România;
- în 178 de magazine Kaufland România.
Ce puteți dona
În perioada 4-6 aprilie, clienții pot dona în coșurile special amenajate aflate după casele de marcat, produse de bază precum ulei, făină, conserve (carne, legume sau fructe), paste, orez, zahăr, biscuiți, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii.
Fiecare pachet donat va ajunge, prin Rețeaua Băncilor pentru Alimente și ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost și mulți alți oameni în nevoie.
Mii de voluntari, de toate vârstele, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți în magazine pentru a oferi informații și a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor și nevoile reale ale celor vulnerabili.
„Colecta Națională de Alimente este solidaritatea care prinde viață prin gesturi simple și concrete. Și la această ediție ne dorim să aducem speranță și sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie, să ajungem la tot mai mulți oameni, datorită fiecăruia dintre voi – donatori, voluntari, parteneri. Invităm toți oamenii de bine să transforme un simplu drum la cumpărături într-un gest de atenție față de semenii încercați. De Paște, fiecare aliment donat înseamnă mai mult decât o masă: înseamnă speranță, demnitate și grijă.” – Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.
100.000 de persoane au fost ajutate până acum
Conform Eurostat, România are cea mai mare rată de sărăcie și excluziune socială din UE – 32% din populație este afectată, față de media europeană de 22%. Copiii sunt cei mai vulnerabili: în mediul rural, 22% merg la culcare flămânzi, potrivit unui studiu Word Vision. În acest context, un gest simplu, precum donarea de alimente, poate aduce speranță în viața celor mai încercați.
Colecta Națională de Alimente este un moment-cheie de mobilizare a comunității, sub semnul generozității și solidarității. Inspirată de modelul european, campania a crescut constant, reunind astăzi peste 1.000 de magazine și mii de voluntari din toată țara. Donațiile făcute în punga portocalie, simbol al speranței, sunt transformate în sprijin concret pentru persoanele vulnerabile, prin cele 9 Bănci Regionale și ONG-urile partenere. În cele 11 ediții organizate până în prezent, oameni cu suflet mare au donat peste 1.268 de tone de alimente, sprijinind peste 100.000 de persoane din întreaga țară.
Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați formează o mare rețea națională de solidaritate, puntea dintre surplusul de alimente și cei care au nevoie de hrană.
Rețeaua colectează și donează, prin cele 806 ONG-uri partenere, produse oferite de companiile din filiera agroalimentară, contribuind la reducerea risipei alimentare și a impactului asupra mediului. FBAR este membru cu drepturi depline al Federației Europene a Băncilor pentru Alimente – FEBA, iar din 2016 a salvat 30.698 de tone de alimente, transformate în peste 61,3 milioane de porții de hrană pentru 312.484 de persoane vulnerabile.
EVENIMENT
CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.
CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.
Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.
Echipele de start
CFR Cluj: Hindrich – Camora, Graovac, Sinyan, Abeid – Djokovic, Emerllahu, Fică – Nkololo, Postolachi, Kamara Rezerve: Popa, Ilie, Bolgado, Șfaiț, Păun, L.Munteanu, Korenica, Simao, Tachtsidis
Antrenor: Dan Petrescu
CS Universitatea Craiova: Lung Jr. – Mora, Zajkov, Badelj, Ndong – Mekvabishvil, Screciu – Căpățînă, Houri, Baiaram – Lukic Rezerve: Stoian, Bană, Lopez, Păcurar, Bancu, Barbu, Maldonadu, Mitriță, Safira
Antrenor: Mirel Rădoi
Jucătorii s-au dezlănțuit în a doua repriză
În prima repriză, oltenii au avut o posesie superioară, însă nu s-a tras niciun șut spre poartă.
Repriza a doua a fost, însă, mai animată. Universitatea Craiova a deschis scorul printr-un gol marcat, în minutul 50, de Ștefan Baiaram. Nu a durat mult până când clujenii au egalat. În minutul 59, Mohammed Kamaraa adus egalarea pentru CFR Cluj.
În minutul 63, Emerllahu a avut o ocazie excelentă de a duce CFR în avantaj, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Louis Munteanu a ratat, în minutul 90, șansa de închide meciul. La 1-1 după timpul regulamentar de joc s-a intrat în prelungiri.
CFR Cluj a ratat în minutul 111 o mare ocazie de a înscrie prin Păun. La finalul reprizelor de prelungire scorul a rămas neschimbat, așa că s-a trecut la lovituri de departajare.
Meciul, tranșat la loviturile de departajare
CFR Cluj înscrie prin Emerllahu. 1-0
Anzor egalează pentru universitatea Craiova. 1-1
Tachtsidis înscrie și el. 2-1
Lukic marchează și el. 2-2
Korenica bagă mingea în poartă. 3-2
Căpățînă ratează pentru Craiova. 3-2.
Păun înscrie. 4-2
Baiaram reușește și el să înscrie. 4-3
Luis Munteanu înscrie golul victoriei. 5-3 pentru CFR Cluj.
Celelalte echipe calificate în semifinale sunt Farul Constanța, FC Hermannstadt și Rapid.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni din nou luni, 7 aprilie, de la ora 20.30 în play-off.
Foto: Universitatea Craiova

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume.
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic Design Competition și a primit cel mai bun punctaj din partea juriului competiției.
Echipa UTCN este formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.
Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil
Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri din 41 de state din regiunea Euro-Mediteraneană.
“România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei și va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene. Am reafirmat acest angajament, în contextul în care dezbaterile au vizat teme majore precum stabilitatea, securitatea și dezvoltare comună.
Am susținut, de asemenea, că, mai ales în vremurile actuale complicate, dialogul și colaborarea rămân esențiale pentru construirea unui viitor pașnic și prosper. La fel de important, conștientizarea rolului esențial al generațiilor tinere și de ce una dintre prioritățile noastre cheie trebuie să fie educația. Investim în tineri, investim pe termen lung”, a transmis Mircea Abrudean.
În marja forumului, președintele Senatului a participat la ceremonia „Grădina Păcii”, alături de președinții parlamentelor și șefii de delegații, la care au fost plantați măslini.
“Plantarea măslinilor nu este doar un gest simbolic, ci reflectă nevoia de a cultiva, prin efort susținut, relații durabile între națiuni, bazate pe încredere și respect reciproc”, a spus Mircea Abrudean.