Connect with us
Advertisement
Advertisement

Clujeni de 5 stele

Neputinţa protopopului Clujului care a scris Fefeleaga. Liderul presei din Ardeal. Îngropat în Hajongard de mari scriitori

Publicat


scrisoare ion agarbicanu horz

S-au împlinit 140 de ani de la naşterea unui personaj celebru al Clujului. Ion Agârbiceanu, o mare minte şi un mare suflet, mai cunoscut de noi din şcoală, prin Fefeleaga şi calul ei, Bator.

Liderul presei din Ardeal

Scriitorul Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, în judeţul Alba. „Masivitatea creaţiei, vasta ei geografie, varietatea tipologică şi îndelunga prezenţă în literatură îl impun pe Agârbiceanu drept unul dintre prozatorii români cei mai semnificativi, prin viziune, etos şi specific naţional”, se menţionează în ”Dicţionarul scriitorilor români” (Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1995).

 

scrisoare ion agarbicanu

O scrisoare a lui Ion Agârbiceanu către Valeriu Bora (1961, arhiva Cluj24), cu doi ani înainte de moarte, în care îşi expune, pe scurt, neputinţa sa.

A început şcoala, în 1889, în satul natal, apoi din 1892, a urmat la Blaj gimnaziul şi liceul, luându-şi bacalaureatul în 1900, după cum indică ”Dicţionarul general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004). În continuare a urmat cursuri universitare la Facultatea de Teologie din Budapesta (1900-1904), precum şi la Facultatea de Litere, secţia de limbi clasice, istorie şi română (1904-1905).

Încă din perioada de sfârşit a liceului trimite la ziarul ”Unirea” din Blaj, în 1899, o poezie, apoi, şi schiţe şi poezii, semnate Alfius. Prima scriere literară semnată cu numele său apare tot în ”Unirea” în anul 1901. Adevărata intrare în literatură şi-a făcut-o prin colaborarea la ”Luceafărul”, scos la Budapesta de Oct. C. Tăslăoanu, unde începe să publice în anul 1902. Ion Agârbiceanu avea să rămână nu numai colaboratorul constant al acestei reviste, ci şi prozatorul ei reprezentativ sub numeroase aspecte, potrivit sursei amintite.

Colaborează, în această perioadă, şi la alte reviste şi ziare, precum ”Drapelul” din Lugoj (1902-1903), ”Răvaşul” din Cluj (1903-1904), ”Sămănătorul” (1903). Din ianuarie 1906 renunţă la continuarea studiilor filologice şi revine la Blaj, angajându-se ca funcţionar la Mitropolie. A fost ipodiacon, apoi diacon, după care, în acelaşi an a fost hirotonit preot (de rit unit) în comuna Bucium-Şasa din Munţii Apuseni (1906-1910). Este transferat apoi la Orlat, lângă Sibiu, unde rămâne până în 1919, cu o întrerupere pe perioada războiului. Astfel, în toamna anului 1916 s-a refugiat din Ardeal la Râmnicu Vâlcea, apoi la Iaşi, pentru ca în 1917 să se afle la Chişinău. A fost numit preot militar al Corpului de voluntari ardeleni şi bucovineni din armata română.

A colaborat, de asemenea, la ”Viaţa românească” (din 1906), ”Revista politică şi literară” (Blaj), ”Lupta” (Budapesta), ”Tribuna” şi ”Românul” (Arad) ş.a., continuând să publice în ”Luceafărul”. În 1906 îi apare volumul ”De la ţară”, pentru care a fost premiat, în 1907, de ASTRA. În continuare publică volumele ”În întuneric”, ”Două iubiri” (1910), ”Schiţe şi povestiri” (1912), ”De la sate” (1914), precum şi romanul ”Arhanghelii” (1914).

”Povestitor înnăscut, lui Agârbiceanu îi place vizibil să detalieze, adesea redundant şi monoton. De aici vine şi înclinarea pentru roman, accentuată în ultima perioadă a vieţii. Primul roman apare în ”Luceafărul” (1912), cu titlul ”Povestea unei vieţi”, reluat în volum abia în 1926. Îi urmează, în acelaşi an, ”Căsnicia lui Ludovic Petrescu”, în ”Cosânzeana”, apoi ”Arhanghelii”, cel mai cunoscut dintre toate, în 1913 (şi în volum în 1914)” (”Dicţionarul general al literaturii române”).

După înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Ion Agârbiceanu a revenit pentru scurt timp la Orlat, a renunţat la parohie şi a devenit membru al Partidului Naţional Român. A condus, între 1919-1927, ziarul ”Patria”, care apărea la Sibiu, apoi la Cluj. Membru al Marelui Sfat Naţional, deputat, senator, vicepreşedinte al Senatului, se implică pasionat în dezbaterea modalităţilor de afirmare a specificului naţional şi, mai ales, a tradiţiei. Ulterior, părăseşte Partidul Naţional Român şi se afiliază, în 1927, Partidului Poporului.

A fost ales, în 1921, preşedinte al Sindicatului Presei Române din Ardeal, iar în 1923, membru în comitetul de conducere al Societăţii Scriitorilor Români. În 1912 devine membru al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), iar în 1928 este numit în conducerea acesteia. Continuă să colaboreze la numeroase reviste şi ziare: ”Adevărul literar şi artistic”, ”Ramuri”, ”Flacăra”, ”Gândirea”, ”Transilvania”, ”Cugetul românesc”, ”Societatea de mâine”, ”Universul literar”, ”România literară”, ”Viaţa românească” ş.a. Tot în această perioadă îi apar volumele: ”Legea trupului (Povestea unei vieţi)” (1926), ”Legea minţii (Povestea altei vieţi)” (1927), ”Stana” (1929), ”’Dolor”, ”Biruinţa” (1930), ”Răbojul lui Sf. Petre” (1934), ”Minunea” (1936). De asemenea, tipăreşte la Beiuş numeroase broşuri cu caracter religios, în 1930 este numit protopop al districtului, iar în 1931 este înaintat arhidiacon. În perioada octombrie 1938 – august 1940 s-a aflat la conducerea ziarului ”Tribuna”.

Neputinţa protopopului Clujului care a scris Fefeleaga

După dezmembrarea ţării, în anul 1940, s-a refugiat la Sibiu, unde rămâne până în 1945, când va reveni la Cluj. În această perioadă îi apar volumele: ”Amintirile” (1940), ”Jandarmul”, ”De vorbă cu Ilarie” (1941), ”Domnişoara Ana”, ”În pragul vieţii”, ”Rana deschisă” (1942), ”Vremuri şi oameni. Lume nouă” (1943), ”Vâltoarea” (1945), precum şi culegeri de articole pe teme religioase. În anii ’50, i-au mai apărut, între altele, volumele: ”Schiţe şi povestiri” (1954), ”Pagini alese” (1956), ”Din copilărie” (1956), ”Din munţi şi din câmpii” (1957), ”File din cartea naturii” (1959) ş.a. Romanele ”Acasă” şi ”Pe drumuri” sunt interzise de cenzură.

”Din sămănătorism, Agârbiceanu preia doar cadrul general, pe care îl modifică mult, trecându-l prin filtrul propriu. Chiar faţă de I. Slavici el se delimitează cu un accent personal, deschizând totodată drum lui Liviu Rebreanu”, indică „Dicţionarul general al literaturii române”. „Înscris într-o tradiţie distinctă, Agârbiceanu cultivă o proză încărcată de substanţă umană, de intuiţii psihologice şi etice surprinzătoare” (”Dicţionarul scriitorilor români”, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1995).

A fost ales membru corespondent (5 iunie 1919), apoi membru titular (2 iulie 1955) al Academiei Române. A fost distins cu Premiul Naţional pentru Proză (1927), cu Ordinul Muncii (1954) şi cu Ordinul ”Steaua Republicii” (1962), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

Ion Agârbiceanu s-a stins din viaţă la 28 mai 1963, la Cluj. AGERPRES

Îngropat în Hajongard de mari scriitori

A murit la Clinica Medicală din Cluj, în urma unui infarct miocardic. Necrologul semnat de Academie și de Uniunea Scriitorilor evidențiază bogata și îndelungata sa activitate – peste șase decenii – pe tărâm literar. La mitingul de doliu, ținut la Cluj, la 31 mai, îi omagiază personalitatea Iorgu Iordan, Zaharia Stancu, Mihai Beniuc, Mircea Zaciu.
A fost înmormântat în cimitirul Hajongard din Cluj. Mormântul său a fost declarat monument istoric în anul 2012.

*în imagine, o scrisoare a lui Ion Agârbiceanu către Valeriu Bora (1961, arhiva Cluj24), cu doi ani înainte de moarte, în care îşi expune, pe scurt, neputinţa sa.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii, chemați să voteze noi proiecte pentru oraș. 13 idei au intrat în etapa finală a Bugetării participative. Cum votați

Publicat

De

bugetare cluj

Luni, 3 octombrie, a început etapa de vot din cadrul procesului de Bugetare participativă la Cluj-Napoca.

Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj și au împlinit vârsta de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate, declarate eligibile de către Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei.

Au fost declarate eligibile 13 proiecte dintre cele 87 proiecte depuse.

Clujenii, chemați la vot în cadrul programului de Bugetare participativă

Etapa unică de vot a procesului ajuns la a IV-a ediție, se va desfășura exclusiv online, în perioada 3 octombrie – 6 noiembrie 2022.

Votul are loc într-o singură etapă, iar fiecare cetățean înscris în portalul bugetării participative poate alege câte un proiect din fiecare domeniu. La finalul etapei de vot vor fi selectate un număr de 5 proiecte, clasate în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Atenție, regulamentul de vot a fost modificat

Pentru ediția din acest an a procesului de Bugetare participativă, Regulamentul procesului a fost modificat în urma analizei evoluției procesului efectuate de către reprezentanți ai Primăriei, pe baza sugestiilor primite de la cetățeni, dar și a studiului Centrului de Guvernare și Politici de Securitate din cadrul Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană a Universității Babeș-Bolyai.

Pentru a putea vota, este necesară crearea unui cont pe această platformă sau autentificarea, dacă există deja un cont creat. Doar persoanele care se află fizic în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca pot vota.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea vota, în perioada 3 octombrie – 6 noiembrie 2022, cu sprijinul Primăriei.

La Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” este amenajat un birou unde, în fiecare zi din perioada de vot (de luni până vineri), între orele 09:00 – 16:00, funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să voteze și oferă informațiile necesare.

AICI puteți vedea proiectele și puteți vota.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Florești Fest, prima ediție, la final. A ADUNAT mii de locuitori din zonă

Publicat

floresti fest 5

Mii de oameni au participat la Florești Fest, eveniment ce a avut loc în weekend, în două locații din localitățile Florești și Luna de Sus. Cu mic cu mare, oamenii s-au distrat de minune, atât locuitorii din cele două localități, cât și invitații lor.

floresti fest 4

Florești Fest, prima ediție

În Parcul Poligonului, pe lângă concertele live, floreștenii au participat la ateliere cu activități pentru copii, adolescenți sau la cele asistate de animale și au profitat din plin și produsele producătorilor locali. Printre vedetele invitate s-au aflat Mihail, VUNK și 3 SUD EST.

floresti fest 3

Sărbătoare în două localități

În Luna de Sus, mai multe ansambluri, artiști sau campioni ai satului au performat în fața publicului, de dimineața până seara. Mai multe ansambluri din zonă au avut ocazie să performeze pe scena amplasată pe strada Bisericii.

floresti fest 2

Trei zile de sărbătoare

În premieră, Zilele comunei Floreşti s-au celebrat în acest an, timp de trei zile, în două localități, Florești și Luna de Sus. Organizatorii spun că programul a fost inspirat de dinamica și energia pozitivă a locuitorilor din zonă.

Organizatorii Florești Fest promit că pregătesc și alte surprize pentru locuitorii din zonă și că acestea vor fi anunțate din timp.

floresti fest 1

Partenerii evenimentului: VIVO, MOMA, EC Garden Construct, Squad Store, NewCity, Columna Residence, Hotel Belvedere și EC Garden Florești.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. URECHI de porc deloc crocante și STRICATE la Auchan Cluj. OPC a dat amenzi de 60.000 de lei. Produsul RETRAS în toată țara

Publicat

De

auchan mancare stricata (1)

Comisariatul Județean pentru Protecția Cluj a desfășurat luni o acțiune de control la magazile Auchan de pe str. Al. Vaida Voievod și Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, în urma unor sesizări primite de la mai mulți clujeni. Controalele s-au lăsat cu amenzi de 60.000 de lei.

Doua echipe de control au verificat, în cadrul campaniei Academia Comisarilor, respectarea prevederilor legale în domeniu, la punctele de lucru menționate, fiind identificate mai multe deficiențe.

auchan mancare stricata (4)

Urechi de porc crocante și stricate la Auchan

Astfel, la podusul „Urechi de porc crocante” produs de Integra New SRL, cu data limită de consum 09.10.2022, lot 2709P2, după deschiderea ambalajelor s-a contatat faptul că prezenta un miros înțepator nespecific produsului, care avea suprafața mâzgoasă și prezenta modificări organoleptice, produsele fiind improprii consumului uman, potrivit OPC Cluj.

auchan mancare stricata (5)

De asemenea, etichetarea produsului nu respecta pervederile legale incidente, aferente metodei de afumare, și denumirea de „crocant”.

60.000 de lei amendă

Ca urmare a acțiunii, echipa de control a aplicat 2 amenzi contravenționale în cuantum de 60.000 de lei.

auchan mancare stricata (3)

Totodată, au fost dispuse măsurile de oprire definitivă de la comercializare a întregului lot de produse menționat, din toata rețeaua națională, în cantitate totală de 60 de kilograme, produse în valoare de circa 3.500 de lei.

auchan mancare stricata (2)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două mașini la Dej. O conductă de gaz a fost afectată

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Vidin din Dej.

Potrivit primelor informații, 2 mașini au fost implicate în accident.

De asemenea, o conductă de gaz a fost afectată.  ISU Cluj intervine la locul accidentului.

Revenim cu amănunte

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax