Connect with us

Clujeni de 5 stele

Neputinţa protopopului Clujului care a scris Fefeleaga. Liderul presei din Ardeal. Îngropat în Hajongard de mari scriitori

Publicat


scrisoare ion agarbicanu horz

S-au împlinit 140 de ani de la naşterea unui personaj celebru al Clujului. Ion Agârbiceanu, o mare minte şi un mare suflet, mai cunoscut de noi din şcoală, prin Fefeleaga şi calul ei, Bator.

Liderul presei din Ardeal

Scriitorul Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, în judeţul Alba. „Masivitatea creaţiei, vasta ei geografie, varietatea tipologică şi îndelunga prezenţă în literatură îl impun pe Agârbiceanu drept unul dintre prozatorii români cei mai semnificativi, prin viziune, etos şi specific naţional”, se menţionează în ”Dicţionarul scriitorilor români” (Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1995).

 

scrisoare ion agarbicanu

O scrisoare a lui Ion Agârbiceanu către Valeriu Bora (1961, arhiva Cluj24), cu doi ani înainte de moarte, în care îşi expune, pe scurt, neputinţa sa.

A început şcoala, în 1889, în satul natal, apoi din 1892, a urmat la Blaj gimnaziul şi liceul, luându-şi bacalaureatul în 1900, după cum indică ”Dicţionarul general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004). În continuare a urmat cursuri universitare la Facultatea de Teologie din Budapesta (1900-1904), precum şi la Facultatea de Litere, secţia de limbi clasice, istorie şi română (1904-1905).

Încă din perioada de sfârşit a liceului trimite la ziarul ”Unirea” din Blaj, în 1899, o poezie, apoi, şi schiţe şi poezii, semnate Alfius. Prima scriere literară semnată cu numele său apare tot în ”Unirea” în anul 1901. Adevărata intrare în literatură şi-a făcut-o prin colaborarea la ”Luceafărul”, scos la Budapesta de Oct. C. Tăslăoanu, unde începe să publice în anul 1902. Ion Agârbiceanu avea să rămână nu numai colaboratorul constant al acestei reviste, ci şi prozatorul ei reprezentativ sub numeroase aspecte, potrivit sursei amintite.

Colaborează, în această perioadă, şi la alte reviste şi ziare, precum ”Drapelul” din Lugoj (1902-1903), ”Răvaşul” din Cluj (1903-1904), ”Sămănătorul” (1903). Din ianuarie 1906 renunţă la continuarea studiilor filologice şi revine la Blaj, angajându-se ca funcţionar la Mitropolie. A fost ipodiacon, apoi diacon, după care, în acelaşi an a fost hirotonit preot (de rit unit) în comuna Bucium-Şasa din Munţii Apuseni (1906-1910). Este transferat apoi la Orlat, lângă Sibiu, unde rămâne până în 1919, cu o întrerupere pe perioada războiului. Astfel, în toamna anului 1916 s-a refugiat din Ardeal la Râmnicu Vâlcea, apoi la Iaşi, pentru ca în 1917 să se afle la Chişinău. A fost numit preot militar al Corpului de voluntari ardeleni şi bucovineni din armata română.

A colaborat, de asemenea, la ”Viaţa românească” (din 1906), ”Revista politică şi literară” (Blaj), ”Lupta” (Budapesta), ”Tribuna” şi ”Românul” (Arad) ş.a., continuând să publice în ”Luceafărul”. În 1906 îi apare volumul ”De la ţară”, pentru care a fost premiat, în 1907, de ASTRA. În continuare publică volumele ”În întuneric”, ”Două iubiri” (1910), ”Schiţe şi povestiri” (1912), ”De la sate” (1914), precum şi romanul ”Arhanghelii” (1914).

”Povestitor înnăscut, lui Agârbiceanu îi place vizibil să detalieze, adesea redundant şi monoton. De aici vine şi înclinarea pentru roman, accentuată în ultima perioadă a vieţii. Primul roman apare în ”Luceafărul” (1912), cu titlul ”Povestea unei vieţi”, reluat în volum abia în 1926. Îi urmează, în acelaşi an, ”Căsnicia lui Ludovic Petrescu”, în ”Cosânzeana”, apoi ”Arhanghelii”, cel mai cunoscut dintre toate, în 1913 (şi în volum în 1914)” (”Dicţionarul general al literaturii române”).

După înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Ion Agârbiceanu a revenit pentru scurt timp la Orlat, a renunţat la parohie şi a devenit membru al Partidului Naţional Român. A condus, între 1919-1927, ziarul ”Patria”, care apărea la Sibiu, apoi la Cluj. Membru al Marelui Sfat Naţional, deputat, senator, vicepreşedinte al Senatului, se implică pasionat în dezbaterea modalităţilor de afirmare a specificului naţional şi, mai ales, a tradiţiei. Ulterior, părăseşte Partidul Naţional Român şi se afiliază, în 1927, Partidului Poporului.

A fost ales, în 1921, preşedinte al Sindicatului Presei Române din Ardeal, iar în 1923, membru în comitetul de conducere al Societăţii Scriitorilor Români. În 1912 devine membru al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), iar în 1928 este numit în conducerea acesteia. Continuă să colaboreze la numeroase reviste şi ziare: ”Adevărul literar şi artistic”, ”Ramuri”, ”Flacăra”, ”Gândirea”, ”Transilvania”, ”Cugetul românesc”, ”Societatea de mâine”, ”Universul literar”, ”România literară”, ”Viaţa românească” ş.a. Tot în această perioadă îi apar volumele: ”Legea trupului (Povestea unei vieţi)” (1926), ”Legea minţii (Povestea altei vieţi)” (1927), ”Stana” (1929), ”’Dolor”, ”Biruinţa” (1930), ”Răbojul lui Sf. Petre” (1934), ”Minunea” (1936). De asemenea, tipăreşte la Beiuş numeroase broşuri cu caracter religios, în 1930 este numit protopop al districtului, iar în 1931 este înaintat arhidiacon. În perioada octombrie 1938 – august 1940 s-a aflat la conducerea ziarului ”Tribuna”.

Neputinţa protopopului Clujului care a scris Fefeleaga

După dezmembrarea ţării, în anul 1940, s-a refugiat la Sibiu, unde rămâne până în 1945, când va reveni la Cluj. În această perioadă îi apar volumele: ”Amintirile” (1940), ”Jandarmul”, ”De vorbă cu Ilarie” (1941), ”Domnişoara Ana”, ”În pragul vieţii”, ”Rana deschisă” (1942), ”Vremuri şi oameni. Lume nouă” (1943), ”Vâltoarea” (1945), precum şi culegeri de articole pe teme religioase. În anii ’50, i-au mai apărut, între altele, volumele: ”Schiţe şi povestiri” (1954), ”Pagini alese” (1956), ”Din copilărie” (1956), ”Din munţi şi din câmpii” (1957), ”File din cartea naturii” (1959) ş.a. Romanele ”Acasă” şi ”Pe drumuri” sunt interzise de cenzură.

”Din sămănătorism, Agârbiceanu preia doar cadrul general, pe care îl modifică mult, trecându-l prin filtrul propriu. Chiar faţă de I. Slavici el se delimitează cu un accent personal, deschizând totodată drum lui Liviu Rebreanu”, indică „Dicţionarul general al literaturii române”. „Înscris într-o tradiţie distinctă, Agârbiceanu cultivă o proză încărcată de substanţă umană, de intuiţii psihologice şi etice surprinzătoare” (”Dicţionarul scriitorilor români”, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1995).

A fost ales membru corespondent (5 iunie 1919), apoi membru titular (2 iulie 1955) al Academiei Române. A fost distins cu Premiul Naţional pentru Proză (1927), cu Ordinul Muncii (1954) şi cu Ordinul ”Steaua Republicii” (1962), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

Ion Agârbiceanu s-a stins din viaţă la 28 mai 1963, la Cluj. AGERPRES

Îngropat în Hajongard de mari scriitori

A murit la Clinica Medicală din Cluj, în urma unui infarct miocardic. Necrologul semnat de Academie și de Uniunea Scriitorilor evidențiază bogata și îndelungata sa activitate – peste șase decenii – pe tărâm literar. La mitingul de doliu, ținut la Cluj, la 31 mai, îi omagiază personalitatea Iorgu Iordan, Zaharia Stancu, Mihai Beniuc, Mircea Zaciu.
A fost înmormântat în cimitirul Hajongard din Cluj. Mormântul său a fost declarat monument istoric în anul 2012.

*în imagine, o scrisoare a lui Ion Agârbiceanu către Valeriu Bora (1961, arhiva Cluj24), cu doi ani înainte de moarte, în care îşi expune, pe scurt, neputinţa sa.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Profesor clujean de la USAMV, în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global

Publicat

De

Prof. dr. Dan Vodnar, de la USAMV Cluj-Napoca, inclus în Top 0.05% oameni de știință din lume
Profesorul Dan Vodnar, prorectorul cu cercetarea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus într-un clasament internațional care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
”Deosebit de onorant să fiu inclus în categoria Highly Ranked Scholars™ 2024, un clasament internațional realizat de ScholarGPS care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
Această distincție este acordată cercetătorilor care se regăsesc în top 0,05% la nivel mondial, iar în urma evaluării activității mele academice din ultimii cinci ani, mă aflu chiar în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global.
Această recunoaștere este, înainte de toate, un rezultat al muncii în echipă, al colaborărilor academice de calitate și al unui mediu instituțional care susține excelența.
Mulțumesc colegilor mei, doctoranzilor și partenerilor de cercetare, precum și Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, a spus Vodnar.

Poziționarea în clasamentul 2024

2.086 la nivel global (toate domeniile)
46 în Agricultură și Resurse Naturale
25 în Știința și Tehnologia Alimentelor
ScholarGPS oferă primul sistem complet cantitativ de clasificare a cercetătorilor, instituțiilor de cercetare, universităților și programelor academice la nivel mondial. Clasamentele sunt realizate în funcție de: 14 domenii largi (ex Medicină, Inginerie sau Științe Umaniste), 177 discipline (ex Chirurgie, Informatică sau Istorie), peste 350.000 de specializări (ex. Știința și Tehnologia Alimentelor, Cancer, Inteligență Artificială).
Clasamentul se bazează exclusiv pe date obiective:
• productivitate (număr de publicații științifice),
• impact (număr de citări),
• calitate (indice h),
fără a include factori subiectivi.
Cercetătorii sunt clasați în patru categorii:
• Clasament general (toate domeniile),
• Domeniul de activitate,
• Disciplina,
• Specializarea.
ScholarGPS oferă profiluri detaliate pentru peste 30 de milioane de cercetători și 120.000 de instituții de cercetare, inclusiv peste 24.000 de universități.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE, șoferi. Trafic deviat pe ruta Cluj-Florești, de săptămâna viitoare. Încep lucrările la pasajul de la Spitalul Regional

Publicat

Șoferii care circulă pe direcția Cluj-Florești se pot aștepta la trafic și mai aglomerat, de săptămâna viitoare. Modificări temporare în fluxul de circulație, odată cu începerea lucrărilor la pasajul de la viitorul Spital Regional.

Primarul Emil Boc a anunțat că, în prima etapă a lucrărilor, traficul nu va fi restricționat în privința numărului de benzi – se vor păstra patru benzi, câte două pe fiecare sens –, însă acestea vor fi deviate ușor, pentru a permite începerea lucrărilor la structura pasajului. Concret, pe mijlocul DN1, în zona viitorului spital, vor fi montați stâlpii necesari construirii podului.

„Se vor amplasa stâlpi pentru a se putea realiza podul. De pe acum cerem scuze clujenilor aflați în trafic. Nu reducem numărul de benzi, se face o deviere. E normal și posibil să aibă loc o încetinire a traficului.

Și de aici, o posibilă aglomerare a acestuia. În consecință, trebuie să știe oamenii din timp pentru a putea să plece mai repede la serviciu sau să își actualizeze programul. Repet, nu se diminuează numărul de benzi ci doar se modifică sistemul de benzi pe partea unde se lucrează la pasaj”, a declarat primarul Emil Boc, marți, la Ziua Live.

Circulația se păstrează pe 4 benzi

Practic, traseul va rămâne cel existent, însă benzile de mers, care rămân patru la număr, vor fi deviate ușor, astfel încât pe mijlocul părții carosabile să se poată efectua lucrări.

Lucrările vor fi desfășurate etapizat, iar cele patru benzi de circulație vor fi menținute pe întreaga durată a șantierului. Cu toate acestea, viteza va fi redusă în zona de lucrări, iar șoferii sunt sfătuiți să își ajusteze programul de deplasare.

„Nu se diminuează numărul de benzi. Tot patru benzi rămân, mă refer la perioada de lucru. Numai că două vor fi deviate pentru a se putea lucra la pasajul care se va face practic pe mijlocul DN1- ului”, a mai arătat Boc.

Relocarea utilităților a fost deja finalizată, dată cu emiterea avizelor de la CNAIR și Poliția Rutieră, cel mai probabil până marți, vor începe lucrările propriu-zise.

Amintim că, în prezent, pe DN1 Cluj-Florești au loc lucrări pentru lărgirea drumului la șase benzi, în cadrul lucrărilor la primul tronson al centurii metropolitane.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALERTĂ. USR îl sprijină pe Nicușor Dan la prezidențiale. Oprește finanțarea pentru Elena Lasconi

Publicat

De

USR îl sprijină pe Nicușor Dan

Liderii USR au anunțat miercuri că nu o mai susțin pe Elana Lasconi la alegerile prezidențiale și îi retrag și finanțarea.

Aceștia au precizat, într-o conferință de presă, că au decis să îl susțină pe Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale.

USR îl sprijină pe Nicușor Dan la prezidențiale

Liderii USR au invocat un sondaj de opinie în care Elena Lasconi este creditată cu 4,1% și se află pe locul cinci.

”E un moment dificil, dar nu putem pune pe primul loc orgoliile personale”, a declarat Dominic Fritz, cel care a condus ședința liderilor USR, caare a avut loc miercuri.

UPDATE

”Sondajele noastre, la fel ca și toate sondajele reale, arată clar că dacă astăzi ar fi alegerile, în turul 2 ar fi Victor Ponta și George Simion. Nicușor Dan s-ar clasa pe locul 3, la o mică distanță după Victor Ponta, și o spun cu durere, candidata USR, Elena Lasconi ar avea un scor de 4-5% din voturi. Noi toți aici suntem recunoscători pentru lupta pe care a dus-o Elena Lasconi, o luptă istorică, este primul candidat din partidul nostru care a acces în turul 2 și a reușit atunci să unească în jurul ei și candidaturii sale o bună parte a societății românești și pe toți cei care își doresc ca România să rămână pe o cale europeană. Din păcate nu mai suntem în acel context și acum pentru noi este foarte clar că nu mai există o cale pentru ca Elena Lasconi să ajungă în turul 2”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, potrivit Mediafax.

O decizie ”dureroasă” pentru partid

Acesta a mai spus că liderii USR au decis convocarea unui Comitet Politic „luând în considerare pericolul real în care este România”, care să hotărască susținerea lui Nicușor Dan.

”Pe termen scurt, înseamnă o decizie dureroasă pentru partid, ca la acest comitet politic să votăm susținerea unui independent pentru funcția de președinte al României. Nu este o decizie pe care am luat-o ușor, este o decizie pe care am luat-o în Biroul Național cu doar două voturi împotrivă, dar după cum vedeți este o decizie în care noi, liderii partidului, suntem încrezători că se regăsesc nu doar o majoritate a membrilor partidului, ci mai ales o majoritate a tuturor românilor care își doresc să nu aibă un tur 2 între Victor Ponta și George Simion.

Este un moment dificil pentru noi ca partid, este un moment dificil și pentru Elena Lasconi, dar noi nu putem să punem pe primul loc orgolii personale sau orgolii de partid tocmai pentru că suntem într-o situație cu o miză istorică și trebuie să răspundem la această miză cu multă responsabilitate. Va rămâne o rană pentru USR această zi și cu siguranță și decizia ce va urma în Comitetul Politic, dar această rană poate fi vindecată cu o victorie a forțelor pro-europene în 4 mai și, mai târziu, în 18 mai”, a mai spus Dominic Fritz.

El a precizat că Elena Lasconi este decisă să meargă mai departe cu candidatura și că nu recunoaște decizia liderilor formațiunii.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Dealer de DROGURI arestat la Cluj. Vindea CRISTAL și 2MMC cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei

Publicat

De

Dealer de droguri arestat la Cluj

Un dealer care vindea droguri consumatorilor din Cluj a fost arestat pentru 30 de zile.

Acesta alimenta consumatorii cu cristal – 3-CMC și alte substanțe psihoactive.

Dealer de DROGURI arestat la Cluj

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au dispus, la data de 7 aprilie 2025, reținerea unei persoane de 28 de ani cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din probatoriul administrat a reieșit că, în luna octombrie 2024, persoana cercetată ar fi aderat la o grupare de criminalitate organizată specializată în comercializarea de substanțe interzise, care a fost destructurată la data de 16 martie 2025. Mai mult, în intervalul octombrie 2024 – martie 2025, acesta ar fi deținut, manipulat și vândut cristal (3-CMC, drog de mare risc) și 2MMC (substanță psihoactivă) cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei pentru un gram.

 

La data de 8 aprilie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate