Connect with us

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj), EXECUTAT silit pentru o datorie de 165 de Bitcoin. Cât a ajuns să VALOREZE aceasta

Publicat


varga

Nelu Varga, finanțatorul echipei CFR Cluj, lipsește la apel de prin 10 ianuarie. Conform gurilor rele, acesta ar fi sechestrat în Africa pentru o datorie de 600.000 de euro. Conform lui Nelu Varga, el s-ar afla în Africa cu afaceri, având acolo o mină de aur. Acum 10 zile, un Birou Executoriu Judecătoresc a anunțat scoaterea la vânzare a unor bunuri evaluate la 4 milioane de euro și puse de Neluțu Varga gaj în 2019, la împrumutul unui milion de euro. Cazul implică o tranzacție cu Bitcoin, conform Iamsport.ro.

Într-un document oficial emis de Biroul Executoriu Judecătoresc Radu Crișan din Cluj, se arată că mai multe bunuri aparținând lui Ioan Varga sunt scoase la vânzare pentru recuperearea unei creanțe. Actul a fost emis acum 10 zile, pe 18 februarie 2025.

Nelu Varga (CFR Cluj), EXECUTAT silit pentru o datorie de 165 de Bitcoin. Cât a ajuns să VALOREZE aceasta

Creditorii sunt trei persoane fizice: Marian Baroți, Aurel Agapie și Andi-Serafim Stan. Cei trei au obținut în instanță decizia de a primi de la Varga și de la firma acestuia Neva Construct Invest SRL ceea ce au împrumutat printr-un contract semnat pe 18 noiembrie 2019.

La data respectivă, Varga a cerut de la Baroți un împrumut de un milion de euro pentru „finanțarea temporară a unei afaceri”. Creditorul nu avea lichidități, așa că s-a oferit să îl împrumute pe Varga cu 165 de Bitcoin (BTC). Cum valoarea criptomonedei era în acea zi de 7789 de euro, Varga a obținut astfel Bitcoini în valoare de 1,2 milioane de euro. Monedele virtuale trebuiau returnate până la 31 ianuarie 2020.

Patronul CFR nu a restituit împrumutul la timp, iar Baroți și asociații de la care adunase cei 165 de Bitcoini au cerut executarea silită.

În momentul în care au cerut banii, valoarea Bitcoin aproape se dublase, astfel că Varga era dator cu 2.273.487,15 euro + 362.526,20 euro, penalitățile de 1% pe zi de întârziere. Patronul CFR a cerut în instanță anularea datoriei, dar a pierdut.

În dosar se scrie că “subsemnatul debitor Varga Ioan-Gheorghe mă oblig să restitui bunurile ce fac obiectul contractului de împrumut, constând în 165 BTC, câte 55 BTC pentru fiecare creditor, până cel târziu la data de 30.09.2021”.

„Valoarea Bitcoin a explodat”

De asemenea, „subsemnații creditori Baroti Marian-Alfred, Agapie Aurel și Stan Andi-Serafim, în nume propriu și prin mandatar, declarăm că prin creditarea portofelelor noastre virtuale cu câte 55 BTC se va stinge obligația de restituire a debitorului Varga Ioan-Gheorghe”.

Varga nu a plătit, iar între timp valoarea Bitcoin a explodat. Pe 21 ianuarie 2025, criptomoneda a atins vârful istoric, 105.812 euro, de 13,5 ori mai mult decât în ziua în care Varga a împrumutat 165 de Bitcoin.

De atunci, valoarea a început ușor să scadă, iar pe 28 februarie dimineața un Bitcoin e ajuns să coste 77.088 de euro. Dacă ar trebui să returneze echivalentul a 165 de Bitcoin, Varga ar trebui să scoată din buzunar 12,7 milioane de euro, de 10 ori mai mult decât acum 6 ani.

Pentru a-și recupera banii, creditorii lui Varga au trecut la acțiune. Acum 10 zile, bunurile puse gaj în împrumut au fost scoase pe piață.

Ce va fi scos la vânzare:

– teren intravilan de 4760 metri pătrați
– un corp de clădire pe 4 niveluri cu o suprafață de 225 metri pătrați
– un corp de clădire pe 5 niveluri cu o suprafață de 482 metri pătrați

Construcțiile de pe teren sunt de fapt o vilă și hotelul Granata din Cluj-Napoca. Imobilul a fost evaluat de un expert evaluator la 19.901.823 de lei, echivalentul a 3.999.000 de euro.

Licitația va avea loc pe 18 martie, la ora 13:00, iar Neluțu Varga nu are voie să participe, nici personal, nici prin interpuși.

Așa după cum a arătat Cluj24, Ioan Varga ar mai avea o datorie de 62 de milioane către neamțul Abris Lelbach și firmele acestuia, pentru recuperarea căreia este un proces pe rol..

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca

Publicat

rivus

Una dintre clădirile cu valoare arhitecturală de pe fosta platformă Carbochim este în proces de restaurare și consolidare în cadrul proiectului mixed-use RIVUS. Lucrările, demarate în a doua parte a anului 2024, vizează restaurarea clădirii administrative cu fațadă din cărămidă roșie, un element reprezentativ al fostului sit industrial.

RIVUS, proiectul dezvoltat de grupul IULIUS în Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, are ca scop revitalizarea unei zone mai puțin dezvoltate a orașului, care se va întinde pe o suprafață de 14 hectare, oferind funcțiuni adaptate nevoilor întregii familii. Clădirea din cărămidă, este una dintre primele construcții de pe platforma Carbochim, a fost dată în folosință în 1952, având o suprafață utilă de 2.320 mp, distribuită pe patru niveluri. Clădirea va fi integrată în noul proiect de regenerare urbană cu destinație mixtă, birouri și servicii, păstrând fațada din cărămidă roșie, un simbol al vechii zone industriale.

rivus

Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca

Toate clădirile de pe fosta platformă industrială au fost supuse unor analize detaliate, în urma cărora, din cauza stadiilor diferite de degradare, ca urmare a impactului activității de producție sau a neutilizării lor în ultimii 25 de ani, concluziile au indicat că doar două dintre ele vor fi restaurate și integrate în noul proiect: cea adminsitrativă și una dintre hale, cu o tehnică arhitecturală deosebită, cu arcade. Aceste evaluări s-au realizat cu tehnici moderne, precum scanări 3D și testări de materiale și structurale, dar și cu analize istorice și de arhitectură, având ca scop atât stabilirea siguranței clădirilor ce pot fi conservate, cât și recunoașterea importanței lor ambientale pentru zonă și pentru comunitate.

rivus

În acest context, Vlad Samoil, project manager RIVUS, a explicat: ,,Clădirea administrativă a fost construită începând cu anul 1949. Fiind o clădire veche, am realizat mai multe studii, împreună cu Universitatea Tehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar rezultatul a încadrat-o în clasa de risc seismic 1. Astfel, s-a luat decizia imediată de întrerupere a activității, odată cu relocarea producției fostei fabrici Carbochim în noile clădiri de pe bulevardul Muncii și strada Orăștiei, și s-a demarat proiectul tehnic de consolidare.

„Fațada va beneficia de lucrări de restaurare”

În cadrul procesului de renovare a vechii clădiri administrative, lucrările avansează pe etape pentru realizarea structurii de rezistență, scopul fiind cel de a transforma clădirea într-un spațiu sigur și funcțional, păstrând totodată patrimoniul arhitectural al zonei. Prin acest demers, ne propunem să garantăm nu doar siguranța, ci și revitalizarea valorii simbolice a acestei clădiri pentru comunitate”.

Conform autorizației de construire, obținută în iunie 2023, interiorul clădirii va fi recompartimentat, iar fațada va beneficia de lucrări de restaurare și tratamente speciale pentru conservarea materialelor, asigurând astfel integritatea sa pe termen lung.

rivus

„Estimăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, cu realizarea acoperișului, recondiționarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei. Aceste lucrări sunt parte dintr-un proiect care își propune să aducă clădirea la standarde moderne, păstrând în același timp simbolistica sa pentru istoria industrială a Clujului”, a mai adăugat Vlad Samoil.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Colivă reinterpretată a la Cluj, ”bună de mori”. Patru tinere au lansat Co-Live a little, un desert vesel și sănătos

Publicat

colivă

Patru tinere designer din Cluj-Napoca au lansat, miercuri, coliva reinterpretată, care să nu aibă conotații funebre, și au transformat-o într-un desert vesel, sănătos și plin de savoare.

De asemenea, fetele, care sunt masterande la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca au conceput un kit DIY (do it yourself) care permite oricui să pregătească acasă, ușor și rapid, două porții de colivă reinterpretată, care poate fi savurată oricând, având deasupra diverse toping-uri.

”Ideea a pornit ca un proiect la facultate unde am primit o temă de design românesc. Ne întorceam dintr-o vacanță în Spania și aveam un kit de paella. Atunci ne-am gândit să facem și noi ceva care să sugereze tradiția și cultura noastră românească într-un suvenir culinar.

Așa s-a născut Co-Live a little, o colivă reinterpretată. Coliva este un desert plin de poveste, ne-a plăcut tradiția din spate, cum ar fi grâul spălat în 9 ape, și am vrut să o transformăm într-un desert vesel.

Așa cum mexicanii au transformat simbolurile Día de los Muertos într-o expresie vibrantă a culturii lor, credem că și coliva poate fi redescoperită într-un mod autentic și prietenos, ca parte a identității noastre gastronomice.

Nu vrem să schimbăm tradiția, ci să o completăm și să oferim oamenilor ocazia de a se bucura de acest desert și în alte contexte, fără ca acesta să fie legat exclusiv de evenimente funebre.

Co-Live a little este despre reinterpretare și despre a aduce un suvenir românesc mai aproape de oameni, într-o manieră modernă, accesibilă și plină de zâmbete. Este despre acele momente în care îți dorești să trăiești puțin. Nu dăm pomană, dar dăm ceva bun”, a spus Andreea Păun, una dintre cele patru tinere.

Colivă momentan online, în curând în cafenele

Conceptul a fost creat ușor, la fel ca și cutia pentru kit-ul DIY, logo-ul produsului și identitatea vizuală, după care fetele au apelat la incubatorul FIX Cluj care le-a ajutat să lanseze ideea de business.

”Oamenii sunt încurajați să trăiască prin mesajul <<live a little>> și să aducem acest produs alături de tineri într-un mod prietenos. Coliva noastră este disponibilă momentan doar online, dar am vorbit cu mai multe cafenele interesate să expună desertul nostru”, a precizat Andreea.

Coliva este făcută din arpacaș, care se fierbe, nucă, se adaugă zahăr, dar acest ingredient nu este obligatoriu, astfel că desertul poate fi consumat și de către persoanele care au diabet, apoi esență de rom sau vanilie.

Deasupra se poate presăra cocos, scorțișoară, merișoare, drajeuri colorate sau ciocolată.

Echipa din spatele Co-Live a little este formată din Andreea Păun, Alexandra Sălăjan, Anda și Ioana Porumbăcean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujul, CAPITALA handbalului european. Boc: Orașul nostru este din nou pe harta VALORILOR sportive

Publicat

handbal

Primarul Emil Boc a anunțat pe Facebook că în 2026, Cluj-Napoca va fi unul dintre orașele gazdă ale grupelor Campionatului European de Handbal.

„Am primit la cabinet vizita dlui Constantin Din, președintele Federației Române de Handbal. Am discutat despre susținerea Primăriei organizarea la Cluj-Napoca a unei grupe preliminare și a unei grupe principale din Campionatul European de Handbal Feminin Senioare 2026. L-am asigurat pe domnul președinte că Sala Polivalentă BT Arena este pregătită să găzduiasca în cele mai bune condiții grupele competiției continentale.

handbal

FOTO. Clujul, CAPITALA handbalului european. Boc: Orașul nostru este din nou pe harta VALORILOR sportive

Evenimentele de acest tip contribuie la promovarea unui stil de viață activ și sănătos, mai ales pentru tineri, încurajându-i să adopte valorile esențiale ale sportului: disciplina, determinarea, spiritul de echipă și respectul.

handbal

Mâine va avea loc, tot la Cluj, tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European de Handbal Feminin 2026, iar la ceremonie vor fi prezenți oficiali europeni, președintele Federației Europene de Handbal (EHF), Michael Wiederer.

Turneul final al Campionatului European de Handbal Feminin se va desfășura între 3 și 20 decembrie 2026, în cinci țări: Polonia, România, Cehia, Slovacia și Turcia.

handbal

Orașul nostru este din nou pe harta handbalului european și a valorilor sportive. Vă invităm să fiți alături de echipa națională și să susținem împreună performanța sportivă. Hai România”, a scris edilul pe pagina sa de socializare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Crosul Supereroilor de la Sports Festival Cluj sprijină Via Transilvanica. Jumătate din taxa de înscriere, donată proiectului

Publicat

Crosul Supereroilor, una dintre cele mai așteptate competiții din cadrul Sports Festival, revine pe Cluj Arena în 2025, și oferă participanților o nouă ocazie de a îmbina sportul cu dorința de a face bine comunității.

De această dată, traseul supereroilor se împletește cu drumul care unește. Jumătate din taxa de înscriere va fi donată către proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social, un traseu turistic de 1.400 km care traversează România și conectează oameni și comunități prin mișcare.

Crosul Supereroilor susține proiectul Via Transilvanica

Fie că este parcurs pe jos sau cu bicicleta, Via Transilvanica oferă o călătorie prin natură și cultură, promovând același stil de viață activ și spirit de descoperire pe care Sports Festival le încurajează.

Crosul Supereroilor 2025 va avea loc duminică, 15 iunie, cu startul programat la ora 09:00.

„Anul acesta, prin sprijinul fiecărui alergător, susținem Via Transilvanica, un proiect care promovează natura, cultura și legătura autentică dintre oameni. Faptul că jumătate din taxa de înscriere merge direct către acest traseu unic este un mod simplu și concret prin care alergătorii devin parte dintr-un demers cu impact real”, a declarat Mirel Alexa, director executiv Sports Festival.

„Sunt unul dintre susținătorii Sports Festival încă de la prima ediție și mă bucur să văd că anul acesta Crosul Supereroilor susține Asociația Tășuleasa Social. Din poziția de ambasador al proiectului Via Transilvanica cred că ar trebui să existe tot mai multe astfel de inițiative care să colaboreze pentru a promova atât România, cât și un stil de viață activ în rândul oamenilor”, arată Tibi Ușeriu, coordonator și ambasador Via Transilvanica.

Pentru cei care doresc să sprijine și mai mult această inițiativă, există posibilitatea de a face donații suplimentare, fie online, pe https://www.viatransilvanica.com/ro/doneaza/, fie la fața locului.

Categoriile de concurs și premiile oferite

Crosul Supereroilor include două probe, una de 5 km, și alta de 10 km, dedicate alergătorilor amatori și pasionaților de sport. Premiile acordate pentru cele două categorii sunt:

Proba de 5 km (masculin și feminin):

  • Locul 1: 800 lei
  • Locul 2: 600 lei
  • Locul 3: 400 lei

Proba de 10 km (masculin și feminin):

  • Locul 1:200 lei
  • Locul 2: 900 lei
  • Locul 3: 700 lei

Înscrieri, taxe de participare și kit-ul de concurs

Înscrierile pentru Crosul Supereroilor sunt disponibile online, iar taxele de participare sunt diferențiate în funcție de perioada de înregistrare:

Până la 31 martie – Early Bird:

  • 10 km Open: 120 lei
  • 5 km Open: 100 lei

1 aprilie – 30 aprilie:

  • 10 km Open: 140 lei
  • 5 km Open: 120 lei

1 mai – 10 iunie:

  • 10 km Open: 180 lei
  • 5 km Open: 150 lei

Toți participanții vor primi un kit de concurs, care va putea fi ridicat în perioada 12-14 iunie de la punctul de distribuție din cadrul Sports Festival. Kitul va conține: numărul de concurs și cipul de cronometrare, tricoul oficial al evenimentului, săculeț sportiv, buff / bandană, 1 baton energizant și 1 sticlă de apă, acces la punctele de alimentare, medalie de participare la finalul cursei, surprize din partea partenerilor evenimentului.

Despre Crosul Supereroilor

Crosul Supereroilor a devenit una dintre cele mai îndrăgite competiții din cadrul Sports Festival, reunind anual participanți dornici să îmbine sportul cu sprijinirea unor cauze importante pentru comunitate.

În ultimii doi ani, peste 1.500 de supereroi s-au aliniat la start la fiecare ediție, demonstrând că alergarea poate avea un impact real. În 2023, cauza susținută a fost renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, un proiect inițiat de Fundația Metropolis, în cadrul campaniei Spitale Publice din Bani Privați. În 2024, crosul a continuat această misiune, sprijinind renovarea secției de Neonatologie a aceleiași maternități, sub motto-ul „Alergăm pentru Cluj!”.

Despre Asociația Tășuleasa Social

Înființată în anul 2000, Asociația Tășuleasa Social desfășoară proiecte de voluntariat, educaționale, de mediu, sportive și socio-culturale, axate pe schimbarea mentalității tinerilor. De-a lungul celor 25 de ani de activitate, aceasta a implicat peste 100.000 de voluntari în proiectele sale.

În prezent, cel mai important este Via Transilvanica: primul traseu de lungă distanță din România. Acesta se întinde pe aproximativ 1.400 km de la Putna la Drobeta-Turnu Severin și traversează șapte zone istorice, zece județe și 12 situri UNESCO prin care se evidențiază diversitatea etnică, culturală și naturală a țării.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate