Connect with us

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj), după ieșirea lui Dan Petrescu: Nu veți mai vedea asemenea scene cât voi mai fi eu patron la CFR Cluj

Publicat


Patronul echipei CFR Cluj, Nelu Varga, și-a cerut scuze public pentru incidentele de după meciul cu Farul Constanța și pentru ieșirrea nervoasă a antrenorului Dan Petrescu.

„Îmi cer scuze în nume personal și al clubului CFR Cluj pentru incidentele de aseară. Nu aceasta este imaginea CFR Cluj, ci blazonul că în ultimii ani 5 ani am fost campionii României. Indiferent de presiune trebuie întotdeauna să ne respectăm blazonul.

Citește și Director sportiv Farul Constanța, după victoria cu CFR Cluj: Dan Petrescu m-a înjurat. Sunt dezamăgit de comportamentul lui

Felicit echipa Farul Constanța pentru titlul de campioană și pentru felul în care a jucat aseară la Cluj. Aceasta este calea! Calea fotbalului, calea corectitudinii sportive cu orice preț. Dacă ne abatem de la ea, pierdem însăși esența fotbalului, esența unui club precum CFR Cluj.

Ne pierdem identitatea, ceea ce este infinit mai grav decât un rezultat sau un campionat ratat. Vă asigur că atât timp cât sunt eu patron, nu veți mai vedea asemenea scene la CFR! Indiferent de cât am fi de supărați… trebuie să producem fotbal, nu frustrări! Forza, CFR!”, a spus Varga.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei: Interesul pentru centrala hidroelectrică Tarnița-Lăpuștești e masiv. Căutăm investitori privați strategici

Publicat

De

tarnita lapustsesti hisrocentrala ministerul energiei

Caietul de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru reazilarea centralei hidroelectrice Tarnișa-Lăpuștești din județul Cluj va fi publicat în această săptămână, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta spune că există deja investitori interesați din Coreea de Sus, Emiratele Arabe sau SUA pentru proiectul de un miliard de euro.

Ministrul Energiei: Interesul pentru centrala hidroelectrică Tarnița-Lăpuștești e masiv. Căutăm investitori privați strategici

Centrala hidroelectrică de la Tarnița-Lăpuștești va fi una cu acumulare prin pompaj.

„S-a făcut o consultare de piaţă, suntem practic pe punctul de a finaliza caietul de sarcini. Săptămâna aceasta am setat un termen de a publica acest caiet de sarcini pentru studiul de fezabilitate, să avem un studiu de fezabilitate serios – şi peste maxim un an de zile să găsim un partener privat, doi parteneri privaţi, cu experienţă internaţională.

Deja am fost abordaţi din Coreea de Sud, din Emirate, din Franţa, din Israel, din Statele Unite. Interesul pentru proiect este masiv”, a declarat ministrul Sebastian Burduja la conferinţa „Energia în priză” organizată de Ziarul Bursa.

Ministrul spune că își dorește ca participarea statului să rămână minoritară în acest proiect.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie gestionează acest proiect, iar ministrul speră că, împreună cu cei de la Hidroelectrica, care au expertiză în domeniu, statul să găsească formula unei companii de proiect cu doi-trei investitori privaţi strategici.

„Statul fiind minoritar, ne simplifică foarte mult viaţa din perspectiva procedurilor de licitaţie de atribuire, efortul asupra bugetului este mai mic şi categoric se asigură şi continuitatea proiectului”, a mai spus Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Centrala Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip green-field de aproximativ un miliard de euro.

Tarnița-Lăpuștești este un obiectiv de interes național, având în vedere rolul de echilibrare în Sistemul Energetic Național, rolul său strategic în securitatea energetică și siguranța națională, având în vedere că tehnologia presupune singura modalitate eficientă de stocare a energiei la scara mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Pădure” cu peste 600 arbori și peste 100.000 de plante decorative. Grădina urbană a proiectului IULIUS din zona Carbochim

Publicat

03 pepiniera august

Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 metri, sunt reuniți într-o pepinieră de aclimatizare a acestora. Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană prin care platforma Carbochim se va transforma într-un amplu proiect mixed-use, ce deschide acea parte din Cluj către întreaga comunitate.

”Concomitent, va fi păstrată și vegetația existentă în arealul industrial, dar și cea de pe malul Someșului (amenajat în cadrul proiectului), în funcție de posibilitatea recuperării, așa cum reiese din studiile dendrologice realizate. Cadrul natural creat prin noile zone verzi ce vor fi amenajate, de aproximativ 5 hectare, va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Investiția în proiectul de reconversie urbană este a companiei IULIUS și se ridică la jumătate de miliard de euro, fiind în etapa de avizare.

Citește și IULIUS investește în Cluj-Napoca peste o jumătate de MILIARD de euro, în cel mai mare proiect de REGENERARE urbană din România

De câteva luni, peste 600 de arbori de mari dimensiuni se adaptează condițiilor locale de mediu și climă, într-o pepinieră găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă. Oaza verde este deja parte din viața orașului, găzduind o serie de evenimente, cele mai recente fiind concertele Pop-up Jazz Club, prilej pentru comunitatea clujeană să admire arborii impozanți într-un cadru artistic, așa cum se întâmplă de obicei în parcurile IULIUS”, arată reprezentanții proiectului.

04 pepiniera august

Arbori maturi, de dimensiuni mari

Potrivit acestora, exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia au fost selectați cu mult timp înainte, individual, pentru rezistența și capacitatea de adaptare a speciilor, aspectul lor și spectacolul de culoare pe care îl oferă în fiecare anotimp. „Sunt arbori maturi, de dimensiuni foarte mari, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată. Metasequoia sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani, iar cei mai «tineri» sunt carpenii, de 13 ani. Arțarii sunt, de asemenea, impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 tone, iar platanii ajung până la 1,4 metri circumferință. Stejarii, arțarii, metasequoia ajung în prezent la înălțimi și de 13 metri”, a declarat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS, care coordonează pepiniera.

Platformă de studiu pentru studenții USAMV

📷 vlad cupşa ◘ http://komiti.media/

Copacii în proces de aclimatizare sunt plantați după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp (air pot), fiind prevăzuți cu sistem de irigații automatizat și beneficiind de tratamente fitosanitare, fertilizări și tăieri de întreținere.

O echipă de 6 oameni se ocupă de îngrijirea copacilor care vor înfrumuseța zonele verzi de peste 5 hectare ce vor fi amenajate prin proiectul mixed-use propus pentru reconversia fostei platforme industriale, care va oferi continuitate parcurilor deja existente în zonă – Feroviarilor și Armătura.

Pepiniera este găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca, un parteneriat ce are ca obiectiv transferul de experiență către viitorii profesioniști în domeniu.

„Este un demers nou și pentru noi, inclusiv la nivel tehnologic. Suntem o platformă de învățare, având zilnic studenți în practică de la diferite specializări, cum sunt horticultura sau peisagistica, iar faptul că au posibilitatea să urmărească și să cunoască acest demers, care implică arbori de dimensiuni foarte mari, dar și un proces tehnologic avansat, reprezintă o oportunitate unică.

Nu știu ca lucrări similare de transplantare, de o asemenea anvergură, să mai fi fost realizate în zona noastră. Așadar, acest demers mi se pare unul lăudabil, pentru că, la final, va rezulta un parc «la cheie», unde ne vom putea bucura chiar la momentul înființării de aceste plante deosebite”, a declarat biolog Lukács Lehel, Director al Staţiunii de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Peste 100.000 de plante – spectacol de forme și culoare

default

Grădinile urbane sunt marca proiectelor de regenerare urbană realizate de IULIUS, prin lucrări complexe, pentru optimizarea zonelor publice oferite comunității.

„Sunt copaci plantați și crescuți de la o generație la alta și sunt aduși de la pepinierele din străinătate pentru că la noi nu se găsesc arbori atât de dezvoltați și de numeroși, iar pentru a crea parcuri de la zero, care să pară, chiar de la inaugurare, că sunt acolo dintotdeauna și să contribuie la sustenabilitatea zonei, este nevoie de astfel de copaci”, a adăugat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.

Cadrul natural va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea zonei, dar și pentru a asigura o vegetație constantă indiferent de anotimp, în proiectul propus pentru reconversia platformei Carbochim (fabrica continuându-și activitatea în alte locații, modernizate și optimizate).

Noul parc va însemna și păstrarea unui procent cât mai mare din vegetația existentă în arealul platformei industriale, dar și din cea de pe malul Someșului, pentru a păstra caracterul cât mai natural în demersurile de implementare a culoarului  verde-albastru al orașului, conform studiilor dendrologice realizate în acest sens.

Până în prezent, IULIUS a dezvoltat grădini urbane de amploare în proiectele mixte din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, însă spațiile verzi și copacii sunt prezenți inclusiv în proiectele de dimensiuni mai mici.

În total, 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro. Sunt spații care aduc natura printre oameni și care au devenit zone de atractivitate, pentru că aici se îmbină relaxarea cu numeroase evenimente în aer liber, accesibile tuturor: concerte, festivaluri, competiții sportive, proiecții cinematografice, spectacole de teatru, târguri și multe altele.

📷 vlad cupşa ◘ http://komiti.media/

default

📷 vlad cupşa ◘ http://komiti.media/

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Arobs Cluj vrea să atragă 55 de milioane de euro de la Bursă pentru extinderea şi dezvoltarea firmei

Publicat

De

voicu oprean masina
Arobs Transilvania Software intenţionează să atragă aproximativ 55 de milioane de euro de pe Bursă, care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă, a afirmat luni Voicu Oprean, Fondator şi CEO al companiei, cu ocazia debutului companiei pe piaţa reglementată a Bursei, transmite Agerpres.
„Suntem la Bursă pentru a ridica bani. Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă. În anii următori ne dorim o creştere, în continuare, în zona de achiziţii. Evident, zona de achiziţii vine cu challenge-uri care nu sunt uşoare, mai ales în contextul actual de piaţă, dar vrem ca să aducem mai multe companii la noi, companii antreprenoriale, companii care sunt complementare nouă şi companii care au rata de creştere pe care noi ne-o dorim”, a menţionat Voicu Oprean.
Arobs Transilvania Software a debutat luni pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti.
„Vă felicit pentru acest pas. Este o alternativă să ajungi pe piaţa reglementată a Bursei făcând acest prim pas în piaţa AeRO. Cred că aţi făcut foarte bine să aveţi primii doi ani pe piaţa AeRO”, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase.
Arobs este o companie românească de IT specializată în furnizarea de soluţii software bazate pe cele mai noi tehnologii, fondată la Cluj-Napoca în 1998. Compania are birouri în Cluj-Napoca, Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Timişoara, Lugoj, Oradea, Craiova şi Arad şi filialele internaţionale: SUA, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Republica Moldova, Indonezia, Ţările de Jos, Polonia şi Belgia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Percheziţii în trei cazuri de pornografie infantilă. Ce au descoperit poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Cluj

Publicat

De

foto perchezitii

Trei cazuri de pornografie infantilă sunt în vizorul poliţiştilor BCCO şi a procurorilor DIICOT, care fac trei percheziţii domiciliare.

„La data de 26 septembrie a.c., polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 3 percheziții domiciliare, în județele Alba, Cluj și Satu Mare, în trei cauze penale privind săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă.

În prima cauză s-a reținut că, în luna noiembrie 2018, o persoană bănuită ar fi deținut și distribuit materiale pornografice cu minori, utilizând o aplicație de mesagerie instantanee.

În cea de-a doua cauză, cercetările se desfășoară cu privire la o persoană bănuită, care, la finele anului 2018, ar fi deținut și distribuit materiale pornografice cu minori, prin intermediul unei rețele de socializare.

Cea de a treia cauză, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă, vizează un bănuit cu privire la care s-a stabilit că, în luna septembrie 2020, ar fi deținut și distribuit pe o rețea de socializare, prin intermediul sistemelor informatice, materiale pornografice cu minori.

Mai multe persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax