CULTURA
Muzică, teatru, poezie, comedie și multe altele, la Cluj. TOP 10 evenimente de WEEKEND pentru toate gusturile

Weekend-ul acesta lasă-te purtat de muzică, teatru, poezie, râsete și multe altele. Dacă nu știi cum să închei săptămâna, ți-am pregătit o listă cu 10 evenimente, de la concerte metal și show-uri de comedie la petreceri și ateliere terapeutice, ca să ai de unde alege. Spor la distracție!
Sâmbătă, 18 februarie
Hardward Pub așteaptă metaliștii la „Spectral Shadows Over Cluj”, o seară live de metale grele cu Putred, Doomsday Astronaut, Abacus și Omnitrocy.
Bilete se vor găsi doar la intrare, în seara concertului, la prețul de 45 lei.
Minorii au acces la eveniment doar însoțiți de cel puțin un părinte.
Citește și: De pe băncile facultății la catedră, iar seara pe scenă. Trei seminariști din Cluj au o trupă death metal
Cluj Tekno Comitet #3, BlackBox Studios, 22:00
Pentru a treia oară în sezonul rece, clujenii sunt așteptați la o petrecere techno, unde 6 DJ și producători de pe scena rave europeană se reunesc pentru o seară legendară.
Pentru bilete, click aici.
Târgul cu mărunțișuri | Ediția #25, Atelier Cafe, 16:00 – 18:00
Târgul cu Mărunțișuri e un eveniment anti-consumerism în cadrul căruia comunitatea locală participă la un schimb activ de lucruri folosite, dar în stare bună.
„Te încurajăm să aduci lucrurile pe care nu le mai folosești și să duci acasă lucrurile de care ai nevoie. Hainele, încălțăminte și jucăriile lăsate în paragină în cutii sau in pod merită o a doua șansă. Te încurajăm să le dai mai departe daca nu au fost utilizate câtuși de puțin în ultimul an.
Credem că <<gunoiul cuiva>> poate deveni comoara altcuiva și, de fapt, asta e scopul evenimentului. Oameni ca mine și ca tine aduc câteva lucrușoare, găsesc ceva util și se bucură de ele dar si de faptul că lucrurile lor și-au găsit căsuță nouă. Poți aduce cărți, accesorii, vase, orice lucru care poate fi util altcuiva.
Atenție! Primim lucruri până la ora 17:30! Persoanele care vin cu lucrușoare dupa ora menționată vor fi rugate să revină la următorul târg. Decizia de față e una logistică și vă rugăm să țineți cont de ea.
La final de eveniment sortăm lucrurile rămase (nu dăm mai departe haine rupte, încalțămine stricată, haine pătate, etc.), și le punem în saci. Sacii rezultați se donează către familii cu venituri reduse din Cluj sau din satele din apropierea județului.
Vă rugăm să spălați hainele/încălțămintea/jucăriile înainte de prima (re)utilizare”, transmit organizatorii.
Accesul la eveniment este liber. Echipa are o cutie pentru contribuții în care participanții pot finanța, prin sume simbolice, necesarul de consumabile pe care îl presupune evenimentul organizat lunar.
Open Mic de Poezie | vol II., Insomnia Café & Bistro, 17:00
Iubitorii de poezie pot merge sâmbăta aceasta la o seară cu versuri unde pot asculta și citi propriile creații, într-o atmosferă intimă.
„În această ediție, invitata specială este Alina Dumitrescu: o poetă excepțională și un performer Spoken Word din Timișoara care va sparge gheața pentru 15 minute. Poți citi după o scurtă pauză de la unul la trei texte, iar consumația se face în incinta localului”, spun gazdele.
CEREMONIA PIPEI SACRE, IKWE yoga studio, 17:00 – 20:00
Școala șamanică Cununa si Tobe cu Spirit, invită clujenii în energia lunii noi să experimenteze ce înseamnă cu adevărat o ceremonie străveche de leac susținută de un om autentic.
„John este un metis din Sasksatchewan, Canada, implicat in ceremonii de peste 30 de ani, transmite învațăturile native Anishnabe fiind purtător de pipă sacră, băț vorbitor (talking stick) etc. Chemarea străbunilor lui unguri l-au adus în Europa, pentru a afla ce vrea Pământul să îi împărtășească.
Pentru prima oară pe meleaguri românești, John Somosi, a acceptat invitația de a veni și la Cluj pentru a susține ceremonia Pipei Sacre și un Sweatlodge Tradițional Nativ-American, două instrumente native de leac foarte puternice.
Ceremonia Pipei Sacre este una dintre cele mai puternice unelte de rugăciune din America de Nord, un instrument de conexiune cu strămoșii noștri, Creatorul și întreaga Creație”, spun gazdele.
Participarea se face pe bază de donație pentru a acoperi costurile necesare, energia oferită și pentru a onora munca și învătăturile transmise. Donația minimă recomandată este de 150 lei.
Înscrierile se fac pe email la adresa oanamic@gmail.com.
„Te rugăm sa eviți consumul de orice drog recreațional sau alcool înaintea întâlnirii noastre. În cazul în care se dovedește ca această cerință nu a fost respectată, te vom ruga să părăsești întâlnirea.
Totodată, dacă prezinți orice semn de boală, raceală, tuse s.a.m.d. te rugăm să revii la o întâlnire viitoare, atunci când condiția de sănătate permite prezența în condiții de siguranță pentru toată lumea”, adaugă organizatorii.
Duminică, 19 februarie
Concert Flatsharks, Atelier Cafe, 21:00
Flatsharks vin în Atelier! Concertele lor live sunt mereu inedite, paleta expresivă a combo-ului fiind variată, de la improvizații melodico-ambientale de largă respirație la structuri ritmico-armonice atent cizelate, cu un sound condimentat pe alocuri cu sonorități electro și cu explorări până la limita free-jazz.
Trio-ul clujean Flatsharks abordează încă de la formare (2018) un melanj de jazz de avangardă cu rock psihedelic. După o serie de concerte locale și apariții la festivaluri de profil din țară (Smida Jazz, Sofar Sounds) în 2020 editează albumul „Consequences” la casa de discuri Fiver House Records, ulterior fiind prezenți și la Awake. În prezent trio-ul lucrează la un nou album, pe coordonate sonore total diferite.
Intrarea e 30 de lei.
Roast Battle – Marea Molestare 5 – Semifinală & Finală, Shto, 20:00
Marea Molestare – un eveniment în care 4 comedianți se bat în răutăți – are nevoie de un câștigător.
Comedianții vor fi grupați 2 câte 2, iar fiecare va zice 7 glume cât mai urâte sau amuzante sau amuzant-urâte despre celalalt.
„Regulile sunt simple:
- Cei doi comedianți de pe scenă au câte 7 răutați de spus unul despre celălalt;
- Fiecare poate să răspundă la gluma oponentului doar cu o altă dumă, nu cu o palmă, carată sau altceva;
- Cel care câștigă ajunge în finală, cel care pierde, în finala mică, ambele fiind jucate tot în 19;
- Cine se supără, mă-sa n-are sprâncene.
Scopul principal e să ne simțim cu toții bine și de aceea rezonăm cu Herbert G. Wells, care a spus: <<Criza de azi este gluma de mâine>>”, spun organizatorii.
Participanți: Traian Dobra, Raymond Orban, Ștefan Dragomir și Fodor Csaba
Juriu: Cristian Ciui, Tibi Codorean & Sașa Ciobanu
Invitați speciali: Marian Blănar și Boancă Sebastian
Host: Radu Muntea
Intrarea e 20 de lei. Locurile sunt limitate, pentru rezervare click aici.
Sună aici dacă vrei să participi în viitor: 0758 060 436.
Tantric Valentine’s Day, Yoga Hub Cluj, 18:00
Clujenii sunt invitați să celebreze iubirea în stil tantric.
„Va fi o întâlnire de suflet în care:
– să avem un dialog entuziast despre iubirea activă, despre cum să menținem vie atracția în relația de iubire, despre preludiul preludiului și despre atingerea conștientă.
Toate acestea reprezintă chiar și astăzi, după mii de ani, chei tantrice esențiale prin aplicarea cărora fiecare zi pe care o trăim să fie o sărbătoare a iubirii.
– să vizionăm secvențe din filme de dragoste și romantism consacrate prin care să intrăm în rezonanță cu Atributul Dumnezeiesc al Iubirii Dumnezeiești
– să participăm la un concurs dedicat romantismului, cu premii surpriză
– să dansăm fiind perfect conștienți de mișcările pe care le realizăm și de energiile care se dinamizează în trupul nostru
– să bem ceai și să savurăm ciocolată
– să ne bucurăm împreună de încă o zi de iubire”, spun organizatorii.
Participanții pot veni singuri, cu partenerul sau cu prietenii.
Contribuția ta 30 de lei/persoană sau 50 de lei/cuplu, se poate achita prin link-urile de mai jos:
- 30 lei: https://mpy.ro/fzatr4ev
- 50 lei: https://mpy.ro/fzatr3ev
„CARTOFORII”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 19:00 – 21:00
Dacă preferi să închei săptămâna cu o piesă de teatru, hai la „Cartoforii”, de N.V. Gogol.
„Spectacolul nostru este unul clasic, pentru public, aș îndrăzni chiar să zic – pentru săli pline. Poate părea un vis frumos, mai ales acum, dar să nu uităm că beleaua asta în care ne găsim va trece. Viața va triumfa, teatrul și nevoia de întâlnire nu vor pieri și da, sălile vor fi în cele din urmă pline.
Oricum, după aproape o lună de lecturi, discuții și analize în spațiul virtual, am încercat să ne comportăm normal și să lucrăm ca de obicei atunci când am ajuns pe scenă (alt spațiu virtual). A existat o energie ascendentă în permanență. Și pentru asta trebuie să le mulțumesc colegilor mei (actori, scenograf, ajutoare magice și tehnicieni), pentru vitalitate și încredere.
Mai ales că și pentru ei era cumva o situație inedită: obișnuiți cu regizorul „clasic‟, au dat de mine, un coleg care le spunea ce să facă. Ei, poftim! Numai că, ce să vezi, dialogul a existat, mofturile nu au apărut defel și spectacolul a fost ridicat.
Construcția acestei comedii atipice a lui Gogol e atent condusă și fin calibrată. Nu e genul de comedie la care hohotești întruna până pici de pe scaun. Dar nu e nici pentru cei care sunt obișnuiți doar să zâmbească subțire. Am presărat felurite ingrediente care să mulțumească și pe universitarul sceptic dar și pe controlorul de bilete afurisit.
Spectacolul e pentru toată lumea, nu are prețiozități artistice sau elucubrații stilistice. Am încercat doar să nu trădez autorul și povestea-i și să construiesc un spectacol care să slujească actorilor și desigur, dumneavoastră. Să ne vedem cu bine!”, spune regizorul Ionuț Caras.
Pictură colectivă – Diversitate în unitate, IKWE Yoga Studio, 13:30 – 15:30
Dacă ești pasionat de pictură și îți place să te joci cu culorile, fără să îți pese de rezultat, acesta e evenimentul ideal pentru tine. În cadrul unui atelier, vei avea ocazia să te conectezi prin pictură colectivă, la copilul interior.
„Timp de aproximativ 2 ore vom picta culorile emoțiilor care ne vizitează ființa moment de moment, intuitiv și liber, astfel că nu ai nevoie de experiență și talent. Din punctul meu de vedere, oricine poate picta, chiar oricine, căci sufletul nostru se exprimă liber în culori, dincolo de forme precise și tehnici”, spune Adelina Hădărean, facilitatoarea atelierului.
Prin proiectul Bloom caută să îi inspire și pe alții să-și acceseze latura creativă și jucăușă, ca formă terapeutică și de relaxare, astfel că organizează frecvent ateliere creative pentru femei la ea acasă, ateliere de mandale și pictură în pădure când e cald afară, dar și tabere de creație.
„De ce pictură colectivă? Pictând toți în jurul unei planșe mari și rotindu-ne periodic în jurul ei, între noi se creează o energie frumoasă, de colaborare, empatie și iubire, care ne deschide inimile și ne conectează la un alt nivel.
Am experimentat acest mod de a picta de multe ori și mereu am simțit asta, că ne conectăm profund, împletind culorile sufletului nostru, dincolo de cuvinte. La final, pictura pare a fi făcută de același suflet, cu o mare diversitate în unitate”, adaugă aceasta.
Pentru a susține spatiul și timpul creativ pe care le oferă, se recomandă o donație între 60 și 110 lei. Sunt doar 11 locuri disponibile. Înscrierea se face prin mesaj la numărul de telefon 0756 539 074 sau pe adresa de mail adelina.corinah@gmail.com până la data de 18.02, ora 20:00.
Pentru a te așeza în spațiu și a putea începe la timpul stabilit, ești rugat să vii cu 10 minute mai devreme, la 13.20. Ia cu tine o sticlă cu apă, curiozitate, o inimă deschisă și drag de a crea împreună.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.
În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.
”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.
Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.
După accident, căruțașul a fugit.
Poliția Cluj face cercetări în acest caz.
CULTURA
Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, superstiții și semnificații ale unei zile cu putere aparte

Miercuri, 23 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și bucurie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, considerat ocrotitorul ostașilor, al celor care poartă numele său și al celor care luptă pentru dreptate și credință.
Cunoscut și sub numele de „Purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este simbol al curajului și al jertfei pentru adevăr.
Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință
Născut într-o familie creștină, el a fost soldat în armata romană, iar în ciuda prigoanelor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, a ales să-și mărturisească credința în Hristos cu prețul vieții.
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, numită în Transilvania și Sângeorz, este una dintre cele mai populare în calendarul ortodox, fiind și o zi onomastică importantă pentru sute de mii de români care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Georgeta și alte derivate. Cu această ocazie, Bisericile își deschid porțile pentru slujbe speciale, iar comunitățile se adună în rugăciune și în sărbătoare.
Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe
Această zi este încărcată de semnificații străvechi, fiind considerată un moment de hotar între iarnă și vară, între întuneric și lumină, între frig și renașterea naturii.
În unele zone ale țării, oamenii pun la porți, la ferestre sau la grajduri ramuri verzi – de obicei, de fag sau de stejar – numite „Armindeni” sau „Stâlpii lui Gheorghe”, pentru a alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. De asemenea, fetele tinere obișnuiau să își pună busuioc sub pernă în noaptea de dinainte, pentru a-și visa ursitul.
În credința populară, Sfântul Gheorghe „încuie iarna” și „dă drumul naturii”, motiv pentru care multe obiceiuri de fertilitate și protecție a recoltelor sunt legate de această zi.
Spălatul cu rouă este o altă practică veche: tinerii se rostogolesc dimineața prin roua de pe câmp, considerându-se că aduce sănătate și noroc tot anul. De asemenea, se crede că cei care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe vor fi somnoroși tot anul, iar cei care se spală cu rouă dimineața vor fi frumoși și sănătoși.

Redeschiderea pieței după minivacanța de Paște a fost de bun augur pentru leu, care s-a apreciat față de principalele valute.
Tendința s-ar putea menține și în zilele următoare, în condițiile în care se așteaptă o creștere a ofertei companiilor care se pregătesc să își achite taxele și impozitele la bugetul de stat, arată analistul economic Radu Georgescu.
Gramul de aur a crescut la peste 480 lei
Vedeta ultimelor săptămâni rămâne aurul, în urma creșterii cererii din partea investitorilor, care doresc să se protejeze față de politicile comerciale ale administrației Trump, care schimbă regulile jocului de la o zi la alta, arată economistul clujean. Uncia de aur a crescut la începutul săptămânii la 3.431 dolari, iar marți a atins un nou maxim istoric de 3.499,70 dolari/uncie, nivel care era anticipat de către analiști pentru partea a doua a anului.
În piața locală, prețul gramului de aur a urcat la un nou record de 480,8399 lei, mai mult cu peste 13,5 lei, față prețul stabilit înainte de minivacanța de Paște.
Evoluția a survenit în contextul intensificării ameninţărilor lansate de preşedintele Donald Trump la adresa independenţei Rezervei Federale şi al incertitudinilor generate de politicile comerciale agresive ale administraţiei sale.
Jerome Powell, președintele Fed, a avertizat recent că politicile tarifare ale Casei Albe pot încetini creşterea economică şi chiar stimula inflaţia, și a afirmat în privința dobânzilor, „pentru moment, suntem bine poziţionaţi să aşteptăm mai multă claritate înainte de a ajusta politica monetară”, mai arată economistul Radu Georgescu.
Cursul leului a scăzut
Cursul leului a scăzut marginal marți de la 4,9775 la 4,9774 lei, însă culoarul de tranzacționare s-a lărgit la 4,976 – 4,978 lei, față de 4,9775 – 4,978 lei, în precedentele ședințe.
Înainte cu câteva săptămâni de alegerile prezidențiale, susține Radu Georgescu, banca centrală continuă să monitorizeze cu atenția evoluțiile din piață, pentru a stopa eventualele mișcări speculative care ar putea să influențeze mediul social.
A crescut indicele ROBOR la trei luni
Creșterea cererii de lei, în contextul în care urmează plățile la bugetul de stat și cele salariale, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 5,89 la 5,90%.
În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
Dolarul s-a depreciat
Moneda americană s-a depreciat, la începutul acestei săptămâni, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani față de un coș al principalelor valute, iar euro a atins un maxim de 1,1574 dolari. Marți, cotațiile s-au retras ușor, la 1,1473 – 1,1548 dolari, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,3756 la 4,3291 lei.
Dolarul este principala monedă de rezervă a băncilor centrale utilizată în tranzacțiile comerciale și de rezervă globală, a beneficiat de o cerere ridicată în ultimul deceniu, datorită performanţei superioare a activelor americane. Însă, arată Radu Georgescu, recentele dispute comerciale şi incertitudinile privind politica economică au dus la scăderea simultană a burselor şi obligaţiunilor americane, afectând negativ şi cursul dolarului.
Monedele elvețiană și britanică se depreciau la rândul lor față de cea europeană, iar cursul lor a scăzut la 5,3406 lei/franc, respectiv 5,7890 lei/liră sterlină.
Moneda poloneză se aprecia ușor la 4,2801 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 409,24 forinți/euro.
Bitcoin se tranzacționa marți în culoarul 87.098 – 88.892 dolari, valori ușor mai ridicate față de cele de vinerea trecută. Ethereum se mișca între 1.546 – 1.638 dolari.

Primăvara aceasta poartă-te cu ce te prinde cel mai bine – zâmbetul pe buze – și accesorizează-l cu piese vestimentare din noile colecții pe care brandurile din Iulius Mall Cluj le-au pregătit.
Pentru un plus de inspirație, consultă catalogul online, unde fiecare element a fost ales cu grijă și având mereu în vedere ultimele tendințe. „Yes, it`s new”, și sezonul, și outfit-ul, și vibe-ul tău!
Accentele metalice și texturile lucioase par să fie vedetele sezonului, iar dacă în garderoba ta nu se regăsește nici o rochie de satin ori o pereche de cercei supradimensionați, brandurile din Iulius Mall Cluj te așteaptă cu oferte pe care nu le poți refuza.
Pentru zilele relaxante de primăvară, poți opta pentru reinterpretări moderne ale pieselor clasice, cum ar fi o jachetă din denim și un top cu croi lejer. Siluetele fluide și croielile asimetrice adaugă un strop de imprevizibil ținutelor tale și atrag toate privirile. Dacă ești în căutarea „acelei piese” speciale pentru garderoba ta, cu siguranță o vei găsi în Iulius Mall.
Sezonul acesta, încălțămintea retro revine și ocupă primele locuri în top-ul alegerilor, iar balerinii, modelele de loafers și sneakers vintage par să fie variantele câștigătoare. O tendință în plină ascensiune sunt gențile micro și cele sculpturale, care completează orice outfit și adaugă un plus de personalitate.
Consultă catalogul online pentru inspirație, vino în Iulius Mall Cluj și alege piesele de primăvară care se potrivesc cel mai bine stilului tău!