Connect with us

CULTURA

FOTO. De pe băncile facultății la catedră, iar seara pe scenă. Trei seminariști din Cluj au o trupă death metal

Publicat


Abacus

Alexandru Dorofte (zis și Andi), Rémi Almodt și Ionuț Hușanu sunt seminariști la departamentul de Jurnalism și Media Digitală, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. Dincolo de interesul comun al doctoranzilor pentru domeniul vizual, fie că e vorba de producție video, tatuaje sau design grafic, cei 3 au o trupă de death metal, Abacus, cu care vor concerta la Hardward Pub în data de 25 iunie. Au spectacole de peste 5 ani, dar totul a început într-un mod neașteptat.

„A fost foarte haotic. Când am confirmat participarea la primul concert, Ionuț nici măcar nu era în schemă, eu eram cu fratele meu și mama prin Franța să o vizităm pe bunica, iar până atunci cântasem cu Andi just for fun.

Nu erau piese, nu era nici nume când el primise invitația de a cânta la un concert. O artistă cunoscută în scenă își ține ziua în fiecare an la Hardward Pub și acolo a fost vorba să cântăm prima oară.

Eu sunt din Germania, acolo mai aveam trupe cu prietenii, dar după ce am venit în România, nu am continuat. Totuși, mi se pare că a ieșit mult mai ok decât mă așteptam”, povestește Rémi, chitaristul trupei, pentru Cluj24.

abacus2

Rémi

Piese compuse pe fugă: „Aveam doar o lună la dispoziție”

Chiar dacă și Andi are experiență în ceea ce privește cântatul în mai multe formații, emoțiile nu l-au ocolit. Coincidența face că era tot într-o vacanță în Franța perioada aceea.

„Piesele le-am făcut într-o lună. Cum am cântat destul de mult înainte prin zonă, știam publicul, dar nu știam cum o să colaborez cu ei.

La repetiții ne-am înțeles foarte bine, dar pe scenă nu știi cum reacționează omul, poate se sperie. Când s-a terminat ultima piesă, senzația a fost de <<da, mai facem?>>.

Asta și speram că o să se întâmple. Poate am avut noroc”, împărtășește solistul.

abacus1

Andi

Pentru Ionuț, provocarea a fost cu atât mai mare.

„Până să mă întrebe băieții dacă vreau să cânt la concertul ăsta, nu prea cântasem la o chitară bass. Aveam doar o lună la dispoziție, deci evident că m-am bucurat că a ieșit bine, dar a fost destul de intens”, punctează acesta.

abacus4

Ionuț

Totul a început la FSPAC

Cei trei s-au cunoscut când erau studenți în cadrul facultății clujene și sunt de părere că activitățile extra-curriculare i-au apropiat.

„Sunt mulți oameni deschiși, relaxați și diverși, deci asta a mers foarte bine. Eu cu Andi ne-am cunoscut în anul I, la montaj video, și așa ne-am dat seama că avem lucruri în comun”, notează Rémi.

Erau și momente de socializare în care se cânta la chitară și astfel, au găsit și mai multe subiecte de discuție.

Un nume antitetic: „Abacus nu înseamnă ceva anume”

Cu timpul, acestea s-au concretizat în grupul muzical pentru care au trebuit să pună totul la punct în timp record, de la melodii la un nume pentru formație.

„Abacus vine, în primul rând, de la instrumentul matematic care, în concepția noastră, are legătură cu ordinea. Am vrut să fim ordonați, organizați, să cântăm tehnic și corect, ceea ce nu e adevărat, nu ne-a ieșit asta.

În al doilea rând, e un cuvânt pe care îl știm și îl înțelegem cam în orice limbă.

Al treilea e cel care mi-a plăcut mie cel mai mult. Pentru că în trecut făceam afișe pentru formații, am văzut că, de obicei, pe ele se puneau numele mari, – headlinerii – iar restul trupelor în ordine alfabetică.

Și dacă ne gândim la Abacus, e în partea de sus a listei. Deci nu înseamnă ceva anume, dar am zis să fie practic, pentru că de reprezentat ne-am dat seama că nu e cazul, noi suntem mai leneși”, povestește Andi.

Fără lideri, fără plânsete

Cei 3 membri își împart rolurile egal, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, fără să existe un lider.

„Eu, în general, mai agăț concerte de ici-colo, am legături cu unii organizatori.

Ionuț, de exemplu, vine mereu cu voie bună și cu răbdare. Când îl vedem, ne calmăm indiferent de cât de nervoși am fi, iar Rémi cred că e singurul care postează pe social media ceva legat de Abacus.

Fiecare se ocupă de ce poate, când poate”, continuă el.

Death metal ca job

În opinia lor, o carieră din death metal este greu de obținut, cu atât mai mult cu cât piața nu e deschisă spre acest gen muzical.

„Trebuie să cânți mult, să ai multe concerte, să scoți videoclipuri, să fii prezent pe social media, să investești în promovare, în tricouri.

Înainte era simplu, făceai postere și CD-uri din care ieșeau bani, astea în continuare se vând bine, dar acum, dacă trântești un album pe Spotify, faci sub 1 cent la cântec sau la stream, deci mai nimic. E foarte obositor să compui, să faci și concerte și să placă la public”, explică el.

23157267 1744783249158481 245516934415105296 o

Au intrat într-o formație pentru a ieși din rutină

De aceea, Abacus va rămâne strict un hobby.

„Noi încercăm să menținem o atmosferă degajată înainte de concert pentru că oricum sunt multe emoții, iar cum concertele sunt destul de rare, e bine ca pregătirea să fie relaxată, altfel pot apărea tensiuni și nu-i bine să mergi stresat”, punctează Andi.

Dacă nu au cântat de mai mult timp, au nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni de repetat intens, iar dacă o repetiție este sub nivelul așteptărilor, își spun că se vor descurca mai bine data viitoare, fără să pună presiune pe ei.

„Intenția a fost tocmai să mai eliberăm din presiune, să ne deconectăm de la toate lucrurile pe care le facem”, adaugă Ionuț.

Așadar, sunt împăcați cu numărul de concerte pe care îl au. Fiind angajați full-time, se bucură că se pot delecta prin muzică, fără ca aceasta să devină o rutină

Lanțul amintirilor: „Am aruncat o caserolă de ardei iuți în public”

Cu Abacus nu doar concertează, ci adună amintiri pe care nu le-ar fi putut crea în alt context.

„Din cauza numelui, avem mulți oameni care fac glumițe, iar noi încercăm să facem glumele proaste înainte, ca să fim pregătiți”, spune Ionuț, gândindu-se la momentele amuzante de când e în trupă.

Odată, cineva le-a spus „Tabascos”, iar ei au vrut să ducă gluma mai departe.

„Am mers la magazin să luăm o sticlă de Tabasco. Nu am găsit, dar am luat o caserolă de ardei iuți pe care am aruncat-o în public.

Unii au mâncat, nu le-a fost prea bine după și îmi pare rău, dar a fost un moment spontan și apreciat de public. Nu ne-a ieșit să fim genul ăla de trupă metal cu membri serioși, suntem mai mult în zona de super relaxat”, relatează Andi.

În mod surprinzător, persoana de la care a plecat gluma cu Tabascos nu a ajuns la concert.

„A fost cea mai bună fază”, adaugă Rémi.

Un alt moment care i-a rămas în minte a fost o excursie în Satu Mare cu trupa, pentru un concert.

„Eram 4 oameni într-o mașină cu absolut toate echipamentele, a fost interesant să vedem cât de eficient am împachetat totul”, spune el.

Vedetă pentru o zi

Ionuț și-a amintit cum, la un festival, cei trei s-au trezit cu un membru nou.

„A văzut că nu avem tobar și s-a oferit să vină el să cânte. A zis că nu trebuie să știe dinainte, că se descurcă.

Acum nu știu dacă ne-a încurcat sau nu, nu l-am auzit, dar el s-a urcat la setul de tobe din spate și s-a simțit bine”, povestește, amuzat, basistul.

Misterul toboșarului: „După primul concert nu am reușit să găsim unul, ne-am dat seama că ne descurcăm și așa, atât s-a putut”

Mulți i-au întrebat de ce nu au toboșar. Conform spuselor lui Rémi, au încercat să lucreze cu câțiva, însă nu au găsit persoana potrivită.

„E o chestie de chimie, noi cum ne înțelegem super bine, e complicat să luăm pe altcineva care să fie pe aceeași lungime de undă”, explică Andi.

În plus, lucrând în același loc, au un program similar, ceea ce îi ajută să se organizeze eficient.

„E greu să găsești un toboșar, în general, adică unul care să nu cânte în alte 5 trupe și care să poată veni la repetiții. După primul concert nu am reușit să ne găsim unul și ne-am dat seama că ne descurcăm și așa.

Oamenii ne primeau, nu a fost niciodată problemă că veneam cu ele înregistrate, e chiar un avantaj: cărăm mai puțin”, susține Rémi.

„Toți ar prefera tobarul live pentru că e altfel atmosfera, dar le spunem că <<atât s-a putut>>”, completează solistul.

Cu toate acestea, la show-ul din 25 iunie de la Hardward Pub vor cânta cu un toboșar.

„Cel care ne-a ajutat până acum e în trecere prin Cluj și va cânta cu noi live, dar nu putem dezvălui cine este”, menționează doctoranzii.

Gânduri pentru următorul show: „Trebuie să fii conștient că ești trupa pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă”

Spectacolul de la sfârșitul lunii va marca lansarea noului album al formației Katara.

„E un semn bun când vin trupele la tine în oraș și te întreabă dacă vrei să cânți cu ele. Cu cei de la Katara ne-am înțeles destul de bine”, spune Rémi.

„Ne-am înțeles bine cu toate trupele cu care am cântat. Nu avem pretenții, încă suntem și probabil vom mai fi trupa din deschidere.

Trebuie să fii conștient că ești trupa care dă tonul, pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă. Pe lângă asta, e important să îți faci o relație bună cu toți. Încercăm să fim friendly și să ajutăm cu căratul echipamentelor și atunci când venim cu mâinile-n buzunar”, subliniază Andi.

Prieteni, bere, zbierat… și durere de stomac: „În viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”

În schimb, la spectacole mai vin prieteni de-ai lor, chiar dacă nu ascultă death metal de obicei. Au fost și oameni care au plecat din Cluj în altă localitate pentru a-i vedea cântând, ceea ce a însemnat mult pentru ei.

„Vin, se distrează, după stăm cu ei la o bere. E foarte fain să îi vezi în fața scenei, să vezi fețe cunoscute”, susține Rémi.

„Da, mai ales că toți ne stresăm cu câte ceva atunci. Mie mi se face rău înainte de fiecare concert. Dar dacă îți e rău, te uiți la bec, nu mai vezi și te descurci.

Oricum, tot concertul am emoții, doar că atunci când cânți, te concentrezi pe muzică – în cazul meu pe zbierat – și cumva, nu le mai simt. Iar între piese fac glume. Eu zic că-s proaste dar oamenilor le plac, sunt nevinovate”, continuă Andi.

Ionuț are, la rândul său, emoții pe scenă, dar se obișnuiește pe parcurs și la final răsuflă ușurat.

Pe Rémi îl ajută să stea de vorbă cu prietenii înainte de concert.

„Beau o bere maxim, că altfel nu e bine, uiți lucruri și ai mai mult loc pentru greșeli. De obicei durează o piesă până îți dai seama că poți merge mai departe.

Cred că face parte din experiența concertelor live, mi se pare fain, pentru că în viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”, împărtășește acesta.

Cum se compun piese pentru Abacus

Când vine vorba de procesul creativ, fiecare lucrează separat.

„Noi compunem mai ciudat. De obicei se vine cu o idee pe care o ajustăm, dar ne lovim și de blocaje creative.

De exemplu, poți să tragi o piesă și să găsești abia după lucruri care nu sunt ok. De aici și narativul cu artistul care se retrage în munți pentru a scrie un album, fiindcă 2 ani nu a putut”, explică Rémi.

Dar cum el și colegii nu trăiesc din muzică, procesul e diferit.

„Când ai un blocaj, cel mai bine e fie să faci o pauză, fie să te apuci de altă piesă. Eu așa procedez.

Dacă și acolo mă blochez, încep alta. La un moment dat poți da peste o parte pe care o compui pentru a treia piesă și îți dai seama că merge cu prima.

Eu, cel puțin, nu compun o singură piesă deodată. Le dezvolt pe parcurs, văd cum ies la repetiții, pe fiecare instrument în parte și cam asta e”, relatează vocalistul.

Un al doilea album e pe drum

Ca număr de piese, compozițiile de până acum pot alcătui un album.

„Sunt vreo 8 melodii, pentru că voi n-ați învățat două”, a spus râzând Andi către colegii săi.

Prin urmare, acestea vor intra pe următorul album.

„Vrem să îl facem pe al doilea, numai că nu am reușit să îl înregistrăm pe ăsta. Momentan, nu avem piese înregistrate deoarece necesită foarte mult timp, dar sperăm să ne ocupăm și de asta în toamnă.

Până atunci, ele există în sufletul nostru și live”, conchide el.

Pentru a susține și a fi la curent cu activitatea muzicală a seminariștilor de la FSPAC, lasă un like paginii oficiale de Facebook: Abacus.

De asemenea, nu uita de concertul din 25 iunie, vezi mai multe detalii cu un click aici.

Surse foto:

Victor VatavuLucifer’s Light Photography

Abacus – Facebook

       



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Salina Turda ține la secret toate informațiile legate de vizita YouTuber-ului Mr. Beast. Nu se știe câți bani s-au încasat

Publicat

De

salina turda

Salina Turda, societatea care are drept acționar Consiliul Local Turda cu 100%, deci o instituție publică, ține la secret toate informațiile legate de prezența, timp de o săptămână, a YouTuber-ului american Mr. Beast și refuză să comunice câți bani a încasat sau a pierdut în urma acestei vizite.

Salina Turda a fost închisă în perioada 7-13 iulie, în plin sezon estival, fără ca reprezentanții conducerii să ofere oficial, atunci, dar și ulterior, vreo explicație.

Cluj24 a adresat conducerii Salinei Turda mai multe întrebări formulate în baza Legii nr. 544/ 2001 privind accesul liber la informații de interes public, la care nu s-a răspuns motivând-se faptul că informațiile solicitate nu se încadrează în prevederile respectivului act normativ.

Întrebările au fost următoarele:

-care a fost suma plătită Salinei Turda de YouTuber-ul american Mr. Beast pentru a filma timp de săptămână în perioada 7-13 iulie în interiorul salinei?

-câți turiști ar fi putut primi Salina Turda în acest interval în care obiectivul turistic a fost închis?

-ce sumă ar fi încasat Salina în această săptămână dacă nu ar fi fost închisă?

-ce prevede contractul cu Mr. Beast, promovarea Salinei și unde anume?

Informații de natură comercială

Salina Turda a răspuns, sub semnătura directoarei Ada Duma, că informațiile solicitate nu sunt publice și că reprezentanții salinei nu puteau estima câți turiști ar fi vizitat salina în intervalul menționat și nici veniturile aferente.

”Informațiile solicitate (despre contractul cu Mr. Beast – n.a) sunt de natură comercială și, dacă ar fi dezvăluite, ar putea afecta negativ principiul concurenței reale.

Aceste informații sunt esențiale pentru strategia comercială a Salinei Turda și, de asemenea, pentru protecția intereselor comerciale ale părților contractante implicate”, se mai arată în răspunsul Salinei Turda.

Cluj24 se va adresa instanței și va solicita obligarea conducerii Salinei Turda să ofere informațiile în urma unei decizii judecătorești.

Peste 600.000 de turiști în 2023

Salina Turda a fost vizitată în anul 2023 de peste 601.000 de turiști, în creștere față de anul precedent când numărul turiștilor a fost de 527.653. Un record a fost stabilit în 2019, când numărul turiștilor a depășit 690.000.

În acest an, în doar două zile, în 1-2 mai, Salina Turda a fost vizitată de peste 10.000 persoane.

Cât costă un bilet

Programul de funcționare al salinei este de luni-duminică între orele 09.00 – 19.00, ultima intrare fiind la ora 18.

Prețul unui bilet pentru adulți în zilele de weekend, pe perioada verii, este de 60 de lei, iar de luni până vineri de 50 de lei.
Biletul de acces pentru copii între 3-18 ani și pensionari este redus la 30 de lei.

De asemenea, Salina Turda percepe o taxă foto/video în scop comercial (videoclip, film, reviste, etc.) de minimum 2500 de euro.

Dacă luăm o medie de 3000 de vizitatori pe zi, nu de 5000, pentru 7 zile în perioada 7-13 iulie, rezultă 21.000 de persoane. Să punem o medie de 55 de lei/ bilet, ar rezulta o sumă de 1.155.000 de lei (230.000 de euro) cât ar fi putut încasa Salina Turda de la turiști în săptămâna cât a fost închisă.

Dar se puteau prezenta cifrele de vizitatori și încasările din perioada 30 iunie – 6 iulie și 14-20 iulie, de dinainte și de după intervalul menționat, pentru o scurtă comparație, nu era vorba despre calcule cuantice.

Alo, Consiliul Local Turda?

De ce ține Salina Turda la secret câți bani a încasat/ a pierdut după ce a închis obiectivul exclusiv pentru o persoană timp de o săptămână? Cine evaluează raportul cost/beneficiu al acestei afaceri?

Consilierii locali din Turda nu sunt interesați să afle adevărul? A meritat să stea salina închisă o săptămână sau nu pentru ca Mr. Beast să-și realizeze provocarea de a petrece 7 zile într-o peșteră?

Profit de milioane de lei

Potrivit termene.ro, Salina Turda a avut în anul 2022, o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei și un profit net de 12.6 milioane de lei (2,5 milioane euro).

Citește mai departe

CLUJ24 TV

EXCLUSIV VIDEO. Mircea Miclea: Era un cântec, Las-o, bă, că merge așa, ne-am obișnuit cu ea. Ăsta ar trebui să fie imn naţional!

Publicat

miclea

Un dialog cu un om liber – așa se poate caracteriza podcastul Contraste de pe Cluj24 cu profesorul Mircea Miclea. Un om liber, fără inhibiții inutile față de politicieni sau mediul academic. Fostul ministru al Educației se ferește de prea multe apariții în spațiul public și a mărturisit, înainte de înregistrare, că nu îl interesează decât părerile studenților și pacienților săi.

A ieșit un dialog captivant, fără lamentații și fără sfaturi miraculoase despre sistemul de educație, clasa politica, așa numita elită extractivă, cum îi place profesorului să spună, și despre agresiunea tehnologiei.

Partidele nu au elite

Mircea Miclea în dialog cu Florin Danciu

”Noi nu avem niciun fel de elite în partidele care există în momentul de față. Adică partidele nu au elite. Nu au elite rezolutive.”

”De fiecare dată când eu ca șef de partid, dumneavoastră ca șef de partid, ieșiți pe la televizor, pe o problemă anume, spuneți, iată sunt oamenii pe care eu i-am adus care au soluții la problemele relevante. A făcut cineva așa ceva?”

”Cine a împiedicat vreun partid ca să înceapă să facă recrutarea de personal de specialitate?”

”Dar în ultimii ani, cel puțin, pe vremea lui Ceaușescu, șefii de promoție, meseriașii foarte buni, inginerii foarte buni, erau aproape presați ca să intre în partid, da?”

”Dacă sistemul evaluează numai română și numai matematică, eu învăț numai română și numai matematică. Hai să facem o evaluare interdisciplinară, ce era scris acolo în lege, și nu să facem o evaluare doar pe două discipline.”

”Credeți că rectorii au fost de acord ca să tai un an de la nivel de licență?

Și atunci a fost o luptă, vreau să zic, cu sânge pe pereți. Adică atunci s-a făcut legea. Știți cum? Printr-o hotărâre de guvern dată noaptea. În care am scris că dacă nu acceptă să se treacă la sistemul Bologna eu, ca ministru, nu voi semna contractul pentru finanțarea universităților!”

Interesele proprii ale universităților

”Uitați-vă la ce capacitate are de a rezolva problemele comunității are UBB-ul, da? Prost! Foarte prost le rezolvă.”

”Universitățile sunt self-serving, adică se gândesc mai degrabă la interesele proprii decât la interesele comunității.

Dacă ai putere mai mare, tu ai un curs mai mare și ai mai mulți asistenți. Dacă ai o putere și mai mare, transformi cursul respectiv într-o secție. Dacă ai o putere și mai mare, faci o facultate care se numește, știm noi cum, putem să dăm și nume. Ok? Asta înseamnă self-serving”

”Ar trebui să începem cu noi să ne facem o igienă a consumului informațional.

Că altfel ajungem la obezitate informațională. Așa cum am început, tot mai frecvent și tot mai evident, să ne facem o igienă a consumului alimentar.”

Timp în lumea digitală

”E incredibil cât de mult timp se petrece pe digital, pe lumile astea digitale. Variază între șapte ore și douăsprezece ore pe zi. Șapte-douăsprezece ore să stai pe rețele digitale!”

”În mediul digital poți primi puncte, vieți, elixiruri. În realitate, nu ai nici puncte, nici vieți, nici elixiruri. Și atunci, efectul este că tu vii cu o expectanță, cu o așteptare despre realitate, care nu poate fi satisfăcută de realitatea socială, fizică, reală. Că n-are atâtea resurse.”

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Traficant de droguri străin, prins în flagrant la Cluj. Vindea cocaină adusă din Italia

Publicat

Un bărbat străin a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce încerca să vândă cocaină adusă din Italia pe raza municipiului Cluj-Napoca. Cum opera traficantul?

Un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Inculpatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

„La data de 25.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea unui inculpat (cetățean străin), cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prins în flagrant în timp ce vindea cocaină la Cluj

Bărbatul a fost prins în flagrant de procurori în timp ce vindea 100 de grame de cocaină pentru suma de 6.500 de euro. Drogurile erau cumpărate din Italia și introduse în țară printr-o firmă de curierat din Botoșani.

„Măsura a fost luată după ce, în aceeași zi,  acesta a fost prins in flagrant pe raza municipiului Cluj Napoca, în timp ce comercializa cantitatea de 100 grame cocaină, pentru suma de 6.500 de euro.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, inculpatul a procurat drogul de mare risc din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat. Geanta în care se afla ascunsă cocaina a fost ridicată de acesta de la un punct de lucru al societății de transport situat în municipiul Botoșani”, arată procurorii DIICOT.

Bărbatul a vândut cocaină în mai multe rânduri și în anul 2023.

„Materialul probator administrat în cauză a  mai relevat că pe parcursul anului 2023, acesta a vândut în mai multe rânduri cocaină cu suma de 45 euro pentru un gram”, se mai arată în comunicat.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

În urma perchezițiilor la cazarea inculatului din județul Cluj, procurorii au ridicat 43 de grame de cocaină și mai multe obiecte folosite pentru manipularea substanței.

Vineri, un judecător din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

„Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.(…)

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmite instituția.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primarul Emil Boc, numit la Paris în board-ul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM)

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM).

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost inclus joi, 25 iulie 2024, la Paris, în Consiliul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM).

„Este o onoare să fiu numit în Consiliului de Administrație al Pactului Global al Primarilor pentru Climă și Energie. Sunt încrezător în eforturile Consiliului și onorat să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a promova la nivel local, național și global obiectivele comunităților noastre și viziunea pentru un viitor mai sustenabil și mai rezilient”, a declarat Emil Boc.

Cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă

Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM) este cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă – reprezentând peste 13.000 de orașe și administrații locale și 1,2 miliarde de oameni.

Ca membru al board-ului, primarul Emil Boc va lucra alături de copreședinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal european, relații interinstituționale și previziune şi alți reprezentanți ai administrațiilor locale.

Primarii vor ajuta guvernele să atingă ambițiile Acordului de la Paris

Împreună, aceștia vor spori ambiția globală în materie de climă prin promovarea și sprijinirea acțiunilor locale în domeniul climei. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană și Europa de Vest, primarii își vor reprezenta regiunile pe scena mondială, catalizând acțiunile climatice ale orașelor pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.

Alături de primarul Emil Boc, în boardul GCoM a fost numită și doamna Pratibhaben Jain.

„Primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”

„Primarii Jain și Boc sunt hotărâți să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în cadrul consiliului va ajuta orașele să-și accelereze progresele în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți”, a declarat Michael R. Bloomberg, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru ambiție și soluții climatice și fondator al Bloomberg Philanthropies.

„Peste tot în lume, primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru European Green Deal, relații interinstituționale și prospectivă. „Suntem încântați să le urăm bun venit primarilor Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali ai climei pentru a continua mobilizarea eforturilor de transformare în regiunile lor și nu numai.”

În contextul prezenței la Paris, primarul Emil Boc – împreună cu ceilalți membri ai board-lui – au fost invitati de către primarul Parisului, Ann Hidalgo, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Clujul vrea să devină neutru până în 2030

Al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe din UE care își propun să atingă neutralitatea climatică în 2030, ca parte a misiunii UE privind neutralitatea climatică și orașele inteligente. Sub conducerea primarului Boc, Clujul a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar, din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a pus accentul pe integrarea unor acțiuni climatice solide în planificarea urbană pentru a promova reziliența la schimbările climatice, decarbonizarea și accesul echitabil la energie.

GCoM este cea mai mare alianță globală a orașelor în domeniul schimbărilor climatice, reunind o coaliție globală de peste 13 000 de orașe și administrații locale și peste 100 de parteneri de sprijin.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax