Connect with us

CULTURA

FOTO. De pe băncile facultății la catedră, iar seara pe scenă. Trei seminariști din Cluj au o trupă death metal

Publicat


Abacus

Alexandru Dorofte (zis și Andi), Rémi Almodt și Ionuț Hușanu sunt seminariști la departamentul de Jurnalism și Media Digitală, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. Dincolo de interesul comun al doctoranzilor pentru domeniul vizual, fie că e vorba de producție video, tatuaje sau design grafic, cei 3 au o trupă de death metal, Abacus, cu care vor concerta la Hardward Pub în data de 25 iunie. Au spectacole de peste 5 ani, dar totul a început într-un mod neașteptat.

„A fost foarte haotic. Când am confirmat participarea la primul concert, Ionuț nici măcar nu era în schemă, eu eram cu fratele meu și mama prin Franța să o vizităm pe bunica, iar până atunci cântasem cu Andi just for fun.

Nu erau piese, nu era nici nume când el primise invitația de a cânta la un concert. O artistă cunoscută în scenă își ține ziua în fiecare an la Hardward Pub și acolo a fost vorba să cântăm prima oară.

Eu sunt din Germania, acolo mai aveam trupe cu prietenii, dar după ce am venit în România, nu am continuat. Totuși, mi se pare că a ieșit mult mai ok decât mă așteptam”, povestește Rémi, chitaristul trupei, pentru Cluj24.

abacus2

Rémi

Piese compuse pe fugă: „Aveam doar o lună la dispoziție”

Chiar dacă și Andi are experiență în ceea ce privește cântatul în mai multe formații, emoțiile nu l-au ocolit. Coincidența face că era tot într-o vacanță în Franța perioada aceea.

„Piesele le-am făcut într-o lună. Cum am cântat destul de mult înainte prin zonă, știam publicul, dar nu știam cum o să colaborez cu ei.

La repetiții ne-am înțeles foarte bine, dar pe scenă nu știi cum reacționează omul, poate se sperie. Când s-a terminat ultima piesă, senzația a fost de <<da, mai facem?>>.

Asta și speram că o să se întâmple. Poate am avut noroc”, împărtășește solistul.

abacus1

Andi

Pentru Ionuț, provocarea a fost cu atât mai mare.

„Până să mă întrebe băieții dacă vreau să cânt la concertul ăsta, nu prea cântasem la o chitară bass. Aveam doar o lună la dispoziție, deci evident că m-am bucurat că a ieșit bine, dar a fost destul de intens”, punctează acesta.

abacus4

Ionuț

Totul a început la FSPAC

Cei trei s-au cunoscut când erau studenți în cadrul facultății clujene și sunt de părere că activitățile extra-curriculare i-au apropiat.

„Sunt mulți oameni deschiși, relaxați și diverși, deci asta a mers foarte bine. Eu cu Andi ne-am cunoscut în anul I, la montaj video, și așa ne-am dat seama că avem lucruri în comun”, notează Rémi.

Erau și momente de socializare în care se cânta la chitară și astfel, au găsit și mai multe subiecte de discuție.

Un nume antitetic: „Abacus nu înseamnă ceva anume”

Cu timpul, acestea s-au concretizat în grupul muzical pentru care au trebuit să pună totul la punct în timp record, de la melodii la un nume pentru formație.

„Abacus vine, în primul rând, de la instrumentul matematic care, în concepția noastră, are legătură cu ordinea. Am vrut să fim ordonați, organizați, să cântăm tehnic și corect, ceea ce nu e adevărat, nu ne-a ieșit asta.

În al doilea rând, e un cuvânt pe care îl știm și îl înțelegem cam în orice limbă.

Al treilea e cel care mi-a plăcut mie cel mai mult. Pentru că în trecut făceam afișe pentru formații, am văzut că, de obicei, pe ele se puneau numele mari, – headlinerii – iar restul trupelor în ordine alfabetică.

Și dacă ne gândim la Abacus, e în partea de sus a listei. Deci nu înseamnă ceva anume, dar am zis să fie practic, pentru că de reprezentat ne-am dat seama că nu e cazul, noi suntem mai leneși”, povestește Andi.

Fără lideri, fără plânsete

Cei 3 membri își împart rolurile egal, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, fără să existe un lider.

„Eu, în general, mai agăț concerte de ici-colo, am legături cu unii organizatori.

Ionuț, de exemplu, vine mereu cu voie bună și cu răbdare. Când îl vedem, ne calmăm indiferent de cât de nervoși am fi, iar Rémi cred că e singurul care postează pe social media ceva legat de Abacus.

Fiecare se ocupă de ce poate, când poate”, continuă el.

Death metal ca job

În opinia lor, o carieră din death metal este greu de obținut, cu atât mai mult cu cât piața nu e deschisă spre acest gen muzical.

„Trebuie să cânți mult, să ai multe concerte, să scoți videoclipuri, să fii prezent pe social media, să investești în promovare, în tricouri.

Înainte era simplu, făceai postere și CD-uri din care ieșeau bani, astea în continuare se vând bine, dar acum, dacă trântești un album pe Spotify, faci sub 1 cent la cântec sau la stream, deci mai nimic. E foarte obositor să compui, să faci și concerte și să placă la public”, explică el.

23157267 1744783249158481 245516934415105296 o

Au intrat într-o formație pentru a ieși din rutină

De aceea, Abacus va rămâne strict un hobby.

„Noi încercăm să menținem o atmosferă degajată înainte de concert pentru că oricum sunt multe emoții, iar cum concertele sunt destul de rare, e bine ca pregătirea să fie relaxată, altfel pot apărea tensiuni și nu-i bine să mergi stresat”, punctează Andi.

Dacă nu au cântat de mai mult timp, au nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni de repetat intens, iar dacă o repetiție este sub nivelul așteptărilor, își spun că se vor descurca mai bine data viitoare, fără să pună presiune pe ei.

„Intenția a fost tocmai să mai eliberăm din presiune, să ne deconectăm de la toate lucrurile pe care le facem”, adaugă Ionuț.

Așadar, sunt împăcați cu numărul de concerte pe care îl au. Fiind angajați full-time, se bucură că se pot delecta prin muzică, fără ca aceasta să devină o rutină

Lanțul amintirilor: „Am aruncat o caserolă de ardei iuți în public”

Cu Abacus nu doar concertează, ci adună amintiri pe care nu le-ar fi putut crea în alt context.

„Din cauza numelui, avem mulți oameni care fac glumițe, iar noi încercăm să facem glumele proaste înainte, ca să fim pregătiți”, spune Ionuț, gândindu-se la momentele amuzante de când e în trupă.

Odată, cineva le-a spus „Tabascos”, iar ei au vrut să ducă gluma mai departe.

„Am mers la magazin să luăm o sticlă de Tabasco. Nu am găsit, dar am luat o caserolă de ardei iuți pe care am aruncat-o în public.

Unii au mâncat, nu le-a fost prea bine după și îmi pare rău, dar a fost un moment spontan și apreciat de public. Nu ne-a ieșit să fim genul ăla de trupă metal cu membri serioși, suntem mai mult în zona de super relaxat”, relatează Andi.

În mod surprinzător, persoana de la care a plecat gluma cu Tabascos nu a ajuns la concert.

„A fost cea mai bună fază”, adaugă Rémi.

Un alt moment care i-a rămas în minte a fost o excursie în Satu Mare cu trupa, pentru un concert.

„Eram 4 oameni într-o mașină cu absolut toate echipamentele, a fost interesant să vedem cât de eficient am împachetat totul”, spune el.

Vedetă pentru o zi

Ionuț și-a amintit cum, la un festival, cei trei s-au trezit cu un membru nou.

„A văzut că nu avem tobar și s-a oferit să vină el să cânte. A zis că nu trebuie să știe dinainte, că se descurcă.

Acum nu știu dacă ne-a încurcat sau nu, nu l-am auzit, dar el s-a urcat la setul de tobe din spate și s-a simțit bine”, povestește, amuzat, basistul.

Misterul toboșarului: „După primul concert nu am reușit să găsim unul, ne-am dat seama că ne descurcăm și așa, atât s-a putut”

Mulți i-au întrebat de ce nu au toboșar. Conform spuselor lui Rémi, au încercat să lucreze cu câțiva, însă nu au găsit persoana potrivită.

„E o chestie de chimie, noi cum ne înțelegem super bine, e complicat să luăm pe altcineva care să fie pe aceeași lungime de undă”, explică Andi.

În plus, lucrând în același loc, au un program similar, ceea ce îi ajută să se organizeze eficient.

„E greu să găsești un toboșar, în general, adică unul care să nu cânte în alte 5 trupe și care să poată veni la repetiții. După primul concert nu am reușit să ne găsim unul și ne-am dat seama că ne descurcăm și așa.

Oamenii ne primeau, nu a fost niciodată problemă că veneam cu ele înregistrate, e chiar un avantaj: cărăm mai puțin”, susține Rémi.

„Toți ar prefera tobarul live pentru că e altfel atmosfera, dar le spunem că <<atât s-a putut>>”, completează solistul.

Cu toate acestea, la show-ul din 25 iunie de la Hardward Pub vor cânta cu un toboșar.

„Cel care ne-a ajutat până acum e în trecere prin Cluj și va cânta cu noi live, dar nu putem dezvălui cine este”, menționează doctoranzii.

Gânduri pentru următorul show: „Trebuie să fii conștient că ești trupa pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă”

Spectacolul de la sfârșitul lunii va marca lansarea noului album al formației Katara.

„E un semn bun când vin trupele la tine în oraș și te întreabă dacă vrei să cânți cu ele. Cu cei de la Katara ne-am înțeles destul de bine”, spune Rémi.

„Ne-am înțeles bine cu toate trupele cu care am cântat. Nu avem pretenții, încă suntem și probabil vom mai fi trupa din deschidere.

Trebuie să fii conștient că ești trupa care dă tonul, pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă. Pe lângă asta, e important să îți faci o relație bună cu toți. Încercăm să fim friendly și să ajutăm cu căratul echipamentelor și atunci când venim cu mâinile-n buzunar”, subliniază Andi.

Prieteni, bere, zbierat… și durere de stomac: „În viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”

În schimb, la spectacole mai vin prieteni de-ai lor, chiar dacă nu ascultă death metal de obicei. Au fost și oameni care au plecat din Cluj în altă localitate pentru a-i vedea cântând, ceea ce a însemnat mult pentru ei.

„Vin, se distrează, după stăm cu ei la o bere. E foarte fain să îi vezi în fața scenei, să vezi fețe cunoscute”, susține Rémi.

„Da, mai ales că toți ne stresăm cu câte ceva atunci. Mie mi se face rău înainte de fiecare concert. Dar dacă îți e rău, te uiți la bec, nu mai vezi și te descurci.

Oricum, tot concertul am emoții, doar că atunci când cânți, te concentrezi pe muzică – în cazul meu pe zbierat – și cumva, nu le mai simt. Iar între piese fac glume. Eu zic că-s proaste dar oamenilor le plac, sunt nevinovate”, continuă Andi.

Ionuț are, la rândul său, emoții pe scenă, dar se obișnuiește pe parcurs și la final răsuflă ușurat.

Pe Rémi îl ajută să stea de vorbă cu prietenii înainte de concert.

„Beau o bere maxim, că altfel nu e bine, uiți lucruri și ai mai mult loc pentru greșeli. De obicei durează o piesă până îți dai seama că poți merge mai departe.

Cred că face parte din experiența concertelor live, mi se pare fain, pentru că în viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”, împărtășește acesta.

Cum se compun piese pentru Abacus

Când vine vorba de procesul creativ, fiecare lucrează separat.

„Noi compunem mai ciudat. De obicei se vine cu o idee pe care o ajustăm, dar ne lovim și de blocaje creative.

De exemplu, poți să tragi o piesă și să găsești abia după lucruri care nu sunt ok. De aici și narativul cu artistul care se retrage în munți pentru a scrie un album, fiindcă 2 ani nu a putut”, explică Rémi.

Dar cum el și colegii nu trăiesc din muzică, procesul e diferit.

„Când ai un blocaj, cel mai bine e fie să faci o pauză, fie să te apuci de altă piesă. Eu așa procedez.

Dacă și acolo mă blochez, încep alta. La un moment dat poți da peste o parte pe care o compui pentru a treia piesă și îți dai seama că merge cu prima.

Eu, cel puțin, nu compun o singură piesă deodată. Le dezvolt pe parcurs, văd cum ies la repetiții, pe fiecare instrument în parte și cam asta e”, relatează vocalistul.

Un al doilea album e pe drum

Ca număr de piese, compozițiile de până acum pot alcătui un album.

„Sunt vreo 8 melodii, pentru că voi n-ați învățat două”, a spus râzând Andi către colegii săi.

Prin urmare, acestea vor intra pe următorul album.

„Vrem să îl facem pe al doilea, numai că nu am reușit să îl înregistrăm pe ăsta. Momentan, nu avem piese înregistrate deoarece necesită foarte mult timp, dar sperăm să ne ocupăm și de asta în toamnă.

Până atunci, ele există în sufletul nostru și live”, conchide el.

Pentru a susține și a fi la curent cu activitatea muzicală a seminariștilor de la FSPAC, lasă un like paginii oficiale de Facebook: Abacus.

De asemenea, nu uita de concertul din 25 iunie, vezi mai multe detalii cu un click aici.

Surse foto:

Victor VatavuLucifer’s Light Photography

Abacus – Facebook

       



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Publicat

De

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.

Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.

”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.

Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.

UPDATE. Alte persoane, la spital

”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Publicat

De

Prețul dolarului

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial

Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.

Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.

Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.

Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump

Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.

Prețul aurului a fluctuat

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.

Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.

Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.

ROBOR la trei luni a stagnat

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.

Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.

Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.

Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Veste proastă de la meteorologi. Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Publicat

De

Vreme deosebit de rece la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.

Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate