Connect with us

CULTURA

FOTO. De pe băncile facultății la catedră, iar seara pe scenă. Trei seminariști din Cluj au o trupă death metal

Publicat


Abacus

Alexandru Dorofte (zis și Andi), Rémi Almodt și Ionuț Hușanu sunt seminariști la departamentul de Jurnalism și Media Digitală, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca. Dincolo de interesul comun al doctoranzilor pentru domeniul vizual, fie că e vorba de producție video, tatuaje sau design grafic, cei 3 au o trupă de death metal, Abacus, cu care vor concerta la Hardward Pub în data de 25 iunie. Au spectacole de peste 5 ani, dar totul a început într-un mod neașteptat.

„A fost foarte haotic. Când am confirmat participarea la primul concert, Ionuț nici măcar nu era în schemă, eu eram cu fratele meu și mama prin Franța să o vizităm pe bunica, iar până atunci cântasem cu Andi just for fun.

Nu erau piese, nu era nici nume când el primise invitația de a cânta la un concert. O artistă cunoscută în scenă își ține ziua în fiecare an la Hardward Pub și acolo a fost vorba să cântăm prima oară.

Eu sunt din Germania, acolo mai aveam trupe cu prietenii, dar după ce am venit în România, nu am continuat. Totuși, mi se pare că a ieșit mult mai ok decât mă așteptam”, povestește Rémi, chitaristul trupei, pentru Cluj24.

abacus2

Rémi

Piese compuse pe fugă: „Aveam doar o lună la dispoziție”

Chiar dacă și Andi are experiență în ceea ce privește cântatul în mai multe formații, emoțiile nu l-au ocolit. Coincidența face că era tot într-o vacanță în Franța perioada aceea.

„Piesele le-am făcut într-o lună. Cum am cântat destul de mult înainte prin zonă, știam publicul, dar nu știam cum o să colaborez cu ei.

La repetiții ne-am înțeles foarte bine, dar pe scenă nu știi cum reacționează omul, poate se sperie. Când s-a terminat ultima piesă, senzația a fost de <<da, mai facem?>>.

Asta și speram că o să se întâmple. Poate am avut noroc”, împărtășește solistul.

abacus1

Andi

Pentru Ionuț, provocarea a fost cu atât mai mare.

„Până să mă întrebe băieții dacă vreau să cânt la concertul ăsta, nu prea cântasem la o chitară bass. Aveam doar o lună la dispoziție, deci evident că m-am bucurat că a ieșit bine, dar a fost destul de intens”, punctează acesta.

abacus4

Ionuț

Totul a început la FSPAC

Cei trei s-au cunoscut când erau studenți în cadrul facultății clujene și sunt de părere că activitățile extra-curriculare i-au apropiat.

„Sunt mulți oameni deschiși, relaxați și diverși, deci asta a mers foarte bine. Eu cu Andi ne-am cunoscut în anul I, la montaj video, și așa ne-am dat seama că avem lucruri în comun”, notează Rémi.

Erau și momente de socializare în care se cânta la chitară și astfel, au găsit și mai multe subiecte de discuție.

Un nume antitetic: „Abacus nu înseamnă ceva anume”

Cu timpul, acestea s-au concretizat în grupul muzical pentru care au trebuit să pună totul la punct în timp record, de la melodii la un nume pentru formație.

„Abacus vine, în primul rând, de la instrumentul matematic care, în concepția noastră, are legătură cu ordinea. Am vrut să fim ordonați, organizați, să cântăm tehnic și corect, ceea ce nu e adevărat, nu ne-a ieșit asta.

În al doilea rând, e un cuvânt pe care îl știm și îl înțelegem cam în orice limbă.

Al treilea e cel care mi-a plăcut mie cel mai mult. Pentru că în trecut făceam afișe pentru formații, am văzut că, de obicei, pe ele se puneau numele mari, – headlinerii – iar restul trupelor în ordine alfabetică.

Și dacă ne gândim la Abacus, e în partea de sus a listei. Deci nu înseamnă ceva anume, dar am zis să fie practic, pentru că de reprezentat ne-am dat seama că nu e cazul, noi suntem mai leneși”, povestește Andi.

Fără lideri, fără plânsete

Cei 3 membri își împart rolurile egal, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, fără să existe un lider.

„Eu, în general, mai agăț concerte de ici-colo, am legături cu unii organizatori.

Ionuț, de exemplu, vine mereu cu voie bună și cu răbdare. Când îl vedem, ne calmăm indiferent de cât de nervoși am fi, iar Rémi cred că e singurul care postează pe social media ceva legat de Abacus.

Fiecare se ocupă de ce poate, când poate”, continuă el.

Death metal ca job

În opinia lor, o carieră din death metal este greu de obținut, cu atât mai mult cu cât piața nu e deschisă spre acest gen muzical.

„Trebuie să cânți mult, să ai multe concerte, să scoți videoclipuri, să fii prezent pe social media, să investești în promovare, în tricouri.

Înainte era simplu, făceai postere și CD-uri din care ieșeau bani, astea în continuare se vând bine, dar acum, dacă trântești un album pe Spotify, faci sub 1 cent la cântec sau la stream, deci mai nimic. E foarte obositor să compui, să faci și concerte și să placă la public”, explică el.

23157267 1744783249158481 245516934415105296 o

Au intrat într-o formație pentru a ieși din rutină

De aceea, Abacus va rămâne strict un hobby.

„Noi încercăm să menținem o atmosferă degajată înainte de concert pentru că oricum sunt multe emoții, iar cum concertele sunt destul de rare, e bine ca pregătirea să fie relaxată, altfel pot apărea tensiuni și nu-i bine să mergi stresat”, punctează Andi.

Dacă nu au cântat de mai mult timp, au nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni de repetat intens, iar dacă o repetiție este sub nivelul așteptărilor, își spun că se vor descurca mai bine data viitoare, fără să pună presiune pe ei.

„Intenția a fost tocmai să mai eliberăm din presiune, să ne deconectăm de la toate lucrurile pe care le facem”, adaugă Ionuț.

Așadar, sunt împăcați cu numărul de concerte pe care îl au. Fiind angajați full-time, se bucură că se pot delecta prin muzică, fără ca aceasta să devină o rutină

Lanțul amintirilor: „Am aruncat o caserolă de ardei iuți în public”

Cu Abacus nu doar concertează, ci adună amintiri pe care nu le-ar fi putut crea în alt context.

„Din cauza numelui, avem mulți oameni care fac glumițe, iar noi încercăm să facem glumele proaste înainte, ca să fim pregătiți”, spune Ionuț, gândindu-se la momentele amuzante de când e în trupă.

Odată, cineva le-a spus „Tabascos”, iar ei au vrut să ducă gluma mai departe.

„Am mers la magazin să luăm o sticlă de Tabasco. Nu am găsit, dar am luat o caserolă de ardei iuți pe care am aruncat-o în public.

Unii au mâncat, nu le-a fost prea bine după și îmi pare rău, dar a fost un moment spontan și apreciat de public. Nu ne-a ieșit să fim genul ăla de trupă metal cu membri serioși, suntem mai mult în zona de super relaxat”, relatează Andi.

În mod surprinzător, persoana de la care a plecat gluma cu Tabascos nu a ajuns la concert.

„A fost cea mai bună fază”, adaugă Rémi.

Un alt moment care i-a rămas în minte a fost o excursie în Satu Mare cu trupa, pentru un concert.

„Eram 4 oameni într-o mașină cu absolut toate echipamentele, a fost interesant să vedem cât de eficient am împachetat totul”, spune el.

Vedetă pentru o zi

Ionuț și-a amintit cum, la un festival, cei trei s-au trezit cu un membru nou.

„A văzut că nu avem tobar și s-a oferit să vină el să cânte. A zis că nu trebuie să știe dinainte, că se descurcă.

Acum nu știu dacă ne-a încurcat sau nu, nu l-am auzit, dar el s-a urcat la setul de tobe din spate și s-a simțit bine”, povestește, amuzat, basistul.

Misterul toboșarului: „După primul concert nu am reușit să găsim unul, ne-am dat seama că ne descurcăm și așa, atât s-a putut”

Mulți i-au întrebat de ce nu au toboșar. Conform spuselor lui Rémi, au încercat să lucreze cu câțiva, însă nu au găsit persoana potrivită.

„E o chestie de chimie, noi cum ne înțelegem super bine, e complicat să luăm pe altcineva care să fie pe aceeași lungime de undă”, explică Andi.

În plus, lucrând în același loc, au un program similar, ceea ce îi ajută să se organizeze eficient.

„E greu să găsești un toboșar, în general, adică unul care să nu cânte în alte 5 trupe și care să poată veni la repetiții. După primul concert nu am reușit să ne găsim unul și ne-am dat seama că ne descurcăm și așa.

Oamenii ne primeau, nu a fost niciodată problemă că veneam cu ele înregistrate, e chiar un avantaj: cărăm mai puțin”, susține Rémi.

„Toți ar prefera tobarul live pentru că e altfel atmosfera, dar le spunem că <<atât s-a putut>>”, completează solistul.

Cu toate acestea, la show-ul din 25 iunie de la Hardward Pub vor cânta cu un toboșar.

„Cel care ne-a ajutat până acum e în trecere prin Cluj și va cânta cu noi live, dar nu putem dezvălui cine este”, menționează doctoranzii.

Gânduri pentru următorul show: „Trebuie să fii conștient că ești trupa pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă”

Spectacolul de la sfârșitul lunii va marca lansarea noului album al formației Katara.

„E un semn bun când vin trupele la tine în oraș și te întreabă dacă vrei să cânți cu ele. Cu cei de la Katara ne-am înțeles destul de bine”, spune Rémi.

„Ne-am înțeles bine cu toate trupele cu care am cântat. Nu avem pretenții, încă suntem și probabil vom mai fi trupa din deschidere.

Trebuie să fii conștient că ești trupa care dă tonul, pe care se bea berea și pe care lumea nu o prea ascultă. Pe lângă asta, e important să îți faci o relație bună cu toți. Încercăm să fim friendly și să ajutăm cu căratul echipamentelor și atunci când venim cu mâinile-n buzunar”, subliniază Andi.

Prieteni, bere, zbierat… și durere de stomac: „În viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”

În schimb, la spectacole mai vin prieteni de-ai lor, chiar dacă nu ascultă death metal de obicei. Au fost și oameni care au plecat din Cluj în altă localitate pentru a-i vedea cântând, ceea ce a însemnat mult pentru ei.

„Vin, se distrează, după stăm cu ei la o bere. E foarte fain să îi vezi în fața scenei, să vezi fețe cunoscute”, susține Rémi.

„Da, mai ales că toți ne stresăm cu câte ceva atunci. Mie mi se face rău înainte de fiecare concert. Dar dacă îți e rău, te uiți la bec, nu mai vezi și te descurci.

Oricum, tot concertul am emoții, doar că atunci când cânți, te concentrezi pe muzică – în cazul meu pe zbierat – și cumva, nu le mai simt. Iar între piese fac glume. Eu zic că-s proaste dar oamenilor le plac, sunt nevinovate”, continuă Andi.

Ionuț are, la rândul său, emoții pe scenă, dar se obișnuiește pe parcurs și la final răsuflă ușurat.

Pe Rémi îl ajută să stea de vorbă cu prietenii înainte de concert.

„Beau o bere maxim, că altfel nu e bine, uiți lucruri și ai mai mult loc pentru greșeli. De obicei durează o piesă până îți dai seama că poți merge mai departe.

Cred că face parte din experiența concertelor live, mi se pare fain, pentru că în viața de zi cu zi mai rar ai parte de așa ceva”, împărtășește acesta.

Cum se compun piese pentru Abacus

Când vine vorba de procesul creativ, fiecare lucrează separat.

„Noi compunem mai ciudat. De obicei se vine cu o idee pe care o ajustăm, dar ne lovim și de blocaje creative.

De exemplu, poți să tragi o piesă și să găsești abia după lucruri care nu sunt ok. De aici și narativul cu artistul care se retrage în munți pentru a scrie un album, fiindcă 2 ani nu a putut”, explică Rémi.

Dar cum el și colegii nu trăiesc din muzică, procesul e diferit.

„Când ai un blocaj, cel mai bine e fie să faci o pauză, fie să te apuci de altă piesă. Eu așa procedez.

Dacă și acolo mă blochez, încep alta. La un moment dat poți da peste o parte pe care o compui pentru a treia piesă și îți dai seama că merge cu prima.

Eu, cel puțin, nu compun o singură piesă deodată. Le dezvolt pe parcurs, văd cum ies la repetiții, pe fiecare instrument în parte și cam asta e”, relatează vocalistul.

Un al doilea album e pe drum

Ca număr de piese, compozițiile de până acum pot alcătui un album.

„Sunt vreo 8 melodii, pentru că voi n-ați învățat două”, a spus râzând Andi către colegii săi.

Prin urmare, acestea vor intra pe următorul album.

„Vrem să îl facem pe al doilea, numai că nu am reușit să îl înregistrăm pe ăsta. Momentan, nu avem piese înregistrate deoarece necesită foarte mult timp, dar sperăm să ne ocupăm și de asta în toamnă.

Până atunci, ele există în sufletul nostru și live”, conchide el.

Pentru a susține și a fi la curent cu activitatea muzicală a seminariștilor de la FSPAC, lasă un like paginii oficiale de Facebook: Abacus.

De asemenea, nu uita de concertul din 25 iunie, vezi mai multe detalii cu un click aici.

Surse foto:

Victor VatavuLucifer’s Light Photography

Abacus – Facebook

       



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”

Publicat

molnar levente

Molnar Levente, actor la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, are un rol principal în „Europa Centrale”, filmul italianului Gianluca Minucci aflat în competiția oficială la cea de 42-a ediție a Festivalul Internațional de Film de la Torino.

Filmul este un “kammerspiel” metafizic despre lupta politică, trădare, nebunie, care se concentrează pe un cuplu de comuniști exilați în timpul unei călătorii cu trenul.

Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”

Acțiunea este plasată în primele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial când un cuplu de comuniști exilați se află într-un tren spre Ljubljana. Condusi de idealurile lor fragile, se afla într-o misiune care i-ar putea ucide. Colegii lor de călătorie s-ar putea să nu le fie aliați și cu fiecare pas greșit, soarta lor este pecetluită.

Coloana sonora este creată de Zbigniew Preisner, un compozitor polonez foarte apreciat la nivel global care a scris și coloana sonoară a trilogiei Trei Culori, regizată de Krzysztof Kieślowski.

Molnar Levente este cunoscut la nivel internațional mai ales pentru rolul Abraham din filmul câștigător al premiului Oscar, „Son of Saul”.

Molnar Levente este si profesor de actorie la Universitatea Babeș-Bolyai. Participă în mod regulat la diverse ateliere internaționale de dans, mișcare și artă teatrală.

A avut mai multe roluri în filme, printre care Grey Nobodies de István Kovács, Tabula Rasa de Sándor Csoma, Genezis de Árpád Bogdán, Tall Tales de Attila Szász, Captives de Kristóf Deák, Morgen de Marian Crișan și în filmul multipremiat „Son of Saul” regizat de László Nemes.

Actorul a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în Brazilia pentru filmul Hasadék/ Ravine.

Sursa/ Foto: Urban.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape un MILION de români își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei

Publicat

sf andrei

Aproape un milion de români își serbează onomastica sâmbătă de Sfântul Apostol Andrei. Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, 971.293 de români își serbează sâmbătă onomastica.

Aceștia poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei.

Aproape un MILION de români își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei

Cei mai mulți, 507.220, poartă numele Andrei, iar alți aproape 11.000 poartă nume precum András, Andras sau Andraş. De asemenea, alți peste 10.000 de români au nume precum Andréas, Andreas sau Andreaş.

La femei, Andreea este cel mai frecvent nume, purtat de 347.210 de persoane, urmat de Andra (32.062) și de Andréa/Andrea (24.793).

Cele mai puțin frecvente nume sunt în cazul bărbaților Andrias/Andriaş (6), iar în cazul femeilor Andrusca/Andruşca (6).

Citește mai departe

EVENIMENT

INTERVIU. Dan Nistor („U” Cluj), „DINOZAURUL” obligatoriu: Mai mare dragul să joci în fața unor asemenea SUPORTERI

Publicat

dan nistor

Dan Nistor, căpitanul Universității Cluj, un „dinozaur” al fotbalului, așa cum hâtru se caracterizează, se apropie cu pași repezi de 37 de ani. Nu-i dai vârsta asta, dar nici el n-o simte. Zburdă pe teren ca un căprior la pubertate și trage echipa după el, așa cum îi șade bine unui adevărat căpitan.

Este copil de munte, fiind născut la Rucăr, în Argeș. Nu degeaba iubește drumețiile aproape la fel de mult ca fotbalul. „Doamne ce mai îmi plac cașcavalul și pastrama, dar nah, nu prea merg cu sportul”, spune el zâmbind. A început fotbalul târziu, pe la 19 ani, ca junior pentru FC Rucăr. În 2008, a debutat ca senior pentru Internațional Curtea de Argeș, din postura de mijlocaș, unde a rămas un sezon. Sezonul 2009-2010 a jucat în Liga a II-a pentru Dacia Mioveni.

INTERVIU. Dan Nistor („U” Cluj), „DINOZAURUL” obligatoriu: Mai mare dragul să joci în fața unor asemenea SUPORTERI

dan nistor

În 2010, Nistor a semnat un contract de 4 ani cu clubul de Liga I, Pandurii Târgu Jiu. În sezonul 2011-2012, Pandurii au terminat campionatul pe locul 7, iar Nistor a început să fie remarcat. Sezonul 2012-2013 a fost cel mai bun pentru Nistor în Liga I. Pandurii au terminat campionatul pe locul 2 și au devenit vicecampionii României.

În 2013, a debutat în Europa League pentru Pandurii, jucând în ambele partide împotriva Levadiei Talinn (turul 2 preliminar) și Hapoel Tel Aviv (turul 3 preliminar). În play-off acesta nu a mai apucat să joace cu SC Braga, din cauza faptului că semnase deja cu formația franceză Evian TG.

În august 2013, a semnat un contract de 4 ani cu echipa franceză Evian TG, pentru 800.000 de euro, ​​marcând la debutul său în Ligue 1 și totodată pentru o echipă din afara României. În noiembrie 2012, Nistor a fost convocat în premieră la echipa națională, în vederea disputării meciului împotriva Belgiei. Până în august 2013, el a jucat în trei meciuri pe banca națională, a bifat 4 selecții și nu a înscris nici un gol.

„Sunt tânăr, sunt în puterea forțelor, mă simt foarte bine”

A jucat apoi la Dinamo, CFR Cluj, Universitatea Craiova și Universitatea Cluj, unde se află și în prezent.

„Sunt tânăr, sunt în puterea forțelor, mă simt foarte bine”, spune Dan atunci când vorbeam de vârstă. De ce a ales fotbalul? „Când lucram la hotel, în Rucăr, mă mai uitam seara la televizor și eram fascinat de dreptunghiul ăla verde, de public, de atmosfera unui meci, și-atunci mi-am zis: de ce n-aș putea face asta și eu? Știi cum se zice, fotbaliștii au bani, au mașini, faimă, dar puțini știu câtă muncă este în spate, câte sacrificii. Ei văd doar avantajele…”, spune Nistor.

„Aveam 800 de lei salar la începutul carierei mele de fotbalist. Azi, banii ăștia sunt de buzunar pentru orice puști care joacă fotbal. Le explic celor mai tineri în fiecare zi ce vremuri am trăit și sper ca să învețe ceva din povestea asta a mea”. mai spune el.

dan nistor

Este la Cluj de doi ani jumătate. Îi plac oamenii de aici, sunt „liniștiți, cuminți, sinceri”, nu-i plac prețurile. „Sunt foarte mari, pe alocuri depășește Bucureștiul”. Altfel, s-a acomodat bine aici, băiețelul lui de 7 ani este efectiv îndrăgostit de oraș, merge cu plăcere la școală și antrenamente. „Este junior la „U”, joacă fundaș de picior stâng. N-am pus presiune pe el niciodată, el și-a dorit asta. Dacă la un moment dat va vrea să renunțe, n-am să încerc să-l conving să n-o facă. Nu scrie nicăieri că dacă taică-tu a fost fotbalist, e musai să ajungi și tu. Nu știu dacă voi rămâne în Cluj pe mai departe, dar atâta timp cât clubul mai are nevoie de serviciile mele, nu mă văd altundeva. Deocamdată îmi văd de treabă și o fac cu drag, pentru că iubesc culorile astea și suporterii ăștia inegalabili”, spune Nistor.

„Trebuie îmbinată tinerețea cu experiența”

L-am întrebat cum vede el regula U21 impusă de federație: „Este una benefică, zic eu, pentru copii și juniori dar pe de altă parte, sunt destule exemple de abandon, adică termină junioratul și se lasă de fotbal. Câți dintre cei promovați astfel ajung să se transfere la cluburi mari? Exemplu clar e fosta Națională U21 care a realizat o performanță deosebită la Europene și cam atât”, spune Dan Nistor.

Face școala de antrenori, vrea să devină secund, nu principal. L-am întrebat dacă, în calitate de antrenor, s-ar baza pe „dinozauri” sau pe tineri: „Aș face un mix, nu cred că la o echipă se poate doar cu tineri sau doar cu bătrâni. Trebuie îmbinată tinerețea cu experiența”, spune el.

dan nistor

Este adeptul fotbalului ofensiv: „Nu prea-mi place să mă apăr, se vede asta, nu? Îmi place să atac, să dau goluri”, spune zâmbind. Am profitat de ocazie și l-am întrebat cum s-a înțeles cu Dan Petrescu pe vremea când era jucătorul CFR-ului, fiind de notorietate faptul că apărarea este, sau era,  punctul forte al „Bursucului”: „Nu-mi plăcea acel stil de joc, poate și pentru că nu eram folosit pe postul meu. Antrenorul mă vedea mijlocaș de bandă și nu m-am împăcat niciodată cu acea poziție, de unde și lipsa de randament. De aia am și plecat de acolo. Nu-i port pică, îl apreciez ca un mare antrenor ce este, dar asta a fost, dragoste cu forța nu se poate. Aici la „U”, Mister mi-a găsit locul în care dau cel mai mare randament”, mai spune Dan.

„Echipele care au suporteri nu vor muri niciodată”

Am adus în discuție diferențele mari dintre fotbalul de la noi și cel de afară: „Cred că una din cauze e infrastructura. Uitați-vă ce au ei și ce avem noi! Dacă vedeți pe ce terenuri ne antrenăm… Avem mulți tineri talentați care se pierd pe drum din cauza lipsei condițiilor de performanță. Ca o sugestie pentru federație, pentru creșterea performanței în rândul tinerilor, aș aprecia o lege care să impună cel puțin 6 jucători români în teren la fiecare meci. Hai, poate nu 6, dar 4-5 da…”, spune Nistor.

L-am întrebat, în cazul în care ar avea foarte mulți bani, dacă ar investi într-o academie de fotbal: „Nu, i-aș investi în echipele care au mulți suporteri și tradiție. Pentru că echipele care au suporteri nu vor muri niciodată. Fotbalul e urât fără suporteri. Sunt echipe care joacă meciuri cu 100 de spectatori în tribune. Uitați-vă la noi, avem mii și chiar zeci de mii la unele partide. Mai mare dragul să joci…”, spune Dan Nistor.

dan nistor

Am coborât din nou la nivelul gazonului și am vrut să aflu părerea lui despre simulările care s-au înmulțit exponențial în fotbal: „Da, așa este, se simulează mult, suntem uneori prea sensibili, prea mimoze, cădem și ne văietăm la cea mai mică atingere, uitați-vă în Premier League ce contacte sunt! Cred eu că în curând vor dispărea astea și din fotbalul nostru. Prea ne-am obișnuit să cerșim”, spune Dan.

Machiavelic, am mai zgândărit un pic cu unghia pe sub vopsea. L-am întrebat ce părere are despre arbitri noștri? Arbitrează cu două unități de măsură diferite în campionat și afară? „Unii dintre ei cred că da. În campionatul nostru afișează uneori o suficiență, o aroganță care nu face bine jocului. Afară sunt altfel, așa cum poate ar trebui să fie și aici. Uite, de exemplu, Sebi Colțescu! Vorbește cu jucătorii ca un frate mai mare, le explică ce-au greșit, este un profesionist desăvârșit, poate de aceea îl apreciez atât de mult. Toți ar trebui să procedeze așa. Tensiunile sunt mari pe teren, contează mult cum abordezi orice conflict, de preferat cu morcovul, nu cu bățul”, spune Dan Nistor.

„În curând, clubul ăsta va deveni așa cum își doresc suporterii”

Eram curios cât timp i-a trebuit ca să ia decizia de a veni la „U”: „Trei-patru minute. Eram la Craiova. La miezul nopții expira perioada de mercato, cu o săptămână în urmă, patronul Rotaru mi-a prelungit contractul pe încă trei ani, pentru ca în seara de final de transferuri, îmi spune că nu mai are nevoie de mine. Modul ăsta de lucru n-am să-l înțeleg niciodată.

La scurt timp am fost sunat de cei de la „U” Cluj și am acceptat oferta. Soția n-a fost de acord, îi era frică să nu retrogradăm, iar eu i-am spus atunci stai să vezi unde va ajunge echipa asta! Și vorbele mele s-au adeverit. Suntem pe locul 1, am jucat o finală de cupă, era s-ajungem în cupele europene, am pierdut o accedere în play-off… Nu, nu mă bântuie penalty-ul ratat, ci finala Cupei României. Dar ascultă la mine ce-ți spun, în curând, clubul ăsta va deveni așa cum își doresc suporterii”, spune Nistor.

„U” a devenit dependentă de jocul lui Nistor. dacă acesta nu funcționează la parametri normali, nici jocul echipei nu merge. „Se pare că ai dreptate. Sunt zile și zile, sunt și eu om, mai greșesc și eu, ca toată lumea, Sincopele astea nu fac decât să mă întărească, după fiecare cădere doresc să revin mai sus decât eram înainte din punct de vedere al jocului. Totul e ca aceste căderi să nu dureze prea mult”, mai spune Nistor.

Cuplul Nistor-Chipciu este unul care, la prima vedere, n-ar avea șanse de reușită într-o echipă: „Sincer, nici eu nu mă gândeam c-o să ne înțelegem atât de bine, un dinamovist cu un stelist… Și totuși. Suntem colegi de cameră, familiile noastre se înțeleg foarte bine, ne vizităm… s-a creat ceva frumos aici”, spune Dan.

Simbioza jucători-suporteri funcționează foarte bine la „U”. Publicul e cu adevărat al 12-lea jucător și asta cei din teren o simt: „Să pierzi finala cupei și tot stadionul să te aplaude, să pierzi cu 4-0 în fața rivalei din oraș și publicul să te aplaude, așa ceva nu mi-a fost dat să trăiesc până aici. Trebuie să ne străduim mai mult pentru a ne ridica la valoarea suporterilor”, spune Nistor.

nistor

„S-au schimbat foarte mulți jucători”

Care e secretul lui Nistor? Cum își păstrează condiția fizică demnă de invidiat și la această vârstă la care unii fotbaliști își pun ghetele-n cui? „Mă simt foarte bine, mă simt în formă. A contat foarte mult și faptul că n-am avut accidentări foarte grave”, recunoaște Nistor.

Ce are în plus „U” față de anul trecut? „E clar, s-au schimbat foarte mulți jucători, ceea ce a fost benefic pentru echipă, sunt jucători cu experiență și asta s-a văzut în teren. S-a creat o emulație și în rândul suporterilor, sunt din ce în ce mai mulți, meci de meci. Vin nu doar din Cluj ci și din județele limitrofe. „U” este un fenomen! Nu consider o presiune faptul că suntem pe primul loc. La fotbal, dacă n-ai presiune, poți să te lași. Poate în ultimul timp ne-am cam relaxat, am avut prea multă încredere în noi, n-am mai tras la fel de mult, așa cum o făceam înainte, de aici și reculul din ultimele etape. Dar eu sunt convins că ne vom reveni cât de curând”, spune Nistor.

Ce-și dorește Dan Nistor la sfârșit de an? „În primul rând să intrăm în play-off. Mai sunt multe meciuri dar eu simt că vom reuși asta.”

S-a autobotezat „dinozaur”. „Fiecare are vârsta pe care o simte”, spunea Jerome K Jerome. Problema lui Nistor e că se simte un dinozaur încă adolescent. Un „dinozaur” pe care e obligatoriu să-l ai în echipă…

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție

Publicat

gal

Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal a fost achitat de faptele de corupție și revine in PSD Câmpia Turzii. Acesta a fost condamnat la începutul anului de Tribunalul București la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Magistrații au decis atunci că pe bunurile acestuia se menţine sechestrul asigurător dispus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei și l-a obligat la plata sumei de 13.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, în octombrie 2020, a lui Avram Gal, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

„Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpatul GAL AVRAM MARIUS împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală, şi, pe fond, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., achită pe inculpatul GAL AVRAM MARIUS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen., dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit, prin ordonanța din data de 06.10.2020, asupra bunurilor inculpatului GAL AVRAM MARIUS până la concurenţa sumei de 440.940 lei şi înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpat. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în fazele de urmărire penală şi judecată (fond şi apel) rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 405 alin.1 teza II C.pr.pen., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 29 noiembrie 2024”, e arată în decizie.

„Revin alături de colegi”

„Dragi cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii, după cum am promis atunci, m-am autosuspendat din toate funcțiile politice până la soluționarea situației în care am fost implicat fără voia mea.

Ieri, 29.11.2024, Curtea de Apel București m-a achitat definitiv și m-a declarat nevinovat de acuzațiile aduse.

Ca atare, astăzi depun la Biroul județean Cluj a organizației PSD cererea prin care anulez autosuspendarea și revin alături de colegii din echipa de conducere a PSD Câmpia Turzii pentru a munci alături de aceștia, cu scopul de a asigura progresul și prosperitatea cetățenilor orașului pe care îl iubesc. Doamne-ajută tuturor”, a scris pe Facebook Avram Gal.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax